REVATIO 20MG FILMTABL 90X BLISZTERBEN

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Revatio és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Revatio szildenafil nevű hatóanyagot tartalmaz, ami az úgynevezett 5. típusúfoszfodieszteráz- (PDE5) gátlók gyógyszercsaládjának tagja.
A Revatio a tüdő ereinek tágításával csökkenti a vérnyomást a tüdőkben. ARevatio a tüdő ereiben kialakuló magas vérnyomásban (pulmonális arteriáshipertónia) szenvedő felnőttek, valamint 1-17 éves gyermekek és serdülőkkezelésére szolgáló gyógyszer.
2. Tudnivalók a Revatio szedése előtt
Ne szedje a Revatio-t:
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön nitrát-származékot vagy nitrogén-monoxid-képző gyógyszert, pl.amil-nitritet szed. Ezen gyógyszereket gyakran alkalmazzák a mellkasi fájdalom(angina pektorisz) enyhítésére. A Revatio nagymértékben fokozhatja ezengyógyszerek hatását. Közölje orvosával, ha Ön ilyen gyógyszereket szed. Ha nembiztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- ha nemrég szélütése, szívrohama volt, illetve ha súlyos májbetegsége, vagynagyon alacsony vérnyomása van (<90/50 Hgmm).
- ha gombás fertőzések kezelésére ketokonazolt vagy itrakonazolt, vagyritonavirt (HIV fertőzésre) tartalmazó gyógyszert szed.
- ha valaha előfordult Önnél olyan, a szemben található ideg vérkeringésizavara miatt fellépő látásvesztés, amit nem-arteritiszes elülső iszkémiásoptikus neuropátiának neveznek.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Revatio szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- betegsége nem a tüdőartériák, hanem a tüdővénák elzáródása, illetve szűkületemiatt alakult ki.
- Önnek súlyos szívbetegsége van.
- a szívében lévő, a vért kipumpáló kamrák betegek.
- tüdőereiben magas a vérnyomása.
- nyugalmi állapotban alacsony a vérnyomása.
- nagy mennyiségű folyadékot veszít a szervezete (kiszáradás), ami olyankoralakulhat ki, ha sokat ízzad vagy nem iszik elegendő folyadékot. Ezbekövetkezhet olyankor, amikor lázzal, hányással vagy hasmenéssel járóbetegsége van.
- Önnek ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (retinitisz pigmentóza).
- vörösvértest-rendellenességben (sarlósejtes vérszegénység), a fehérvérsejtekrosszindulatú daganatában (leukémia), a csontvelő rákos folyamatában (mielómamultiplex) szenved, vagy ha bármilyen, a hímvesszőjét érintő betegsége vagyalakbeli rendellenessége van.
- Ön jelenleg gyomorfekélyben vagy vérzékenységben (pl. hemofíliában) szenved,vagy orrvérzéssel kapcsolatos problémái vannak.
- ha merevedési zavar kezelésére való gyógyszert szed.
Amikor férfiak merevedési zavarának kezelésére alkalmazzák, akkor aPDE5-gátlókkal, köztük a szildenafillal kapcsolatban is nem ismertgyakorisággal az alábbi, a látást érintő mellékhatásokról számoltak be: azegyik vagy mindkét szemet érintő részleges, hirtelen kialakuló, átmenetijellegű vagy végleges látáscsökkenés vagy látásvesztés.
Ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba aRevatio szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához (lásd még 4. pont).
Férfiaknál a szildenafil bevételét követően elhúzódó és időnként fájdalmasmerevedésről számoltak be. Ha 4 óránál hosszabb ideig fennálló folyamatosmerevedése van, hagyja abba a Revatio szedését, és azonnal keresse fel akezelőorvosát (lásd még 4. pont).
Különleges szempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor
Közölje kezelőorvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg, mivel a gyógyszeradagmódosítása szükségessé válhat.
