INVEGA 6MG RETARD TABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az INVEGA ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az INVEGA paliperidonnak nevezett hatóanyagot tartalmaz, amely azantipszichotikumok csoportjába tartozó gyógyszer.
Az INVEGA-t felnőtteknél és 15 éves és idősebb serdülőknél a szkizofréniakezelésére alkalmazzák. A szkizofrénia betegség tünetei például, hogy a betegolyan hangokat hall, olyan dolgokat lát vagy érzékel, amelyek valójábannincsenek ott, további tünetei még a téveszmék, kóros gyanakvás, a környezettőlvaló elfordulás, összefüggéstelen beszéd, valamint viselkedési és érzelmielsivárosodás. Az ebben a betegségben szenvedő emberek depressziósnak,szorongónak, bűnösnek vagy feszültnek is érezhetik magukat.
Az INVEGA-t alkalmazzák továbbá felnőtteknél a szkizoaffektív zavarokpszichotikus és mániás tüneteinek kezelésére is. Ez a gyógyszer nincs hatássala depressziós tünetekre.
A szkizoaffektív zavar egy olyan mentális állapot, amelyben az illető a fentfelsorolt szkizofréniás tünetek mellett hangulati zavart jelző tüneteket istapasztal (feldobottság érzése, szomorúság érzése, izgatottság, zavarodottság,álmatlanság, beszédesség, a mindennapi tevékenységekkel kapcsolatosnemtörődömség, túl sok vagy túl kevés alvás, túl sok vagy túl kevés ételfogyasztása és visszatérő öngyilkossági gondolatok).
Az INVEGA segíthet betegsége tüneteinek enyhítésében és megakadályozhatja atünetek kiújulását.
2. Tudnivalók az INVEGA szedése előtt
Ne szedje az INVEGA-t
- ha allergiás a paliperidonra, riszperidonra, vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az INVEGA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Ezzel a gyógyszerrel kezelt szkizoaffektív zavarban szenvedő betegeketgondosan kell ellenőrizni a lehetséges mániás-depresszív tünetváltásfelismerése érdekében.
- Ezt a gyógyszert pszichésen leépült, idős betegeken nem vizsgálták.Mindemellett a szellemileg leépült idős betegeknél, akiket más hasonló típusúgyógyszerrel kezelnek, a szélütés (sztrók) vagy a halálozás megnövekedettkockázata lehetséges (lásd a 4. részt a lehetséges mellékhatásokról).
- ha Parkinson-kórban szenved vagy szellemileg leépült (demencia).
- ha Önnél korábban olyan betegséget állapítottak meg, melynek tünetei közétartozik a magas láz és az izommerevség ("neuroleptikus malignusszindróma" néven is ismert).
- ha Ön valaha a nyelve vagy az arca rendellenes mozgásait tapasztalta (tardívdiszkinézia).
Tudnia kell arról, hogy ilyen típusú készítmények mindkét állapotot okozhatják.
- ha tudja, hogy korábban a fehérvérsejtszáma alacsony volt (amit lehet, hogymás gyógyszerek okoztak, de az is lehet, hogy nem).
- ha cukorbetegsége van, vagy hajlamos a cukorbetegségre.
- ha szívbetegsége van, vagy a szívbetegsége kezelésére alkalmazott gyógyszerekhajlamosítják az alacsony vérnyomásra.
- ha epilepsziás.
- ha nyelési, gyomor- vagy bélműködési zavarai vannak, melyek csökkentik anyelési képességét vagy a táplálék normál bélmozgások által történőáthaladását.
- ha hasmenéssel járó betegségben szenved.
- ha veseproblémái vannak.
- ha májproblémái vannak.
- ha hímvessző-merevedése elhúzódó és/vagy fájdalmas.
- ha testhőmérsékletének szabályozása és a túlhevülés elleni védekezésekárosodott.
- ha a vérében kórosan magas a prolaktinszint vagy Önnek valószínűsíthetőenprolaktin-függő daganata van.
- ha Önnél vagy családjában bárkinél korábban előfordult vérrögök kialakulása,mivel az antipszichotikumok alkalmazását összefüggésbe hozták a vérrögképződéssel.
Ha ezen állapotok közül Önnél bármelyik fennáll, kérjük tájékoztassakezelőorvosát, mivel kezelőorvosa az Ön gyógyszeradagját esetleg módosítanikívánja vagy egy ideig ellenőrizni kívánja Önt.
