ZOLEDRONSAV RICHTER 4MG/100ML OLD INF 1X

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

ZoledronsavRichter 4 mg/100 ml oldatos infúzió

zoledronsav

 

 

Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassael figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhezvagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Zoledronsav Richter 4 mg/100 ml oldatosinfúzió (továbbiakban Zoledronsav Richter) és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Zoledronsav Richter beadása előtt

3.            Hogyan kell alkalmazni a Zoledronsav Richter-t?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Zoledronsav Richter-t tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a ZoledronsavRichter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Zoledronsav Richter hatóanyagaa zoledronsav, ami a biszfoszfonátoknak nevezett vegyületek csoportjábatartozik. A zoledronsav úgy hat, hogy a csonthoz kötődik, és lassítja acsontban bekövetkező változás sebességét. Az alábbi esetekben alkalmazzák:

-                a csontszövődmények, például atörések megelőzésére csontáttétes (a rosszindulatú daganat átterjedése akiindulási helyről a csontra) felnőtteknél,

-                a vér kalciumszintjénekcsökkentésére olyan felnőtt betegeknél, akiknek ez a daganat jelenlétemiatt túlzottan magas. A daganatok oly módon tudják felgyorsítani a csontokbanbekövetkező normális változásokat, hogy fokozzák a kalcium csontokból történőfelszabadulását. Ez az állapot daganat kiváltotta hiperkalcémia néven ismert.

 

 

2.            Tudnivalók a Zoledronsav Richterbeadása előtt

 

Gondosan kövesse az orvosátólkapott valamennyi utasítást!

 

Kezelőorvosa, mielőtt elkezdené aZoledronsav Richter kezelést, vérvizsgálatokat fog végezni, és rendszeresidőközönként ellenőrizni fogja, hogy hogyan reagál a kezelésre.

 

Nem kaphat Zoledronsav Richtert:

-                ha Ön szoptat.

-                ha allergiás a zoledronsavra, vagy egyéb biszfoszfonátokra (ebbea hatóanyagcsoportba tartozik a Zoledronsav Richter is), vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A ZoledronsavRichter-kezelés előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Önnek:

-                veseproblémái vannak vagy voltak.

-                fájdalom, duzzanat vagy zsibbadás van vagy volt azállkapcsában, vagy „nehéznek érzi” az állát, vagy mozog egy foga. Kezelőorvosajavasolhatja, hogy a Zoledronsav Richter-kezelés elkezdése előtt menjen el egy fogászativizsgálatra.

-                ha fogászati kezelés alattáll, vagy szájsebészeti beavatkozáson esik át, szóljon fogorvosának, hogy ZoledronsavRichter-kezelést kap, valamint tájékoztassa kezelőorvosát a fogászatikezelésről.

 

Amíg Zoledronsav Richter-relkezelik, megfelelő szájápolásról kell gondoskodnia (beleértve a rendszeresfogmosást), és rendszeres fogászati ellenőrzéseken kell részt vennie.

 

Azonnal forduljon kezelőorvosáhozés fogorvosához, ha bármilyen problémát észlel a szájüregében vagy a fogaival,mint például a fogak meglazulását, fájdalmat vagy duzzanatot, nem gyógyulófekélyeket vagy váladékozást, mivel ezek egy, az állkapocscsont elhalásának (oszteonekrózisának)nevezett állapot tünetei lehetnek.

Azon betegek esetében, akikkemoterápiás és/vagy sugárkezelésben részesülnek, akik szteroidokat kapnak,akik fogászati beavatkozáson esnek át, akik nem részesülnek rendszeresfogászati ellátásban, akiknek ínybetegségük van, akik dohányoznak, vagy akikkorábban biszfoszfonát-kezelést kaptak (csontbetegségek megelőzésére vagykezelésére használják), nagyobb az állkapocscsont-elhalás kialakulásánakveszélye.

