SANDIMMUN 50MG/ML KONC INF-HOZ 10X 1ML

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Sandimmun 50 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

ciklosporin

Mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benneszereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel.Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:

1.         Milyen típusú gyógyszer a Sandimmun és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.         Tudnivalók a Sandimmun alkalmazása előtt

3.         Hogyan kell alkalmazni a Sandimmun‑t?

4.         Lehetséges mellékhatások.

5.         Hogyan kell a Sandimmun‑t tárolni?

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk.

1.         Milyen típusú gyógyszer a Sandimmun és milyen betegségekesetén alkalmazható?

 

Milyentípusú gyógyszer a Sandimmun?

A gyógyszere neve Sandimmun. Hatóanyagkéntciklosporint tartalmaz. A koncentrátumból oldatot készítenek, amelyetintravénás infúzióként alkalmaznak. Az immunszuppresszív szereknek nevezettgyógyszerek csoportjába tartozik. Ezt a gyógyszert a szervezet immunreakcióinaka csökkentésére alkalmazzák.

Milyenbetegségek esetén alkalmazható a Sandimmun, és hogyan hat a Sandimmun?

A Sandimmun‑t a szervezetimmunrendszerének elnyomására alkalmazzák egy szerv átültetése után, acsontvelő‑ és az őssejt‑átültetést is beleértve. Azáltal, hogygátolja olyan sejtek kialakulását, amelyek normális esetben megtámadnák azátültetett szövetet, megakadályozza az átültetett szerv kilökődését.

2.         Tudnivalók a Sandimmun alkalmazása előtt

A Sandimmun‑t csak egy, aszervátültetésekben tapasztalt orvos írhatja fel Önnek.

Gondosan kövesse kezelőorvosa összesutasítását. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban található általánosinformációktól.

Ne alkalmazza aSandimmun‑t:

-                ha allergiás a ciklosporinra vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (lásd még „A Sandimmun ricinusolajat ésetanolt tartalmaz”).

-                Hypericum perforatum‑ot(orbáncfüvet) tartalmazó készítményekkel.

-                dabigatrán etexilátot (műtétutáni vérrögképződés elkerülésére alkalmazzák) vagy boszentánt és aliszkirent(magas vérnyomás csökkentésére alkalmazzák) tartalmazó készítményekkel.

Ne szedje aSandimmun‑t, és szóljon kezelőorvosának, ha a fenti eset érvényesÖnre. Ha nem biztos benne, akkor a Sandimmun szedése előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Sandimmun‑kezelés előtt és alattazonnal szóljon kezelőorvosának:

·               ha bármilyen, fertőzésreutaló jelet, például lázat vagy torokfájást észlel. A Sandimmun gátolja azimmunrendszer működését, és befolyásolhatja még a szervezete fertőzések ellenivédekezőképességét is.

·               ha májbetegsége van.

·               ha vesebetegsége van.Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatokat fog végezni, és szükség eseténváltoztathat a gyógyszere adagján.

·               ha magas vérnyomás alakulki Önnél. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja majd az Ön vérnyomását,és szükség esetén vérnyomáscsökkentő gyógyszert is adhat Önnek.

·               ha alacsony amagnéziumszint a vérében. Kezelőorvosa magnéziumpótlást adhat Önnek, különösenközvetlenül a műtét után, ha transzplantációja volt.

·               ha magas a káliumszinta vérében.

·               ha köszvénye van.

·               ha védőoltást kellkapnia.

Ha a Sandimmun‑kezelés előtt vagyalatt a fentiek bármelyike igaz lenne Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

Napfény és napsugárzás elleni védelem

A Sandimmun gátolja az immunrendszereműködését. Ez fokozza a rákos daganatok kialakulásának kockázatát, különösen abőrön és a nyirokrendszerben. Az alábbi módszerekkel védenie kell magát anapfénytől és az ibolyántúli (UV) sugárzástól:

·               viseljen megfelelővédőruházatot.

·               gyakran alkalmazzonmagas fényvédő faktorú naptejet.

Beszéljen kezelőorvosával a Sandimmunszedése előtt:

·               ha bármilyen,alkohollal összefüggő problémája van vagy korábban volt.

·               ha epilepsziája van.

·               ha bármilyenmájbetegsége van.

