REVICET 10MG PRÉSELT SZOPOGATÓ TABL 28X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Revicet 10 mg préselt szopogatótabletta

cetirizin-dihidroklorid

 

Olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

Ez a gyógyszerorvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekébenelengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

·         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·         További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·         Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei egy héten belül nemenyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

·         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Revicet 10 mgpréselt szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Revicet 10 mg préselt szopogatótabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Revicet 10 mg préseltszopogató tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Revicet 10 mg préselt szopogatótablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.      MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A REVICET 10 MGPRÉSELT SZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Revicet 10 mg szopogató tabletta allergia ellenesgyógyszer, az antihisztaminok csoportjába tartozik. Hatóanyaga gátolja ahisztamin felszabadulását és az ún. eosinofil sejteket. A hisztamin és azeosinofil sejtek fontos szerepet játszanak az allergiás reakció kialakulásában.

Felnőttek és 6 évesnél idősebb gyermekek részére aRevicet 10 mg szopogató tabletta az alábbi betegségek és tünetek kezelésérealkalmazható:

·       Szezonális vagy évszaktól független allergiásorrnyálkahártya-gyulladás (szénanátha, allergiás rhinitis), amelyet orrdugulás,tüsszentés és orrfolyás jellemez;

·       A szem kötőhártyájának társult gyulladása (irritációsvörös szem viszketéssel, könnyezéssel);

·      Hosszantartó (krónikus) bőrkiütéskifejezett viszketéssel, csalánkiütéssel (krónikus idiopathiás urticaria,atópiás dermatitis).

 

 

2.       TUDNIVALÓK A REVICET 10 MG PRÉSELT SZOPOGATÓTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Neszedje a Revicet 10 mg préselt szopogató tablettát

·      ha allergiás (túlérzékeny) acetirizinre, vagy a készítmény bármely más összetevőjére;

·      ha vese-, illetve májelégtelenségbenszenved;

·      hat évesnél fiatalabb gyermek;

·      terhesség vagy szoptatásidőszakában.

 

A Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

·      ha hosszú távonalkalmazzuk. Szedésekor szájszárazság alakulhat ki, mely gyakorta a fogakszuvasodását okozhatja, ezért alaposan kell fogat mosni;

·      ha vese-, illetve májműködésizavarban szenved;

·      Idős betegek érzékenyebbek lehetnek az antihisztaminok bizonyosmellékhatásaira (pl. szájszárazság, vizeletürítési zavar –utóbbi különösenférfiaknál). Ha ezen mellékhatások tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak, akezelést fel kell függeszteni.

Figyelmeztetés: Allergológiai bőrtesztek (vizsgálati módszer)elvégzése előtt legalább 3 nappal abba kell hagyni a készítmény alkalmazását(más antihisztaminhoz hasonlóan) a tévesen negatív eredmény elkerülése érdekében, a vizsgálat után a gyógyszerszedésfolytatható.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Azeddigi vizsgálati eredmények és klinikai tapasztalatok nem mutattakgyógyszerkölcsönhatást a tabletta hatóanyagának más gyógyszerrel történőegyüttadásakor. Ennek ellenére nyugtatók, illetve altatók egyidejűhasználatakor óvatosság javasolt, mert hatásuk a kezelés idején felerősödhet.

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett  gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

 

A Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Mintegyéb antihisztaminok esetében is, az egyidejű alkoholfogyasztás tilos!

Agyógyszer gyomorból történő felszívódásának mértékét az étkezés nembefolyásolja, a felszívódás sebességét azonban csökkenti.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség ideje alatt a készítmény nem alkalmazható, mert nemállnak rendelkezésre megfelelő kontrollált humán vizsgálati adatok. Amennyiben véletlenül kerül sor a szeralkalmazására terhes nő esetében, nem kell magzatkárosító hatástól tartani, dea kezelést azonnal abba kell hagyni. A cetirizin kiválasztódik az anyatejbe, ezért a készítmény nemalkalmazható szoptatás időszakában.

