GENOTROPIN 12MG POR OLD INJ 5X PATR KÉTR

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

GENOTROPIN 12 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

szomatropin

Mielőtt elkezdi alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert azÖn számára fontos információkat tartalmaz.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-              Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              Ezta gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tüneteiaz Önéhez hasonlóak.

-              Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer aGenotropin injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Genotropin injekcióalkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni aGenotropin injekciót?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Genotropininjekciót tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb

1.       Milyen típusú gyógyszer aGenotropin injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

AGenotropin hatóanyaga egy mesterségesen, úgynevezett rekombináns technológiávalelőállított növekedési hormon (amit szomatropinnak is neveznek). A szerkezetemegegyezik az emberi növekedési hormonéval, ami a csontok és az izomzatnövekedéséhez szükséges. Elősegíti azt is, hogy Önnél a zsírszövet és az izomszöveta megfelelő arányban alakuljon ki. A rekombináns technológia azt jelenti, hogy előállításáhozemberi vagy állati eredetű szöveteket nem használtak fel.

Gyermekeknéla Genotropin injekciót a következő növekedési zavarok kezelésére alkalmazzák:

·               ha Önnél a növekedésüteme nem megfelelő, és nincs elegendő mennyiségű növekedési hormonja,

·               ha Önnek Turner-szindrómájavan. A Turner-szindróma egy kromoszóma (örökítőanyag) rendellenesség miatt lányoknálkialakuló betegség, ami a növekedést is befolyásolhatja. Kezelőorvosatájékoztatni fogja Önt arról, ha Önnek ilyen betegsége van.

·               ha Ön krónikus veseelégtelenségbenszenved. Mivel a vesék nem működnek megfelelően, az befolyásolhatja anövekedést is.

·               ha Önnek Prader-Willi-szindrómájavan (egy kromoszóma rendellenesség következtében kialakuló betegség). Anövekedési hormon segíteni fog abban, hogy amíg Ön növekedésben van, magasabbtestmagasságot érjen el, és elősegíti a helyes testfelépítés kialakulását.Csökkenteni fogja a túlsúlyban lévő zsírszövet mennyiségét, és növelni fogja acsökkent izomtömeget.

·               ha kis testsúllyal éstesthosszal született. A növekedési hormon segíteni fog, hogy magasabb testmagasságotérjen el, ha négy éves vagy idősebb korára nem érte el vagy nem sikerültmegtartania a normál testmagasságot.

Felnőtteknéla Genotropin injekciót kifejezett növekedési hormon hiányban szenvedő személyekkezelésére alkalmazzák. A hormonhiány kialakulhat felnőttkorban, de a gyermekkortólkezdődően is fennállhat.

Ha Öntgyermekkorában növekedési hormon hiány miatt Genotropinnal kezelték, anövekedés befejeztét követően a hormonszinteket ismételten meg fogjákvizsgálni. Ha beigazolódik, hogy Önnek súlyos növekedési hormon hiánya van,kezelőorvosa javasolni fogja a Genotropin-kezelés folytatását.

Ezt agyógyszert csak olyan orvos adhatja Önnek, aki jártas a növekedésihormonkezelésben, és aki igazolja az Ön diagnózisát.

2.       Tudnivalók a Genotropininjekció alkalmazása előtt

Nealkalmazza a Genotropin injekciót, és mondja el orvosának, ha

-                allergiás a szomatropinra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

-                Önnek aktív tumora (rákja) van. AGenotropin készítménnyel való kezelés megkezdése előtt a daganatoknak inaktívállapotban kell lenniük és a daganatellenes kezelést be kell fejezni.

-                Ön súlyos beteg (például nyílt szívműtét, hasi műtét, heveny légzésielégtelenség, baleseti sérülés, vagy hasonló kórképekszövődménye következtében). Ha nagy műtét előtt áll, illetve azon átesett, vagybármilyen okból kórházba kell mennie, tájékoztassa kezelőorvosát, valamint azÖnt ellátó egyéb orvosokat, hogy növekedési hormon-kezelésben részesül.

-                a Genotropint a növekedés üteménekfokozására írták elő Önnek, de Ön már megállt a növekedésben (az ún. epifízisfugák záródtak).

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

AGenotropin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha bármelyik az alábbiállítások közül igaz Önre:

-                Ha Önnél fennáll a cukorbetegségkialakulásának veszélye, kezelőorvosának ellenőriznie kell a vércukorszintjét aGenotropinnal történő kezelés során.

-                Ha Ön cukorbeteg, gyakran kell ellenőrizniea vércukorszintjét a Genotropin-kezelés során és az eredményeket beszélje meg kezelőorvosával,hogy el tudja dönteni, hogy szükséges-e a cukorbetegség kezelésére szedettgyógyszerek adagját módosítani.

-                A Genotropin-kezelés megkezdésétkövetően néhány betegnél a pajzsmirigy-hormon pótlására lehet szükség.

-                Ha Ön pajzsmirigy-hormonkezelésben részesül, szükség lehet a pajzsmirigy-hormon adagjának módosítására.

-                Ha Ön biceg/sántít, vagy bicegni/sántítanikezd a növekedési hormonnal történő kezelés során, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

-                Ha Önnél koponyaűri nyomásfokozódás áll fenn (ami olyan tüneteket okoz, mint például erős fejfájás,látászavar vagy hányás), tájékoztassa erről kezelőorvosát.

-                Ha az Ön kezelőorvosa megállapítja,hogy az injekció alkalmazásának helyén izomgyulladás alakult ki a tartósítószermetakrezol miatt, olyan szomatropin-készítményt kell használnia, ami nemtartalmaz metakrezolt.