 

ZoledronsavRichter-rel kezelt betegek esetében a vér kalciumszintjének a csökkenéséről(hipokalcémia) számoltak be, mely néha izomgörcsökhöz, bőrszárazsághoz, égőérzéshez vezet. A súlyos hipokalcémiából adódó szabálytalan szívverést(szívritmuszavar), görcsrohamokat, izomgörcsöket és izomrángást (tetánia)jelentettek. Egyes esetekben a hipokalcémia életveszélyes lehet. Ha ezek közülbármelyik igaz Önre, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát! Amennyiben már meglévőhipokalcémiája van, azt a Zoledronsav Richterrel történő kezelés megkezdéseelőtt rendezni kell. Megfelelő kalcium- és D-vitamin-pótlásban fog részesülni.

 

65 éves és idősebb betegek

A Zoledronsav Richter adható 65éves és idősebb betegeknek. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy bármilyenkülönleges óvintézkedésre lenne szükség.

 

Gyermekekés serdülők

A ZoledronsavRichter nem ajánlott 18 év alatti serdülőknek és gyermekeknek.

 

Egyébgyógyszerek és a Zoledronsav Richter

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy mondja el kezelőorvosának, ha mégaz alábbi gyógyszereket is szedi:

 

-                Aminoglikozidok (súlyos fertőzésekkezelésére szolgáló gyógyszerek), kalcitonin (a menopauzát követő csontritkulásés a magas kalciumszint kezelésére szolgáló gyógyszer), kacsdiuretikumok (magasvérnyomás vagy ödéma kezelésére szolgáló vízhajtók) vagy más, a kalciumszintet csökkentőgyógyszerek, mivel a biszfoszfonátokkal történő egyidejű alkalmazásuk a vérkalciumszintjének túlzott csökkenését okozhatja.

-                Talidomid (egy olyan gyógyszer, amit egy bizonyos, a csontot is érintővérrák kezelésére alkalmaznak) vagy bármilyen más gyógyszer, ami károsíthatja aveséit.

-                Egyéb zoledronsavat tartalmazó gyógyszerek, amelyeket a csontritkulás ésegyéb, nem daganatos eredetű csontbetegségek kezelésére alkalmaznak, vagybármilyen más biszfoszfonát, mivel ezeknek a gyógyszereknek a ZoledronsavRichter-rel történő egyidejű alkalmazásakor jelentkező, kombinált hatása nemismert.

-                Antiangiogén gyógyszerek (daganatellenes kezelésben alkalmazzák), mivelezen gyógyszerek Zoledronsav Richter-rel történő együttes adásakor az állkapocscsontelhalásának megnövekedett kockázatáról számoltak be.

 

Terhességés szoptatás

A Zoledronsav Richter nemalkalmazható terhesség ideje alatt. Közöljeorvosával, ha terhes, vagy feltételezi, hogy terhes!

 

A Zoledronsav Richter nemalkalmazható szoptatás ideje alatt.

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nagyon ritkaesetekben a zoledronsav alkalmazása mellett álmosság és fáradtság lépett fel.Ezért gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor, illetve teljes figyelmet igénylőtevékenységek végzése során óvatosnak kell lennie.

 

A Zoledronsav Richter nátrium-citrátot tartalmaz

Ez a gyógyszerkevesebb, mint 23 mg (1 millimolnak megfelelő mennyiség) nátriumottartalmaz 100 ml-enként, tehát gyakorlatilag nátriummentes.

 

 

3.            Hogyan kell alkalmazni a ZoledronsavRichter-t?

 

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

 

-                A Zoledronsav Richter-t csak a biszfoszfonátok intravénás (vénába adott)alkalmazásában képzett egészségügyi szakemberek adhatják be.

-                Kezelőorvosa azt fogja ajánlani, hogy a kiszáradás elkerülése érdekébenminden kezelés előtt igyon elegendő mennyiségű vizet.

-                Pontosan kövesse kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozásátvégző egészségügyi szakembernek valamennyi egyéb utasítását!

 

Mennyi ZoledronsavRichter  infúziót fognak beadni Önnek?

-                Az ajánlott egyszeri adag 4 milligramm.

-                Amennyiben vesebetegségben szenved, orvosa a vesekárosodás mértékétőlfüggően kisebb adagot fog adni Önnek.

 

Milyengyakran adják be a Zoledronsav Richter-t Önnek?

-                Ha Önt a csontáttétek csontrendszeri szövődményeinek megelőzéseérdekében kezelik, akkor egy Zoledronsav Richter infúziót fognak mindenharmadik vagy negyedik héten adni Önnek.

