LARIAM 250MG TABLETTA 8X

Betegtájékoztató

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Lariam 250 mgtabletta

meflokin

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-                   Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                   Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-                   Ezta gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegségetünetei az Önéhez hasonlóak.

-                   HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Lariamés milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Lariam szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a Lariam-ot?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a Lariam-ot tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lariam és milyen betegségekesetén alkalmazható?

 

Ezt a gyógyszert a maláriakezelésére és megelőzésére alkalmazzák (beleértve a sürgősségi kezelést is, a „3.Hogyan kell szedni a Lariam-ot?” című fejezetben leírtak szerint).

 

A malária egy életveszélyesbetegség, amely jelentős egészségügyi kockázatot jelent a trópusi országokbautazók számára.

 

A betegséget egyesszúnyogfajták terjesztik, amelyek csípésükkel apró parazitákat visznek át egyikemberről a másikra. A Lariam különösen hasznos, ha Ön egy olyan országbautazik, ahol a malária egy nehezen kezelhető formája van jelen. Nincsen olyangyógyszer, amely minden, maláriát okozó parazita ellen hatékony lenne. Azalkalmazandó gyógyszert az adott úticél területén elterjedt, maláriát okozóparaziták érzékenysége alapján választják ki. Úticélja ismeretében kezelőorvosafogja Önnek megmondani, hogy a Lariam a megfelelő gyógyszer-e az Ön számára.

 

Olvassa el figyelmesen ezta tájékoztatót, amely segít abban, hogy a betegséggel való megfertőződéstelkerülje és a súlyos lehetséges mellékhatások kialakulásának esélyétcsökkentse. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha valamit nem ért.

 

 

2.         Tudnivalók a Lariam szedése előtt

 

Ne szedje a Lariam-ot haÖnnél valaha előfordult vagy jelenleg is fennáll:

-         allergia a meflokinra, vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve hasonlógyógyszerekre, pl. a kininre, kinidinre vagy klorokinre.

-         depresszió, öngyilkosságigondolatok, önkárosító magatartás

-         bármilyen más mentális probléma,mint pl. szorongás, skizofrénia vagy pszichózis (a valósággal való kapcsolatelvesztése)

-         görcsrohamok (epilepsziás vagyegyéb eredetű)

-         súlyos májproblémák

-         feketevíz-láz (a malária egyikszövődménye, amely a vért és veséket érinti).

 

Ezekben az esetekben nemszabad szednie a Lariam-ot a malária megelőzésére vagy sürgősségikezelésére, és kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Lariam alkalmas-e Önnéla malária kezelésére.

 

Ha a fentiek közülbármelyik vonatkozik Önre, tájékoztassa kezelőorvosát, aki másik gyógyszert fogfelírni Önnek a malária kezelésére vagy megelőzésére.

 

Továbbá, azonnal forduljonkezelőorvosához, ha már kap halofantrint vagy felírtak Önnek halofantrint. Ahalofantrin (szintén egy malária ellen ható gyógyszer) és a Lariam egyidejűszedése esetén veszélyes mértékben csökkenhet a pulzusszáma. Ezért egyesetleges veszélyes szívritmuszavar megelőzése érdekében nem szabadhalofantrint szednie, ha már szedi vagy szedte a Lariam-ot az elmúlt15 hétben.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

A Lariam szedése előttbeszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A legtöbb gyógyszerhezhasonlóan túlérzékenységi reakciók, az egyszerű bőrtünetektől a súlyostúlérzékenységi reakcióig előfordulhatnak.

 

A Lariam bizonyos esetekbensúlyos mentális problémákat idézhet elő. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha aLariam szedése során az alábbiak bármelyikét észleli:

-           öngyilkosság gondolata

-           önkárosító magatartás

-           nagyfokú szorongás

-           bizalmatlanság mások iránt

-           olyan dolgokat hall vagy lát,amelyek nincsenek jelen (hallucináció)

-           furcsa álmok

-           depresszió

-           nyugtalanság

-           szokatlan viselkedés

-           zavartság.

 

Kérjük, azonnal forduljonorvoshoz, ha a Lariam szedése során súlyos mentális problémákat tapasztal. ALariam szedését azonnal abba kell hagyni és másik malária-megelőző gyógyszerrekell áttérni.