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával!

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességekre

A gyógyszer enyhe fejfájást, szédülést,álmosságot okozhat, negatívan befolyásolhatja az éberséget (reakcióidőt,koncentrálóképességet). Mielőtt olyan, fokozott figyelmet igénylő tevékenységetvégezne, mint az autóvezetés vagy gépek üzemeltetése, győződjön meg arról,milyen hatással van Önre a Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta. Ennekalapján az orvos egyénileg határozza meg a közlekedésben való részvételre és abalesetveszéllyel járó munka végzésére vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A REVICET 10 MG PRÉSELTSZOPOGATÓ TABLETTÁT?

 

A Revicet 10 mg préselt szopogató tablettát abetegtájékoztató előírásának megfelelően szedje! Ha nem biztos az adagolásbankérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítményszokásos adagja:

Felnőtteknek és 12 éves, vagy idősebb gyermekeknek:

1 db szopogató tabletta (10 mg) naponta, egyszerrevagy két részletben.

6 és 12 éves kor közötti gyermekeknek:

1 db szopogató tabletta (10 mg) naponta egyszer, vagyfél szopogató tabletta (5 mg) naponta kétszer (reggel és este).

Időseknek: Egészségesidősek esetén nem szükséges módosítani az adagot.

Vese-, illetve májműködési zavarban szenvedő betegek:

Kérdezze meg kezelőorvosát mielőtt el kezdené szedni aRevicet szopogató tablettát!

Az alkalmazás módja: A Revicet szopogató tablettát nem egészben folyadékkal kell lenyelni,hanem a nyelvre helyezve elszopogatni. Lenyelés előtt gyorsan szétesik ésoldódik a szopogató tabletta.

Ha a gyógyszerszedés alatt álmosságot érez, aszopogató tablettát este lefekvés előtt ajánlott bevenni.

A kezelés időtartama a tünetek függvényében változik. Gyermekeknél négy hétnél hosszabbidőtartamú kezelésről klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre, kérdezzemeg orvosát a tartós használatról.

 

Ha az előírtnál több Revicet 10 mg préselt szopogatótablettát vett be

Ha túl sok Revicet 10 mg préselt szopogató tablettátvett be, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, vagy értesítse az orvosiügyeletet, illetve a mentőket!

A következő tünetek jelentkezhetnek: álmosság(aluszékonyság), tudatvesztés illetve izgatottság (főleg gyermekeken),rendezetlen mozgás (koordinációs zavarok, ataxia), szédülés, remegés, fejfájás,érzékzavarok (hallucinációk), görcsrohamok, szájszárazság, hirtelen kipirulás,láz (hyperthermia), viszketés, pupillatágulat (mydriasis), vizeletelakadás,szapora szívverés (tachycardia); túlságosan nagy adagoknál vérnyomásesés,rendszertelen szívverés (arrhythmia), hányinger, hasmenés, mozgászavarok(extrapyramidális tünetek), tudatzavarok is lehetségesek.

Kezelése: Ha a gyógyszer bevétele óta rövid idő telt el,gyomormosás végezhető. Eszméletén lévő beteggel a hánytatás megkísérelhető. Asürgősségi ellátást követően a beteget szigorú orvosi felügyelet alatt kelltartani!

 

Ha elfelejtette bevenni a Revicet 10 mg préseltszopogató tablettát

A lehető leghamarabb pótolja a kimaradt tablettabevételét. Ha már közel van a következő adag bevételének időpontja, akkorvárjon és a következő adagot a szokásos időben vegye be! Ne vegyen be duplaadagot az elfelejtett tabletta pótlására!

