ADENURIC 120MG FILMTABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az ADENURIC smilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ADENURIC tabletta febuxosztát hatóanyagot tartalmaz, és köszvény kezeléséreszolgál. Ebben a betegségben túlzott mennyiségben található a szervezetben egyhúgysav (urát) nevű vegyület. Egyesekben a húgysav olyan mértékben szaporodhatfel a vérben, hogy képtelen oldatban maradni. Ha ez bekövetkezik,urátkristályok képződnek az ízületekben és azok körül, illetve a vesékben. Akristályok valamely ízületben hirtelen fellépő heves fájdalmat, bőrpírt,melegséget és duzzanatot okozhatnak (úgynevezett köszvényes roham). Kezeléshíján nagyobb lerakódások, úgynevezett köszvényes csomók, képződhetnek azízületekben vagy azok körül. Ezek a csomók károsíthatják az ízületet és acsontot.
Az ADENURIC a húgysavszint csökkentésével fejti ki hatását. A húgysavszintetnapi egy ADENURIC tabletta bevételével alacsony értéken tartva megállítható akristályok felhalmozódása, és idővel enyhíthetők a panaszok. A húgysavszintetelegendően hosszú időn keresztül alacsony szinten tartva a köszvényes csomók ismegkisebbíthetők
Az ADENURIC felnőttek kezelésére való.
2. Tudnivalók az ADENURIC szedése előtt
Ne szedje az ADENURIC-ot
- ha allergiás a febuxosztát-ra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az ADENURIC fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Az ADENURIC szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- Ha Önnek már volt vagy jelenleg is van szívelégtelensége vagy egyébszívpanasza.
- Ha vesebetegsége van, vagy korábban volt és/vagy súlyos allergiás reakciótokozott Önnél az allopurinol (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer).
- Ha májbetegsége van vagy korábban volt, illetve ha eltérések voltak amájfunkciós vizsgálati eredményeiben.
- Ha már kezelik magas húgysavszint miatt, amit rákbetegség vagyLesch-Nyhan-tünetegyüttes (ritka, öröletes állapot, melyben a vér húgysavszintje túl magas) okoz.
- Ha pajzsmirigybetegsége van.
Ha allergiás reakciót tapasztal az ADENURIC szedése során hagyja abba agyógyszer szedését (lásd még 4. pont).
Az allergiás reakciók tünetei lehetnek:
- kiütés, mely súlyos formában is jelentkezhet (például hólyagképződés, csomók,viszkető vagy hámló kiütések), viszketés
- a végtagok vagy az arc megdagadása
- légzési nehézségek
- láz, megnagyobbodott nyirokcsomókkal
- akár szív- és keringésleállással járó súlyos, életet veszélyeztető allergiásreakció is előfordulhat
Kezelőorvosa dönt arról, hogy az ADENURIC-kezelést véglegesen meg kell-e szakítania.
Potenciálisan életet veszélyeztető bőrkiütések (Stevens - Johnson szindróma)előfordulását is leírták az ADENURIC-kezeléssel kapcsolatban. Ez kezdetben atörzsön vöröses, céltáblaszerű vagy kerek foltok megjelenésével jár, melyekközepén gyakran hólyagképződés is megfigyelhető. Párhuzamosan fekélyek ismegjelenhetnek a szájban, a torokban az orrban, a nemi szerveken, illetvekötőhártyagyulladás (vörös, duzzadt szemekkel) is kísérheti. A kiütés továbbsúlyosbodhat kiterjedt hólyagképződéssel és a bőr hámlásával járó állapottá.
Amennyiben Önnél Stevens - Johnson szindróma alakult ki az ADENURIC-kezeléssorán, akkor soha többé nem szedhei ezt a gyógyszert. Amennyiben Önnél kiütésjelentkezik, vagy a fent felsorolt bőrreakciókat tapasztalja, kérjen azonnalorvosi segítséget, és mondja el, hogy ezt a gyógyszert szedi.
Ha éppen köszvényes rohama zajlik (hirtelen kezdődő, heves ízületi fájdalom, azízület nyomásérzékennyé válik, kivörösödik, meleg és duzzadt). Várja meg, amíga köszvényes roham megszűnik, és csak ezután kezdje el az ADENURIC-kezelést.
Egyesekben a köszvényes rohamok fellángolhatnak bizonyos, a húgysavszintetszabályozó gyógyszerek szedésének elkezdésekor. Bár ez nem mindenkinélkövetkezik be, Önnél is kialakulhat heveny fellángolás az ADENURIC szedéseellenére, legfőképpen a kezelés első néhány hetében, hónapjában. Fontos, hogytovább szedje az ADENURIC-ot még a köszvény heveny fellángolása során is, mertaz ADENURIC továbbra is hat, és csökkenti a húgysavszintet. Idővel ritkulnak,ill. kevésbé lesznek fájdalmasak a köszvényes rohamok, ha tovább szedi azADENURIC tablettát.
Orvosa gyakran más gyógyszereket is rendel, amennyiben szükséges, hogy ezáltalsegítse elő a heveny fellángolások tüneteinek (pl. ízületi fájdalom ésduzzanat) megelőzését vagy enyhítését.