·               ha Ön terhes.

·               ha Ön szoptat.

·               ha ezt a gyógyszert egygyermeknek írták fel.

Ha a fentiekbármelyike igaz Önre, (vagy nem biztos benne), akkor a Sandimmun szedése előttbeszéljen kezelőorvosával. Ez azért szükséges, mert ez a gyógyszer alkoholttartalmaz (lásd a „Sandimmun ricinusolajat és etanolt tartalmaz” pontot,alább).

ASandimmun‑kezelés alatti ellenőrzés

Kezelőorvosa ellenőrizni fogja:

·               a ciklosporinszintjét az Ön vérében, különösen akkor, ha Ön szervátültetésen esett át,

·               az Ön vérnyomásáta kezelés elkezdése előtt és a kezelés alatt rendszeresen,

·               mennyire jól működik a májaés a veséi,

·               a vérzsírok szintjét.

Ha bármilyen további kérdése van aSandimmun működésével vagy azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a gyógyszertírták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

Gyermekek ésserdülők

Gyermekeknélkorlátozott a Sandimmun‑nal szerzett tapasztalat.

Idősek(65 évesek és idősebbek)

Idős betegeknélkorlátozott a Sandimmun‑nal szerzett tapasztalat. Kezelőorvosánakellenőriznie kell, hogy mennyire jól működnek a veséi.

Egyébgyógyszerek és a Sandimmun

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét ajelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyébgyógyszereiről.

Legfőképpen azt mondja el kezelőorvosánakvagy gyógyszerészének, ha a Sandimmun‑kezelés előtt vagy alatt az alábbigyógyszerek bármelyikét szedi:

·               Olyan gyógyszerek,amelyek befolyásolják az Ön káliumszintjét. Ezek közé tartoznak a káliumottartalmazó gyógyszerek, a káliumpótlók, a kálium-megtakarító vízhajtóknaknevezett vízhajtók (diuretikumok) és néhány olyan gyógyszer, amely csökkenti avérnyomását.

·               Metotrexát. Eztdaganatok, súlyos pikkelysömör és súlyos reumás ízületi gyulladás kezelésérealkalmazzák.

·               Olyan gyógyszerek,amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a ciklosporin (a Sandimmun hatóanyaga)szintjét az Ön vérében. Kezelőorvosa ellenőrizheti a ciklosporin szintjét az Önvérében, amikor más gyógyszerekkel végzett kezelést kezd vagy azt abbahagyja.

-                Azok a gyógyszerek,amelyek növelhetik a ciklosporin szintjét az Ön vérében, a következők lehetnek:antibiotikumok (például az eritromicin vagy az azitromicin), gombaellenesszerek (vorikonazol, itrakonazol), szívgyógyszerek vagy vérnyomáscsökkentők(diltiazem, nikardipin, verapamil, amiodaron), metoklopramid(hányáscsillapító), fogamzásgátló tabletták, danazol (menstruációs zavarokkezelésére alkalmazzák), a köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszerek(allopurinol), kólsav és származékai (epekövek kezelésre alkalmazzák), a HIV‑fertőzéskezelésére alkalmazott proteáz‑gátlók, imatinib (a leukémia vagydaganatok kezelésére alkalmazzák), kolhicin, telaprevir (a hepatítisz Ckezelésére alkalmazzák).

-                Azok a gyógyszerek,amelyek csökkenthetik a ciklosporin szintjét az Ön vérében, a következőklehetnek: barbiturátok (altatók), néhány epilepszia‑ellenes gyógyszer(mint például a karbamazepin vagy a fenitoin), oktreotid (az akromegália vagy abélben lévő neuroendokrin daganatok kezelésére alkalmazzák), a tuberkulózis(TBC) kezelésére alkalmazott antibiotikumok, orlisztát (fogyasztó szer),orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény‑készítmények, tiklopidin (szélütésután alkalmazzák), bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (boszentán) és aterbinafin (egy gombaellenes gyógyszer, amit a kéz‑ és lábkörmökfertőzéseinek kezelésére alkalmaznak).