-                Ha Ön egy előző daganatos (rákos)megbetegedést követően kap Genotropint a növekedési hormon hiány kezelésére,akkor Önt rendszeresen meg kell vizsgálni a daganat kiújulására vagy más típusúrákos megbetegedés kialakulására vonatkozóan.

-                Ha súlyosbodó hasi fájdalmattapasztal, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

-                80 évnél idősebb betegeknél kevéstapasztalat áll rendelkezésre. Az idős betegek érzékenyebbek lehetnek aGenotropin injekció hatására, és ezért hajlamosabbak lehetnek a mellékhatásokkialakulására.

Krónikusveseelégtelenségben szenvedő gyermekek:

-                Kezelőorvosának meg kellvizsgálnia az Ön vesefunkcióját és növekedésének ütemét a Genotropin-kezelésmegkezdése előtt. A vesebetegség kezelésénél alkalmazott gyógyszeres kezeléstfolytatni kell. A Genotropin-kezelést veseátültetés (transzplantáció) esetén abbakell hagyni.

Prader-Willi-szindrómábanszenvedő gyermekek

-                Testsúlya kordában tartásaérdekében kezelőorvosa szigorúbb étrendet fog előírni.

-                A Genotropin-kezelés megkezdéseelőtt kezelőorvosa meg fogja vizsgálni Önt, hogy nincsenek-e felső légútielzáródásra, úgynevezett alvási apnoéra (alvás közben a légzés átmenetileállása) vagy légúti fertőzésre utaló panaszai.

-                Ha a kezelés során felső légútielzáródásra utaló panaszai lennének (ideértve a horkolás kialakulását vagy annakfokozódását), akkor kezelőorvosának ki kell Önt vizsgálnia, és előfordulhat,hogy felfüggeszti Önnél a Genotropin-kezelést.

-                A kezelés során orvosa meg fogjaÖnt vizsgálni, hogy nincsenek-e gerincferdülésre (úgynevezett szkoliózisra) utalópanaszai.

-                Ha a kezelés alatt a tüdejétérintő fertőzés alakul ki, szóljon orvosának, hogy megkezdhesse a fertőzéskezelését.

Kis testsúllyal vagytesthosszal született gyermekek:

-                Ha kis testsúllyal vagy testhosszalszületett és életkora 9 – 12 év, a serdülőkorra (pubertásra) és a gyógyszerreltörténő kezelésre vonatkozóan kérje ki orvosa tanácsát.

-                A kezelés megkezdése előtt és aztkövetően évente kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön vércukor- ésinzulinszintjét.

-                A kezelést abba kell hagyni, ha Önnéla növekedés befejeződött.

 

Egyébgyógyszerek és a Genotropin injekció

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Mondja elorvosának, ha a következő gyógyszereket szedi:

-        cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek,

-        pajzsmirigy-hormonok,

-        szintetikus (mesterségesen előállított)mellékvese-kéreg hormonok (úgynevezett kortikoszteroidok),

-        nemi hormonok (például ösztrogének),

-        ciklosporin (szervátültetést követően azimmunrendszer működését csökkentő gyógyszer),

-        epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (úgynevezettantikonvulzánsok, görcsgátlók).

Előfordulhat, hogykezelőorvosának módosítania kell ezeknek a gyógyszereknek az adagját.

Terhességés szoptatás

Nealkalmazza a Genotropin injekciót, ha Ön terhes, úgy gondolja, hogy terheslehet vagy gyermeket szeretne.

Kérdezzemeg kezelőorvosát, mielőtt ezt a gyógyszert a szoptatás ideje alatt alkalmazza.

Ha Ön terhes vagyszoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

A Genotropin injekció nátriumot tartalmaz

A készítmény metakrezolt tartalmaz, ami izomgyulladástokozhat.

Akészítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azazgyakorlatilag nátriummentes.

3.       Hogyan kell alkalmazni aGenotropin injekciót?

Javasoltadagolás

Azadagolás függ az Ön testméreteitől/fizikai adottságaitól, attól a betegségtől,amire a kezelést kapja, és hogy mennyire hatásos Önnél a növekedési hormon.Ezek mindenkinél különböznek. Kezelőorvosa meg fogja adni az Ön egyénileg, vagya testtömeg (ttkg) vagy atestfelszín (az Ön testmagassága és a testsúlya alapján kiszámolva, és négyzetméterben[m2] megadva) szerint meghatározott adagját milligrammban, valamint ismertetnifogja a kezelés tervezett ütemét. Ne változtassa meg az adagolást vagy akezelés ütemét anélkül, hogy orvosával megbeszélné.

 

Alkalmazásanövekedési hormon hiányban szenvedő gyermekeknél:

0,025 –0,035 mg/ttkg, vagy 0,7 – 1,0 mg/testfelület m2 naponta. Nagyobbadagok is alkalmazhatók. Ha a növekedési hormon hiány a serdülőkorban isfennáll, a Genotropin-kezelést a testi fejlődés befejeződéséig folytatni kell.

AlkalmazásaTurner-szindrómában szenvedő gyermekeknél:

0,045 –0,050 mg/ttkg, vagy 1,4 mg/testfelület m2 naponta.

Alkalmazása krónikus veseelégtelenségbenszenvedő gyermekeknél:

0,045 – 0,050 mg/ttkg, vagy 1,4 mg/testfelületm2 naponta. Magasabb adagokra lehet szükség, ha a növekedés ütemetúl lassú. Az adagolás módosítására 6 hónapos kezelést követően szükség lehet.

Alkalmazása Prader-Willi-szindrómábanszenvedő gyermekeknél:

0,035 mg/ttkg vagy 1 mg/testfelület m2naponta. A napi maximális adag nem lépheti túl a 2,7 mg-ot. A kezelés nemalkalmazható olyan gyermekeknél, akiknél a pubertáskort követően a növekedés majdnembefejeződött.