Gyermekek
Revatio nem adható 1 éves kor alatti gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Revatio
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Nitrátokat vagy nitrogén-monoxid képzőket tartalmazó gyógyszerek, például azamil-nitrát ("popperek"). Ezeket a gyógyszereket gyakran adják azangina pektorisz vagy mellkasi fájdalom enyhítésére (lásd 2. pont Tudnivalók aRevatio szedése előtt).
- A tüdőben kialakult magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl.boszentán, iloproszt).
- Orbáncfű (növényi eredetű), rifampicin (bakteriális fertőzés kezelésérehasználják), karbamazepin, fenitoin vagy fenobarbitál (többek között epilepsziakezelésére) tartalmú gyógyszerek.
- A véralvadás gátlására szolgáló gyógyszerek (pl. warfarin), bár ezek nemokoznak semmilyen mellékhatást.
- Eritromicin, klaritromicin, telitromicin (melyek bizonyos bakteriálisfertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumok), szakvinavir (HIV fertőzésre)vagy nefazodon (depresszió kezelésére) tartalmú gyógyszerek, mivel agyógyszeradagjának módosítása szükségessé válhat.
- Alfa-blokkoló gyógyszer (pl. doxazosin) szed magas vérnyomás vagy prosztataproblémák kezelésére, mivel a két gyógyszer kombinációja olyan tüneteketokozhat, amelyek vérnyomáscsökkenést eredményezhetnek (pl. szédülés,zavartság).
A Revatio egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Amíg Revatio-kezelés alatt áll, ne fogyasszon grépfrút levet.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Ne alkalmazza terhesség idején, csak ha feltétlenülszükséges.
A Revatio nem adható fogamzóképes nőknek, csak akkor, ha megfelelőfogamzásgátló módszereket alkalmaznak.
A Revatio-kezelés megkezdésekor a szoptatást abba kell hagyni. A Revatio-tszoptatás idején nem szabad alkalmazni, mivel nem tisztázott, hogy átjut-e azanyatejbe.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Revatio szédülést és látászavarokat okozhat. Tisztában kell lennie azzal,hogy milyen hatással van Önre a készítmény, mielőtt gépjárművet vezetne, vagygépet kezelne.
A Revatio laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Revatio-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Felnőtteknek a készítmény szokásos adagja: 20 mg naponta háromszor (6-8óránként alkalmazva) étellel vagy a nélkül bevéve.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
1-17 éves gyermekek és serdülők esetében a javasolt adag 20 kg-os vagy annálkisebb testtömegű gyermekek és serdülők számára naponta háromszor 10 mg (1 mlbelsőleges szuszpenzió), vagy 20 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek ésserdülők számára naponta háromszor 20 mg (2 ml belsőleges szuszpenzió vagy 1 dbtabletta), étellel vagy anélkül bevéve. Magasabb dózisokat gyermekeknél nemszabad alkalmazni.
Használat előtt a belsőleges szuszpenziót legalább 10 másodpercen át, alaposanfel kell rázni.
Ha az előírtnál több Revatio-t vett be
Ne vegyen be több gyógyszert annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek.
Amennyiben az előírtnál több gyógyszert vett be, azonnal forduljon orvosához.Az előírtnál több Revatio bevétele fokozhatja az ismert mellékhatásokkialakulásának kockázatát.
Ha elfelejtette bevenni a Revatio-t
Ha elfelejtette bevenni a Revatio-t, vegye be, amint eszébe jut, majd folytassaa gyógyszer szedését a megszokott időben. Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Revatio szedését
Tünetei rosszabbodhatnak, ha a Revatio-kezelést hirtelen hagyja abba. Csakorvosa tanácsára hagyja abba a Revatio szedését. Orvosa tanácsolhatja, hogycsökkentse az adagot néhány nappal azelőtt, hogy teljesen abbahagyja annakszedését.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, abba kell hagynia a Revatioszedését, és azonnal orvoshoz kell fordulnia (lásd még 2. pont):
- ha hirtelen kialakuló látáscsökkenést vagy látásvesztést észlel (a gyakoriságnem ismert).
