LARESIN PLUS 20MG/12,5MG FILMTABL 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta

olmezartán-medoxomil és hidroklorotiazid

 

 

Mielőtt elkezdenészedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·           Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·           További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·           Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·           Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.        Milyen típusú gyógyszer a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.        Tudnivalók a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta szedése előtt

3.        Hogyan kell szedni a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtablettát?

4.        Lehetséges mellékhatások

5.        Hogyan kell a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtablettáttárolni?

6.        További információk

 

 

1.     MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LARESIN PLUS 20 MG/12,5 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Laresin Plus kéthatóanyagot, olmezartán-medoxomilt és hidroklorotiazidot tartalmaz. Mindkettőt magasvérnyomás (hipertónia) kezelésére alkalmazzák.

 

·        Az olmezartán-medoxomil az„angiotenzin‑II receptor antagonistáknak” nevezett gyógyszerekcsoportjába tartozik. Hatására az erek elernyednek, kitágulnak, és ezáltal avérnyomás csökken.

 

·        A hidroklorotiazid a tiazid típusú diuretikumok (más néven „vízhajtók”)csoportjába tartozik. Oly módon csökkenti a vérnyomást, hogy növeli a vesékbentermelődő vizelet mennyiségét, így segít a szervezetnek megszabadulni afelesleges folyadéktól.

 

Ön abban az esetben kapLaresin Plus filmtablettát, ha a Laresin (olmezartán-medoxomil) önmagában advanem csökkentette megfelelően a vérnyomását. A két hatóanyag kombinációja aLaresin Plus filmtablettában jobban csökkenti a vérnyomást, mint az egyeshatóanyagok önmagukban.

 

Elképzelhető, hogy Ön márszed valamilyen gyógyszert a magas vérnyomás kezelésére, de kezelőorvosa azértírta fel Önnek a Laresin Plus filmtablettát, hogy vérnyomását még továbbcsökkentse.

 

A magas vérnyomás olyanjellegű gyógyszerekkel tartható egyensúlyban, mint a Laresin Plus filmtabletta.Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve avérnyomás csökkentését. Így például a testsúlycsökkentést, a dohányzáselhagyását, a sófogyasztás és az alkoholfogyasztás csökkentését ajánlhatja.Orvosa  rendszeres testmozgást, pl. sétát vagy úszást is javasolhat. Mindigfogadja meg kezelőorvosa tanácsát.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA LARESINPLUS 20 MG/12,5 MG FILMTABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Laresin Plus20 mg/12,5 mg filmtablettát

·           ha túlérzékeny (allergiás) az olmezartán-medoxomilra vagy a hidroklorotiazidra vagy a tabletta egyéb összetevőire (lásd6. pont), illetve a hidroklorotiazidhoz hasonló anyagokra (szulfonamidok);

·           ha több mint 3 hónapos terhes(a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Laresin Plus szedését –lásd a terhességről szóló részt);

·           ha súlyos veseproblémái vannak;

·           ha vérében alacsony a kálium- vagynátriumszint, illetve magas a kalcium- és húgysavszint (a köszvény vagy avesekő tüneteivel), és ez a megfelelő kezelésre nem reagál;

·           ha súlyos májbetegsége van, vagybesárgult a bőre és a szeme (sárgasága van), illetve az epe epehólyagból valókiürülése akadályozott (epeút-elzáródás, pl. epekő).

 

Ha azt tapasztalja, vagy úgyvéli, hogy a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert.Forduljon kezelőorvosához és fogadja meg tanácsait.

 

A Laresin Plus 20 mg/12,5mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A tabletta szedése előtt tájékoztassaorvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike érinti Önt:

 

·           enyhe vagy közepes vese problémákés veseátültetést követő állapotok;

·           májbetegségek;

·           szívelégtelenség vagyszívbillentyű-  illetve szívizombetegség

·           súlyos vagy hosszan tartóhányással, hasmenéssel járó betegség

·           nagy adag vízhajtóval történőkezelés vagy alacsony sótartalmú diéta

·           mellékvese-betegségek (pl. primerhiperaldoszteronizmus)

·           cukorbetegség (diabéteszmellitusz)

·           lupusz eritematózusz (bőrfarkas,egy autoimmun betegség);

·           allergia vagy asztma.