A vártnál kisebbtestsúllyal és testhosszal született és növekedési zavarban szenvedő gyermekeknél:

0,035mg/ttkg vagy 1 mg/testfelület m2 naponta. Fontos, hogy a kezelést avégső testmagasság eléréséig folytassák. Ha Ön nem reagál a kezelésre, vagy márelérte a végső testmagasságot és megállt a növekedésben, a kezelést az első évután abba kell hagyni.

Alkalmazásanövekedési hormon hiányban szenvedő felnőtteknél:

Ha agyermekkori kezelést követően folytatja a Genotropin terápiát, a kezelést napi0,2 – 0,5 mg-os adaggal kell kezdenie. Ezt az adagot fokozatosan kell emelnivagy csökkenteni a vérvizsgálati eredmények, valamint a klinikai válasz és amellékhatások szerint.

Ha anövekedési hormon hiány felnőttkorban alakul ki, a kezelést napi 0,15 – 0,30 mg-malkell kezdenie. Ezt az adagot fokozatosan kell emelni a vérvizsgálati eredményeknekmegfelelően, valamint attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre és milyenmellékhatások jelentkeznek. A fenntartó adag ritkán haladja meg a napi 1,0 mg-ot.Nőknél magasabb adagokra lehet szükség, mint férfiaknál. Az adagolást minden 6.hónapban ellenőrizni kell.

Hatvanévnél idősebb betegek napi 0,1 – 0,2 mg adagokkal kezdjék a kezelést, amit azegyéni szükségleteinek megfelelően lassan kell emelni. A legkisebb hatásosdózist kell alkalmazni. A fenntartó adag ritkán haladja meg a napi 0,5 mg-ot.Kövesse a kezelőorvosa Önnek adott utasításait.

AGenotropin injekció beadása

AGenotropint bőr alatti (úgynevezett szubkután) injekcióként kell alkalmazni. Ezazt jelenti, hogy egy rövid injekciós tűn keresztül közvetlenül a bőr alattizsírszövetbe fecskendezik a gyógyszert. Orvosának már meg kellett mutatnia,hogyan alkalmazza a Genotropin injekciót. Mindig pontosan úgy adja be aGenotropin injekciót, ahogy azt kezelőorvosa mutatta Önnek. Ha nem biztosbenne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Azelőretöltött injekciós toll használatára vonatkozó utasítások abetegtájékoztató végén található. A gyógyszer alkalmazása előtt kérjük, olvassael figyelmesen.

 

AGenotropin kétrekeszes patron Genotropin Pen injekciós eszközben történőalkalmazására vonatkozó útmutatót az injekciós eszközhöz mellékelik. Agyógyszer alkalmazása előtt lásd a használati útmutatót.

 

Haelőretöltött injekciós tollat vagy Genotropin Pen injekciós eszközthasznál, akkor a tűt az összekeverés előtt kell felcsavarni. Minden injekcióhozúj tűt kell használni. Az injekciós tűket nem szabad újból felhasználni.

·               Az injekcióelkészítése:

Félórával az injekció beadása előtt kiveheti a növekedési hormont ahűtőszekrényből. Ez lehetővé teszi, hogy kissé felmelegedjen, ami az injekció beadásátkomfortosabbá teheti.

Az előretöltöttinjekciós toll kétrekeszes patront tartalmaz mind a növekedési hormont, mind azoldószert tartalmazza. A növekedési hormont és az oldószert a patrontartóelfordításával lehet összekeverni (lásd a betegtájékoztató végén találhatóHasználati Útmutató részletes leírását), ehhez külön eszköz nem szükséges.

Akétrekeszes patron, amit a Genotropin Pen injekciós eszközzel kell használni,tartalmazza mind a növekedési hormont, mind az oldószert. A kétrekeszespatronban lévő növekedési hormont és az oldószert az injekció beadásáraszolgáló Genotropin Pen injekciós eszköz elemeinek összecsavarásakor lehetösszekeverni.

Mind azelőretöltött injekciós toll csomagolás esetén, mind a Genotropin Pen injekcióseszközzel történő alkalmazáskor 5-10-szer történő előre-hátra billentéséveloldja fel a port.

A Genotropinfeloldásakor/összekeverésekor NE RÁZZA az oldatot! Finoman keverje össze a portés az oldószert a fentiek szerint. Az oldat rázása a növekedési hormon habzásátokozhatja és tönkreteszi a hatóanyagot. Ellenőrizze az oldatot, és ne adja beaz injekciót, ha az zavaros vagy szemcséket tartalmaz.

·               A Genotropin injekcióbeadása:

Nefelejtsen el először kezet mosni, majd tisztítsa meg a bőrfelületet!

Anövekedési hormont minden nap nagyjából azonos időben adja be. A lefekvéselőtti időszak erre nagyon jó, mert könnyű megjegyezni. Továbbá az is egy természetesdolog, hogy éjszaka magasabb a növekedési hormon szintje.

A legtöbbbeteg a combjába vagy a farpofába adja az injekciót. Arra a helyre adja be azinjekciót, ahová a kezelőorvosa mutatta. A bőr alatti zsírszövet elvékonyodhataz injekció beadásának a helyén. Ennek elkerülése végett az injekciót mindenegyes alkalommal kissé eltérő helyre adja be. Így van ideje a bőrének és a bőralatti szövetnek arra, hogy helyreálljon, mielőtt ismételten ugyanazon helyrekerül az injekció beadásra.

Azinjekció beadása után ne felejtse el visszatenni a Genotropin-t ahűtőszekrénybe!

