GLIPREX 4MG TABLETTA 30X (PVC/AL)

OGYI fejléces papír

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Gliprex 1 mg tabletta

Gliprex 2 mg tabletta

Gliprex 3 mg tabletta

Gliprex 4 mg tabletta

 

glimepirid

 

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              E gyógyszert az orvos Önnek írtafel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-              Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusúgyógyszer a Gliprex tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Gliprextabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni aGliprex tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell aGliprex tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GLIPREX TABLETTA ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ?

 

A Gliprex növeli a hasnyálmirigyinzulin-kibocsátását és a sejtek inzulin iránti érzékenységét. Javulnak azanyagcsere-folyamatok, köztük a szőlőcukor (glükóz) anyagcseréje is, ígycsökken a vércukorszint.

 

Inzulinkezelést nem igénylő cukorbetegség (diabéteszmellitusz) kezelésére szolgál olyan esetekben, ami­kor a vércukorszintet nemlehet megfelelően egyensúlyban tartani egyedül diétával, testmozgással, és aszükség szerinti testtömeg-csökkentéssel.

A Gliprex tabletta inzulinnalvagy metforminnal együtt is alkalmazható.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AGLIPREX TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Gliprextablettát, ha

-              allergiás (túlérzékeny) a glimepiridre vagy a Gliprex tablettaegyéb összetevőjére, vagy más ún. szulfonilurea, illetve szulfonanid típusúgyógyszerekre;

-               inzulinkezelést igénylő, ún. 1. típusú cukor­betegsége van,

-              súlyos vese‑ vagy májbetegségben szenved,

-              amennyiben a cukorbetegség során a magas vércukor szintkövetkeztében tudatzavar, vagy eszméletvesztés alakul ki, vagy a vérben és avizeletben bizonyos savak (ketoacidózis) szaporodnak fel. Ilyenkor azonnalorvoshoz kell fordulni és inzulin kezelés bevezetése lehet szükséges,

-              terhes, vagy szoptat.

 

A Gliprex tablettafokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-              ha súlyos vese-, vagy májkárosodásban szenved; ilyenkor orvosamérlegelheti az inzulinra való átállítást.

-              A glükóz-6-foszfát dehidrogenázenzimhiányban szenvedő betegeknél a hemoglobin szint csökkenése és avörösvérsejtek szétesése (hemolitikus anémia) fordulhat elő.

-              18 év alatti betegek esetébenkorlátozott számú adat áll rendelkezésre a Gliprex használatával kapcsolatban.Ezért a gyógyszer szedése ennek a korosztálynak nem ajánlott.

 

Ha sérülést követően, műtét után, lázas fertőzésből, vagya stresszhelyzet egyéb formájából a felépülés szakaszában van, értesítseorvosát, mert szükség lehet a kezelés időszakos megváltoztatására.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazottegyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

 

Bizonyos gyógyszerek egyidejűszedésekor a Gliprex vércukorszint-csökkentő hatása fo­ko­zódhat, vagycsökkenhet. Új gyógyszerek bevezetése és eddig szedett gyógyszerek elhagyása -még akkor is ha ezeket nem a cukorbetegség kezelésére kapja - befolyásolhatja aGliprex hatását. Ezért ilyen esetben kezelőorvosával beszélje meg, hogy agyógyszeres kezelés megváltozása okozhat-e kedvezőtlen változástcukorbetegségének alakulásában és emiatt milyen óvintézkedésekre lehet szükség.

Egyes vérnyomáscsökkentőgyógyszerek (az ún. béta-blokkolók) a vércukor­szint csök­kenésének tüneteitelfedhetik.

 

A Gliprex  egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A napi adagot lehetőlegközvetlenül az előírt diétának megfelelő összetételű reggeli, vagy – ha ez nemtörtént meg –ebéd előtt kell bevenni. Nagyon fontos, hogy ne maradjon kiétkezés a Gliprex bevétele után.