 

Kezelőorvosa gyakoribbellenőrzéseket, illetve vizsgálatokat tarthat szükségesnek a fenti állapotokban.

A Laresin Plus megemelheti avér zsírsavszintjét, valamint a húgysavszintet (ami a köszvény, az ízületekfájdalmas duzzanattal járó betegségének kiváltója). Ezek ellenőrzése céljábólkezelőorvosa gyakoribb vérvizsgálatokat írhat elő.

 

Lehetséges, hogy bizonyosionok (elektrolitok) vérszintje megváltozik. Kezelőorvosa ezért időről időreellenőrzésként vérvizsgálatot végeztethet. Az elektrolit szintekmegváltozásának jele lehet: szomjúság, szájszárazság, izomfájdalmak,izomgörcsök, izomfáradtság, alacsony vérnyomás, gyengeség-, lomhaság-,fáradtság érzet, álmosság vagy nyugtalanság, hányinger, hányás , avizeletürítés csökkenése, gyors szívverés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha afelsorolt tüneteket észleli.

 

Minden vérnyomáscsökkentőhatású gyógyszer esetében előfordul, hogy a szív vagy az agy keringésizavaraiban szenvedő betegeknél egy hirtelen nagyfokú vérnyomásesés szívrohamhozvagy agyi katasztrófához (sztrókhoz) vezethet.  Kezelőorvosa ezért gondosanellenőrizni fogja az Ön vérnyomását.

 

Ha Önnél mellékpajzsmirigyvizsgálatokat terveznek, meg kell szakítania a Laresin Plus szedését a tesztekelvégzése előtt.

 

Ha Ön aktív sportoló,figyelembe kell vennie, hogy ez a gyógyszer megváltoztathatja adopping-vizsgálat kimenetelét: a teszt pozitív eredményt mutathat.

 

El kell mondaniakezelőorvosának, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Laresin Plus koraiterhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több mint 3 hónapjaterhes, mivel súlyosan károsíthatja születendő gyermekét, ha ebben azidőszakban alkalmazza (lásd a terhességre vonatkozó részt).

 

A kezelés ideje alatt szedett egyébgyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Ez különösképpen vonatkozikaz alábbi gyógyszerekre:

·        Azok a gyógyszerek, amelyekLaresin Plus-szal egyidejűleg szedve emelik a szérum kálium szintet. Ezek akövetkezők:

-    káliumot tartalmazó készítmények,(káliumot tartalmazó sópótlókat is beleértve);

-    vízhajtók (diuretikumok)

-    heparin (véralvadást csökkentőszer, „vérhígító”);

-    hashajtók;

-    szteroidok;

-    a mellékvesekérgetstimuláló hormon (adrenokortikotrop hormon, ACTH);

-    karbenoxolon (egyszájnyálkahártya- és gyomorfekély kezelésére használt gyógyszer);

-    penicillin G nátrium (más névenbenzilpenicillin nátrium, egy antibiotikum);

-    egyes fájdalomcsillapító szerek(pl. acetilszalicilsav, szalicilátok);

·           A lítium (hangulati zavarok ésbizonyos típusó depresszió kezelésére használt gyógyszer) Laresin Plus-szaltörténő együttadása fokozhatja a lítium mellékhatásainak előfordulását(toxicitását). Ha Önnek lítiumot kell szednie, kezelőorvosa ellenőriztetni fogjaa szérum lítium szintjét;

·           A. nem szteroid gyulladásgátlók(amelyeket a gyulladás, pl. ízületi gyulladás okozta fájdalom, duzzanatenyhítésére használnak) Laresin Plus-szal való egyidejű alkalmazása fokozhatjaa veseelégtelenség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a nem szteroidgyulladásgátlók csökkenthetik a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatását.