 

Haaz előírtnál több Genotropin injekciót alkalmazott

Ha jóvaltöbb Genotropin injekciót adott be magának, mint kellett volna, értesítseorvosát vagy gyógyszerészét, amilyen gyorsan csak lehet. Ilyen esetben ugyanisjelentősen leeshet a vércukorszintje, később pedig jelentősen megemelkedhet.Remegést, izzadást, álmosságot érezhet vagy olyan érzése is lehet, hogy nemönmaga, esetleg el is ájulhat.

Haelfelejtette alkalmazni a Genotropint

Nealkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Alegjobb az, ha a Genotropin injekciót rendszeres időközönként adja be magának.Ha elfelejtett beadni egy adagot, adja be a következő injekciót másnap aszokásos időben. Jegyezze fel, hogy mikor és hányszor felejtette el azinjekciót beadni és mondja el kezelőorvosának a következő vizsgálatnál.

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.      Lehetséges mellékhatások

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek

Afelnőtteknél jelentkező nagyon gyakori és gyakori mellékhatások a kezeléselkezdése utáni első hónapokban jelentkezhetnek, és vagy spontán vagy a dóziscsökkentésével megszűnnek.

Növekedésihormon hiányában szenvedő felnőtteknél megfigyelt mellékhatások

Nagyongyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

·               ízületi fájdalom,

·               folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében).

 

Gyakori(10 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):

·               zsibbadás/bizsergés,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·               izomfájdalom,

·               fájdalom vagy égőérzés a kézben vagy a hónaljban (ún. kéztőalagút-, az ún. karpal-tunnelszindróma).

 

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás,látászavar és hányás).

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén,

·               a vér kortizol (bizonyoshormon) szintjének csökkenése.

Növekedésihormon hiányában szenvedő gyermekeknél megfigyelt mellékhatások

 

Nagyongyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén.

 

Nemgyakori (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

·               fehérvérűség(leukémia),

·               ízületi fájdalom.

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               zsibbadás/bizsergés,

·               izomfájdalom,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·               folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében),

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás,látászavar és hányás).

·               a vér kortizol(bizonyos hormon) szintjének csökkenése.

Turner-szindrómábanszenvedő gyermekeknél megfigyelt mellékhatások

 

Nagyongyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

·               ízületi fájdalom.

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               fehérvérűség,

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               zsibbadás/bizsergés,

·               izomfájdalom,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·               folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében),

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás,látászavar és hányás).

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén.

·               a vér kortizol(bizonyos hormon) szintjének csökkenése.

 

Krónikusveseelégtelenségben szenvedő gyermekeknél megfigyelt mellékhatások

 

Gyakori(10 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén.

 

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               zsibbadás/bizsergés,

·               izomfájdalom,

·               ízületi fájdalom,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·               folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében),

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás, látászavarés hányás).

·               a vér kortizol(bizonyos hormon) szintjének csökkenése.

 

Kistestsúllyal és testhosszal született és növekedési zavarban szenvedőgyermekeknélmegfigyelt mellékhatások

 

Gyakori(10 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén.

Nemgyakori (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

·               ízületi fájdalom.

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               fehérvérűség,

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               zsibbadás/bizsergés,

·               izomfájdalom,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·                    folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében),

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás,látászavar és hányás).

·               a vér kortizol(bizonyos hormon) szintjének csökkenése.

Prader-Willi-szindrómábanszenvedő gyermekeknél megfigyelt mellékhatások

 

Gyakori(10 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):

·               zsibbadás/bizsergés,

·               izomfájdalom,

·               ízületi fájdalom,

·               koponyaűrinyomásfokozódás (ami olyan tüneteket okozhat, mint például erős fejfájás,látászavar és hányás).

·               folyadékvisszatartás(ami puffadt ujjak és duzzadt bokák képében).

 

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

·               fehérvérűség,

·               2-es típusúcukorbetegség,

·               a kezek és a lábakmerevsége,

·               reakciók az injekcióbeadásának helyén,

·               a vér kortizol(bizonyos hormon) szintjének csökkenése.

Az injekcióbeadásának helye körül a bőr egyenetlenné, göröngyössé válhat, de ez nem fordulelő, ha váltogatja az injekció beadásának helyét.

Atartósítószer metakrezol miatt kialakuló nagyon ritka mellékhatás az izmokgyulladása az injekció beadásának helye körül.

Prader-Willi-szindrómábanszenvedő betegeknél ritkán előfordult hirtelen halál. A Genotropin-kezelés ésezen esetek között azonban nem mutattak ki összefüggést.

Abeadott hormonnal szemben ellenanyagok képződnek, ami viszont úgy tűnik, nembefolyásolja a növekedési hormon hatását.

AGenotropin-kezelés alatt a csípőjében vagy a térdében jelentkező kellemetlenérzés vagy fájdalom esetén kezelőorvosa gondolhat arra, hogy combcsont fejéntalálható ízületi porc elmozdulhatott és Legg-Calve-Perthes betegség (combcsontfej elhalása) állhatfenn.

Anövekedési hormonnal történő kezelésével összefüggő egyéb lehetségesmellékhatások lehetnek még a következők. Önnél (vagy gyermekénél) magasvércukorszint alakulhat ki vagy a pajzsmirigyhormon-szint csökkenhet,jóindulatú koponyaűri nyomosfokozódás léphet fel. Ezt orvos laboratóriumivizsgálatokkal ellenőrizheti, és szükség esetén megfelelő kezelést rendelhetel. Ritkán hasnyálmirigy-gyulladást jelentettek növekedési hormonnal kezeltbetegeknél.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Genotropininjekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejáratiidő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Elkészítéselőtt:

Hűtőszekrényben(2°C‑8°C) tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a gyógyszert tartsaa dobozában.