Orvosa vérvizsgálatot rendelhet el azért, hogy ellenőrizze, rendben van-e az Önmájműködése.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 18 éves életkor alatti gyermekeknek, mivel a kezeléshatásosságát és biztonságosságát nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és az ADENURIC

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos tájékoztatnia orvosát vagy a gyógyszerészt arról, ha a következőanyagok bármelyikét tartalmazó gyógyszereket szed, ezek ugyanis kölcsönhatásbaléphetnek az ADENURIC-kal, így orvosa megfontolhatja a megfelelőintézkedéseket:
- merkaptopurin (rákbetegség kezelésére használatos),
- azatioprin (immunválasz elnyomására használatos),
- teofillin (asztma kezelésére használatos),
Terhesség és szoptatás
Nem ismert, hogy az ADENURIC károsítja-e a magzatot. Az ADENURIC nemalkalmazható a terhesség ideje alatt. Nem ismert, hogy az ADENURIC bejut-e azanyatejbe. Ne szedjen ADENURIC tablettát, ha Ön csecsemőt szoptat vagy ezttervezi.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Tudnia kell, hogy szédülés, álmosság, homályos látás, zsibbadás és bizsergőérzés jelentkezhet a kezelés során és nem szabad vezetnie vagy gépeketkezelnie, ha ez Önnel is előfordul.
Az ADENURIC laktózt tartalmaz
Az ADENURIC tabletta laktózt (egyfajta cukrot) tartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az ADENURIC-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ADENURIC 80 mg-os és 120 mg-os tablettaként kerül forgalomba. Orvosa az Önszámára leginkább megfelelő hatáserősséget rendeli.
- A szokásos adag egy tabletta naponta. A buborékcsomagolás hátoldalárarányomtatták a hét napjait, hogy ezáltal könnyebben ellenőrizhesse, hogy mindennap bevette-e a gyógyszerét.
- A tablettát szájon át kell bevenni; étellel vagy anélkül egyaránt bevehető.
Folytassa az ADENURIC mindennapi szedését akkor is, ha nem jelentkezik aköszvény heveny fellángolása, vagy köszvényes roham.
Ha az előírtnál több ADENURIC-ot vett be
Véletlen túladagolás esetén kérje orvosa tanácsát vagy forduljon a legközelebbikórház baleseti/sürgősségi osztályához.

Ha elfelejtette bevenni az ADENURIC-ot

Ha kimaradt az ADENURIC egy adagja, vegye be, amint eszébe jut, kivéve ha márcsaknem elérkezett a következő adag bevételének ideje. Ebben az esetben hagyjaki az elfelejtett adagot és vegye be a következőt, a szokványos időben. Nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az ADENURIC szedését
Még ha jobban is érzi magát, ne hagyja abba az ADENURIC szedését, kivéve, haezt orvosa tanácsolta Önnek. Ha abbahagyja az ADENURIC szedését, húgysavszintjeismét emelkedhet és panaszai súlyosbodhatnak amiatt, hogy újabbhúgysavkristályok képződnek ízületeiben és azok körül, illetve a veséiben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz vagy menjen el alegközelebbi sürgősségi osztályra, ha az alábbi ritka (1000 beteg közüllegfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatásokat tapasztalja, mivel ezeket súlyosallergiás reakció követheti:
- anafilaxiás reakció, gyógyszertúlérzékenység (lásd a 2. pontot "AzADENURIC fokozott
elővigyázatossággal alkalmazható")
- potenciálisan életveszélyes bőrkiütések megjelenése, melyet a bőrönhólyagképződés és hámlás jellemez, mely érintheti a testüregek belső felszínétis (például a szájüreg és a nemi szervek), fájdalmas fekélyek megjelenéséveljárhat a szájüregben és a nemi szerveken, lázzal, torokfájással ésfáradékonysággal is társulhat (Stevens - Johnson szindróma/toxikus epidermálisnekrolízis) vagy megnagyobbodott nyirokcsomók, májnagyobbodás, májgyulladás(májelégtelenségig súlyosbodhat), a fehérvérsejtszám emelkedése a vérben(eozinofíliával és szisztémás tünetekkel kísért gyógyszerreakció-DRESSszindróma) (lásd 2. pont)
- generalizált bőrkiütések.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- májfunkciós próbák kóros eredménye
- hasmenés
- fejfájás
- bőrkiütés (beleértve a különböző típusú bőrkiütéseket, lásd a "nemgyakori" és a "ritka"
mellékhatásokat is)
- hányinger
- a köszvény tüneteinek fokozódása
- helyi duzzanatok kialakulása a szövetek közötti folyadékgyülem következtében(ödéma)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 betegetérinthet):
- csökkent étvágy, vércukorszint változása (cukorbetegség) - aminek túlzottszomjúság lehet a jele, emelkedett vérzsír-szint, testsúlynövekedés
- a nemi késztetés elvesztése
- alvászavar, álmosság
- szédülés, zsibbadás, bizsergő érzés, csökkent vagy megváltozott érzékelés(hipesztézia, hemiparézis vagy paresztézia), csökkent vagy megváltozottízérzés, csökkent szaglóképesség
