EUCREAS 50MG/1000MG FILMTABL 60X (PCTFE)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Eucreas ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Eucreas hatóanyagai a vildagliptin és a metformin, amelyek az "orálisantidiabetikumoknak" (szájon át alkalmazandó cukorbetegség-ellenigyógyszereknek) nevezett gyógyszerek csoportjába tartoznak.
Az Eucreas a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek kezeléséreszolgál. A cukorbetegségnek ezt a fajtáját nem inzulin-függő cukorbetegségnekis nevezik.
A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem termel eléginzulint, vagy ha a szervezet által termelt inzulin nem úgy hat, ahogy kellene.Akkor is kialakulhat, ha a szervezet túl sok glukagont termel.
Mind az inzulint, mind a glukagont a hasnyálmirigy termeli. Az inzulin avércukorszintet segít csökkenti, főként étkezéseket követően. A glukagon acukor termelődését serkenti a májban, ami a vércukorszint emelkedéséteredményezi.
Hogyan hat az Eucreas?
Mindkét hatóanyag, a vildagliptin és a metformin is segít a vércukorszintetbeállítani. A vildagliptin hatóanyag úgy hat, hogy a hasnyálmirigyet többinzulin és kevesebb glukagon termelésére ösztönzi. A metformin hatóanyag úgyhat, hogy segíti a szervezet jobb inzulin-kihasználását. Ez a gyógyszerbizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, ami segíthet a cukorbetegségszövődményeinek megelőzésében.
2. Tudnivalók az Eucreas szedése előtt
Ne szedje az Eucreas-t
- ha allergiás a vildagliptinre, a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére. Ha azt gondolja, hogy ezek bármelyikéreallergiás lehet, az Eucreas szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- ha cukorbetegsége súlyos szövődménnyel jár vagy járt, mint példáuldiabéteszes ketoacidózis (a cukorbetegség gyors testsúlycsökkenéssel,hányingerrel és/vagy hányással járó szövődménye) vagy diabéteszes kóma.
- ha nemrégiben szívrohama volt, vagy ha szívelégtelensége vagy súlyosvérkeringési zavara, netán nehézlégzése van, ami szívbetegség jele lehet.
- ha vesebetegsége van.
- ha súlyos fertőzése van vagy szervezete nagyon sok vizet veszített (súlyosdehidráció).
- ha röntgenvizsgálathoz kontrasztanyagot fog kapni (a röntgenvizsgálatkülönleges fajtája, amikor injekcióban festékanyagot adnak be). Kérjük, olvassael az ezzel kapcsolatos információt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések"részben.
- ha májbetegsége van.
- ha túl sok alkoholt iszik (akár minden nap, akár csak alkalmanként).
- ha szoptat (lásd még "Terhesség és szoptatás").
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Hagyja abba a gyógyszer szedését, és beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbitünetek közül egyet vagy akár többet is tapasztal, amelyek a"laktát-acidózisnak" nevezett állapottal lehetnek összefüggésben:
- fázás vagy rossz közérzet,
- izomfájdalom,
- erős hányinger vagy hányás,
- gyomor vagy gyomortáji fájdalom (hasi fájdalom),
- álmosság vagy szédülés,
- szapora légzés.
Az Eucreas nem helyettesíti az inzulint. Ezért az 1-es típusú cukorbetegségkezelésére Ön nem kaphat Eucreas-t.
Az Eucreas szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy adiabétesz-gondozó szakemberrel, ha hasnyálmirigy betegsége van, vagy valahavolt.
Az Eucreas szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy adiabétesz-gondozó szakemberrel, ha egy szulfonilureának nevezett,cukorbetegség-elleni gyógyszert szed. Az alacsony vércukorszint elkerüléseérdekében lehet, hogy kezelőorvosa csökkenteni akarja az Ön szulfonilureaadagját, ha azt Eucreas-szal együtt szedi (hipoglikémia).
Ha Ön korábban vildagliptint szedett, de a szedését májbetegség miatt abbakellett hagyni, akkor nem szedheti ezt a gyógyszert.