 

Tájékoztassa kezelőorvosátaz alábbiakról is:

-         ha görcsrohamai (epilepsziás vagyegyéb eredetű) vannak.

-         ha szívbetegsége, különösen, haszívritmuszavara van.

-         ha máj- vagy vesebetegségbenszenved.

-         ha bizonyos cukrokra (pl. laktózvagy galaktóz) érzékeny.

-         ha szemproblémái vannak.

-         ha a vér- vagy a nyirokrendszerrelkapcsolatos betegsége van (rendellenes vér-teszt eredmények, amelyek emelkedettvagy csökkent fehérvérsejt számot, vagy csökkent vörösvértest vagy vérlemezkeszámot mutatnak).

-         ha Önnek tünetekkel járóneuropátiája van: pl. érzékelési- és mozgászavarok, furcsa érzések, bizsergés,zsibbadás a végtagokban, reszketés, testtartási zavar.

-         ha Ön bizonyos típusútüdőgyulladásban, ún. pneumonitiszben szenved. Ez egy súlyos, életveszélyesallergiás reakció a tüdőkben, amely lázat, borzongást, köhögést vagy mellkasifájdalmat okozhat.

-         ha korábban előfordult már Önnélallergiás reakció Lariam-mal vagy a gyógyszer bármely segédanyagával szemben.

-         ha Ön korábban maláriávalfertőződött, annak ellenére, hogy megelőzés céljából szedte a Lariam-ot.

 

Néhány mellékhatás(nemkívánatos esemény) a Lariam szedésének befejezése után is jelentkezhet. Abetegek egy kis részénél kimutatták, hogy a depresszió, szédülés vagy vertigoés az egyensúlyvesztés akár a Lariam‑kezelés befejezése után akár néhányhónapig is fennállhat.

 

Ha Ön szülőképes korban lévőnő, hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a Lariam szedése alatt,ill. az utolsó adagot követő három hónapon keresztül.

 

Egyébgyógyszerek és a Lariam

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Feltétlenül beszéljenkezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyiket szedi:

-           halofantrint szed, vagyhalofantrint írtak fel Önnek. További információért olvassa el a „Ne szedje aLariam-ot ha Önnél valaha előfordult vagy jelenleg is fennáll” részt

 

-         egyéb hasonló, a maláriakezelésére vagy megelőzésére alkalmazott gyógyszerek, mint a kinin, a kinidinvagy a klorokin

-         szívbetegség vagy magasvérnyomásmiatt szedett gyógyszerek, mint pl. béta-blokkolók, kalciumcsatorna blokkolók

-         véralvadászavar vagy cukorbetegségmiatt szedett gyógyszerek; ebben az esetben lehetséges, hogy kezelőorvosaellenőrizni szeretné Önt elutazása előtt

-         allergia miatt szedettantihisztaminok

-         epilepszia kezelésérealkalmazott gyógyszerek, pl. valproát, karbamazepin, fenobarbitál, fenitoin

-         egyes pszichiátriai betegségekkezelésére alkalmazott gyógyszerek, pl. triciklusos antidepresszánsok vagyfenotiazinok

-         ketokonazol (gombás fertőzésekkezelésére alkalmazott gyógyszer) – akkor is kérje ki orvosa tanácsát, ha aketokonazolt a Lariam elhagyását követő 15 héten belül kezdené el szedni

-         rifampicin (bakteriális fertőzésekkezelésére alkalmazott gyógyszer).

 

Ha tifusz megelőzése céljábólszájon át adott oltásra van szüksége, akkor ezt legalább 3 nappal a Lariamelkezdése előtt kell megkapnia. Ellenkező esetben a Lariam megakadályozhatja azoltás megfelelő hatásának kifejlődését.

 

Terhesség, szoptatás éstermékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhességalatt kizárólag orvosi javaslatra, az előny/kockázat szigorú mérlegeléséveladható.

 

Szülőképes korban levő nőknekhatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a malária megelőzése céljábólalkalmazott Lariam szedése alatt, ill. az utolsó adagot követő három hónaponkeresztül.

