LAPIDEN 1,5MG RETARD TABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Lapiden 1,5 mg retard tabletta

 

indapamid

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-         Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Lapiden1,5 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Lapiden 1,5 mg retard tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Lapiden 1,5 mgretard tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Lapiden 1,5 mg retardtablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A LAPIDEN 1,5 MG RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Lapiden a vízhajtókgyógyszerosztályába tartozik, amelyek fokozzák a vesék vizelet kiválasztását.

 

A készítmény magas vérnyomás(esszenciális hipertónia) kezelésére szolgál.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A LAPIDEN 1,5 MG RETARDTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Lapiden1,5 mg retard tablettát

-               ha allergiás (túlérzékeny)az indapamidra vagy a Lapiden 1,5 mg retard tabletta egyéb összetevőjére.

-               ha allergiás (túlérzékeny)egyéb olyan gyógyszerekre, amelyek ugyanabba a gyógyszerosztályába tartoznak, mindaz indapamid (“szulfonamidok”), pl. a trimetoprim vagy a co‑trimoxazol.

-               ha súlyos májbetegsége vanvagy a hepatikus enkefalopátiának nevezett betegségben (agy – ésidegkárosodás, amely májbetegség szövődményeként alakulhat ki) szenved

-               ha súlyos vesebetegsége van

-               ha orvosa arról tájékoztatta, hogyalacsony a kálium szintje a vérében

 

ALapiden 1,5 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Akészítmény szedése előtt tájékoztassa orvosát, ha az alábbi állapotokbármelyikében szenved vagy szenvedett:

-               szívbetegség, szívelégtelenség, szívritmus zavarok

-               cukorbetegség (kérjük, rendszeresen ellenőrizze vércukrát)

-               köszvény

-               veseproblémák

-               májproblémák

 

A Lapidenbefolyásolja a vér kálium és nátrium szintjeit. A kezelés előtt és alatt orvosaa vér kálium és nátrium tartalmának ellenőrzése érdekében vérvizsgálatokatírhat elő az Ön számára. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akiknél nagya kockázata az elektrolit zavarok kialakulásának (ilyenek pl. az idős betegek,olyanok, akik többféle gyógyszert szednek vagy az alultáplált betegek).

 

Azindapamid fokozhatja a bőr napfény érzékenységét. Tájékoztassa orvosát, ha ezÖnnél bekövetkezik, mivel előfordulhat, hogy az orvos a kezelés leállításamellett dönt. Az indapamid kezelés alatt ajánlott lefedni a napfénynek vagymesterséges UVA sugárzásnak kitett testfelületeket.

 

Hamellékpajzsmirigy vizsgálatot terveznek Önnél, ezt közölje orvosával, aki egyidőre felfüggeszti a Lapiden tablettával folytatott kezelést.

 

A sportolóknak tudniuk kell,hogy a Lapiden pozitív doppingeredményt adhat.

HaÖn úgy véli, hogy a fenti állapotok bármelyike Önre vonatkozik vagy bármilyenkérdése, illetve kétsége van a gyógyszer szedésével kapcsolatban, kérdezzeerről orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Lapiden hatása megváltozhatvagy mellékhatások alakulhatnak ki, ha Ön egyidejűleg az alábbi gyógyszerekvalamelyikét is szedi. Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

 

Nemjavasolt kombinációk:

-         Lítium (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer): a Lapidennem szedhető együtt lítiummal, mert akár a túladagolás tüneteit is előidézőmértékben megnövekedhet a lítium szintje a vérben.

 

Azalkalmazás során elővigyázatosságot igénylő kombinációk:

Egyspeciális szívritmuszavar (Torsade des pointes) alakulhat ki, ha az alábbiakatszedi:

-         rendszertelen szívveréskezelésére használt gyógyszerek, mintpl. a kinidin, hidrokinidin, dizopirimid, amiodaron, szotalol, dofetilid vagyibutilid

-         pszichózis kezelésére használtgyógyszerek, pl. klorpromazin,ciamemazin, levomepromazin, tioridazin, trifluoperazin, amiszulprid, szulpirid,szultoprid, tiaprid, droperidol vagy haloperidol

-         számos egyéb gyógyszer, pl. a bepridil (angina kezelésére szolgálógyógyszer), ciszaprid és difemanil (emésztőrendszeri problémák kezeléséreszolgáló gyógyszer), intravénás eritromicin, pentamidin, moxifloxacin,sparfloxacin (fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek), halofantrin (maláriakezelésére szolgáló gyógyszer), mizolasztin (allergia kezelésére szolgálógyógyszer), intravénás vinkamin (agyi keringési zavarok kezelésére szolgálógyógyszer)