-                Ha Önt a vérében lévő kalcium mennyiségének csökkentése érdekébenkezelik, akkor rendszerint csak egy Zoledronsav Richter infúziót fognak adniÖnnek.

 

Hogyanadják be a Zoledronsav Richter-t Önnek?

-                A Zoledronsav Richter-t vénába csepegtetve adják (infúzió), amineklegalább 15 percig kell tartania, és intravénás oldatként önmagában,elkülönített infúziós szereléken át kell beadni.

 

Azoknak abetegeknek, akiknek kalciumszintje nem túl magas, minden napra kalcium- ésD-vitamin-pótlást is rendelnek.

 

Ha azelőírtnál több Zoledronsav Richter-t kapott

Ha ajavasoltnál nagyobb adagot kapott, kezelőorvosának gondosan ellenőriznie kellÖnt. Erre azért van szükség, mert a vérplazmában elektrolit-eltérés (például akalcium, a foszfor és a magnézium kóros szintje) alakulhat ki és/vagymegváltozhat a veseműködés, beleértve a veseműködés súlyos károsodását is. Haaz Ön kalciumszintje túl alacsony szintre esik, akkor előfordulhat, hogykalciumpótló infúziót kell kapnia.

 

 

4.            Lehetséges mellékhatások

 

Mint mindengyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek. A leggyakoribb mellékhatások rendszerint enyhék, ésvalószínűleg rövid idő múlva megszűnnek.

 

Azonnal tájékoztassakezelőorvosát az alábbi mellékhatások bármelyikéről:

 

Gyakori (10 betegbőllegfeljebb 1 beteget érinthet):

-                A veseműködés súlyos károsodása (amit rendszerint kezelőorvosa bizonyosspeciális vérvizsgálatokkal fog meghatározni).

-                Alacsony kalciumszint a vérben.

 

Nemgyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

-                A szájüregben, a fogakban és/vagy az állkapocsban jelentkező fájdalom,duzzanat vagy nem gyógyuló fekélyek a szájüregen belül vagy az állkapcson,váladékozás, az állkapocsban kialakuló zsibbadás vagy elnehezülés érzése, vagyegy fog meglazulása. Ezek az állkapocsban kialakuló csontkárosodás(csontelhalás) tünetei lehetnek. Azonnal mondja el kezelőorvosának ésfogorvosának, ha a Zoledronsav Richter-kezelés során, vagy a kezelésbefejezése után ilyen tüneteket észlel.

-                A változó kor után kialakuló csontritkulásra zoledronsavval kezeltbetegeknél szívritmuszavart (pitvarfibrillációt) észleltek. Jelenleg nemtisztázott, hogy a zoledronsav okozza-e ezt a szívritmuszavart, de ha ilyentüneteket tapasztal, miután zoledronsavval kezelték, tájékoztatnia kellkezelőorvosát.

-                Súlyos allergiás reakció: légszomj, (elsősorban) az arc és a garatfeldagadása.

 

Ritka (1000 betegbőllegfeljebb 1 beteget érinthet):

-                Az alacsony kálciumértékekkövetkeztében: szabálytalan szívverés (szívritmuszavar).

 

Nagyonritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

-                Az alacsony kálcium-értékek következményeként: görcsrohamok, zsibbadás éstetánia.

-                Fülfájdalom, a fül váladékozása és/vagyfülfertőzés. Ezek a fülben kialakuló csontkárosodás tünetei lehetnek.

 

A lehető leghamarabbtájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik:

 

Nagyon gyakori (10 betegből többmint 1 beteget érinthet):

-                Alacsony foszfátszint a vérben.

 

Gyakori (10 betegből legfeljebb1 beteget érinthet):

-                Fejfájás és influenzaszerű tünetek, többek között láz, fáradtság,gyengeség, álmosság, hidegrázás és csont-, ízületi- és/vagy izomfájdalom. Alegtöbb esetben különösebb kezelés nem szükséges, és a tünetek rövid idő(néhány óra vagy nap) után megszűnnek.

-                Emésztőrendszeri reakciók, például émelygés és hányás, valamintétvágytalanság.

-                Kötőhártya-gyulladás.

-                Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység).