·               A veséire hatógyógyszerek. Ezek közé tartoznak: az antibiotikumok (gentamicin, tobramicin,ciprofloxacin), az amfotericin B‑t tartalmazó gombaellenes gyógyszerek, atrimetoprimet tartalmazó, a húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazottgyógyszerek, a melfalánt tartalmazó daganatellenes gyógyszerek, a gyomorbanlévő sav mennyiségének csökkentésére alkalmazott gyógyszerek (a H2‑receptorantagonisták közé tartozó savszekréció gátlók), takrolimusz,fájdalomcsillapítók (a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például adiklofenák), fibrátsav (a vérzsírok mennyiségének csökkentésére alkalmazzák).

·               Nifedipin. Ezt a magasvérnyomás és a szív eredetű fájdalom kezelésére alkalmazák. Ha a ciklosporin‑kezelésalatt nifedipint szed, az ínye megduzzadhat, és ránőhet a fogaira.

·               Digoxin (szívbetegségekkezelésére alkalmazzák), koleszterinszint csökkentő gyógyszerek (HMG‑KoAreduktáz‑gátlók, más néven sztatinok), prednizolon, etopozid (daganatkezelésére alkalmazzák), repaglinid (egy cukorbetegség elleni gyógyszer),immunszuppresszív szerek (everolimusz, szirolimusz), ambriszentán és speciálisdaganatellenes gyógyszerek, az úgynevezett antraciklinek (mint például adoxorubicin).

Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, (vagynem biztos benne), akkor a Sandimmun szedése előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.

A Sandimmunegyidejű bevétele étellel és itallal

Nevegye be a Sandimmun‑t grépfrúttal vagy grépfrútlével. Ennek az az oka,hogy ezek hatással lehetnek a Sandimmun működésére.

Terhesség ésszoptatás

Mielőtt ezt agyógyszert elkezdené szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a Sandimmun terhesség alattiszedésének lehetséges kockázatait.

·               Mondja elkezelőorvosának, ha terhes vagy teherbe szeretne esni. A Sandimmun‑nal terhesség alattszerzett tapasztalat korlátozott. Általánosságban a Sandimmun‑t nemszabad terhesség alatt szedni. Amennyiben szükség van a gyógyszer szedésére,kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel a terhesség alatti szedés előnyeit éslehetséges kockázatait.

·               Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. A szoptatás nem javasolt a Sandimmun‑kezelés alatt. Ennek az azoka, hogy a hatóanyag, a ciklosporin átjut az anyatejbe. Ez hatással lehet a gyermekére.

A készítményhatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Sandimmun alkoholt tartalmaz. Ezbefolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességeit.

A Sandimmunricinusolajat és etanolt tartalmaz

A Sandimmunkoncentrátum oldatos infúzióhoz ricinusolajat tartalmaz, ami súlyos allergiásreakciókat okozhat.

A Sandimmunkoncentrátum oldatos infúzióhoz hozzávetőlegesen 34,4térfogatszázalék etanolt (alkohol) tartalmaz. Egy 100 mg‑osSandimmun adag 556 mg etanolt tartalmaz. Ez közel 15 ml sörnek vagy5 ml bornak felel meg.

Az alkohol ártalmas lehet alkoholizmus, epilepszia,agykárosodás, májbetegség esetén, vagy ha terhes vagy szoptat. Ártalmas lehet,ha ezt a gyógyszert gyermekeknek adják.

3.         Hogyan kell alkalmazni a Sandimmun‑t?

Körültekintőenkövesse a kezelőorvosától kapott összes utasítást. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát.

MennyiSandimmun‑t fognak adni Önnek?

Kezelőorvosa pontosan kiszámolja majd az Ön Sandimmunadagját. Ez függ az Ön testsúlyától és attól, milyen betegségre kapja agyógyszert.

·           A teljes napi adag általában 3 mg és5 mg között van testtömeg‑kilogrammonként. Ez két adagra van osztva. 

·           Általában a nagyobb adagokat a transzplantációelőtt és közvetlenül utána alkalmazzák. Kisebb adagokat akkor alkalmaznak, haaz átültetett szerv vagy csontvelő már stabilizálódott.  

·           Kezelőorvosa úgy fogja módosítani az adagját,ahogy az a legjobb Önnek. Ehhez kezelőorvosának néhány vérvizsgálat elvégzésérelehet szüksége.

Hogyan fogják alkalmazni a Sandimmun‑t?