 

A Lariam kiválasztódik azanyatejbe, ezért kezelés alatt az anyák nem szoptathatnak.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lariam szédülést, egyensúlyzavart és egyéb mentálisproblémákat okozhat. A betegek egy kis részénél kimutatták, hogy a szédülés ésaz egyensúlyvesztés a Lariam kezelés befejezése után néhány hónapig isfennállhat.

 

A Lariam-kezelés alatt és akezelés elhagyását követően legalább 3 héten keresztül ne vezessen, ill. nevégezzen finom koordinációt (apró, pontos mozdulatokat) és térérzékelést(távolságbecslést) igénylő feladatokat. Ilyen pl. az autóvezetés, gépekkel valómunkavégzés, repülővezetés vagy mélytengeri búvárkodás.

 

A Lariam tabletta 50,61 mglaktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.         Hogyan kell szedni a Lariam-ot?

 

A Lariam-ot mindig az kezelőorvosa vagy gyógyszerészeáltal elmondottaknak megfelelően szedje.

Agyógyszer adagolására vonatkozó előírás függ attól, hogy azt a maláriamegelőzésére vagy kezelésére kapja. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Atablettát sok vízzel kell bevenni és lehetőleg étkezés után. A tablettátegészben kell lenyelni, nem szabad szopogatni vagy elrágni.

 

Malária megelőzése

 

Olvassael az alábbi részt, ha Ön a gyógyszert a malária megelőzésére kapja.

 

Fontos információ

·        A gyógyszert hetente egyszer kell bevenni, mindig ugyanazon a napon.

·        A Lariam első adagját az elutazás előtt 10 nappal vegye be. Ez azért fontos, hogy kiderüljön, szervezete jól viseli-e a gyógyszert.

·        A második adagot 3 nappal az utazás előtt vegye be.

·        A gyógyszert a kint tartózkodás alatt végig, valamint a visszatérés után 4 héten keresztül kell szedni.

·        A gyógyszeres kezelés teljes tartama legalább 6 hét és függ az utazás hosszától.

·        Hatékony megelőzés céljából a teljes gyógyszeres kezelési programot végig kell csinálni.

·        A malária ellen ható gyógyszerek közül egyikről sem mondható el 100%-os biztonsággal, hogy hatékony lesz. Fennáll annak az esélye, hogy a megelőzés érdekében kapott gyógyszer szedése alatt vagy azt követően elkapja a maláriát. Azonnal forduljon orvoshoz, ha Önnél láz vagy influenzaszerű tünetek jelentkeznek az utazása alatt, ill. a maláriával fertőzött terület elhagyását követő 2-3 hónapban.

 

A készítmény ajánlottadagja felnőtteknél:

Az alábbi adagolási útmutatópéldaképpen szolgál, ha Ön két hétig tartózkodik egy maláriával fertőzöttterületen.

 

 

Utazás előtt

 

Utazás közben

Visszatérés után

Hét

utazás előtt 10 nappal és utazás előtt 3 nappal

 

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Adag

hetente 1 tabletta

 

1

1

1

1

1

1

 

Egy8 tablettát tartalmazó doboz elegendő a malária megelőzésére, ha Ön 3 hétigtartózkodik egy maláriával fertőzött területen és a gyógyszert az indulás előtt10 nappal kezdi el szedni. Még egy dobozra lesz szüksége, ha több mint 3 hétigmarad, ill. ha kezelőorvosa azt tanácsolta, hogy a gyógyszert az indulás előtt2-3 héttel kezdje el szedni.

 

A 45 kg-nál kisebb testtömegű felnőtteknek gyermekadagotkell szedniük (lásd lejjebb).

 

Alkalmazása gyermekeknél:

 

Agyógyszer nem javasolt 3 hónapnál fiatalabb, ill. 5 kg-nál kisebbtesttömegű gyermekeknek. Ennél nagyobb testtömegű gyermekekre vonatkozóan azalábbi táblázat mutatja az adagokat. A tablettát a törővonalak mentén szétlehet törni. A felnőttekhez hasonlóan az előírt adagot hetente egyszer, mindigugyanazon a napon kell bevenni és a hazatérés után további négy hétig kellszedni.

 

Súly

Kor (kb.)

