VITAMIN D3 BIOX 3000NE KAPSZULA 20X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszula

kolekalciferol

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

*          Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

*          Továbbikérdéseivel forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

*          Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhezhasonlóak.

            Habármilyen mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt            mellékhatásokonkívül egyéb tünetet észlel, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.         Milyen típusú gyógyszer aVitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszula és milyen betegségekesetén alkalmazható?

2.         Tudnivalóka Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszula alkalmazása előtt

3.         Hogyankell alkalmazni a Vitamin D3 3000 NE Bioextra kapszulát?

4.         Lehetségesmellékhatások

5.         Hogyankell a Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszulát tárolni?

6.         Továbbiinformációk

 

 

1.         MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN D33000 NE BIOEXTRA LÁGY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

AD3-vitamin (másik nevén kolekalciferol) gyakorlati, terápiásszempontból legfontosabb élettani hatása a csontozat egészséges állapotánakfenntartása, valamint a vérplazma normális kalcium- és foszfátkoncentrációjánakbiztosítása.

A D3-vitamintermészetes úton, napfény hatására, elegendő mennyiségben keletkezik a bőrben,de napfényhiányos időszakokban, illetve napfényszegény életvitel esetén,intenzív növekedési időszakokban, terhesség alatt, valamint egyes betegségekbenszükségessé válhat a D3-vitamin mesterséges pótlása.

A Vitamin D3 3000NE Bioextra lágy kapszula javasolt D-vitamin hiányosállapotok megelőzésére és kezelésére, valamint időskori csontlágyulással(oszteomaláciával) együtt járó csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelésére.

 

 

2.         TUDNIVALÓK AVITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA LÁGY KAPSZULA       ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Neszedje a Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszulát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a D3-vitaminra vagy a készítmény egyéb összetevőjére.
  • Kórosan magas kalcium vérplazmaszint (hiperkalcémia) és/vagy kórosan magas kalciumürítés a vizelettel (hiperkalciuria) esetén. (Ennek első jelei lehetnek: étvágytalanság, hányás, székrekedés, kóros szomjúság, szokatlan fáradékonyság, csecsemők elégtelen fejlődése, vesekőképződés).
  • Kalciumtartalmú vesekövek esetén.
  • Veseelégteleség esetén
  • Magas foszfát-szinttel járó renális oszteodisztrófia (csontképződés vese eredetű zavara)

 

34476/55/08

 

A Vitamin D33000 NE Bioextra lágy kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Terápiás(vagyis nem megelőzési) célzatú kezelésnél. Az adagot minden egyes betegnélegyénileg kell beállítani, a vérplazma kalciumszintjének rendszereslaboratóriumi mérésével (kezdetben hetente, majd 2-4hetenként).

Óvatosan adható ún. szarkoidózis (jóindulatú a bőrön csomókképződésével járó betegség) esetén a szérum és a vizelet kalcium-koncentrációjánakrendszeres ellenőrzése mellett.

Ugyancsakóvatosan adandó csökkent veseműködés, vesekő képződési hajlam, károsodottszívműködés, súlyos érelmeszesedés, magas vérplazma foszfor szint esetén. Ezenesetekben a plazma foszfát és kalcium koncentrációja ellenőrzendő!

Gyermekkorban:

Hasonlóellenőrzés javasolt azon gyermekeknél, akiket olyan anya szoptat, aki nema hiány megelőzésére, hanem terápiás mennyiségben kap D-vitamint. Egyesgyermekek megnövekedett  érzékenységgel reagálhatnak a D-vitamin hatására.

Csecsemők, éskisgyermekek esetében a D3vitamin adagolása olajos csepp formában biztonságosabb, ezért a készítményalkalmazását gyermekeknek csak három éves kortól javasoljuk.

