VIPIDIA 12,5MG FILMTABLETTA 28X

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Vipidia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vipidia alogliptin hatóanyagot tartalmaz, mely az orális antidiabetikumoknaknevezett gyógyszercsporthoz tartozik. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő,felnőtt betegeknél a vércukorszint csökkentésére használják. A 2-es típusúcukorbetegséget más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják(rövidítése angolul NIDDM).
A Vipidia úgy hat, hogy étkezés után növeli a szervezetben az inzulin szintjét,és csökkenti a szervezetben a cukor mennyiségét. Más cukorbetegség ellenigyógyszerekkel együtt kell szedni, amiket a kezelőorvosa rendel majd Önnek,például szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid, glibenklamid),metforminnal és/vagy tiazolidindionokkal (például pioglitazon) valamintmetforminnal és/vagy inzulinnal.
A Vipidiát akkor szedi, ha vércukorszintje étrenddel, testmozgással és egy vagytöbb ilyen cukorbetegség elleni gyógyszerrel nem kezelhető megfelelően. Fontos,hogy folytassa az egyéb cukorbetegség elleni gyógyszereinek a szedését, kövesseaz étrendre és testmozgásra vonatkozó tanácsokat, melyeket a gondozását végzőegészségügyi szakember vagy a kezelőorvos adott Önnek.
2. Tudnivalók a Vipidia szedése előtt
Ne szedje a Vipidiát:
- ha allergiás az alogliptinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére,
- ha Önnek súlyos allergiás reakciója volt bármely hasonló gyógyszerrelszemben, melyet vércukrának szabályozására szed. A súlyos allergiás reakciótünetei között szerepelhet: bőrkiütés, vörös kiemelkedő foltok a bőrén(csalánkiütés), az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, mely légzési ésnyelési nehézséget okozhat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vipidia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved (szervezete nem termel inzulint),
- ha Ön diabéteszes ketoacidózisban szenved (a cukorbetegség szövődménye, amiakkor jelentkezik, amikor szervezet nem képes a gyümölcscukrot lebontani, mertnincs elég inzulin). A tünetek között szerepel fokozott szomjúság, gyakorivizelés, étvágytalanság, hányinger vagy hányás és gyors testsúlyvesztés.
- ha Ön egy szulfanilureaként ismert cukorbetegség elleni gyógyszert szed(például glipizidet, tolbutamidot, glibenklamidot) vagy inzulint kap.Kezelőorvosa esetleg csökkenteni kívánja az Ön szulfanilurea vagy inzulinadagját, ha bármelyiket Vipidiával együtt szedi, azért, hogy megakadályozza avércukorszint túlzott csökkenését (hipoglikémia).
- ha Ön vesebeteg; ennek ellenére szedheti ezt a gyógyszert, de kezelőorvosacsökkentheti az adagot,
- ha Ön májbeteg,
- ha Ön szívelégtelenségben szenved,
- ha Ön allergiás reakciókat mutat bármilyen más gyógyszerre, melyetvércukorszintjének kezelésére szed. A tünetek között szerepelhet általánosviszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, atenyeret és a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma).
- ha Ön inzulint vagy egy cukorbetegség elleni gyógyszert kap, kezelőorvosacsökkenteni kívánhatja a másik cukorbetegség elleni gyógyszer vagy az inzulinadagját akkor, amikor a Vipidiával együtt szedi őket, hogy megakadályozza azalacsony vércukorszintet,
- ha jelenleg hasnyálmirigy betegsége van vagy ilyen korábban volt.
Gyermekek és serdülők
A Vipidia nem ajánlott gyermekeknek és 18 évesnél fiatalabb serdülőknek, mivelilyen betegeknél nincsenek adatok.
Egyéb gyógyszerek és a Vipidia
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A Vipidia terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nem állrendelkezésre tapasztalat. A Vipidia nem használható terhesség és szoptatássorán, kivéve, ha ezt kezelőorvosa egyértelműen szükségesnek ítéli.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre Nem ismert, hogy a Vipidia befolyásolja-e az Öngépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A Vipidiaszedése szulfanilureának nevezett gyógyszerekkel, inzulinnal együtt vagykombinációs terápiában tiazolidindionnal és metforminnal túl alacsonyvércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Öngépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Vipidiát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelőenszedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Kezelőorvosa a Vipidiát egy vagy több másik gyógyszerrel együtt fogja rendelni,hogy vércukorszintjét szabályozza. Kezelőorvosa szólni fog, ha változtatniakell az Ön beszedendő gyógyszereinek mennyiségén.
A készítmény ajánlott adagja 25 mg naponta egyszer.
Vesebetegek
Ha Ön vesebetegségben szenved kezelőorvosa csökkentett adagot írhat fel. Ezvesebetegségének súlyosságától függően lehet 12,5 mg vagy 6,25 mg, napontaegyszer.
Májbetegek
Ha Önnek májműködése enyhén vagy közepes mértékben csökkent, a Vipidia ajánlottadagja 25 mg naponta egyszer. Ez a gyógyszer súlyosan károsodott májműködésűbetegeknek nem ajánlott az ilyen betegekben nyert adatok hiánya miatt.
A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vagyattól függetlenül is beveheti.
Ha az előírtnál több Vipidiát vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy más, illetve gyermek vettebe az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba vagy menjen a legközelebbisürgősségi ellátóközpontba. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhánytablettát, hogy kezelőorvosa megtudhassa, pontosan mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Vipidiát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vipidia szedését
Ne hagyja abba a Vipidia szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbbmegbeszélte volna.
Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja a Vipidia szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA a Vipidia szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha akövetkező, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés,csalánkiütés, nyelési vagy légzési problémák, az ajkak, az arc, a torok vagy anyelv duzzanata és ájulásérzés.
- súlyos allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: általánosviszketés és hőhullám, mely főleg a fejbőrt, szájat, torkot, tenyeret vagytalpat érinti (Stevens-Johnson szindróma).
- Erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felésugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás(pankreatitisz) tünetei lehetnek.
Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következőmellékhatásokat tapasztalja:
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő,ha a Vipidiát inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid,glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés, izzadás,szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozás vagyzavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukor fogyasztásakorújra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszetvagy cukrozott gyümölcslevet.
- meghűléses tünetek, mint a torokfájás, rosszul szellőző vagy eldugult orr,
- bőrkiütés,
- bőrviszketés,
- fejfájás,
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- emésztési zavar, gyomorégés.
Nem ismert:
- májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlanvagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőrilletve a szemfehérje besárgulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vipidiát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vipidia
- A készítmény hatóanyaga alogliptin.
25 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 25 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,hipromellóz, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellakés fekete vas-oxid (E172).
12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 12,5 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,hipromellóz, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellakés fekete vas-oxid (E172).
6,25 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 6,25 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz,hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,hipromellóz, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellakés fekete vas-oxid (E172).
Milyen a Vipidia külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- A Vipidia 25 mg filmtabletta (tabletta) világospiros, ovális (körülbelül 9,1mm hosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyikoldalon szürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-25" felirattalellátva.
- A Vipidia 12,5 mg filmtabletta (tabletta) sárga, ovális (körülbelül 9,1 mmhosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyik oldalonszürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-12.5" felirattalellátva.
- A Vipidia 6,25 mg filmtabletta (tabletta) világos rózsaszín, ovális (körülbelül9,1 mm hosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyikoldalon szürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-6.25"felirattal ellátva.
A Vipidia 10, 14, 28, 30, 56, 60, 90, 98 vagy 100 tablettát tartalmazóbuborékcsomagolásban érhető el. Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelésforgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!