- kóros EKG görbe, szabálytalan szívverés, szívdobogásérzés
- hőhullámok vagy kipirulás (pl. az arc vagy a nyak kivörösödése), magasvérnyomás
- köhögés, légszomj, mellkasi szorító érzés, mellkasi fájdalom, orrjáratés/vagy torok gyulladása (felső légúti fertőzések), hörghurut
- szájszárazság, hasi fájdalom/panaszok, bélgázok, gyomorégés/emésztési zavar,székrekedés, gyakoribb székürítés, hányás, gyomorpanaszok
- viszketés, csalánkiütés, a bőr gyulladása, a bőr elszíneződése, apró vörösvagy rózsaszín pontok megjelenése a bőrön; lapos vörös foltok megjelenése abőrön; lapos, vörös, összefolyó kidudorodásokkal fedett területek megjelenése,bőrkiütés, vörös foltok és területek megjelenése a bőrön, más jellegűbőrbetegségek
- izomgörcs, izomgyengeség, izom-/ízületi fájdalom/sajgás, ízületi tömlőgyulladása vagy ízületi gyulladás (az ízületi gyulladást általában fájdalom,duzzanat és/vagy merevség kíséri), végtagfájdalom, hátfájás, izomgörcsök
- vér a vizeletben, kórosan gyakori vizelés, kóros vizeletvizsgálati lelet(magas a vizelet fehérjetartalma), a veseműködés károsodása
- fáradtság, körülírt duzzanat a szövetekben felhalmozódó folyadék (vizenyő)következtében, mellkasi fájdalom, mellkasi szorító érzés
- kövek az epehólyagban vagy az epevezetékben (epekövesség)
- a pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) szintjének megemelkedése a vérben
- a klinikai kémiai mutatók vagy a vérsejtek, illetve vérlemezkék számánakváltozásai (a vér laboratóriumi vizsgálatának kóros eredményei)
- vesekőképződés
- merevedési zavar
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- izomkárosodás, egy olyan állapot, mely ritkán súlyos is lehet.Izomproblémákkal járhat, és különösen akkor, ha egyidejűleg nem érzi jól magátvagy magas láza van, akkor kóros izomleépülés állhat a háttérben.Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, amennyiben izomfájdalmat,érzékenységet vagy gyengeséget érez
- a bőr mélyebb rétegeinek súlyos duzzanata, különösen az ajkak, a szemek, anemiszervek, a kezek, lábak vagy a nyelv környékén, amely hirtelen kialakulónehézlégzéssel társulhat
- magas láz, melyet kanyarószerű bőrkiütés, megnagyobbodott nyirokcsomók,májnagyobbodás, májgyulladás (májelégtelenségig súlyosbodhat), a fehérvérsejtekszámának emelkedése a vérben (az eozinofil sejtek számának növekedésével vagyanélkül) kísérhet
- bőrvörösség (eritéma), különböző bőrkiütések (például viszkető, fehérpöttyökkel járó, hólyagos, gennyet tartalmazó hólyagos, hámlással járó,kanyaróhoz hasonló), kiterjedt bőrpír, elhalások és hólyagos elváltozások afelhámon és a nyálkahártyákon, mely hámlást és vérmérgezést is eredményezhet (Stevens-Johnsonszindróma/toxikus epidermális nekrolízis)
- idegesség
- szomjúságérzés
- fülcsengés
- homályos látás, a látásban bekövetkező változás
- hajhullás
- szájnyálkahártya fekély
- hasnyálmirigy gyulladása: gyakori tünetei a hasi fájdalom, hányinger éshányás
- fokozott izzadás
- testsúlycsökkenés, megnövekedett étvágy, kóros étvágytalanság (anorexia)
- izommerveség, ízületi merevség
- kórosan alacsony vérsejtszám (fehérvérsejtszám, vörösvértestszám vagyvérlemezkeszám)
- sürgető vizelési inger
- változás vagy csökkenés a vizelet mennyiségében a vese gyulladásakövetkeztében (Tubulointersticiális nefrítisz)
- májgyulladás (hepatítisz)
- a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság)
- májkárosodás
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az ADENURIC -ot tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) utánne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az ADENURIC
- A készítmény hatóanyaga: febuxosztát.
80 mg vagy 120 mg febuxosztát tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz,magnézium-sztearát, hidroxipropil- cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium,víztartalmú kolloid szilícium-dioxid.
Filmbevonat: Opadry II sárga, 85F42129 összetétele: polivinil alkohol,titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vasoxid (E172).
Milyen az ADENURIC külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az ADENURIC filmtabletta halványsárga-sárga színű és kapszula alakú.
A 80 mg-os tabletta egyik oldalán "80", a 120 mg-os tabletta egyikoldalán "120" jelzés látható.
Az ADENURIC 80 mg és 120 mg csomagolása 14 tablettát tartalmazó átlátszó(Aclar/PVC/Aluminium) buborékcsomagolás.
Az ADENURIC 80 mg és 120 mg 14, 28, 42, 56, 84 és 98 filmtablettát tartalmazócsomagolásban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!