Felbontás előtt akészítményt legfeljebb egy hónapra ki lehet venni a hűtőszekrényből, legfeljebb25°C‑os hőmérsékletre. Amennyiben a készítmény nem került elkészítésre alegfeljebb 1 hónapos, legfeljebb 25°C-on történő tárolási időn belül, a készítménytmár nem lehet a hűtőszekrénybe visszahelyezni, és meg kell semmisíteni.

Elkészítésután:

Hűtőszekrényben(2°C‑8°C) tárolandó, legfeljebb 4 hétig tartható el. Nem fagyasztható! Afénytől való védelem érdekében a gyógyszert tartsa a dobozában.

Ne alkalmazza ezt agyógyszert, ha szabad szemmel látható részecskéket észlel benne, vagy ha azoldat nem átlátszó.

AGenotropin nem fagyasztható, ne tegye ki a gyógyszert fagypont alattihőmérsékletnek. Ha megfagyott, ne alkalmazza a gyógyszert.

Soha ne dobja ki a tűket és a részben felhasznált vagy azüres előretöltött injekciós tollat vagy  a patronokat a háztartási szemétbe. Ahasznált előretöltött injekciós tollakat vagy patronokat a helyi előírásoknakmegfelelően kell megsemmisítenie – a teendőkről kérdezze meg kezelőorvosát vagya gondozását végző egészségügyi szakembert. Ha a tűt elhasználta,körültekintően kell azt megsemmisítenie/kidobnia, hogy senki ne használhassafel ismét vagy szúrhassa meg magát vele. Előfordulhat, hogy a kórházban adnakÖnnek egy speciális veszélyeshulladék-tároló edényt is.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik akörnyezet védelmét.

6.            A csomagolás tartalma ésegyéb információk

 

Mittartalmaz a Genotropin

-                A készítmény hatóanyagaa szomatropin.*

Egy injekciós patron 12,0 mg (36 NE) szomatropinttartalmaz. Elkészítés után a szomatropin* koncentrációja 12 mg/ml.

-                Egyébösszetevők:

A por összetevői: glicin (E 640),mannit (E421), vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát (E 339), vízmentes nátrium-dihidrogén-foszfát(E 339).

Az oldószer összetevői: metakrezol, mannit (E 241), injekcióhozvaló víz.

*A szomatropinrekombináns DNS technológiával, E. coli sejtekben kerül előállításra.

Milyena Genotropin külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Genotropin kétfélekiszerelésben kerül forgalomba:

(1)         Kétrekeszes patron, amely csak azinjekció beadására szolgáló eszközzel (Genotropin Pen) alkalmazható.

(2)         Kétrekeszes patron előretöltöttinjekciós tollban.

 

Kétrekeszes patron

 

A kétrekeszes patron csak azinjekció beadására szolgáló eszközzel (Genotropin Pen) együtt alkalmazható.

A kétrekeszes patron együveghenger, melynek egyik oldalát egy brómbutil zárókorong és egy rollnizottalumíniumkupak, másik oldalát pedig egy brómbutil gumidugattyú zárja. A kétrekeszt brómbutil gumidugattyú választja el egymástól.

 

Az injekció beadásáraszolgáló eszközök (Genotropin Pen) mindegyike színkóddal van ellátva, és a helyesdózis beadásához minden esetben a megegyező színű kóddal ellátott kétrekeszespatronnal együtt kell őket használni.

A 12 mg hatáserősségű patron hátsó részén lila jelzés található, és csak alila színnel jelölt eszközzel (Genotropin Pen) együtt alkalmazható.

 

A steril liofilizátum apatron injekciós tollba helyezésekor oldható.

1 darab 12 mghatáserősségű patron egyadagos buborékcsomagolásban, 1 vagy 5 buborékcsomagolásdobozban.

Kétrekeszes patronelőretöltött injekciós tollban

A 12 mg hatáserősségű előretöltött injekciós tollon lila jelzés található.

 

1 vagy 5 darab kétrekeszespatron előretöltött injekciós tollban. Előre csomagolt, eldobható, többadagoselőretöltött tollak dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

PfizerKft.

1123Budapest

Alkotásutca 53.

Gyártó

PfizerManufacturing Belgium N.V.

Rijksweg

12,2870 Puurs

Belgium

OGYI-T-2050/02           GENOTROPIN12 mg 1 db patron injekcióhoz

OGYI-T-2050/03           GENOTROPIN12 mg 5 db patron injekcióhoz

OGYI-T-2050/06           GENOTROPIN12 mg 1 db előretöltött injekciós toll

OGYI-T-2050/07           GENOTROPIN12 mg 5 db előretöltött injekciós toll

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. február

 

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓelőretöltött injekciós tollhoz

GENOTROPIN 12 mg porés oldószer oldatos injekció

 

Fontos információ

Kérjük, olvassa el a teljeshasználati útmutatót, mielőtt elkezdené alkalmazni az előretöltött injekcióstollat. Ha az adagját vagy a Genotropin-kezelését illetően bármilyen kérdésevan, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyiszakemberhez.

Az előretöltött injekcióstollról

Az előretöltött injekcióstoll egy előretöltött, többadagos, eldobható injekciós toll, amely 12 mgszomatropint tartalmaz. A tollban található Genotropin‑t csak egyszerkell összekeverni, amikor Ön új tollat kezd el használni. Egy tollat azösszekeveréstől számított maximum 28 napig szabad használni. A patront sohasemkell cserélnie. Amikor a toll már üres, kezdjen el új tollat használni.

A toll dózismemóriávalrendelkezik. Új toll használata esetén a dózist egyszer kell beállítani. Eztkövetően a tollal minden injekció beadásakor ugyanakkora dózis adagolható. Atoll használható tűvédővel vagy tűvédő nélkül.