A Gliprex-kezelés időtartamaalatt tilos alkoholt fogyasztani, mivel az alkohol kiszá­mít­hatatlan módonerősítheti, vagy gyengítheti a Gliprex vércukorszint-csökkentő hatását.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyengyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

Terhesség és szoptatásideje alatt a Gliprexet tilos szedni. A tervezett terhességről feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát. Ilyenkor át kell állni inzulinra.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Az alacsony vércukorszint(hipoglikémia) vagy a magas vércukorszint (hiperglikémia) következtében,továbbá pl. a látászavar miatt csökkenhet a koncentráló- és a reakció­képesség,ami veszélyt jelenthet azokban az esetekben, amikor ezek a képességek kü­lönösenfontosak (pl. gépjárművezetés vagy gé­pek kezelése).

Az alacsony vércukorszintkialakulását meg kell előzni, különösen fontos ez, amikor gépjárművet vezet,vagy gépeket kezel. Elsősorban azoknak a betegeknek kell különösen óvatosnaklenniük, akik kevésbé vagy egyáltalán nem észlelik a vércukorszint leesésénekfigyelmeztető jeleit, vagy esetükben gyakran fordul elő hipoglikémia. Azemlített kö­rülmények mellett megfontolandó, hogy tanácsos-e ajárművezetés vagy gépek ­kezelése.

A gyógyszer megfelelőadagjának beállításáig, vagy más cukorbetegség elleni tablettára valóátállításkor, ill. a gyógyszer rendszertelen szedése esetén csökkenhet a közle­ke­désbenvaló aktív részvétel és a baleseti veszéllyel járó munkavégzés biztonsága.Ezzel kapcsolatban az orvos tanácsát kell kérni.

 

Fontos információk a Gliprex tabletta egyesösszetevőiről

A készítmény tejcukrot(laktózt) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztetteÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.      Hogyan kell SZEDNI a gLIPREX tablettát?

 

Hogyan kell adagolni aGliprex tablettát?

A Gliprexet mindig az orvosáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A napi adagot, a tablettabevételének gyakoriságát és időpontját az orvos egyedileg határozza meg, a betegéletvitelének figyelembevételével. Általában napi egyszeri adag Gliprexbevétele elegendő.

 

A Gliprex-kezelés általábanhosszú ideig tart. A beteg életvitele, más gyógyszerek szedése, ill. egyébmegbetegedés miatt szükség lehet a vércukor és vizeletcukor szintek mérése alapjána beállított adag későbbi módosítására.

 

Ha a megfelelővércukorszintet nem sikerül a Gliprex maximális napi adagjával be­állítani,egyidejű inzulinkezelést is beállíthat az orvos. Ilyen esetben a Gliprex vál­to­zatlanadagja mellett a legalacsonyabb inzulinadaggal kiegészítve, fokozott orvosiellen­őrzés mellett történik a beállítás. Az inzulinadag szükség szerintfokozatosan emelhető a kívánt vércukorszint eléréséhez.

 

AGliprex tablettát olyankor is felírhatja az orvos, ha a beteg előzetesenmetformin kezelésben részesült, és a metformin maximális adagjával sem sikerültmegfelelő vér­cukorszintet elérni. Ilyen esetben a metformin változatlan adagjamellett a legala­cso­nyabb Gliprex adaggal kiegészítve, fokozott orvosiellenőrzés mellett történik a be­állítás. A Gliprex adag szükség szerintfokozatosan emelhető a kívánt anyagcsere-kontroll eléréséhez.

 

Hogyan kell bevenni a Gliprex tablettát?

A Gliprex tablettát szétrágásnélkül, elegendő mennyiségű folyadékkal (kb. fél pohár vízzel) kell bevenni. Anapi adagot lehetőleg közvetlenül egy kiadós reggeli előtt kell bevenni, vagy –ha ez nem történt meg – közvetlenül ebéd előtt. Nagyon fontos, hogy nemaradjon ki étkezés a Gliprex bevétele után.

 

Mire kell figyelni akészítmény alkalmazása alatt?

A vércukorszint optimális beállításánakeléréséhez a megfelelő diéta, a rendszeres és elegendő fizikai aktivitás, és -ha szükséges - a testtömeg csökkentése éppen annyira fon­tos, mint a Gliprexrendszeres szedése. A magas vércukorszint (hiperglikémia) tünetei lehetnekpéldául a gyakori vizelés, kínzó szomjúság, szájszárazság és száraz bőr.