 

Nemszteroid gyulladásgátlók (amelyekNSAID néven is ismertek), fájdalom és gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek(pl. ibuprofén, diklofenák és indometacin), ideértve a szelektívciklooxigenáz-2 (COX-2) gátlókat (ilyen pl. a Celecoxib, Etoricoxib) és a nagyadagban (napi 3 g vagy ennél több) alkalmazott acetilszalicilsav-tartalmúkészítményeket is:

-               előfordulhat, hogy a fentikészítmények csökkentik az indapamid vérnyomáscsökkentő hatását. Fennáll azakut veseelégtelenség kialakulásának kockázata azoknál a betegeknél, akiknekszervezetében lecsökkent a víztartalom (dehidráció). Rendkívül fontos a megfelelőmennyiségű folyadék fogyasztása.

 

ACEgátlók, a magasvérnyomás és szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. kaptopril,enalapril, perindopril):

Súlyosvérnyomáscsökkenés és/vagy az akut veseelégtelenség kialakulásának kockázataáll fent azoknál a betegeknél, akiknél nátriumhiányos állapotban kezdik el azACE gátló kezelést (ez fokozottan vonatkozik a veseartéria szűkületbenszenvedőkre).

 

Azindapamid hatása megváltozhat vagy mellékhatások alakulhatnak ki, haegyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

-               metformin (cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

-               baklofen (izomgörcs kezelésére szolgáló gyógyszer)

-               ciklosporin és takrolimusz (autoimmun betegségekkezelésére vagy szervátültetés után a szervezet védekező rendszerének elnyomásáraszolgáló gyógyszerek)

-               szteroidok (pl. prednizolon, hidrokortizon vagy fludrokortizon)olyan különböző állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a súlyosasztma, és a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz)

-               stimuláló hatású hashajtók (pl. szenna)

-               bizonyos,a szívelégtelenség és egyes szívritmuszavarok kezeléséreszolgáló gyógyszerek (pl. digoxin, digitoxin)

-               egyes kálium-visszatartóvízhajtók pl. az amilorid, spironolakton, triamteren

-               bizonyos vízhajtók, amelyeka vér káliumtartalmának csökkenését idézhetik elő, pl. a bendroflumetiazid,furoszemid, piretanid, bumetanid és xipamid

-               egyes antidepresszánsok (pl.imipramin), neuroleptikumok (elmebetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek) 

-               egyes jódtartalmú gyógyszerek(bizonyos betegségek diagnózisához használt készítmények)

-               tetrakozaktid (bizonyos betegségekmegállapításához és emésztőrendszeri problémák kezelésére szolgáló készítmény)

-               kalciumtartalmú gyógyszerek

 

ALapiden 1,5 mg retard tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagyitalokkal

Sem az ételek sem az italoknem befolyásolják a gyógyszer hatását. A tabletták bevehetők étkezés alatt vagyután, vagy akár éhgyomorra is.

 

Terhességés szoptatás

Terhesség:

A gyógyszer szedése terhességalatt nem javasolt. Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha teherbe esett vagyterhességet tervez.

 

Szoptatás:

A hatóanyag kiválasztódik azanyatejbe. A gyógyszer szedése alatt nem ajánlott a szoptatás. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni,beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Lapiden csökkenti a vérnyomást, ami a vérnyomáscsökkenésmiatt létrejövő bizonytalanságot, szédülés idézhet elő, különösen a kezeléskezdetekor vagy akkor, amikor egy másik vérnyomáscsökkentőt is elkezd szedni.Ha ilyen tüneteket tapasztal, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljennehézgépeket.

 

Fontosinformációk a Lapiden 1,5 mg retard tabletta egyes összetevőiről

Az Önnek felírt gyógyszertejcukrot (laktóz) tartalmaz. Ha orvosa előzőleg azt közölte Önnel, hogy az Önszervezete nem tűr bizonyos cukrokat, erről tájékoztassa orvosát, mielőttelkezdi szedni a készítményt.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A LAPIDEN 1,5 MGRETARD TABLETTÁT?

 

ALapiden tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

Akészítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta, amit rendszerint reggel ajánlottbevenni. 

 

Vesekárosodásban szenvedőbetegek

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek(kreatinin-clearance 30 ml/perc alatti érték) nem kezelhetők Lapiden-nel(lásd a 2. pont  “NE SZEDJE A LAPIDEN 1,5 MG RETARD TABLETTÁT” c. része).A tiazidok és a velük rokon vízhajtók csak normális vagy minimálisan csökkentveseműködés mellett fejtik ki teljesen a hatásukat.