Orvosiutasításra, betöltött 3 éves életkortól kezdődően gyermekek is szedhetik, mindmegelőzési, mind terápiás céllal.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek:

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Szívreható glikozidokkal kezelt pácienseknek a Vitamin D3 3000 NE Bioextrakapszulák csak óvatosan adhatók, mert az esetleges kórosan magas kalciumvérplazmaszint szívritmuszavarokat okozhat.

Magnéziumtartalmúgyógyszerek (pl. savlekötők) a D3-vitaminkezelés alatt nemszedhetők, mert fennáll a kórosan magas magnézium vérplazmaszint kialakulásánakveszélye.

A kolesztiramincsökkentheti a zsírban oldódó vitaminok tápcsatornából történő felszívódását.

MásD-vitamintartalmú gyógyszerek szedését a kezelés időtartama alatt kerülni kell.

Hidantoinés barbiturát tartalmú nyugtató- és altatlószerek, pirimidon csökkenthetik aD-vitamin hatását.

Kalcitonin,etidronát, pamidronát, gallium-nitrát vagy plikamicin hatóanyagú gyógyszerekegyüttes adása a D-vitaminnal gátolhatja ezen gyógyszerek hatását a a magaskálcium-szint kezelésében.

Nagydózisban adagolt kalcium tartalmú készítményekkel és egyes vízhajtókkal együttszedve kórosan magas vérplazma kalcium szint alakulhat ki, a szérum kalciumszint ellenőrzendő.

Kortikoszteroidokhosszantartó alkalmazása ellensúlyozhatja a D3 vitamin hatását.

Foszfortartalmú készítmények nagy adagban, együtt adás esetén megnövelhetik avérplazma foszfor szintjét.

 

Terhességés szoptatás:

Aterhesség harmadik harmadában és szoptatás alatt az őszi-téli fényszegényhónapokban heti egy kapszula Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágykapszula biztonságosan alkalmazható.

Aterhesség során túladagolt D-vitamin a következő veszélyeket hordozhatjamagában: az  újszülött D-vitamin iránti érzékenysége fokozódhat, a fizikai ésszellemi fejlődés elmaradása következhet be.

Terhességés szoptatás időszakában – bár magzatot érintő nemkívánatos hatása az előírtdózisban nem ismert – alkalmazása esetén fokozott orvosi ellenőrzés ajánlott.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Akészítmény szedése a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességeket nem befolyásolja.

 

 

 

 

3.         HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VITAMIN D3 3000 NEBIOEXTRA LÁGY KAPSZULÁT?

 

Adagolás:

AVitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszulát mindig az orvos előírásainakmegfelelően szedje.

 

D-vitamin hiány megelőzésére:

Gyermekeknekbetöltött 3 éves kortól, valamint serdülőknek heti egy kapszula a napfényszegény téli hónapokban.

Felnőtteknek 19-64 éves koriga téli hónapokban kéthetente egy kapszula, 65 éves kor felett heti egy kapszulaalkalmazására lehet szükségük.

Terhesekneka terhesség harmadik harmadában és szoptatós anyáknak heti egy kapszula a napfényszegény téli hónapokban.

Napfényenkeveset tartózkodó, nem megfelelően táplálkozó idős betegeknek heti kétkapszula.

Angolkór (rachitisz)kezelése: az adagok nagysága és a kezelésidőtartama egyéni megítélést igényel. 2 héten át napi egy kapszula a szérum kalcium-szintellenőrzése mellett.

Felnőttkori csontlágyulás (osteomalácia) kezelése: az adagok nagysága és a kezelés időtartama egyénimegítélést igényel. Szájon át történő adagolás mellett 2-4 héten át heti egy-kétkapszula.

Időskori csontlágyulással (osteomaláciával) együtt-járó csontritkulás(oszteoporózis) kiegészítő kezelése: heti egy-két db Vitamin D33000 NE Bioextra lágy kapszula az orvos utasítása szerint.. A napi 1-1,5 gelemi Ca-nak megfelelő kalciumbevitel nélkülözhetetlen.