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Revicet 10 mg préseltszopogató tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

A mellékhatások felsorolása előfordulási gyakoriságukalapján történik:

 

Nagyon gyakori (³1/10) vagyis ³ 10%

Gyakori (³1/100 – <1/10) vagyis ³ 1%, de < mint 10 %

Nem gyakori (³1/1000 – <1/100) vagyis ³ 0,1%, de < mint 1%

Ritka (³1/10000 – <1/1000) vagyis ³ 0,01%, de < mint 0,1%

Nagyon ritka (<1/10000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 

Felnőtteknél és 12 év fölötti gyermekeknél:

Nagyon gyakran: álmosság;

Gyakran: szájszárazság, szédülés és fejfájás;

Ritkán:aluszékonyság, izgatottság, hasi panaszok, emésztőrendszeri rendellenességek;

Nagyon ritkán: különböző súlyosságú allergiásreakciók, úgymint bőrreakciók, viszketés, csalánkiütés és hirtelenfolyadékképződés a bőrben és a nyálkahártyákon pl. arc, szemhéj, ajak, torok ésnyelv (angioneurotikus ödéma), melyek nyelési vagy légzési nehézségetokozhatnak. Ha ezek a nagyon ritka mellékhatások mégis jelentkeznek, azonnalfüggessze fel a Revicet szedését és rögtön értesítse orvosát, vagy azügyeletet.

6 és 12 év közötti gyermekeknél:

Nagyon gyakran: fejfájás;

Gyakran: álmosság;

Ritkán: szájszárazság, szédülés, aluszékonyság,izgatottság, hasi panaszok, emésztőrendszeri rendellenességek;

Nagyon ritkán: különböző súlyosságú allergiásreakciók, úgymint bőrreakciók, viszketés, csalánkiütés és hirtelenfolyadékképződés a bőrben és a nyálkahártyákon pl. arc, szemhéj, ajak, torok ésnyelv (angioneurotikus ödéma), melyek nyelési vagy légzési nehézségetokozhatnak. Ha ezek a nagyon ritka mellékhatások mégis jelentkeznek, azonnalfüggessze fel a Revicet szedését és rögtön értesítse orvosát, vagy azügyeletet.

 

Elvétve előfordult még, de gyakoriságát a kevés esetmiatt megítélni nem lehet: szaporaszívverés, pupillatágulat miatti látászavar, hasmenés, gyengeség, rosszközérzet, ödéma, testsúlynövekedés, vizeletürítés-zavar, agresszió,nyugtalanság, zavartság, depresszió, álmatlanság, görcsök.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

 

 

5.       HOGYAN KELL A REVICET 10 MG PRÉSELT SZOPOGATÓTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásbantárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, illetve buborékfólián feltüntetett lejáratiidő (Felhasználható:........vagy Felh.: .......) után neszedje a Revicet 10 mg préselt szopogató tablettát! A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta?

A készítmény hatóanyaga: 10 mg cetirizin-dihidroklorid szopogatótablettánként.

Egyéb összetevők, segédanyagok: betadex (E459),povidon K-25, nátrium-ciklamát (E952),cellulózpor (E460), nátrium-dihidrogén-citrát(E331), mikrokristályos cellulóz (E460), alma aroma 290107, magnézium-sztearát (E470B).

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás:

Küllem:Fehér, kerek, almaillatú préselt szopogató tabletta, mindkét oldalánfelezővonallal. A tabletta két egyenlő adagra osztható.

Csomagolás:20 vagy 30 vagy 60 vagy 90 db préselt szopogató tabletta buborékfóliában (2vagy 3 vagy 6 vagy 9 db buborékfólia x 10 db tabletta) dobozban betegtájékoztatóval.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sager Pharma Kft.

Pasaréti út 122-124., 1026 Budapest,Magyarország.

Tel.: 06-1-214-6559, Fax:06-1-214-6561

Gyártó:

Losan Pharma GmbH.

Otto Hahn Strasse 13, D-79395Neuenburg, Németország.

 

OGYI-T-20392/01                    20db tabletta buborékfóliában, dobozban

OGYI-T-20392/02                    30db tabletta buborékfóliában, dobozban

OGYI-T-20392/03                    60db tabletta buborékfóliában, dobozban

OGYI-T-20392/04                    90db tabletta buborékfóliában, dobozban

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2009. május 6.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!