·           Más vérnyomáscsökkentő szerek(antihipertenzívumok) együttadva fokozhatják a Laresin Plus hatását;

·           Altatók, nyugtatók éshangulatjavító szerek (antidepresszánsok), mivel ezek Laresin Plus-szalegyüttadva hirtelen vérnyomásesést okozhatnak felálláskor;

·           Egyes izomlazító szerek (pl.baklofén és tubokuráre);

·           Amifosztin és egyes továbbidaganatellenes szerek (pl. ciklofoszfamid, metotrexát);

·           Kolesztiramin és kolesztipol, avérzsírok szintjét csökkentő gyógyszerek;

·           Antikolinerg szerek (pl. atropinés biperiden);

·           Egyes pszichiátriai betegségekkezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin,trifluorperazin, cyamemazin, szulpirid, amiszulprid,pimozid, szultoprid, tiaprid, droperidol vagy haloperidol);

·           Szívbetegségek kezelésére használtegyes gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalolvagy digitálisz);

·           Bizonyos gyógyszerek, amelyekmegváltoztathatják a szívritmust (pl. mizolasztin, pentamidin, terfenadin,dofetilid, ibutilid vagy eritromicin injekció.

·           Vércukorszintet csökkentőgyógyszerek (inzulin, illetve szájon át szedhető antidiabetikumok, mint pl.metformin);

·           Béta-blokkolók (magas vérnyomáskezelésére használt gyógyszerek) és diazoxid (alacsony vércukorszint kezelésérehasznált gyógyszer), mivel a Laresin Plus fokozhatja a vércukor emelőhatásukat;

·           Metildopa, magas vérnyomáskezelésére használt gyógyszer

·           A vérnyomás emelésére és lassúszívműködés gyorsítására szolgáló gyógyszerek (pl. noradrenalin);

·           Difemanil, lassú szívdobogáskezelésésre vagy izzadás csökkentésésre használt gyógyszer

·           Köszvény kezelésére használtgyógyszerek (pl. probenecid, szulfinpirazon és allopurinol);

·           Kalcium-pótló szerek;

·           Amantadin (vírusellenesgyógyszer);

·           Ciklosporin (szervátültetéstkövetően a beültetett szerv kilökődést megakadályozó szer);

·           Bizonyos antibiotikumok (tetraciklinek és sparfloxacin);

·           Amfotericin (gomba ferőzésekelleni gyógyszer);

·           Bizonyos antacidok, a túlzottgyomorsav termelés kezelésére szolgáló savkötő szerek, pl. aluminium magnéziumhidroxid, mivel kismértékben csökkenthetik a Laresin Plus hatását.

·           Cisaprid, a táplálék gyomorban ésbélben történő előrehaladásának elősegítésére alkalmazott gyógyszer

·           Halofantrin, maláriára használtos.

 

A Laresin Plus egyidejű bevételebizonyos ételekkel vagy italokkal

Beveheti a Laresin Plus‑tétkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

 

Legyen óvatos, ha LaresinPlus tabletta szedése idején alkoholt fogyaszt, mivel egyeseknél ezgyengeséget, szédülést okoz. Ha Önnel ez szintén előfordul, teljes mértékbentartózkodjon az alkoholfogyasztástól, beleértve a bor, sör, illetve egyébalkoholos italok fogyasztását.

 

Gyermekek és serdülőkorúak(18 év alatt)

A Laresin Plus nem ajánlottgyermekeknek és 18 év alatti serdülőkorúaknak.

 

Feketebőrű betegek

A többi hasonló hatásúgyógyszerhez hasonlóan a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatékonysága valamivelalacsonyabb feketebőrű betegeknél.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy Ön terhes (vagy terhes lehet).Kezelőorvosa várhatóan azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Laresin Plusszedését a tervezett terhesség előtt, illetve amint megtudja hogy teherbe esett,és más gyógyszert ajánl a Laresin Plus helyett. A Laresin Plus nem ajánlott terhességesetén, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebbenaz időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

 

Szoptatás

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön szoptatja vagy nemsokára szoptatni kezdigyermekét. A Laresin Plus nem ajánlott szoptató anyáknak. Kezelőorvosa más kezeléstválaszthat, ha Ön szoptatni szeretne.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A magas vérnyomás kezelésesorán álmosság vagy szédülés léphet fel. Ha ez előfordulna, ne vezessen autótés ne kezeljen veszélyes gépeket, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljontanácsért kezelőorvosához, mielőtt a fent említett tevékenységeket elkezdené.