Mielőtt elkezdi használniaz előretöltött injekciós tollat

·               A toll használatát meg kelltanulnia kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.

·               Napi adagját tudnia kell. Ismerniekell a toll részeit.

·               Győződjön meg arról, hogy a lilaszínű injekciós gombbal rendelkező tollat használja.

·               Mosson kezet.

bevágás

 

fekete tengely

 

fekete gyűrű

 

szürke tárcsa

 

lila színű injektálógomb

 

fehér nyíl

 

memóriaablak

 

lila színű logo

 

patrontartó

 

fehér zárókupak

 

patrontartó hegye

 

tűtakaró elem

 

fekete kioldógomb

 

Tűvédő (a csomagolás nem tartalmazza) kiengedett tűakaróval

 

(a csomagolás nem tartalmazza)

 

fekete zárókupak

 

 

védőfólia

 

belső tűvédő sapka

 

külső tűvédő sapka

 
 

Az előretöltött injekciós toll összeállítása és használata

1. lépés - A tű csatlakoztatása

a)      Húzó mozdulattal távolítsa el a toll fehér zárókupakját.

b)      Távolítsa el a védőfóliát az új tűről.

c)      Fogja meg erősen a patrontartót (1. ábra)

d)      Nyomja rá a tűt a patrontartó hegyére.

e)      Finoman csavarja rá a tűt a tollra. Vigyázzon, hogy ne szorítsa túl.

f)       A tűn hagyja rajta mind a külső, mind a belső védősapkát.

patrontartó hegye

 

Fogja meg a patrontartót

 
\"gntrpn12_step1_po\"

2. lépés - A Genotropin összekeverése

a)      Tartsa a tollat úgy, hogy a tű felfelé mutasson és az „A” jelzés Önnel szemben legyen (2. ábra).

b)      A patrontartót erősen csavarja a tollba, amíg a „B” jelzés a bevágáshoz érve a helyére kattan.

·     Óvatosan billentse egyik oldalról a másikra a tollat. Ne rázza össze. Rázás hatására károsodhat a növekedési hormon.

c)      Ellenőrizze, hogy a patronban található folyadék tiszta-e. A por teljes egészének fel kell oldódnia.

·     Ha nem oldódott fel, a toll néhányszori fel-le billentésével tegye teljessé az oldódást.

d)      Újból ellenőrizze a folyadékot. Bizonyosodjon meg arról, hogy tiszta és átlátszó.

·         Ha a folyadék tiszta, a 3. lépés következik.

·     Ha a folyadék továbbra is zavaros vagy feloldatlan port lát, használjon új tollat.

bevágás

 
\"gntrpn12_step2_po\"

 

3. lépés - A levegő eltávolítása

a)      Távolítsa el a külső tűvédő sapkát. Tegye félre, hogy később visszahelyezhesse a tűre (3a ábra)

b)      A belső tűvédő sapkát még ne vegye le.

belső tűvédő sapka

 

Tegye félre!

 

c)      Tartsa a tollat úgy, hogy a tű felfelé mutasson. (3b ábra)

d)      Óvatosan kocogtassa meg a patrontartót, hogy a bennmaradt levegő felső részbe kerüljön/gyűljön össze.

e)      A patrontartót erősen csavarja a tollba, amíg a „C” jelzés a bevágáshoz érve a helyére kattan.

·     Kis mennyiségű folyadék jelenhet meg a belső tűvédő sapka körül.

4. lépés - A tűvédő csatlakoztatása (Választható)

a)      Távolítsa el a fekete sapkát a tűvédőről. (4. ábra)

·     Ha a tűtakaró elem kicsúszott, nyomja vissza a tűvédőbe, ameddig a helyére nem pattan.

ennél a végénél csatlakoztassa

 

tűvédő

 

Húzza le!

 

b)      Egyik kezével tartsa a tollat a lila színű logo alatt. A másik kezével fogja meg a tűvédőt a tűtakaró elem felett. (4b ábra)

c)      A tűvédőn található fekete színű logo és a tollon látható lila színű logo legyenek egy vonalban. Óvatosan nyomja rá a tűvédőt a tollra, amíg a helyére pattan.

tűvédő

 

5. lépés - A toll előkészítése

a)      Távolítsa el a belső tűvédő sapkát. Dobja ki. (5a ábra)

Dobja ki!

 

b)      Győződjön meg róla, hogy a memóriaablakban 0,3 mg van beállítva.

c)      Fordítsa el a szürke tárcsát a nyíl irányába, amíg a kattanó hang meg nem szűnik. (5b ábra)

szürke tárcsa

 

d)      Tartsa a tollat úgy, hogy a tű felfelé mutasson. (5c ábra - tűvédővel vagy tűvédő nélkül)

e)      Tartsa lenyomja a lila színű injektáló gombot addig, amíg a tű hegyénél folyadék jelenik meg.

f)       Ha az e) pontban leírtak szerint nem jelenik meg a folyadék, ismételje meg az 5. lépést a b)- e) pontokig, maximum kétszer.

g)      Ha még ekkor sem jelenik meg a folyadék, ne használja a tollat.

·     További információért lásd a „Kérdések és válaszok” részt alább.

Tűvédő

 

Tűvédő

nélkül

 

lila színű injektáló gomb

 

h)      Amennyiben használja a tűvédőt, nyomja meg a fekete gombot, hogy a tűtakaró megjelenjen. (5d ábra)

fekete kioldógomb

 

tű körüli védőburkolat

 

6. lépés - A dózis beállítása

·     Használja a fekete gyűrűt a dózis beállítására. Vigyázzon, hogy ezalatt a szürke tárcsát ne fordítsa el.

a)  A fekete gyűrűt a 6. ábra szerint tartsa a kezében.

b)  A fekete gyűrűt addig forgassa, amíg a fehér nyíl az Ön dózisát nem mutatja. A kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember előzetesen már elmondta, mennyi az Ön dózisa.

c)  Ha a gyűrűvel a dózist túlfordította a fehér nyílon, a gyűrű visszafelé csavarásával beállíthatja a megfelelő dózist.

d)  Ha beállította a dózist, ne változtassa meg, csak ha a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mondja.