Mivel az INVEGA-t szedő betegeknél nagyon ritkán megfigyelték a fertőzés elleniküzdelemhez szükséges fehérvérsejtek egy bizonyos típusának veszélyesenalacsony számát, kezelőorvosa ellenőrizheti az Ön fehérvérsejtszámát.
Az INVEGA súlynövekedést okozhat. A jelentős testsúlynövekedés hátrányosanbefolyásolhatja egészségi állapotát. Kezelőorvosának rendszeresen mérnie kellaz Ön testsúlyát.
INVEGA-t szedő betegeknél cukorbetegség kialakulását vagy a már fennállócukorbetegség rosszabbodását figyelték meg, ezért kezelőorvosának ellenőrizniekell a magas vércukorszint jeleit. Cukorbetegségben szenvedő betegekvércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell.
Az elszürkült szemlencse (katarakta) műtéti eljárása alatt előfordulhat, hogy apupilla (fekete kör, a szeme közepén található) nem képes a megfelelő mértékbenkitágulni. Továbbá az irisz (a szem színes része) petyhüdtté válhat a műtétalatt, ami a szem károsodásához vezethet. Amennyiben szemészeti műtét előttáll, mindenképpen tájékoztassa szemorvosát arról, hogy ezzel a gyógyszerrelkezelik.
Gyermekek és serdülők
Az INVEGA nem való szkizofrénia kezelésére gyermekek és 15 évesnél fiatalabbserdülők részére.
Az INVEGA nem való szkizoaffektív zavarok kezelésére gyermekek és 18 évesnélfiatalabb serdülők részére.
Ez azért van így, mert nem ismert, hogy az INVEGA biztonságos vagy hatásoslenne ezekben a korcsoportokban.
Egyéb gyógyszerek és az INVEGA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
A szív elektromos működésében eltérések keletkezhetnek, amikor ezt a gyógyszertegyütt szedik más, a szívritmust szabályozó gyógyszerekkel vagy néhány mástípusú gyógyszerrel, mint az anthisztaminok, malariaellenes szerek vagy másantipszichotikumok.
Mivel ez a gyógyszer főként az agyműködésre hat, más, szintén az agy működéséreható gyógyszerek (vagy az alkohol) - az összeadódó hatás miatt -befolyásolhatják működését.
Mivel ez a gyógyszer a vérnyomást csökkentheti, óvatosan kell adni másvérnyomáscsökkentő készítményekkel.
Ez a gyógyszer csökkentheti a Parkinson-kór és a nyugtalan láb szindrómakezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. levodopa) hatását.
Ennek a gyógyszernek a hatásait befolyásolhatja, ha Ön a bélmozgás sebességéreható gyógyszert (mint a metoklopramid) szed.
A gyógyszer adagjának csökkentését mérlegelni kell valproáttal történőegyüttadáskor.
Nem ajánlott a szájon át szedett riszperidon együttes alkalmazása ezzel agyógyszerrel, mert a két gyógyszer kombinációja a mellékhatások fokozódásáhozvezethet.
Az INVEGA egyidejű alkalmazása alkohollal
A gyógyszer szedésével egyidejűleg nem szabad alkoholt fogyasztani!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével. Terhesség alatt ne alkalmazza ezt a gyógyszert, kivéve,ha azt előzetesen megbeszélte kezelőorvosával. A következő tünetekjelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja paliperidontszedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában):remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzésiproblémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetekbármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.
A gyógyszer szedése alatt nem szabad szoptatni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Az ezzel a gyógyszerrel történő kezelés során szédülés és látási problémákelőfordulhatnak (lásd a 4. pont, Lehetséges mellékhatások). Ezt figyelembe kellvenni azokban az esetekben, amikor teljes éberségre van szükség, pl.gépjárművezetés vagy gépek kezelése.
Az INVEGA 3 mg-os tabletta laktózt tartalmaz
A 3 mg-os tabletta tejcukrot (laktózt), a cukor egyik fajtáját tartalmazza.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az INVEGA-t?
A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozásátvégző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően szedje.
Alkalmazás felnőtteknél:
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek naponta egyszer 6 mg reggel bevéve.Az adagot kezelőorvosa emelheti vagy csökkentheti napi egyszeri 3 mg és 12 mgközötti adagra szkizofrénia esetében, illetve napi egyszeri 6 mg és 12 mgközötti adagra szkizoaffektív zavar esetében. Ez attól függ, hogy a gyógyszerhogyan hat Önnél.