Alkalmazás előtt a gyógyszert só‑ vagy 5%‑os glükóz‑oldattalfogják felhígítani, majd azt lassú infúzióban fogják beadni Önnek.

Mennyi ideig fogják alkalmazni a Sandimmun‑t?

Amilyen hamar csak lehet, át fogják állítani a kapszula vagybelsőleges oldat formájában kapható ciklosporinra (mindkettő szájon átszedhető).

Ha az előírtnál több Sandimmun‑tkapott

A túl sok gyógyszer hatással lehet aveséire. Rendszeresen vérvizsgálatokra és kontrollvizsgálatra küldik majd akórházba. Ez lehetőséget ad Önnek, hogy beszéljen kezelőorvosával akezeléséről, és megbeszélje vele minden esetleges problémáját.

Ha úgy gondolja, hogy túl sok Sandimmun‑t kapott, azonnalszóljon kezelőorvosának.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyesmellékhatások súlyosak lehetnek

Azonnalszóljon kezelőorvosának, ha az alábbi,súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:

·               Mint minden, azimmunrendszerre ható gyógyszer, a ciklosporin is befolyásolhatja a szervezetfertőzésekkel szembeni védekezőképességét, valamint daganatokat vagy rákosmegbetegedéseket okozhat, elsősorban a bőrön. A fertőzés tünetei a láz vagy atorokfájás lehetnek.

·               Látászavart,koordinációs zavart, ügyetlenséget, emlékezetkiesést, beszédzavart okozhat vagymegnehezítheti mások beszédének a megértését, és izomgyengeséget idézhet elő.Ezek a progresszív multifokális leukoenkefalopátia nevű agyi fertőzés tüneteilehetnek.

·               Az agyi problémákolyan tünetekkel jelentkezhetnek, mint például a görcsrohamok, a zavartság, atájékozódási zavar, a csökkent reakciókészség, személyiségváltozások,izgatottság, álmatlanság, a látás megváltozása, vakság, kóma, a teljes testvagy a test egy részének lebénulása, nyakmerevség, beszédzavarral és szokatlanszemmozgásokkal vagy azok nélkül fellépő koordinációs zavar.

·               A szemfenék vizenyője.Ez homályos látással társulhat. A koponya belsejében kialakuló magasabb nyomásis befolyásolhatja a látását (benignus intrakraniális hipertónia).

·               A bőr és a szemekbesárgulásával, hányingerrel, étvágytalansággal és sötét vizelettel járó vagyezek nélküli májbetegségek és májkárosodás.

·               Vesebetegségek,amelyek nagymértékben csökkentik a termelődő vizelet mennyiségét.

·               A vörösvértestek vagyvérlemezkék alacsony száma. Tünetei közé tartozik a sápadt bőr, a fáradtság, alégszomj, a sötét vizelet (ez a vörösvértestek szétesésének a jele), anyilvánvaló ok nélkül kialakuló véraláfutás vagy vérzés, a zavartság, adezorientáció, a csökkent éberség és a vesebetegségek.

Atovábbi mellékhatások közé tartozik:

Nagyongyakori mellékhatások: Ezek a mellékhatások10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek.

·               Veseproblémák.

·               Magas vérnyomás.

·               Fejfájás.

·               Remegés, amit nem tudabbahagyni.

·               Túlzott szőrnövekedésa testén és az arcán.

·               Magas vérzsírszint.

Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljonkezelőorvosának.

Gyakorimellékhatások: Ezek a mellékhatások 100beteg közül 1‑10 beteget érinthetnek.

·               Görcsrohamok.

·               Májbetegségek.

·               Magas vércukorszint.

·               Fáradtság.

·               Étvágytalanság.

·               Hányinger, hányás,hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés.

·               Fokozottszőrnövekedés.

·               Faggyúmirigy‑gyulladás(akne), hőhullámok.

·               Láz.

·               Alacsonyfehérvérsejtszám.

·               Zsibbadás ésbizsergés.

·               Izomfájdalom,izomgörcs.

·               Gyomorfekély.

·               Az íny túlburjánzása,ami beborítja a fogait.

·               Magas húgysav- vagykáliumszint a vérében, alacsony magnéziumszint a vérében.