Adag

5-10 kg

3 hónap –1 év

⅛ tabletta

11–19 kg

1 év –5 év

¼ tabletta

20–30 kg

6–8 év

½ tabletta

31–45 kg

9–14 év

¾ tabletta

 

A tablettákat össze lehettörni, és egy kevés vízben, tejben, vagy más folyadékban eloszlatni, hacsecsemőnek, kisgyermeknek, vagy olyan személynek kell beadni, akinek nyelésinehézségei vannak. Az 1/8 tabletta bevétele esetén a következő módon kelleljárni: 1/4 tablettát össze kell törni, majd pl. tejben alaposan elkeverni(megfelelően homogenizálni az egyenletes hatóanyag-eloszlás miatt), és az ígyelkészült szuszpenziónak a felét kell beadni/bevenni. A másik felét ki kellönteni.

 

Speciális adagolásiutasítások

 

Ha nincs idő a veszélyesterületre történő utazás előtt egy héttel a kezelés megkezdésére, kérdezze megkezelőorvosát, hogyan szedje a malária megelőzésére a Lariam-ot. A telítő adagalkalmazása összefüggésben lehet a nemkívánatos események gyakoribbmegjelenésével.

 

Malária kezelése

 

Olvassa el az alábbi részt,ha Ön a gyógyszert a malária kezelésére kapja.

 

Kezelőorvosa fogjamegmondani, hogy mennyi gyógyszert kell bevennie. Ez függ a testsúlyától,valamint attól, hogy élt-e már maláriával fertőzött területen. Általában azadag nem haladja meg a 6 tablettát. A mellékhatások esélyének, ill.súlyosságának csökkentése érdekében tanácsos a teljes adagot 2-3 kisebb adagraosztani és a tabletták bevétele között 6-8 óra szünetet hagyni.

 

Sürgősségi kezelés

 

A Lariam sürgősségi kezelésreis használható, ha a tünetek megjelenése után 24 órán belül azonnali orvosisegítség nem érhető el. Az önkezelést 15 mg/testsúlykilogrammal kellkezdeni, a kezdő adag tehát 45 kg testsúlyú, ill. ennél nagyobb testsúlyúbetegeknek 3 db Lariam tabletta.

Ha orvosi segítség nem érhetőel 24 órán belül, és nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, a 10 mg/kg-osteljes terápiás adag második részlete is bevehető 6-8 órával később, (2 dbtabletta 45 kg-nál nagyobb testsúlyú betegeknek).

A 60 kg-nál nagyobbtestsúlyú betegeknek még egy további tablettát kell bevenniük 6-8 órával amásodik adag után.

Az önkezelés utánfeltétlenül próbáljon meg orvost találni amint lehet, még akkor is, ha teljesengyógyultnak érzi magát.

 

Ha az előírtnál többLariam-ot vett be, akár megelőzés, akár kezelés céljából

Ha túl sok tablettát vett be,akkor a „4. Lehetséges mellékhatások” részben felsorolt mellékhatások (nemkívánatosesemények) megjelenésének valószínűsége és súlyossága növekedhet. Atúladagolásnak nincs speciális ellenszere.

Hatúl sok tablettát vett be vagy valaki más véletlenül bevette az Ön gyógyszerét,azonnal forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez, ill. a legközelebbikórházhoz.

 

 

 

 

Ha elfelejtette bevenni aLariam-ot, akár megelőzés, akár kezelés céljából szedi

Ha kihagyott egy adagot,pótolja minél előbb. Ha már annyi idő eltelt, hogy a következő adag bevételénekideje közel van, ne vegye be a kihagyott adagot, hanem folytassa a tablettaszedését a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására.

 

 

4.         Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A Lariam bizonyosesetekben súlyos mentális problémákat idézhet elő. Azonnal jelezzekezelőorvosának, ha Lariam szedése során az alábbiak bármelyikét észleli:

 

Gyakori mellékhatások(10 beteg közül kevesebb, mint 1betegnél fordul elő):

·               nagyfokú szorongás

·               depresszió

 

Nem ismert (agyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

·               öngyilkosság gondolata

·               önkárosító magatartás

·               bizalmatlanság mások iránt

·               olyan dolgokat hall vagy lát,amelyek nincsenek jelen (hallucináció)

·               nyugtalanság

·               szokatlan viselkedés

·               zavartság

·               hangulatváltozások

·               izgatottság (agitáció)

·               pánikrohamok

·               új vagy felerősödő harag másokiránt (agresszió)

·               a realitásérzés elvesztése(pszichózis)

·               figyelemzavar.