 

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb1 beteget érinthet):

-                Túlérzékenységi reakciók.

-                Alacsony vérnyomás.

-                Mellkasi fájdalom.

-                Az infúzió beadási helyén jelentkező bőrreakciók (bőrpír és duzzanat),bőrkiütés, bőrviszketés.

-                Magas vérnyomás, nehézlégzés, szédülés, szorongás, alvászavarok, ízérzészavarok, remegés, a kéz vagy a láb bizsergése vagy zsibbadása, hasmenés,székrekedés, hasi fájdalom, szájszárazság.

-                A fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsony száma.

-                Alacsony magnézium- és káliumszint a vérben. Kezelőorvosa ellenőriznifogja ezt, és megtesz minden szükséges intézkedést.

-                Testtömeg-növekedés.

-                Fokozott izzadás.

-                Álmosság.

-                Homályos látás, könnyezés, a szem fényérzékenysége.

-                Hirtelen kialakuló hidegségérzés, ájulással, erőtlenséggel vagyösszeeséssel.

-                Nehézlégzés sípoló légzéssel vagy köhögéssel.

-                Csalánkiütés.

 

Ritka (1000 betegből legfeljebb1 beteget érinthet):

-                Lassú szívverés.

-                Zavartság.

-                Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyanbetegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse felkezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel acombjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésénekkorai jele lehet.

-                Intersticiális tüdőbetegség (atüdő léghólyagocskái körüli szövet gyulladása).

-                Influenzaszerű tünetek ízületigyulladással és ízületi duzzanattal.

-                A szem fájdalmas kivörösödése.

 

Nagyon ritka (10 000 betegbőllegfeljebb 1 beteget érinthet):

-                Az alacsony vérnyomás miatt bekövetkező ájulás.

-                Erős csont-, ízületi- és/vagy izomfájdalom, ami esetenkéntcselekvőképtelenséget okoz.

 

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét,vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.            Hogyan kell a Zoledronsav Richter-t tárolni?

 

Kezelőorvosa, gyógyszerészevagy a gondozását végző egészségügyi szakember tudja, hogyan kell a ZoledronsavRichtert szakszerűen tárolni (lásd 6. pont).

 

Ez agyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Az elsőfelbontás után:

Kémiai és fizikaistabilitást mutat 24 órán keresztül 2 °C – 8 °C között és25 °C-on.

Mikrobiológiaiszempontból az oldatos infúziót azonnal fel kell használni. Ha nem kerülazonnal felhasználásra, a felhasználás közbeni tárolás idejéért és afelhasználás előtti tárolás körülményeiért a felhasználó a felelős. Ez nemlehet hosszabb, mint 24 óra, 2 °C – 8 °C között tárolva. Ahűtőszekrényben tárolt oldatot ezután az alkalmazás előtt hagyni kellszobahőmérsékletűre melegedni.

 

 

6.            A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a ZoledronsavRichter?

-                A készítmény hatóanyaga azoledronsav. Egy injekciós üveg 4 mg zoledronsavat tartalmaz (4,26 mgzoledronsav-monohidrát formájában).

-                Egyéb összetevők: mannit(E421), nátrium-citrát (E331), injekcióhoz való víz.

 

Milyen a Zoledronsav Richterkülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Zoledronsav Richter oldatosinfúzió tiszta, színtelen oldat, látható részecskéktől mentes.

Egy injekciósüveg 4 mg zoledronsavat tartalmaz.

 

A ZoledronsavRichter 1, 4 vagy 5 injekciós üveget tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba.

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

 

Forgalomba hozatali engedélyjogosultja

RichterGedeon Nyrt.

H-1103Budapest

Gyömrői út19-21.

Magyarország

 

Gyártó

 

SanochemiaPharmazeutica AG

Landeggerstrasse7, A - 2491 Neufeld an der Leitha

Ausztria

 

Forgalombahozatali engedély száma

 

I-es típusú szilikon-dioxid bevonatú átlátszó injekciós üveg:

OGYI-T-22232/04   1x üveg

OGYI-T-22232/05   4x üveg

OGYI-T-22232/06   5x üveg

 

Boro I-es típusú átlátszó injekciós üveg:

OGYI-T-22232/07   1x üveg

OGYI-T-22232/08   4x üveg

OGYI-T-22232/09   5x üveg

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Magyarország       ZoledronsavRichter 4 mg/100 ml oldatos infúzió

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. november

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az alábbi információkkizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

 

Hogyan kell elkészíteni ésbeadni a Zoledronsav Richtert?