- ha 4 óránál tovább tartó folyamatos merevedése van. Férfiaknál a szildenafilbevételét követően tartós, és néha fájdalmas merevedésről számoltak be (agyakoriság nem ismert).
Felnőttek
Klinikai vizsgálatokban nagyon gyakran jelentett (10 beteg közül 1-nél többbeteget érinthet) mellékhatások a fejfájás, arc kipirulás, emésztési panaszok,hasmenés és fájdalom a karokban vagy lábakban.
Egyéb gyakran jelentett (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)mellékhatások között szerepelt: bőralatti fertőzések, influenza-szerű tünetek,gyulladás az orrmelléküregekben, a vörösvértestek alacsony száma(vérszegénység), folyadékvisszatartás, alvászavarok, szorongás, migrén,remegés, zsibbadásszerű érzés, égő érzés, csökkent tapintás érzékelés,szemfenék bevérzés, látászavarok, homályos látás, fényérzékenység, színlátászavarai, szemirritáció, szem vérbősége/vörös szem, forgó jellegű szédülés,hörghurut, orrvérzés, orrfolyás, köhögés, orrdugulás, gyomorhurut, gyomor-bélhurut, gyomorégés, aranyér, haspuffadás, szájszárazság, hajhullás, bőrvörösség,éjszakai izzadás, izomfájdalom, hátfájás és testhőmérséklet növekedés.
Nem gyakran jelentett (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)mellékhatások között szerepelt: látásélesség-csökkenés, kettőslátás, szokatlanérzés a szemben, hímvesszővérzés, vér a kilövellt ondóban és/vagy a vizeletbenés férfiaknál emlőmegnagyobbodás.
Bőrkiütésről és hirtelen halláscsökkenésről vagy süketség kialakulásáról ésvérnyomáscsökkenésről szintén beszámoltak, ezek gyakorisága nem ismert (agyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Gyermekek és serdülők
A következő súlyos nemkívánatos eseményeket gyakran jelentették (10 beteg közüllegfeljebb 1 beteget érinthet): tüdőgyulladás, szívelégtelenség, jobb szívfélelégtelenség, szív eredetű sokk, magas vérnyomás a tüdőben, mellkasi fájdalom,ájulás, légúti fertőzés, hörghurut, vírusos gyomor- vagy bélfertőzés, húgyútifertőzés és fogszuvasodás.
A következő, a kezeléssel összefüggő, súlyos nemkívánatos eseményeket nemgyakran jelentették (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): allergiásreakció (például bőrkiütés, az arc az ajak és a nyelv duzzanata, sípoló légzés,nehézlégzés és nyelési nehézség), görcsroham, szívritmuszavar, halláskárosodás,légszomj, az emésztőrendszer gyulladása, sípoló légzés elzárt légutak miatt.
Nagyon gyakran jelentett mellékhatás (10 beteg közül több mint 1 betegetérinthet) a fejfájás, hányás, torokgyulladás, láz, hasmenés, influenza ésorrvérzés volt.
Gyakran jelentett mellékhatás (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) ahányinger, fokozott merevedés, tüdőgyulladás és orrfolyás volt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Revatio-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Tabletta
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban tárolandó.
Belsőleges szuszpenzió
A palackon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Revatio
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil. Egy tabletta 20 mg szildenafilttartalmaz (citrát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát (vízmentes),kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E 171), laktóz (tejcukor),glicerin-triacetát.
Milyen a Revatio külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Revatio filmtabletta fehér és kerek alakú. A tabletta egyik oldalán"PFIZER", másik oldalán "RVT 20" felirat látható.Dobozonként 90 darab vagy 300 darab tablettát tartalmaz buborékcsomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!