Alkalmazás serdülőknél:
Szkizofrénia kezelésére 15 éves és idősebb serdülőknek az ajánlott kezdő adag 3mg naponta egyszer, reggel bevéve.
Az 51 kg-os vagy ennél nagyobb testsúlyú serdülőknek az adag emelhető napontaegyszeri 6-12 mg-os tartományban.
Az 51 kg-nél kisebb testsúlyú serdülőknek az adag naponta egyszer 6 mg-raemelhető.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, melyik adagot adja Önnek. Az adag nagysága attólfügg, hogy a gyógyszer hogyan hat Önnél.
Hogyan és mikor kell bevenni az INVEGA-t?
A gyógyszert szájon át kell alkalmazni, vízzel vagy egyéb folyadékkal, egészbenkell lenyelni. Nem szabad szétrágni, eltörni vagy összezúzni!
A gyógyszert mindig reggel kell bevenni akár reggelivel, akár anélkül, deminden nap azonos módon. A gyógyszer bevételét ne váltogassa oly módon, hogy azegyik nap reggelivel, a következő nap pedig reggeli nélkül veszi be.
A hatóanyag, a paliperidon, a lenyelést követően kioldódik, a tablettahéj aszervezetből emésztetlenül távozik.
Vesebetegségben szenvedő betegek
Kezelőorvosa módosíthatja gyógyszerének adagját az Ön veseműködésefüggvényében.
Idősek
Amennyiben az Ön veseműködése csökkent, kezelőorvosa csökkentheti ennek agyógyszernek az adagját.

Ha az előírtnál több INVEGA-t vett be

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. Álmosságot, fáradtságot, szokatlantestmozgásokat tapasztalhat, gondot okozhat az állás és a járás, az alacsonyvérnyomás következtében szédülhet, és szabálytalan szívverést érezhet.
Ha elfelejtette bevenni az INVEGA-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha Ön elmulasztottbevenni egy adagot, akkor a következőt az elmulasztott adag bevételét követőnapon vegye be. Ha kettő vagy több adagot felejtett el bevenni, tájékoztassakezelőorvosát.
Ha idő előtt abbahagyja az INVEGA szedését
Ne hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését, mert a gyógyszer hatása meg fogszűnni. A gyógyszer szedését nem szabad abbahagynia, csak akkor, hakezelőorvosa ezt mondja, mivel a tünetek újból jelenkezhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal forduljon orvoshoz, ha
- a vénákban, különösen a lábakban vérrögök kialakulására utaló tüneteket (ezekközé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége) tapasztal. A vérrögök avéredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzéstokozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjen orvosisegítséget.
- demenciában szenved és a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, akarok és a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét,vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csakrövid ideig tart. Ezek a szélütés tünetei lehetnek.
- láz, izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint jelentkezik(neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség). Azonnali orvosikezelésre lehet szükség.
- Ön férfi és elhúzódó vagy fájdalmas erekciót tapasztal. Ezt priapizmusnaknevezik. Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.
- a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükséglehet a paliperidon abbahagyására.
- súlyos allergiás reakciót tapasztalhat, melynek jellemzői a láz, a száj, arc,ajak vagy nyelv duzzanata, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha a vérnyomásesése (ez az "anafilaxiás reakció").
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- elalvási vagy átalvási nehézség;
- parkinsonizmus: ez az állapot magában foglalhatja a lassú mozgást vagymozgászavart, az izmok merevségét vagy izomfeszülés érzését (mozgásátszaggatottá teszi) és időnként úgy érezheti, hogy mozgása "lefagy"majd újraindul. A parkinsonizmus egyéb jelei még a lassú, csoszogó járás,nyugalmi állapotban jelentkező remegés, fokozott nyálelválasztás és/vagynyáladzás, valamint kifejezés nélküli arc.
- nyugtalanság;
- álmosság vagy csökkent éberség érzése;
- fejfájás.
Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- mellkasi fertőzés (hörghurut), gyakori meghűléses tünetek, arcüreg fertőzés,húgyúti fertőzés, influenza-szerű érzés;
- súlygyarapodás, étvágynövekedés, súlycsökkenés, étvágycsökkenés;
- emelkedett hangulat (mánia), ingerlékenység, depresszió, szorongás;
- disztónia: ez az állapot magában foglalja az izmok lassú vagy tartósakaratlan összehúzódását. Mivel ez a test bármely részét érintheti (ésrendellenes testtartást eredményezhet), a disztónia gyakran érinti azarcizmokat, beleértve a szem, száj, nyelv vagy állkapocs kóros mozgásait;
- szédülés;
- diszkinézia: ez az állapot magában foglalja az akaratlan izommozgásokat, ésmagában foglalhat ismétlődő, görcsös vagy vonagló mozgásokat vagy rángatódzást;
- remegés (tremor);
- homályos látás;
- a szív felső és alsó részei közötti ingerületvezetés megszakadása, a szívelektromos ingerületvezetési zavara, a szívére jellemző QT-távolság megnyúlása,lassú szívverés, szapora szívverés;
- felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás (következésképpen néhány, INVEGA-tszedő betegnek ájulás, szédülés érzete lehet vagy hirtelen felálláskor vagyfelüléskor elájulhat), magas vérnyomás;
- torokfájás, köhögés, orrdugulás;
- hasi fájdalom, kellemetlen érzés a hasban, hányás, hányinger, székrekedés,hasmenés, emésztési zavar, szájszárazság, fogfájás;
- emelkedett máj transzamináz értékek a vérben;
- viszketés, bőrkiütés;
- csont- vagy izomfájdalom, hátfájdalom, ízületi fájdalom;
- menstruációs vérzés elmaradása;
- láz, gyengeség, fáradtság.
Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyhólyagfertőzés, fülfertőzés,mandulagyulladás;
- csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám (a vérzés elállását segítőalakos elemek a vérben), vérszegénység (anémia), a vörösvértestek számánakcsökkenése;
- az INVEGA a prolaktinnak nevezett hormon szintjét emelheti (ami lehet, hogytüneteket okoz, de lehet, hogy nem). Magas prolaktinszint előfordulásakor atünetek a következők lehetnek: (férfiaknál) emlőduzzanat, a hímvesszőmerevedése elérésének vagy fenntartásának zavara, vagy egyéb szexuális zavarok,(nőknél) kellemetlen érzés az emlőben, tejszivárgás az emlőből, a menstruációsvérzés elmaradása vagy egyéb cikluszavarok;
- cukorbetegség kialakulása vagy cukorbetegség rosszabbodása, magasvércukorszint, megnövekedett csípőkörfogat, alultápláltságot és alacsonytestsúlyt okozó étvágytalanság, magas trigliceridszint a vérben (egy vérzsír);
- alvászavar, zavartság, csökkent nemi vágy, képtelenség az orgazmus elérésére,idegesség, rémálmok;
- tardív diszkinézia (az arcon, nyelven vagy a test egyéb részein jelentkezőrángatódzó vagy görcsös mozgások, melyeket Ön nem tud befolyásolni). Azonnaltájékoztassa kezelőorvosát, ha a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikusmozgásait tapasztalja. Szükség lehet az INVEGA abbahagyására.
- görcsök (konvulzió), ájulás, nyugtalan belső kényszer a test egyes részeinekmegmozdítására, felálláskor jelentkező szédülés, figyelemzavar,beszédproblémák, ízérzés elvesztése vagy megváltozása, a bőr csökkent fájdalom-és tapintásérzése, a bőr bizsergő, szúró vagy zsibbadó érzése;
- a szem túlzott fényérzékenysége, szemfertőzés vagy "piros szem",száraz szem;
- forgó jellegű szédülés (vertigo), fülcsengés, fülfájdalom;
- szabálytalan szívverés, eltérés a szívműködés elektromos vizsgálatakor(elektrokardiogram vagy EKG), lebegés- vagy kalapáló szívdobogásérzés amellkasban (palpitáció);
- alacsony vérnyomás;
- a légszomj, sípoló légzés, orrvérzés;
- nyelvduzzanat, gyomor- vagy bélfertőzés, nyelési nehézség, túlzott bélgázképződés;
- emelkedett gamma-glutamiltranszferáznak (GGT) nevezett májenzimszint avérben, emelkedett májenzimszintek a vérben;
- csalánkiütés, hajhullás, ekcéma, faggyúmirigy-gyulladás;
- emelkedett kreatin-foszfokinázszint a vérben, ez egy enzim, amelyfelszabadulhat izomsérülés, izomgörcs, ízületi merevség, ízületi duzzanat,izomgyengeség, nyaki fájdalom esetén;
- vizeletvisszatartási zavar (inkontinencia), gyakori vizeletürítés,vizeletürítési képtelenség, fájdalom vizeletürítéskor;
- merevedési zavar, a magömlés zavara;
- a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák (nőknél),tejszivárgás a mellből, szexuális zavar, emlőfájdalom, kellemetlen érzés azemlőben;
- az arc, száj, szemek vagy ajkak duzzanata, a test, karok vagy lábak duzzanata;
- hidegrázás, a testhőmérséklet emelkedése;
- az Önre jellemző járás megváltozása;
- szomjúságérzet;
- mellkasi fájdalom, kellemetlen érzés a mellkasban, rossz közérzet;
- elesés.
Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- szemfertőzés, körömgombásodás, bőrfertőzés, atkák okozta bőrgyulladás;
- a fertőzés leküzdéséhez szükséges bizonyos típusú fehérvérsejtek veszélyesenalacsony száma a vérben;
- a fertőzés elleni védekezést segítő fehérvérsejtek számának csökkenése,eozinofilek (a fehérvérsejtek egyik típusa) megszaporodása a vérben;
- súlyos allergiás reakció, melyet láz, száj-, arc-, ajak- vagy nyelvduzzanat,légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha vérnyomásesés, allergiás reakciójellemez;
- cukor a vizeletben;
- a vizelet mennyiségét szabályozó hormon nem megfelelő kiválasztása;
- nem beállított cukorbetegség életveszélyes szövődményei;
- veszélyesen nagy mennyiségű víz fogyasztása, alacsony vércukorszint, nagymennyiségű vízivás, emelkedett koleszterinszint a vérben;
- érzelemhiány;
- neuroleptikus malignus szindróma (zavartság, a tudatszint csökkenése vagytudatvesztés, magas láz és súlyos izommerevség);
- az agy vérellátásának hirtelen megszűnése (szélütés, azaz sztrók vagy"mini" sztrók), tudatvesztés, egyensúlyzavar, koordinációs zavar;
- agyi erekben jelentkező problémák, nem beállított cukorbetegség következtébenfellépő kóma, nem reagálás az ingerekre, alacsony tudatszint, fejrázás;
- zöld hályog (glaukóma, a szem belső nyomásának megemelkedése), fokozottkönnyezés, szemvörösség, szemmozgási problémák, szemforgatás;
- pitvarremegés (egy szívritmuszavar), felálláskor jelentkező szaporaszívverés;
- a vénákban, különösen a lábakban kialakuló vérrögök (a tünetek közé tartozika láb duzzanata, fájdalma és vörössége), amelyek a véredényeken keresztül atüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetekközül bármilyeket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
- csökkent oxigénszint a testrészekben (a csökkent véráramlás miatt),kipirulás;
- alvás során jelentkező légzési probléma (alvási apnoe), gyors, felszíneslégzés;
- a légutakba jutó táplálék okozta tüdőgyulladás, légutak vérbősége,hangképzési zavar;
- bélelzáródás, székletvisszatartási képtelenség, nagyon kemény széklet,bélmozgás hiánya, ami elzáródást okoz;
- a bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság);
- hasnyálmirigy-gyulladás;
- vizenyővel járó súlyos allergiás reakció, mely érintheti a torkot ésnehézlégzést okozhat;
- a bőr megvastagodás, száraz bőr, bőrvörösség, bőrelszíneződés, hámló, viszketőfejbőr vagy bőr, korpásodás;
- izomrostok szétesése és izomfájdalom (rabdomiolízis), rendellenes testtartás;
- priapizmus (a hímvessző elhúzódó, fájdalmas merevedése, mely sebészetibeavatkozást igényelhet);
- férfiaknál emlő kialakulása, az emlőmirigyek megnagyobbodása,emlőváladékozás, hüvelyfolyás;
- a havivérzés késése, emlő megnagyobbodás;
- nagyon alacsony testhőmérséklet, a testhőmérséklet csökkenése;
- gyógyszermegvonási tünetek.