Ha ezek bármelyike súlyos formábanjelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Nemgyakori mellékhatások: Ezek amellékhatások 1000 beteg közül 1‑10 beteget érinthetnek.

·              Agyi betegségektünetei, ezek közé tartozik a hirtelen kialakuló görcsroham, a mentáliszavartság, álmatlanság, dezorientáció (térbeli és időbeni tájékozódási zavar),látászavar, eszméletlenség, gyengeségérzés a végtagokban, mozgászavar.

·        Bőrkiütés.

·        Testszerte kialakulóvizenyő.

·        Testtömeg‑növekedés.

·              Alacsonyvörösvértestszám, alacsony vérlemezkeszám a vérében, ami növelheti a vérzéskockázatát.

Ha ezek bármelyike súlyos formábanjelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Ritkamellékhatások: Ezek a mellékhatások10 000 beteg közül 1‑10 beteget érinthetnek.

·        Az ujjak és a lábujjakzsibbadásával és bizsergésével járó, az idegrostokat érintő betegségek.

·        Erős felhasifájdalommal kísért hasnyálmirigy‑gyulladás.

·              Izomgyengeség, izomerő‑csökkenés,izomfájdalom a lábakban vagy a karokban, vagy bárhol máshol a szervezetben.

·              A vörösvértestekpusztulása, következményes veseproblémákkal, amelyek olyan tünetekkel járnak,mint például az arc, a has, a kezek és/vagy a lábak vizenyője, csökkentvizeletürítés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, görcsrohamok, eszméletlenség.

·               A menstruációs ciklusmegváltozása, az emlők megnagyobbodása férfiaknál.

Ha ezek bármelyike súlyos formábanjelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Nagyonritka mellékhatások: Ezek amellékhatások 100 000 beteg közül 1‑10 beteget érinthetnek.

·              A szemfenék vizenyője,ami a koponya belsejében lévő nyomás megnövekedésével lehet összefüggésben, éslátászavarokkal járhat.

Ha ez súlyos formában jelentkezik, szóljonkezelőorvosának.

Nem ismert gyakoriságú, egyébmellékhatások: Agyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

·              Súlyos májbetegségek abőr vagy a szemek besárgulásával vagy anélkül, kísérheti hányinger,étvágytalanság, sötét vizelet, az arc, a lábak, a kezek feldagadása és/vagytestszerte kialakuló vizenyő.

·               Bőr alatti bevérzésvagy bíborszínű foltok a bőrön, nyilvánvaló ok nélkül, hirtelen kialakulóvérzés.

·               Migrén vagy erősfejfájás, gyakran hányingerrel és hányással, valamint fényérzékenységgel.

Ha ezek bármelyike súlyos formábanjelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

A gyermekeknél és a serdülőknél nem várhatók más mellékhatások, minta felnőtteknél.

5.       Hogyan kell a Sandimmun‑t tárolni?

·               A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

·               A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után nealkalmazza a gyógyszert.

·               Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbevagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen amár nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sandimmun

·               A készítményhatóanyaga a ciklosporin. A koncentrátum oldatos infúzióhozmilliliterenként 50 mg ciklosporint tartalmaz.

·               Egyéb összetevők:vízmentes etanol, makrogol‑glicerin‑éter‑ricinoleát/polietoxiláltricinusolaj.

Milyen a Sandimmun külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Sandimmun koncentrátum oldatosinfúzióhoz 1 ml vagy 5 ml koncentrátumot tartalmazó ampullákban kerülforgalomba. A koncentrátum tiszta, barnássárga, olajos folyadék. Akoncentrátumot kezelőorvosavagy a szakszemélyzet használja fel egy olyan oldat elkészítéséhez, amit lassú,intravénás infúzióban fognak beadni Önnek.

1 ml oldat egy sárga ésegy kék színű kódgyűrűvel, valamint egy kék törőponttal ellátott színtelen

ampullában.

2 x 5 ampulla papír tálcán(Dividella) és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerülkereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Novartis Hungária Kft.(Pharma részlege), 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Gyártó

Novartis Hungária Kft., 1114 Budapest, Bartók Bélaút 43-47.

OGYI-T-4200/06

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

 

Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, spanyolország, Svédország, Nagy-Brittania, Horvátország

Sandimmun

Hollandia

Sandimmune

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013.december


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!