 

Kérjük, azonnal forduljon orvoshoz, ha a Lariamszedése során súlyos mentális problémákat tapasztal. A Lariam szedését azonnalabba kell hagyni és másik malária-megelőző gyógyszerre kell áttérni.

 

A legtöbb ember nem tapasztalmellékhatásokat a Lariam szedése közben. Ha azonban az alábbi esetlegesen súlyostünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához,mielőtt bevenné a következő tablettát:

 

Nem ismert (agyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

·        Súlyos allergiás reakció(anafilaxia) a Lariam-mal vagy a készítmény bármely segédanyagávalkapcsolatosan, amely légzészavarral, a nyelv megduzzadásával, viszketéssel éssúlyos bőrkiütéssel járhat.

·        Görcsök (epilepsziás vagy egyéberedetű).

·        A szívverés jelentős változása,pl. erős vagy szapora szívverés, vagy egy ütés kimaradása.

·        Bőrelváltozások (kiemelkedő, vörösfoltok a bőrön, csalánkiütésszerű bőrkiütést követően a bőr és a nyálkahártyafelhólyagosodása: eritéma multiforme, Stevens Johnson szindróma) főként, ha aszáját és a szemét is érintik.

·        Tüdőgyulladás (pneumonitisz),amely lázat vagy borzongást, köhögést, légszomjat és mellkasi fájdalmatokozhat.

·        Súlyos májproblémák, amelyeket avértesztek során kimutatott májenzimek értékének emelkedése vagy a májérzékenysége, megnagyobbodása, sárgaság (szemfehérje besárgulása), sötétvizelet, világos széklet vagy általános viszketés jelezhet.

 

Ha bármely más, aggodalomraokot adó vagy megítélése szerint a tablettával összefüggésbe hozható tünetettapasztal, azonnal forduljon a kezelőorvoshoz mielőtt beveszi a következőtablettát. Szükség esetén kezelőorvosa leállíthatja a Lariam szedését, és egymásik, malária ellen ható gyógyszert javasolhat.

 

Néhány mellékhatás(nemkívánatos esemény) a Lariam szedésének befejezése után is jelentkezhet. Abetegek egy kis részénél kimutatták, hogy a depresszió, szédülés vagy vertigoés az egyensúlyvesztés akár a Lariam‑kezelés befejezése után néhányhónapig is fennállhat.

 

Ha Önt malária miatt kezelik,a kezelés mellékhatásai hasonlóak lehetnek a malária egyes tüneteihez.

 

Egyéb lehetségesmellékhatások

 

Nagyon gyakorimellékhatások (10 beteg közül legalább1 betegnél előfordul):

·               Pszichiátriai kórképek: alvászavarok (pl. álmatlanság és furcsa álmok).

 

Gyakori mellékhatások (10 betegközül kevesebb, mint 1 betegnél fordul elő):

·               Emésztőrendszeri betegségek éstünetek: hányinger, hányás, laza széklet vagy hasmenés, és hasi fájdalom

·               Idegrendszeri betegségek éstünetek: forgó jellegű szédülés,fejfájás, egyensúlyzavar

·               Szembetegségek és szemészetitünetek: látásproblémák

·               Bőrt érintő hatások: viszketés.

 

Nem ismert (agyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

·                    Idegrendszert, érzékszerveketérintő tünetek: melyeket Ön akövetkezőképpen érzékelhet: érzékelési- és mozgászavarok, furcsa érzések atestben, bizsergés, zsibbadás a végtagokban, reszketés, testtartási zavar,memóriazavar, amnézia, hallászavar, mint pl. fülcsengés vagy halláscsökkenés,gyengeség, beszédzavar, álmosság, egyensúlyzavar, ájulás, görcsök, nemgyulladásos agyi megbetegedés (encefalopátia)

·               Szembetegségek és szemészetitünetek: homályos látás,szürkehályog, retinát érintő elváltozások, látászavar