 

-                A Zoledronsav Richter 4 mg zoledronsavat tartalmaz 100 mlinfúziós oldatban, normál veseműködésű betegeknél történő közvetlenfelhasználásra.

-                Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármilyen fel nem használt oldatot kikell dobni! Kizárólag tiszta, részecske- és elszíneződéstől mentes oldatotszabad felhasználni. Az infúzió elkészítése során aszeptikus módszereket kellkövetni.

-                Kémiai és fizikai stabilitást mutat 24 órán keresztül 2 °C – 8 °Cközött és 25 °C-on. Mikrobiológiai szempontból a hígított oldatos infúziótazonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, a felhasználásközbeni tárolás idejéért és a felhasználás előtti tárolás körülményeiért afelhasználó a felelős. Ez nem lehet hosszabb, mint 24 óra, 2 °C – 8 °Cközött tárolva. A hűtőszekrényben tárolt oldatot ezután az alkalmazás előtthagyni kell szobahőmérsékletűre melegedni.

-                A zoledronsavat tartalmazó oldatot tilos tovább hígítani, vagy másinfúziós oldatokkal összekeverni! Egyszeri, 15 percen át tartó intravénásinfúzióként adják be, külön infúziós szereléken át. A betegek hidráltságiállapotát a Zoledronsav Richter alkalmazása előtt és után figyelemmel kellkísérni annak érdekében, hogy biztos legyen a kellő hidráltságuk.

-                Normál veseműködésű betegeknél aZoledronsav Richter 4 mg/100 ml oldatos infúzió azonnal, továbbielőkészítés nélkül felhasználható. Az enyhén - közepesen súlyosan beszűkültveseműködésű betegeknél csökkentett dózisok alábbi utasítás szerintielkészítése szükséges.

 

Azon betegek csökkentettdózisainak elkészítéséhez, akiknek a kiindulási kreatinin-clearance-e≤60 ml/perc, lásd az alábbi táblázatot.

Szívja ki az injekciós üvegbőla Zoledronsav Richter oldat javallott dózisát, és pótolja azt azonos térfogatústeril, 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 5%-osglükóz oldatos injekcióval.

 

Táblázat: A Zoledronsav Richter 4 mg/100 ml oldatosinfúzió csökkentett dózisainak elkészítése

 

Kiindulási kreatinin-clearance (ml/perc)

Szívja ki az alábbi mennyiséget a Zoledronsav Richter oldatos infúzióból (ml)

Pótolja az alábbi mennyiségű steril, 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid vagy 5%-os glükóz oldatos injekcióval (ml)

Korrigált dózis (mg zoledronsav 100 ml-ben)

50-60

12,0

12,0

3,5

40-49

18,0

18,0

3,3

30-39

25,0

25,0

3,0

 

A dózisokat 0,66 (mg•óra/l) AUC(kreatinin-clearance=75 ml/perc) célérték feltételezésével számolták ki. Akárosodott veseműködésű betegek csökkentett dózisaival várhatóan ugyanolyan AUCérhető el, mint a 75 ml/perc kreatinin-clearance-ű betegek esetében.

 

­               Különböző típusú, polivinilklorid, polietilén és polipropilén infúziósvezetékekkel végzett vizsgálatok nem mutattak inkompatibilitást a zoledronsavval.

 

-                Mivel a zoledronsav más intravénásan alkalmazott gyógyszerekkel valókompatibilitására vonatkozóan nincsenek hozzáférhető adatok, a Zoledronsav Richter-ttilos egyéb gyógyszerekkel/hatóanyagokkal keverni, és minden esetben különinfúziós szereléken keresztül kell beadni!

 

Hogyan kell a Zoledronsav Richter-ttárolni?

-                A Zoledronsav Richter gyermekektől elzárva tartandó!

-                A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a zoledronsavat.

-                Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

-                A Zoledronsav Richter-t hígítást követően azonnal fel kell használni amikrobiális kontamináció elkerülése érdekében.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!