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- tüdőpangás;
- emelkedett inzulinszint a vérben (az inzulin egy hormon, mely avércukorszintet szabályozza). A következő mellékhatásokat riszperidonnaknevezett másik gyógyszer, mely nagyon hasonlít a paliperidonra, alkalmazásakortapasztaltak, így ezek várhatók az INVEGA-val is: agyi erekben jelentkezőproblémák egyéb típusai és szörtyzörej a tüdőben. Szürkehályog műtét alattszemmel kapcsolatos problémák jelentkezhetnek. Amennyiben INVEGA-t kap vagykapott, a szürkehályog műtét alatt intraoperatív irisz szindrómának (IFIS)nevezett állapot alakulhat ki. Amennyiben szürkehályog műtét előtt áll,mindenképpen tájékoztassa szemorvosát arról, hogy ezzel a gyógyszerrel kezelik.
További mellékhatások serdülőknél:
A serdülők általánosságban a felnőttekhez hasonló mellékhatásokat tapasztaltak,kivéve az alábbi gyakrabban előforduló mellékhatásokat:
- álmosság érzése vagy csökkent éberség,
- parkinzonizmus: ebbe az állapotba tartozhat a lassú mozgás vagy mozgászavar,az izommerevség vagy izomfeszülés érzése (mozgását szaggatottá teszi) ésidőnként úgy érezheti, hogy mozgása "lefagy", majd újraindul. Aparkinzonizmus egyéb tünetei még a lassú, csoszogó járás, nyugalmi állapotbanjelentkező remegés, fokozott nyálelválasztás és/vagy nyáladzás, valamint kifejezésnélküli arc.
- súlygyarapodás,
- meghűléses tünetek,
- nyugtalanság,
- remegés (tremor),
- hasi fájdalom,
- tejcsorgás a mellből lányoknál,
- mell duzzanata fiúknál,
- faggyúmirigy-gyulladás,
- beszédzavarok,
- gyomor vagy bélfertőzés,
- orrvérzés,
- fülfertőzés,
- magas trigliceridszint a vérben (egy vérzsír),
- forgó jellegű szédülés (vertigó).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az INVEGA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson/tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Tartály: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében atartályt tartsa jól lezárva.
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az INVEGA
- A készítmény hatóanyaga a paliperidon.
1,5 mg paliperidon retard tablettánként
3 mg paliperidon retard tablettánként
6 mg paliperidon retard tablettánként
9 mg paliperidon retard tablettánként
12 mg paliperidon retard tablettánként
- Egyéb összetevő(k) Bevont tabletta magja:
polietilén-oxid 200K
nátrium-klorid povidon (K29-32)
sztearinsav
butil-hidroxitoluol (E321)
vas-oxid (sárga) (E172) (csak a 3 és 12 mg-os tablettában)
polietilén-oxid 7000K
vas-oxid (vörös) (E172)
hidroxietil-cellulóz
polietilén-glikol 3350 cellulóz-acetát
vas-oxid (fekete) (E172) (csak az 1,5 és 9 mg-os tablettában)
Színes bevonat:
hipromellóz
titán-dioxid (E171)
polietilén-glikol 400 (csak az 1,5, 6, 9 és 12 mg-os tablettában)
vas-oxid (sárga) (E172) (csak az 1,5, 6 és 12 mg-os tablettában)
vas-oxid (vörös) (E172) (csak az 1,5, 6 és 9 mg-os tablettában)
laktóz-monohidrát (csak a 3 mg-os tablettában)
triacetin (csak a 3 mg-os tablettában)
karnauba viasz
Jelölő festék:
vas-oxid (fekete) (E172)
propilén-glikol hipromellóz
Milyen az INVEGA külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az INVEGA retard tabletták kapszula formájúak. Az 1,5 mg-os tablettanarancssárgás-barna, "PAL 1.5" jelzéssel, a 3 mg-os tabletta fehér,"PAL 3" jelzéssel, a 6 mg-os tabletta bézs színű, "PAL 6"jelzéssel, a 9 mg-os tabletta rózsaszín, "PAL 9" jelzéssel, a 12mg-os tabletta sötétsárga, "PAL 12" jelzéssel. A tabletták akövetkező kiszerelésben kaphatók:
- Tartály: A tabletták gyermekbiztonsági kupakkal ellátott műanyag tartálybanvannak. Minden tartály 30 tablettát vagy 350 tablettát tartalmaz. Mindentartályban két szilikagélt tartalmazó tasak van, azért, hogy magukba szívják anedvességet és a tablettákat szárazon tartsák.
- Buborékcsomagolás: 14, 28, 30, 49, 56, és 98 tabletta buborékcsomagolásban ésdobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!