A gyógyszerszedés soránelőforduló esetleges hibákat és az ilyen esetekben szükséges teendőket előremeg kell beszélnie kezelőorvosával.

Az előírt laboratóriumivizsgálatokat, a vér- és vizeletvizsgálatot be kell tartani.

Azokban az esetekben, ha akezelést más orvos végzi (pl. egy baleset utáni kórházba szállításkor,szabadság alatti betegség esetén), a betegnek tájékoztatni kell a keze­lő­orvosta cukorbetegségéről és a korábbi kezeléséről.

Különlegesstresszhelyzetekben (pl. baleset, műtét, lázas fertőzések esetén) avércukor-egyensúly felborulhat, és átmenetileg szükséges lehet inzulinratörténő átállítás.

 

Ha az előírtnál többGliprex tablettát vett be

Ha az előírtnál több tablettát vett be, értesítsekezelőorvosát.

 

Ha elfelejtette bevenni aGliprex tablettát

A Gliprexet az előírt időbenés adagban kell bevenni. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja aGliprex szedését

Kizárólag orvosávalegyeztetve hagyja abba a Gliprex szedését.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Gliprex is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

Amellékhatások felsorolása az alábbi gyakorisági beosztást követi: nagyongyakori (10 kezelt betegből legalább 1-nél előfordul), gyakori (100 betegből1-10-nél fordul elő); nem gyakori (1000 betegből 1-10-nél fordul elő);ritka (10 000 betegből 1-10-nél fordul elő); nagyon ritka(10 000 betegből 1-nél kevesebb esetben fordul elő);nem ismert, (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Ritka:   Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

 

A kezelés első heteiben előfordulhat,hogy vércukorszintje túlzottan lecsökken. A hipoglikémiára hajlamosító tényezőka következők:

1.            a beteg nem tudja, vagy nem akarjabetartani az orvos utasításait,

2.            alultápláltság, rendszertelenétkezés vagy étkezések kihagyása,

3.            a fizikai aktivitás és aszénhidrátfelvétel közötti összhang hiánya,

4.            diétamódosítás,

5.            alkoholfogyasztás, kiváltképp, haétkezések kihagyásával társul,

6.            károsodott vesefunkció,

7.            súlyos májelégtelenség,

8.            Gliprex túladagolás,

9.            az endokrin anyagcsere bizonyosrendellenességei,

10.        bizonyos más gyógyszerek egyidejűalkalmazása.

 

Amikor előfordul, hogyvércukorszintje túlzottan leesik, vagy a fenti hajlamosító tényezők valamelyikejelen van Önnél, értesítse orvosát, ugyanis ezek rendkívül gondos követésttesznek szükségessé.

 

Azalacsony vércukorszint lehetséges tünetei a következők:

Fejfájás,fo­kozott éhségérzet, émelygés, hányás, kimerültség, aluszékonyság, alvás­zavar,nyugta­lan­ság, agresszivitás, csökkent koncentrálóképesség és reakciókészség,levertség, zavartság, beszédzavar, látási zavarok, remegés, izomerő-csökkenés,érzékzavarok, szédülés, tehetetlenség, az önkontroll elvesztése, átmenetitudatzavar, az izmok akaratlan össze­húzódása, aluszékonyság, eszméletvesztés,mely kábultságig fokozódhat, felületes lég­zés és lassú szívverés.

Az alábbi tünetekjelentkezhetnek még: izzadás, nyirkos tapintású bőr, szorongás, sza­poraszívverés, magas vérnyomás, erős szívdobogás, szívtáji szorító fájdalom.

 

Az alacsony vércukorszint majdnemmindig azonnal helyreállítható szénhidrátbevitellel (például kockacukor,cukorral ízesített gyümölcslé vagy cukros tea). Ezért a betegeknek mindig maguknál kell tartani cukrot (legalább 20g glükózt = szőlőcukrot). A mesterséges éde­sítőszerek hatástalanok avércukorszint helyreállításában.