Ha a fekete gyűrűt nem tudja elfordítani, tartsa nyomva a lila színű injektáló gombot, amíg a kattanó hang meg nem szűnik. Ezután folytassa dózis beállítását a fekete gyűrű segítségével (további információért lásd még a „Kérdések és válaszok” részt alább).

szürke tárcsa

 

fehér nyíl

 

fekete gyűrű

 

 

7. lépés - A dózis igazítása

a)  Fordítsa el a szürke tárcsát a nyíl irányába, amíg a kattanó hang meg nem szűnik. (7a ábra)

b)  A fekete tengelyen látható dózisnak egy vonalban kell lennie a fehér nyíllal.

szürke tárcsa

 

fehér nyíl

 

fekete tengely

 

c)  Ellenőrizze, hogy a fekete tengelyen beállított dózis megegyezik-e a memóriaablakban lévővel. A 7b ábrán egy példa látható.

d)  Amennyiben a dózisok nem egyeznek, győződjön meg arról, hogy a szürke tárcsát a nyíl irányába fordította-e el úgy, hogy a kattanó hang már nem hallható.

Ellenőrizze, hogy a dózisok egyeznek-e

 

8. lépés - Az injekció beadása

a)  Készítse elő a beadás helyét a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottak szerint.

b)  Helyezze a tollat a beadás helyére.

c)  Nyomja le a tollat, hogy a tű a bőrhöz érjen.

d)  Hüvelykujjával nyomja meg a lila színű injektáló gombot, amíg kattanó hang már nem hallható. (8. ábra)

·     Várjon 5 másodpercet, mielőtt a tűt kihúzza a bőrből. Ez idő alatt a gombot finoman tartsa nyomva hüvelykujjával.

e)  Egy határozott mozdulattal húzza ki a tollat a bőrből.

 

9. lépés - A tű eltávolítása; a toll lezárása és tárolása

9a lépés: Tűvédő használata esetén:

a)  Helyezze a külső tűvédő sapkát a tűtakaró elem végébe. (9a ábra)

b)  A tűvédő sapka megnyomásával a tűtakaró elemet pattintsa a helyére.

c)  A tűvédő sapka segítségével csavarja ki a tűt és helyezze egy megfelelő, a használt tűk tárolására szolgáló tároló edénybe.

d)  Ne vegye le a tűvédőt a tollról.

e)  Helyezze a fekete zárókupakot a tűvédőre. A tollat hűtőszekrényben tárolja.

tűtakaró elem

 

külső tűvédő sapka

 

9b lépés - Ha nem használ tűvédőt:

a)  Ne érjen hozzá a tűhöz.

b)  A külső tűvédő sapkát óvatosan helyezze rá a tűre. (9b ábra)

c)  A tűvédő sapka segítségével csavarja ki a tűt és helyezze egy megfelelő, a használt tűk tárolására szolgáló tároló edénybe.

d)  Helyezze a fehér zárókupakot a tollra. A tollat hűtőszekrényben tárolja.

külső tűvédő sapka

 

 

Az előretöltött injekciós toll mindennapos használata

1.  Vegye le a fekete zárókupakot a tűvédőről, illetve a fehér zárókupakot a tollról.

fekete zárókupak

 

fehér zárókupak

 

2.  Csatlakoztasson egy új tűt.

·     Tűvédő használata estén:

·     Ha a tűtakaró elem megjelenik, tolja vissza a helyére.

·     Helyezzen egy új tűt a patrontartó hegyére.

patrontartó hegye

 

·     Ha nem használ tűvédőt:

·     Helyezzen egy új tűt a patrontartó hegyére.

patrontartó hegye

 

3.  Távolítsa el mindkét tűvédő sapkát. A külső tűvédő sapkát ne dobja ki.

külső tűvédő sapka

 

belső tűvédő sapka

 

4.  Amennyiben használja a tűvédőt, nyomja meg a fekete kioldó gombot, hogy a tűtakaró elem megjelenjen.

5.  A dózis beállításához fordítsa el a szürke tárcsát a nyíl irányába, amíg a kattanó hang meg nem szűnik.

fekete tengely

 

szürke tárcsa

 

fehér nyíl

 

6.  Ellenőrizze, hogy a fekete tengelyen beállított dózis megegyezik-e a memóriaablakban lévővel.

·     Ha a beállított dózis kisebb, akkor a tollban nem lesz elegendő Genotropin a teljes mennyiségű adag beadásához.

·     Kövesse kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember arra vonatkozó utasítását, hogy mi a teendő, ha a tollban már nincs egy teljes adag.

Ellenőrizze, hogy a dózisok egyeznek-e

 

7.  Készítse elő a beadás helyét a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottak szerint.

8.  Adja be az injekciót.

·     Nyomja le a tollat, hogy a tű a bőrhöz érjen.

·     Nyomja meg a lila színű injektáló gombot, amíg kattanó hang már nem hallható.

·     Várjon 5 másodpercet, mielőtt a tűt kihúzza a bőrből. Ez idő alatt a gombot finoman tartsa nyomva hüvelykujjával.

·     Egy határozott mozdulattal húzza ki a tollat a bőrből.

 

9.  Távolítsa el a tűt.

·     Tűvédő használata estén:

·     A külső tűvédő sapka megnyomásával a tűtakaró elemet pattintsa a helyére.