 

AD-vitaminterápia alatti megfelelő kalcium- és foszforbevitelnek a kezeléssikere szempontjából alapvető jelentősége van.

Azegyes élelmiszerekhez mesterségesen adagolt D-vitamintartalom miatt a D-vitaminterápiamegkezdése előtt az orvosnak gondosan értékelnie kell a beteg táplálkozásiszokásait is.

Aszedés időtartamát és a szedendő adagokat a kezelőorvos határozza meg. Akezelés a betegségtől, és a beteg állapotváltozásától függően akár hónapokig istarthat.

 

Haaz előírtnál több kapszulát vett be:

AD-vitamin tartós, túl magas adagban való alkalmazása mellékhatásokhoz vezethet(Lásd 4. pontot.)

Atoxikus tünetek rendezhetők, ha a D-vitamin bevitelét időben megszakítják.

Abeteg (vagy hozzátartozói) által teendő első intézkedések túladagolásból eredőmérgezés esetén, az orvosi beavatkozásig: kalciumszegény diéta, bõségesfolyadékbevitel.

 

Haelfelejti bevenni az előírt adagot:

Asoron következő adagolási időben NE vegyen be dupla adagot.

 

 

4.         LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, aVitamin D3 3000 NE Bioextra kapszulának is lehetnek mellékhatásai,azonban ezek túladagolás esetén jelentkezhetnek. Azadagolási előírások pontos betartása mellett mellékhatások jelentkezése nemvárható.

 

AD vitamin túladagolás tünetei:fejfájás, étvágytalanság, gyengeségérzet, fogyás, gyomor-bélműködési zavarok(hányás, székrekedés, hasmenés), izom- és csontfájdalmak, növekedési zavar.Hosszabb időn keresztül fennálló magas kalcium vérszint esetén rendellenesensok vizelet, olthatatlan szomjúság, bőséges éjszakai vizelés, fehérjevizelés,kóros étvágytalanság, magas koleszterin vérszint, emelkedett májenzim(transzamináz) és karbamidnitrogén (BUN) vérplazmaszint, vesekőképződés,szívritmuszavarok, magasvérnyomás, röntgenvizsgálattal kimutatható lágyrész-meszesedésekjelentkezhetnek.

 

Súlyostúladagolás eseténa D-vitamin hatása ellentétes: a csontok mésztartalmának csökkenése és a vér-,valamint a vizelet kalciumszintjének emelkedése. A szövetekben, erekben és avesében mészlerakódások (veseelégtelenség), továbbá központi idegrendszerizavarok léphetnek fel.

 

 

5.         HOGYAN KELL TÁROLNI  A VITAMIN D33000 NE BIOEXTRA LÁGY KAPSZULÁT?

 

Legfeljebb25°C-on, fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Agyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabadfelhasználni.

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Vitamin D33000 NE Bioextra kapszula?

 

Hatóanyag:

Összetételkapszulánként:

deklarált          effektív

3000NE           3300 NE

(0,075mg)        (0,0825 mg) kolekalciferol (D3-vitamin)

Egyébösszetevők: szójababolaj, telített,közepes lánchosszúságú trigliceridek

Kapszula héj: nemkristályosodó szorbit-szirup, glicerin 85 %-os, zselatin, titán-dioxid, vörösvas-oxid, fekete vas-oxid, barna vas-oxid, sárga vas-oxid.

 

Milyena  készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kapszula:100 mg világos sárga olaj 2-es méretű, sötétbarna lágy zselatin kapszulábatöltve.

Csomagolás:20 db, 100 db (5 x 20 db), vagy 8 db kapszula PVC/Al buborékfóliában, dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

BioextraZrt., Budapest

1149 Budapest,

Bíbor u. 10.

Magyarország

 

Gyártó:

Bioextra Zrt

3000 Hatvan-Nagygombos major

 

OGYI-T-5315/01           (20 db)

OGYI-T-5315/02          (100db)

OGYI-T-5315/03            (8 db)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. 12. 30.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!