 

Májkárosodásban szenvedőbetegek

A súlyos májkárosodásbanszenvedő betegeket tilos Lapiden-nel kezelni (lásd a 2. pont  “NE SZEDJE ALAPIDEN 1,5 MG RETARD TABLETTÁT” c. része).

 

Idős betegek

Az idős betegekrészesülhetnek Lapiden kezelésben, de csak akkor, ha veseműködésük normálisvagy csak kissé csökkent.

 

Gyermekekés serdülők:

ALapiden 1,5 mg retard tabletta alkalmazása a biztonságossági éshatásossági adatok hiánya miatt nem javasolt gyermekeknek és serdülőknek.

 

Az alkalmazás módja

A tablettákat egészben,megfelelő mennyiségű (pl. egy pohár) vízzel kell lenyelni. Ne törje össze vagyrágja szét a tablettákat. A Lapiden étkezésektől függetlenül szedhető.

 

A kezelés időtartama:

A kezelés időtartamát akezelőorvos fogja meghatározni. Ha Ön úgy véli, hogy a Lapiden hatásatúlságosan erős vagy túl gyenge, erről tájékoztassa orvosát.

 

Haaz előírtnál több Lapiden 1,5 mg retard tablettát vett be

Túladagoláskor megnő amellékhatások aránya, fokozódik a vízhajtó hatás, ami a vérnyomás csökkenésénekés a víz-, illetve elektrolit egyensúly felborulásának kockázatával jár.

Ha véletlenül az előírtnáltöbb Lapiden tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához tanácsért.

A túladagolás tünetei közöttszerepelhet a hányinger, hányás, alacsony vérnyomás (ami szédüléssel járhategyütt), görcsök, szédülés, aluszékonyság, zavartság, fokozott vagy csökkentvizelettermelés. 

 

Haelfelejtette bevenni a Lapiden 1,5 mg retard tablettát

Ha elfelejt bevenni egytablettát, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyotttabletta pótlására.

 

Haidő előtt abbahagyja a Lapiden 1,5 mg retard tabletta szedését.

A magas vérnyomás kezelésétáltalában az egész életen keresztül folytatni kell. Ne hagyja abba a gyógyszerszedését csak akkor, ha ezt előzőleg megbeszélte orvosával.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Lapiden 1,5 mg retard tabletta is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következőmellékhatások jelentkezhetnek:

 

Gyakori (100-ból 1-nél több, de 10-ből 1-nél kevesebbszemélynél fordul elő):

-               Allergiás reakciók (főkéntazoknál, akiknél egyébként is előfordulnak allergiás vagy asztmatikus reakciók)amelyek kis vörös foltokkal (makulák) vagy göböcskékkel (papulák) együtt járóbőrkiütést idéznek elő.

 

Nem gyakori (1000-ből 1-nél több, de 100-ból 1-nél kevesebbszemélynél fordul elő ):

-               Hányás

-               Allergiás reakciók (főkéntazoknál, akiknél egyébként is előfordulnak allergiás vagy asztmatikusreakciók), amelyek a bőrön lilás pontokat vagy foltokat idéznek elő.

 

Ritka (10.000-ből 1-nél több, de 1000-ből 1-nél kevesebbszemélynél fordul elő):

-               Szédülés (forgó jellegű szédülés)

-               Kimerültség

-               Fejfájás

-               Zsibbadás (paresztézia)

-               Hányinger

-               Székrekedés (ritka bélmozgások,kemény, száraz széklet)

-               Szájszárazság

 

Nagyon ritka (10000-ből 1-nél kevesebb személynél fordul elő):

-               A vérlemezkék számának csökkenése,ami fokozza a vérzések és véraláfutások előfordulásának kockázatát.

-               A fehérvérsejtek számánakcsökkenése, amely súlyos fokú is lehet (agranulocitózis) és elősegíti afertőzések kialakulását.

-               Bizonyos vérsejtek számánakcsökkenése (hemolítikus anémia), aplasztikus anémia (a csontvelő csökkentműködése) ami gyengeséget, véraláfutásokat okoz, vagy fokozza a fertőzéseklehetőségét.

-               Hasnyálmirigy gyulladás, amelysúlyos hasi és hátfájdalmat okoz (pankreatitisz)

-               Rendszertelen szívverés

-               Alacsony vérnyomás, amelyszédüléssel járhat együtt.