 

Fontos információk a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta egyes összetevőiről

Tejcukor (laktóz):

A készítmény tejcukrot(laktózt) tartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette

Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI a Laresin Plus tablettÁt?

 

A Laresin Plus tablettátmindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtabletta szokásos adagja napi1 tabletta.

Ha azonban vérnyomása nemcsökken kellő mértékben, akkor orvosa növelheti az adagot, és napi egy tablettaLaresin Plus 20 mg/25 mg filmtabletta szedését rendelheti el.

 

A filmtablettát elegendőmennyiségű vízzel kell lenyelni. Amennyiben lehetséges, ajánlott a tablettát anapnak mindig ugyanazon szakában bevenni, például reggeli idején. Fontos,hogy a Laresin Plus filmtablettát addig szedje folyamatosan, amíg orvosa mástnem tanácsol.

 

Ha az előírtnál több Laresin Plus filmtablettát vett be

Ha Ön a kelleténél többLaresin Plus filmtablettát vett be, vagy egy gyermek véletlenül lenyelt egyvagy több tablettát, azonnal forduljon orvosához, vagy keresse föl alegközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ahová gyógyszere dobozát is vigyemagával.

 

Ha elfelejtette bevenni a Laresin Plus 20 mg/12,5 mg filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni anapi adagját, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyenbe ekkor az előírtnál több tablettát, hogy pótolja a mulasztását!

 

Ha idő előtt abbahagyja aLaresin Plus szedését

Fontos, hogy folyamatosanszedje a Laresin Plus filmtablettát, amíg kezelőorvosa másképp nem tanácsolja.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aLaresin Plus is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azalábbi két mellékhatás azonban súlyos lehet:

 

·        Ritkán előfordulhatnak olyanallergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik, mint az arc, a szájés/vagy a gége megduzzadása, amit viszketés és kiütés kísérhet. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet aLaresin Plus filmtablettából, és azonnal forduljon orvoshoz.

 

·        A Laresin Plus az arra hajlamos egyéneknél, vagy esetleg allergiás reakciókkövetkezményeként a vérnyomás túl alacsony szintre való csökkenését eredményezheti.Nem gyakran szédülés vagy ájuláselőfordulhat. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Laresin Plusfilmtablettából. Azonnalforduljon orvoshoz, és mielőbb feküdjön le vízszintes helyzetbe.

 

A Laresin Plus filmtablettakét hatóanyag kombinációját tartalmazza. Ezért az alábbiakban először a LaresinPlus kombináció használata során (a fentieken túlmenően) eddig észleltmellékhatásokat soroljuk föl, majd külön-külön ismertetjük a két hatóanyagismert mellékhatásait.

 

A mellékhatások gyakoriságát,vagyis hogy hány beteget érinthetnek az egyes mellékhatások, a következőképpjelölik: gyakori, nem gyakori, ritka és nagyon ritka. A jelentésük a következő:

 

gyakori

100 betegből 1-10 beteget érint

nem gyakori

1000 betegből 1-10 beteget érint

ritka

10.000 betegből 1-10 beteget érint

nagyon ritka

10.000 betegből kevesebb mint 1 beteget érint

 

A következő mellékhatások váltak eddig ismertté aLaresin Plus filmtabletta használata során:

 

Ha az alábbi mellékhatásokelőfordulnak, általában enyhék, és nem teszik szükségessé a kezelésfélbeszakítását.

 

Gyakori mellékhatás:

Szédülés, gyengeség, fejfájás,fáradtság, mellkasi fájdalom, a bokák, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy akarok duzzadása.

 

Nem gyakori mellékhatás:

Szívdobogásérzés(palpitáció), bőrkiütések, ekcéma, imbolygó szédülés, köhögés, gyomorrontás,  hasifájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, izomgörcsök és izomfájdalom, mellkasifájdalom, ízületi és végtag fájdalom, hátfájás, merevedési zavarok férfiaknál,vér megjelenése a vizeletben.