A cukorbetegséghez társuló bőrelváltozások gyakori szövődményei acukorbetegségnek. Ajánlatos betartania az orvos vagy a nővér által adott bőr-és lábápolási tanácsokat. Ajánlatos az is, hogy az Eucreas szedése alattkülönös figyelmet fordítson az újonnan kialakuló hólyagokra vagy fekélyekre.Amennyiben ilyenek keletkeznek, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha egy műtét miatt abbahagyja az Eucreas alkalmazását (az altatásban végzetttervezett műtét előtt 48 órával abba kell hagyja a szedését, és azt követőenlegalább 48 óráig nem kezdheti újra szedni), vagy azt egy injekcióban adottfestékanyaggal végzett röntgenvizsgálat miatt hagyja abba, az Eucreasszedésének ismételt megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Az Eucreas-kezelés megkezdése előtt egy, a máj működését értékelő vizsgálatotvégeznek, melyet a kezelés első évében háromhavonta, majd azt követőenrendszeresen fognak végezni Önnél. Erre azért van szükség, hogy a májenzimekszintjének emelkedését mielőbb kimutathassák.
Évente legalább egyszer kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy a veséi normálisanműködnek-e.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja vércukorszintjét és a vizeletébenlévő cukrot.
Az Eucreas-t szedő idős betegek veseműködését rendszeresen ellenőrizni kell. Ezmég gyakrabban történik meg akkor, ha vesebetegségben szenvednek.
Gyermekek és serdülők
Az Eucreas alkalmazása nem javasolt gyermekek és 18 éves kor alatti serdülőkszámára.
Egyéb gyógyszerek és az Eucreas
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezkülönösen fontos, ha szívbetegsége, vércukor problémái, vesebetegsége vagyvérnyomása kezelésére bármilyen gyógyszert szed, például olyan gyógyszereket,amelyek az alábbiakat tartalmazzák:
- glükokortikoidok, amelyeket rendszerint gyulladás kezelésére alkalmaznak,
- béta-2 agonisták, amelyeket rendszerint légzőszervi megbetegedések kezelésérealkalmaznak,
- egyéb, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
- vízhajtók (diuretikumok),
- ACE-gátlók, amelyeket rendszerint magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak,
- a pajzsmirigyre ható bizonyos gyógyszerek,
- az idegrendszerre ható bizonyos gyógyszerek.
Az Eucreas egyidejű bevétele alkohollal
Az Eucreas szedésének ideje alatt ne fogyasszon alkoholt, mivel az alkoholfokozhatja a laktát-acidózis kockázatát (kérjük, olvassa el a "Lehetségesmellékhatások" részt).
Terhesség és szoptatás
- Közölje kezelőorvosával, ha terhes, ha azt gondolja, hogy terhes lehet,illetve ha teherbe kíván esni. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel az Eucreasterhesség alatt történő szedésével járó lehetséges kockázatokat.
- Ne alkalmazza az Eucreas-t, ha terhes vagy szoptat (lásd még "Ne szedjeaz Eucreas-t").
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ha szédülést érez az Eucreas szedése közben, ne vezessen gépjárművet, nehasználjon szerszámot és ne kezeljen semmilyen gépet.
3. Hogyan kell szedni az Eucreas-t?
Az Eucreas adagja a beteg állapotától függ. A kezelőorvosa megmondja Önnek,hogy pontosan mekkora Eucreas adagot kell bevennie.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Az ajánlott adag egy 50 mg/850 mg-os vagy egy 50 mg/1000 mg-os filmtablettanaponta kétszer.
Ha vesebetegsége van, kezelőorvosa alacsonyabb adagot is felírhat Önnek. Abbanaz esetben is alacsonyabb adagot írhat fel a kezelőorvosa, ha egyszulfonilureának nevezett, cukorbetegség-elleni gyógyszert szed.
Kezelőorvosa felírhatja ezt a gyógyszert önmagában vagy bizonyos egyéb,vércukorszintet csökkentő gyógyszerekkel együtt.
Mikor és hogyan kell bevenni az Eucreas-t?
- A tablettákat egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- Vegyen be egy tablettát reggel és a másikat este, étkezés közben vagyközvetlenül azt követően.
A tabletta közvetlenül étkezés után történő bevétele csökkenti a gyomorpanaszokkockázatát.
Továbbra is tartson be minden, a kezelőorvosától kapott, az étrendjérevonatkozó tanácsot. Különösképpen akkor, ha cukorbetegeknek szóló fogyókúrásétrendet tart, és azt tartsa akkor is, ha Eucreas-t szed.
Ha az előírtnál több Eucreas-t vett be
Ha az előírtnál több Eucreas tablettát vett be, vagy ha valaki más vette be azÖn tablettáit, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. Orvosimegfigyelésre lehet szüksége. Amennyiben orvoshoz vagy egy kórházba kell, hogymenjen, vigye magával a gyógyszer csomagolását és ezt a betegtájékoztatót.