-               Veseproblémák

-               Májproblémák (vérvizsgálatokkalkimutatva)

-               A kalcium szintjének emelkedése avérben.

-               Súlyos allergiás reakciók(angioödéma, főként azoknál a betegeknél, akiknél egyébként is előfordulnakallergiás vagy asztmás reakciók) az arc, az ajkak vagy a nyelv duzzanatával éscsalánkiütéssel, a torok, illetve a légutak nyálkahártyájának duzzanatával, amilégzési, valamint nyelési nehézséget eredményez. Ha ez előfordul, azonnalforduljon orvoshoz.

-               Súlyos, allergiás reakciókinfluenzaszerű tünetekkel, a bőr, a száj, a szemek és a nemi szervekhólyagosodásával (toxikus epidermális nekrolízis, Steven Johnson szindróma).Amennyiben ezek előfordulnak, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.

 

A következő mellékhatásokszintén előfordulhatnak. A rendelkezésre álló adatok alapján azonban nem lehetmeghatározni milyen gyakorisággal következnek be:

-         A Lapiden a vér nátrium‑ éskáliumtartalmának csökkenését idézheti elő. Orvosa ezeket az értékeketvérvizsgálatok útján ellenőrizheti (lásd a fenti “ A Lapiden 1,5 mgretard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” c. részt).

-         A Lapiden a vértérfogatcsökkenését is előidézheti (hipovolémia) kiszáradással és a vérnyomásfelálláskor történő leesésével (ortosztatikus hipotenzió) együtt.

-         A Lapiden a klorid ionokmennyiségét is csökkentheti a vérben, ami metabolikus alkalózishoz (a véralacsony savszintje) vezethet.

-         A Lapiden megemelheti avércukorszintet.

-         Ha Önnek meglévő májproblémáivannak, a Lapiden szedése a hepatikus enkefalopátia nevű állapot (májbetegségszövődményeként kialakuló agy- és idegkárosodás) kialakulásához vezethet.

-         Ha Ön az “akut disszeminált lúpuszeritematózusz” (ritka, az egész testre kiterjedő gyulladásos betegség)betegségben szenved a Lapiden szedése ronthatja ezt az állapotot.

-         A Lapiden alkalmazása a bőrtérzékenyebbé teheti az UV sugárzással szemben (lásd “ A Lapiden1,5 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” c. részta fentiekben).

-         A Lapiden növelheti a vér húgysavtartalmát és ezzel köszvényes rohamokat válthat ki.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A LAPIDEN 1,5 MG RETARDTABLETTÁT TÁROLNI?

 

<Hűtőszekrényben tárolandó (2°C – 8°C)>

 

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Lapiden 1,5 mg retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Lapiden 1,5 mg retard tabletta

A készítmény hatóanyaga az indapamid.

 

1,5 mg indapamid retard tablettánként.

 

Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, hipromellóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium sztearát

Tabletta bevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán dioxid (E171)

 

Milyen a Lapiden 1,5 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Retard tabletta.

 

Fehér, kerek filmbevonatú tabletta.

 

10, 14, 15, 20, 30, 50, 60, 90, 100 db retard tabletta PVC / alumínium buborékcsomagolásban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Actavis Group PTC ehf

Reykjavíkurvegur 76-78, 220 Hafnarfjordur,

Izland

 

Gyártó

Actavis Nordic A/S

Örnegarsvej 16, 2820 Gentofte,

Dánia

 

Actavis UK Limited

Whiddon Valley, Barnstaple, N. Devon EX32 8NS,

Egyesült Királyság

 

Balkanpharma-Dupnitsa AD

3 Samokovsko Shosse Str, Dupnitsa 2600,

Bulgária

 

 

OGYI-T-21286/01-03.

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Németország                            Indapamid –Actavis 1,5 mg Retardtabletten

Ausztria                                   Indapamid Actavis 1,5 mg Retardtabletten

Dánia                                       Indapamid Actavis

Észtország                               Indapamide Actavis

Olaszország                                Indapamide Actavis

Litvánia                                   Indapamide Actavis 1,5 mg pailginto atpalaidavimo tabletės

Lettország                                Indapamide Actavis

Lengyelország                          Indipam SR

Portugália                                Indapamida Actavis

Románia                                  Indapamidă Actavis 1.5 mg Comprimate Cu Eliberare Prelungită

Szlovákia                                 Actapam 1,5 mg

Egyesült Királyság                    Indipam XL 1,5 mg Prolonged release Tablets

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. május 11.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!