·     Ha nem használ tűvédőt:

·     A külső tűvédő sapkát óvatosan helyezze rá a tűre.

·     A tűvédő sapka segítségével csavarja ki a tűt, és helyezze egy megfelelő, a használt tűk tárolására szolgáló tároló edénybe.

10.  Helyezze a kupakot a tűvédőre, illetve a tollra, és a tollat tárolja a hűtőszekrényben.

Tűvédő nélküli kiszerelés

 

Tűvédős kiszerelés

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Tárolás

·               Az előretöltött injekciós tolltárolására vonatkozó információkat lásd alább.

·               4 hét után az előretöltöttinjekciós tollat ki kell dobni, még akkor is, ha maradt még benne gyógyszer.

·               Az előretöltött injekciós tollatne tegye ki alacsony hőmérsékletnek, illetve ne fagyassza le.

·               Ne használja az előretöltöttinjekciós tollat a feltüntetett lejárati időn túl.

·               Az előretöltött injekciós tollat ahelyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Kérdezze meg kezelőorvosátvagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha nem biztos benne, hogy amegsemmisítést hogyan végezze.

Kezelés, tárolás

·               Az előretöltött injekciós tollbantalálható folyadékot és port ne keverje össze, csak ha a tűt már ráhelyezte atollra.

·               Az előretöltött injekciós tollatne tárolja úgy, hogy a tűt rajtahagyta. A Genotropin kicsöppenhet/szivároghat atollból és a patronban levegő buborékok képződhetnek. Tárolás előtt mindigtávolítsa el a használt tűt és helyezze vissza a toll vagy a tűvédő eszközvédősapkáját.

·               Ügyeljen arra, hogy azelőretöltött injekciós tollat ne ejtse el.

·               Ha mégis elejtené, akkor az 5.lépés (A toll előkészítése) szerint járjon el. Ha úgy tűnik, hogy azelőretöltött injekciós toll bármelyik része eltörött vagy megsérült, nehasználja a tollat. Másik tollért lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel.

·               Az előretöltött injekciós tollatés a tűvédőt nedves ruhával tisztítsa. A tollat ne tegye vízbe.

A tűvel kapcsolatos tudnivalók

·               Használjon új tűt minden egyesinjekcióhoz.

·               A használt tűket tegye speciálishulladékgyűjtőbe. A tűket a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni.Kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hanem biztos abban, hogy ezt hogyan végezze.

·               Egy tűt/tollat csak egy emberhasználhat.

Általános információk

·               A patrontartón látható számok,illetve vonalak segítenek Önnek megbecsülni. hogy mennyi Genotropin maradt atollban.

·               Ha „Az előretöltött injekcióstoll mindennapos használata” rész 6. pontja szerinti alkalmazás során aztlátja, hogy a tollban már nincs egy teljes adag Genotropin, a fekete tengelyenlévő skáláról leolvashatja a tollban maradt mennyiséget.

·               A vak és gyengénlátó betegek csaka toll használatára kiképzett/használatában jártas egyén segítségévelhasználhatják az előretöltött injekciós tollat.

·               Az injekció előkészítése ésbeadása előtt a kéz, valamint a beadás helyének megtisztításával kapcsolatbankövesse a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberutasításait.

·               A tűvédőt ne dobja ki, egyszerűencsavarja le a tollról. A későbbiekben használhatja minden új tollal.

·               Ha az előretöltött injekciós tollhasználatával kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérdezze kezelőorvosát vagy agondozását végző egészségügyi szakembert.

Kérdések és válaszok

Kérdés

Válasz

Mi a teendő, ha az injekció beadása után a tű hegyén egy cseppnél nagyobb mennyiségű folyadékot látok?

A következő injekció beadásakor várjon 5 teljes másodpercet, mielőtt a tűt kihúzza a bőrből.

Ha a tű hegyénél még mindig lát folyadékot, akkor a következő alkalommal várjon egy kicsit többet.

Problémát jelent, ha a patronban levegőbuborékokat látok?

Nem, kis mennyiségű levegő jelenléte megengedett normális használat mellett.

Mi a teendő, ha a Genotropin szivárog a tollból?

Ellenőrizze, hogy a tű megfelelően van csatlakoztatva.

Mi a teendő, ha a tollat éjszakára elfelejtettem a hűtőszekrénybe tenni?

Dobja ki a tollat, és kezdjen el egy újat használni.

Mi a teendő, ha nem tudom a fekete gyűrűt elcsavarni?

Valószínűleg véletlenül a szürke tárcsát fordította el. A szürke tárcsa elfordítását követően a fekete gyűrűt már nem lehet elfordítani, ami azt előzi meg, hogy az injekció beadása alatt a dózisa megváltozzon.

A fekete gyűrű elcsavarásához a lila színű injektáló gombot nyomja ütközésig. Ilyenkor folyadék jelenik meg a tű hegyén. Ezután folytathatja dózisának beállítását a fekete gyűrűvel.

Mi a teendő akkor, ha a kezelőorvosom megváltoztatja az adagomat, miközben már használok egy tollat?

Az új dózist a fekete gyűrű segítségével állítsa be.

Mi a teendő, ha rossz dózist adok be magamnak?

Azonnal hívja kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert és kövesse az ő utasításait.

Mi a teendő, ha a tollat nem sikerül előkészítenem (az 5. pont szerintieknek megfelelően a tű hegyén nem jelenik meg folyadék)

Hívja kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert és kövesse az ő utasításait.

Milyen dózisok beadására alkalmas a toll?

A toll segítségével 0,01 mg – 1,5 mg-os Genotropin-adagok adhatók. A fekete gyűrű elfordításakor minden kattanás a dózis 0,05 mg‑os emelkedését jelzi.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!