A laboratóriumi vizsgálatokeredményeiben a következő változásokat tapasztalták:

A vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid vagyhúgysavszintjének emelkedése, a szérum kreatinin szint emelkedése, a vér káliumszintjének növekedése vagy csökkenése, a vér kalcium szintjének növekedése, avércukor szint emelkedése, a májfunkciós értékek emelkedése.

Orvosa ezeket az eltéréseketa laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzelkapcsolatos teendője.

 

Ritka mellékhatás:

Rossz közérzet, atudatállapot zavarai, dudorok a bőrön (csalánkiütés), heveny veseelégtelenség.

Ritkán egyes laboratóriumivizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vér urea szintjéneknövekedése, a hemoglobin és hematokrit értékék csökkenése.

Orvosa ezeket az eltéréseketa laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzelkapcsolatos teendője.

 

A következőmellékhatásokat a külön-külön alkalmazott olmezartán-medoxomil vagy ahidroklorotiazid használata során észlelték; de nem a Laresin Plus esetébenvagy nagyobb gyakorisággal:

 

Olmezartán-medoxomil:

 

Gyakori mellékhatás:

Hörgőgyulladás (bronchitis), köhögés,orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, gyomortáji fájdalom, emésztési zavar,hasmenés, hányinger, gyomor-bélhurut, ízületi vagy csont fájdalom, hátfájás,vér a vizeletben, húgyúti fertőzés, influenzaszerű tünetek, fájdalom.

 

Gyakran egyes laboratóriumivizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid vagyhúgysavszintjének emelkedése, az izom- és amájműködést jellemző értékek emelkedése.

 

Nem gyakori mellékhatás:

Gyors allergiás reakciók,melyek az egész testet érinthetik és melyek légzési problémákat okozhatnak, valamintgyors vérnyomásesést, mely ájuláshoz is vezethet (anaphylaxiás reakciók), azarc felduzzadása, angina (szívtáji szorító fájdalom vagy kellemetlen érzet;angina pektoriszként ismert), rossz közérzet, allergiás bőrkiütés, viszketés,exantéma (bőrkiütés), dudorok a bőrön (csalánkiütés).

Nem gyakran egyeslaboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következőkvoltak:

A vérsejtekegy bizonyos típusának, a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése(trombocitopenia).

 

Ritka mellékhatás:

Csökkent veseműködés,fáradtság érzet (energiahiány).

 

Ritkán egyes laboratóriumivizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vér kálium szintjéneknövekedése.

 

Hidroklorotiazid:

 

Nagyon gyakorimellékhatás:

A vérvizsgálat eredményibentörténő változás: A vérzsírok szintjéneknövekedése és a vér húgysavszintjének emelkedése

 

Gyakori mellékhatás:

Zavartság érzet, gyomortájifájdalom, gyomorfájdalom, puffadásérzés, hasmenés, hányinger, hányás,székrekedés, glukóz ürítése a vizeletbe.

 

Egyes laboratóriumivizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A szérum kreatinin, karbamid,kalcium és cukor szintjének emelkedése, a vér klorid, kálium, magnézium, ésnátrium szintjének csökkenése. A szérum amiláz szintjének emelkedése (hiperamilazémia).

 

Nem gyakori mellékhatás:

Csökkent étvágy vagyétvágytalanság, súlyos légzési nehézségek, anaphylaxiás bőrreakciók(túlérzékenységi reakciók), meglévő rövidlátás súlyosbodása, bőrpír, bőrreakciók fényre, viszketés, lilás pöttyök vagy foltok a bőrön kisebb bevérzésekkövetkeztében (purpura), dudorok a bőrön (csalánkiütés).