·                    Vérkeringést érintő és szívvelkapcsolatos tünetek: a vérnyomásváltozása, a pulzusszám változása, erős vagy szapora szívverés, lassúszívverés, kipirulás, mellkasi fájdalom, szív ingerületvezetési zavar(AV-blokk)

·                    Bőrrel kapcsolatos tünetek: folyadék (víz) visszatartás (pl. a kéz és a bokamegdagadása, amely szokatlan testsúlygyarapodással járhat), bőrkiütés,csalánkiütés, bőrvörösség, túlzott izzadás, viszketés, hajhullás, és súlyosabbbőrreakciók, bőrelváltozások: (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma)(lásd fentebb is)

·                    A csont-és izomrendszer és akötőszövet betegségei és tünetek:izomgyengeség, izomgörcsök, izomfájdalom, ízületi fájdalom

·                    Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek:kóros vérkép csökkent fehérvérsejtszámmal vagy vérlemezkeszámmal,vérszegénység. Ennek tünetei lehetnek a fájdalmas szájüregi vagy torokfekélyek,láz, borzongás, véraláfutások, orrvérzés, gyomor- vagy hüvelyi vérzés

·                    Májbetegségek és tünetek: amájfunkciós enzimek átmeneti emelkedése (transzaminázok), májkárosodás

·                    Légzőrendszeri betegségek éstünetek: köhögés, nehézlégzés,tüdőgyulladás

·                    Általános tünetek: gyengeségérzet, fáradtság, láz, hidegrázás,étvágytalanság, emésztési zavar, mellkasi fádalom.

 

Ezen kívül, elszórtesetekben, Guillain-Barré szindróma (erre a betegségre jellemző az érzészavar,bénulás és izomgyengeség a karokban és lábszárakban) is jelentkezett,időbelileg szoros közelségben a Lariam-kezeléssel, azonban oki összefüggést aszindróma megjelenése és a Lariam-kezelés között nem tudtak kimutatni.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Lariam-ot tárolni?

 

Anedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Gyermekek elől elzárvatartandó.

 

Akülső csomagoláson és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő(Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Lariam250 mg tabletta

-                A készítmény hatóanyaga: 250 mgmeflokin, 274,09 mg meflokin-hidroklorid formájában

-                Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz,kroszpovidon, kukoricakeményítő, ammónium-kalcium-alginát, talkum, magnézium-sztearátés poloxamer 3800.

 

Milyen a Lariam készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tabletta: Fehér, illetvecsaknem fehér, kerek tabletta, mindkét oldalán negyedelő bemetszéssel, egyikoldalán ROCHE felirat és ROCHE LOGO-val ellátva. A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

8 tabletta alumíniumbuborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Roche (Magyarország) Kft.

H-2040 Budaörs

Edison u. 1.

 

Gyártó

Roche Pharma AG

Emil-Barell-Str. 1

D-79639 Grenzach-Wyhlen

Németország

 

OGYI-T-2388/01

 

A betegtájékoztatólegutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014.június

 

Egyéb teendők a maláriamegelőzése érdekében

 

Ha a malária megelőzéséreLariam-ot szed, a szúnyogcsípések kivédésére is lépéseket kell tennie. Azalábbiakban található néhány, a szúnyogcsípések kivédésére vonatkozó tanács. Ezazért fontos, mert nincsen olyan gyógyszer, amely 100%-os biztonsággal megvédiÖnt a maláriával szemben.

 

·        Olyan szobában aludjon, amelyszúnyoghálóval van felszerelve vagy teljesen légkondicionált, vagy ágya fölétegyen (lehetőleg szúnyogriasztóval kezelt) szúnyoghálót.

·        Használjon rovarriasztót,szúnyogriasztó kenőcsöt, krémet vagy sprayt.

·        Esténként a karját és a lábát fedővilágos színű, hosszú ujjú ruhát, ill. nadrágot viseljen és használjon rovarriasztót.Szúnyogriasztóval átitatott, bokára csatolható pánt is kapható.

·        Éjszaka testének fedetlen részeikörül (boka és lábfej) szúnyogirtó elektromos párologtató lapokat, tekercseket,ill. tablettákat lehet alkalmazni.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!