 

Amikor az alacsonyvércukorszint normalizálódik, a felsorolt tünetek majdnem mindig megszűnnek. Ismert,hogy a kezdeti eredményes kezelés ellenére a vércukorszint újra leeshet. Ezértfolyamatos megfigyelés szükséges az állapot megszüntetése után is. A súlyosesetek ezen kívül megkívánják az azonnali orvosi beavatkozást, a folya­matosmegfigyelést és bizonyos körülmények között akár a kórházi kezelést is.

 

Egyéb mellékhatások:

 

Ritka:               Ritkánvérképelváltozások (alacsony vörösvértest-, fehérvérsejt- és vérlemezke szám)       előfor­dulhatnak.

 

Nagyon ritka:  Hányinger,hányás, hasmenés, nyomásérzékenység vagy teltségérzés a gyomorban, hasifájdalom; májfunkció-zavarok, epepangás, sárgaság, májgyulladás, hevenymájelégtelenség; a nátriumszint lecsökkenése a vérben. Az allergiás reakcióknagyon ritkán súlyosak lehetnek, vérnyomáseséssel, légzési nehézséggel.

 

Nemismert      Szulfonilureakészítményekkel, szulfonamidokkal és hasonló anyagokkal előfordulhat

keresztallergia, azaz ha az egyikre allergiás, akkor amásikra is az lehet.

Főleg a kezelés elején átmeneti látászavar léphet fela vércu­korszint ingadozása miatt. :A májenzim-szintek emelkedése. Némelykorallergiás vagy allergiára emlékeztető reakciók fordulhatnak elő, pl. viszketés,csalán- vagy egyéb bőrkiütések formájában, fényérzékenység.

 

Ha allergiás tüneteketészlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ha más azonnali vagy súlyos reakciófordulna elő, azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost és semmi esetre semszabad a gyógyszert tovább szedni az orvos határozott utasítása nélkül.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AGLIPREX TABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on, a nedvességtőlvaló védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Gliprexet. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Gliprex

A készítmény hatóanyaga: 1mg, 2 mg, 3 mg, ill. 4 mg (mikronizált) glimepirid tablettánként.

Egyéb összetevők:

Gliprex1 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172),povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályoscellulóz, laktóz-monohidrát (68,98 mg).

 

Gliprex2 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172), indigokármin (E 132) alumínium lakk, povidon, magnézium-sztearát, Atípusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikro­kris­tályos cellulóz, laktóz-monohidrát(137,2 mg).

 

Gliprex3 mg tabletta: sárga vas-oxid (E172), povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikro­kris­tályoscellulóz, laktóz-monohidrát (136,95 mg).

 

Gliprex4 mg tabletta: indigokármin (E 132),povidon, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikro­kris­tályoscellulóz, laktóz-monohidrát (135,9 mg).

 

Milyen a Gliprex készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

1 mg tabletta:rózsaszín, hosszúkás alakú, mindkét oldalán törővonallal ellátott tabletta.

2 mg tabletta: zöldszínű, hosszúkás alakú, mindkét oldalán törővonallal ellátott tabletta.

3 mg tabletta:krémszínű, hosszúkás alakú, mindkét oldalán törővonallal ellátott tabletta.

4 mg tabletta: kék színű, hosszúkás alakú, mindkét oldalántörővonallal ellátott tabletta.

A tabletta egyenlő adagokraosztható.

 

20, 30, 50, 60, 90, 120 dbtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban. Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Forgalombahozatali engedély jogosultja

Medico Uno Research Kft.,

2051 Biatorbágy, Viadukt u.12.

Magyarország

 

Gyártó

Cemelog-BRS Kft.(Közép-Európai Gyógyszer Gyártási és Logisztikai Szolgáltató Kft.,

2040 Budaörs, Vasút u. 13.

Magyarország

 

OGYI-T-10341/01-06 (Gliprex 1 mg tabletta)

OGYI-T-10341/07-12 (Gliprex 2 mg tabletta)

OGYI-T-10341/13-18 (Gliprex 2 mg tabletta)

OGYI-T-10341/19-24 (Gliprex 4 mg tabletta)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2010. december 10.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!