 

Ritka mellékhatás:

Duzzadt és fájdalmasnyálmirigyek, a fehérvérsejtek számának csökkenése, a vérlemezkék számánakcsökkenése, vérszegénység (anémia), csontvelő-károsodás,  nyugtalanság,kedvetlenség, depresszió, alvászavarok, érdektelenség (apátia), bizsergés észsibbadás, görcsrohamok, minden tárgy sárga színben látása, homályos látás,szemszárazság, rendszertelen szívműködés, érgyulladás, véralvadék képződés(trombózis vagy embólia), tüdőgyulladás, folyadék felgyülemlése a tüdőben, légzési nehézségek, hasnyálmirigy gyulladás, sárgaság, epehólyag gyulladás,bőrfarkas (lupusz eritematózusz) tünetei (kiütések), ízületi fájdalmak, hidegkezek és ujjak, allergiás bőr reakciók, anafilaxiás roham (túlérzékenységireakciók), a bőr hámlása és felhólyagosodása, a vese nem fertőzéses eredetűgyulladása (intersticiális nefritisz), láz, izomgyengeség (mely időnkéntmozgáskorlátozást is okoz).

 

Nagyon ritka mellékhatás:

Elektrolit egyensúlyi zavarmely a szérum klorid-szint abnormális csökkenéséhez vezet, bélelzáródás(paralitikus ileusz).

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       Hogyankell a Laresin Plus tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Eza gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

A dobozon és a buborékcsomagolásonfeltüntetett lejárati idő után (Felh.: ) ne szedje a Laresin Plus-t. A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Laresin Plus 20mg/12,5 mg tabletta?

 

A készítmény hatóanyaga:

Laresin Plus20 mg/12.5 mg: 1filmtabletta 20 mg olmezartán-medoxomilt és 12,5 mg hidroklorotiazidottartalmaz.

 

Egyéb összetevők:

Mikrokristályos cellulóz,laktóz-monohidrát*, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz,hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát, titán-dioxid (E 171), talkum,hipromellóz, vas (III)-oxidok (E 172).

 

*Lásd előbb a ‘Fontos információk a Laresin Plus filmtabletta egyesösszetevőiről’ fejezetet!

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás:

A Laresin Plus 20 mg/12,5 mgtabletta pirosas-sárgás, kerek filmtabletta, az egyik oldalán C22 bevéséssel.

 

14 db, vagy 28 db, vagy 30db, vagy 56 db, vagy 84 db, vagy 90 db, vagy 98 és 10 x 28 db filmtablettabuborékcsomagolásban és dobozban vagy

10 db, vagy 50 db, vagy 500 dbfilmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Berlin-Chemie AG (MenariniGroup)

Glienicker Weg 125, 12489

Berlin, Németország

 

DAIICHI SANKYO EUROPE GmbHlicensze alapján

 

Gyártó:

Daiichi Sankyo Europe GmbH

81379 München

Németország

 

Berlin-Chemie AG

Glienicker Weg 125

D-12489 Berlin

Németország

 

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjánakhelyi képviseletéhez:

 

BERLIN-CHEMIE/A. MenariniKft.

2040 Budaörs

Neumann János u. 1.

Tel.: (+36-23) 501-301

Fax: (+36-23) 501-300

 

OGYI-T-20333/01 Laresin Plus20 mg/12,5 mg filmtabletta   28x

OGYI-T-20333/02 Laresin Plus20 mg/12,5 mg filmtabletta   56x

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria          

Mencord Plus

Belgium

Belsar  Plus

Ciprus

Olartan Plus

Csehország     

Sarten Plus H

Dánia             

Benetor Comp

Észtország                  

Mesar plus

Finnország

Benetor Comp

Franciaország

Alteis Duo,

Görögország               

Olartan-plus

Írország

Omesar Plus,

Izland

Benetor Comp

Lengyelország

Revival Plus

Lettország

Mesar plus

Litvánia

Mesar plus

Luxemburg

Belsar Plus

Magyarország

Laresin Plus

Málta

Omesar Plus

Németország  

Votum Plus,

Norvégia

Benetor Comp

Olaszország

Olprezide

Portugália

Olsar Plus

Spanyolország

Ixia Plus,

Szlovákia

Tenzar Plus

Szlovénia

Co-Tensiol

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2012. április


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!