Ha elfelejtette bevenni az Eucreas-t
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, vegye be a következő étkezéskor, kivéve,ha egyébként is itt lenne az ideje egy tabletta bevételének. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Eucreas szedését
Folytassa a gyógyszer szedését, amíg kezelőorvosa felírja Önnek, annakérdekében, hogy az továbbra is szabályozni tudja az Ön vércukorszintjét. Nehagyja abba az Eucreas szedését, hacsak kezelőorvosa nem mondta Önnek. Habármilyen kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy mennyi ideig szedje ezt agyógyszert, beszélje azt meg kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a diabétesz-gondozó szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány tünet, ami azonnali orvosi kezelést igényel
Abba kell hagyja az Eucreas szedését, és azonnal fel kell keressekezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatásokat észleli:
- Angioödéma (ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): tüneteiaz arc, a nyelv vagy a torok feldagadása, nyelési nehézség, nehézlégzés,csalánkiütések vagy bőrkiütések hirtelen megjelenése, amelyek az"angioödémának" nevezett reakcióra utalhatnak.
- Májbetegség (hepatitisz) (ritka): tünetei a bőr és a szemek sárgáselszíneződése, hányinger, étvágytalanság vagy sötét színű vizelet, amelyekmájbetegségre (májgyulladás) utalhatnak.
- Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) (gyakorisága nem ismert): a tünetekközé tartozik az erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hátábasugározhat, valamint a hányinger és a hányás.
Egyéb mellékhatások
Egyes betegeknél az alábbi mellékhatások jelentkeztek, amikor Eucreas-tszedtek:
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhet): hányinger,hányás, hasmenés, gyomor- és gyomortáji fájdalom (hasi fájdalom),étvágytalanság.
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): szédülés, fejfájás,remegés, amit nem lehet megállítani, fémes íz érzése, alacsony vércukorszint.
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): ízületifájdalom, fáradtság, székrekedés, a kezek, a bokák vagy a lábak feldagadása(vizenyő).
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet): torokfájás,orrfolyás, láz; a vér magas tejsavszintje által okozott tünetek (úgynevezettlaktát-acidózis), mint például az álmosság vagy szédülés, erős hányinger vagyhányás, hasi fájdalom, szabálytalan szívverés vagy mély, gyorsult légzés; a bőrkivörösödése, viszketés; a B12-vitamin szintjének csökkenése (sápadtság,fáradtság, pszichés tünetek, mint például zavartság vagy memóriazavarok).
Egyes betegeknél az alábbi mellékhatások jelentkeztek, amikor Eucreas-t és egyszulfonilureát szedtek:
- Gyakori: szédülés, remegés, gyengeség, alacsony vércukorszint, fokozottverejtékezés.
Egyes betegeknél az alábbi mellékhatások fordultak elő, amikor Eucreas-tszedtek és inzulint kaptak:
- Gyakori: fejfájás, hidegrázás, hányinger, alacsony vércukorszint, gyomorégés.
- Nem gyakori: hasmenés, szélgörcs.
Amióta ez a készítmény forgalomba került, a következő mellékhatásokrólszámoltak be még:
- Előfordulási gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg): viszkető bőrkiütés, hasnyálmirigy-gyulladás, a test egyesterületein kialakuló bőrhámlás vagy hólyagok.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a diabétesz-gondozó szakembert. Ez a betegtájékoztatóbanfel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Amellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön ishozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre agyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Eucreas-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő"EXP/Felhasználható" után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati időaz adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban(buborékcsomagolás) tárolandó.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Eucreas
- A készítmény hatóanyagai a vildagliptin és a metformin-hidroklorid.
- 50 mg vildagliptin és 850 mg metformin-hidroklorid (ami 660 mg metforminnakfelel meg) Eucreas 50 mg/850 mg filmtablettánként.
- 50 mg vildagliptin és 1000 mg metformin-hidroklorid (ami 780 mg metforminnakfelel meg) Eucreas 50 mg/1000 mg filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: Hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, hipromellóz,titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172), makrogol 4000 és talkum.
Milyen az Eucreas külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Eucreas 50 mg/850 mg filmtabletta sárga, ovális tabletta, metszett élekkel,egyik oldalán "NVR", a másik oldalán "SEH" jelöléssel.
Az Eucreas 50 mg/1000 mg filmtabletta sötétsárga, ovális tabletta, metszettélekkel, egyik oldalán "NVR", a másik oldalán "FLO"jelöléssel.
Az Eucreas 10, 30, 60, 120, 180 vagy 360 filmtablettát tartalmazócsomagolásokban és 120 (2×60), 180 (3×60) vagy 360 (6×60) filmtablettáttartalmazó gyűjtőcsomagolásokban kapható. Az Ön országában nem feltétlenülmindegyik kiszerelés és hatáserősség kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!