C-VITAMIN BÉRES 500MG RETARD TABL 100X

C-vit 500 PIL

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

aszkorbinsav

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa,gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

-                Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a C-vitaminBéres 500 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a C-vitamin Béres 500mg retard filmtabletta szedése előtt

3.            Hogyan kell szedni a C-vitaminBéres 500 mg retard filmtablettát?

4.            Lehetséges mellékhatások

5.            Hogyan kell a C-vitamin Béres 500mg retard filmtablettát tárolni?

6.            A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.         Milyen típusú gyógyszer a C-vitamin Béres 500 mg retardfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta hatóanyaga az aszkorbinsav(C-vitamin), mely egy vízben oldódó, antioxidáns tulajdonságú vitamin. A C-vitamin Béres 500 mg retardfilmtablettából a C-vitamin lassan és fokozatosan szabadul fel, ezért hosszabbidőn át állandó C-vitamin szintet biztosít. Az aszkorbinsav számos alapvető élettani folyamathoz (pl. hormonokelőállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése,sebgyógyulás, és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása)nélkülözhetetlen.

 

A készítmény alkalmazható aC-vitamin-hiány (skorbut, Möller-Barlow-betegség) kezelésére.

 

 

2.         Tudnivalóka C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedése előtt

 

Neszedje a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

·        ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

·        ha Ön korábban, illetve jelenleg is,vesekövességben szenved;

·        ha Önnek szója vagy földimogyoró allergiája van;

·        ha Ön szoptat(Lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” című részt).

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

Daganatos betegségek esetén, illetve, akiknek akórtörténetében bármilyen vesebetegség szerepel, kisebb adagok alkalmazásáralehet szükség. Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben ez Önre vonatkozik.

Az aszkorbinsav túl nagy adagjai bizonyosveleszületett enzimhiányos betegségben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban)szenvedő betegekben vérszegénységet (hemolitikus anémiát) okozhatnak.

Az aszkorbinsav segítia vas felszívódását, így az aszkorbinsav - nagy adagban szedve - növelheti a vasraktározásizavar (hemokromatózis) illetve különböző eredetű vérszegénység (szideroblasztosanémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.

Igen nagy dózisú aszkorbinsavtartós szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti intenzitásnál erősebb hiánytünetekjelentkezhetnek.

 

Aszékletben a tabletta maradványai megjelenhetnek. Ez nem ad aggodalomra okot,mert mialatt a készítmény áthaladt a gyomor-bélrendszeren a hatóanyag márfelszabadult a készítményből és kifejtette hatását.

 

Gyermekek

Akészítmény gyermekeknek nem ajánlott.

 

Egyébgyógyszerek és a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészéta jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Másgyógyszerekkel történő együttes alkalmazása során figyelembe kell venni, hogyha az összes napi C-vitamin bevitel meghaladja az 1000 mg-ot, akkorbizonyos gyógyszerek hatása megváltozhat.

 

Óvatosanszedhető együtt a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel:

-        vas, réz és szelén tartalmúkészítmények

-        dezferoxamin (vas túladagoláskezelésére szolgáló gyógyszer)

-        mexiletin (szívritmuszavarokkezelésére szolgáló gyógyszer)

-        kumarin ésindandion származékok (véralvadásgátló gyógyszerek)

-        szalicilsavszármazékok (fájdalom-, lázcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek)

-        diszulfiram(alkoholbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer)

 

Nagy adag aszkorbinsav a vizeletpH-ját csökkentheti, amely a savas jellegű hatóanyagok újrafelszívódását növelheti, illetve a lúgos jellegűek újra felszívódásátcsökkentheti.

Nagy dózisú C-vitamin egyes laboratóriumi vizsgálatokeredményét megváltoztathatja, ezért a laboratóriumi vizsgálatot elrendelőorvost tájékoztassa arról, ha Ön C-vitamint szed.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetvefennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszerszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A C-vitamin terhes nőknek azajánlott adagban (napi 100 mg) biztonságos. Azonban terhességben illetvefogamzóképes korban lévő nőknél fogamzásgátlás hiányában nem javasolt aszükségletet jóval meghaladó mennyiségű (napi 1000 mg feletti adagban)C-vitamin bevitele. A terhesség 3. hónapja után a szülésig szedett napi1000 mg C-vitamin fokozza annak a kockázatát, hogy kis testsúllyalszületik az újszülött. Emiatt terhesség alatt a napi adag az 1 retard filmtablettátne haladja meg.

 

A C-vitamin kiválasztódik azanyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt. Emiatt,ez a készítmény szoptatás alatt nem adható.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A javasolt adagolásban alkalmazvailyen hatások nem ismertek.

 

AC-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szójalecitint és narancssárga FCFalumínium lakkot tartalmaz

Neszedje a készítményt, mennyiben szója vagyföldimogyoró allergiája van.

A narancssárga FCFalumínium lakk allergiás reakciót okozhat.

 

 

3.      Hogyan kell szedni a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa,gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos azadagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény szokásos adagjafelnőtteknek a szükséglettől és állapottól függően naponta 1‑2 retardfilmtabletta (500-1000 mg).

A maximális napi adag 2 retardfilmtabletta (1000 mg).

 

Alkalmazása gyermekeknél

Akészítmény gyermekeknek nem ajánlott.

 

A készítményt a panaszokfennállásáig, betegségben a kezelőorvos által egyénre szabottan meghatározottideig javasolt szedni.

 

A retard filmtablettát szétrágás vagy összetörés nélkül,egészben kell bevenni, lehetőleg étkezés végén, bőséges folyadékkal.

Atablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

Haaz előírtnál több C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát vett be

A javasoltnál nagyobb adagokbevétele C-vitamin túladagolást idézhet elő. A C-vitamin túladagolás tünetei:gyomorégés, émelygés, hányinger, hasmenés. Azaszkorbinsav vízben oldódó vitamin, ezért a szükségleten felüli mennyiség avizelettel és a széklettel kiürül a szervezetből, ezért ha túl sokat vett be akészítményből, bőséges folyadék fogyasztása javasolt.

 

Haelfelejtette bevenni a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtablettát

Akövetkező adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel márnem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné kimagát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

 

Haidő előtt abbahagyja a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta szedését

Akezelés megszakításakor általában semmilyen káros hatás nem jelentkezik,azonban visszatérhetnek a C-vitamin hiány tünetei.

 

Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Nagy adagok hosszú ideigtartó alkalmazása során - elsősorban, ha a napi C-vitamin bevitel meghaladja az1000 mg-ot – gyomorégés, hányinger, hasmenés léphet fel és megnövekedhet avesekőképződés veszélye.

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.         Hogyankell a C-vitamin Béres 500 mg Retard filmtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban tárolandó.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Adobozon illetve a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP)után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a C-vitamin Béres 500 mg retard filmtabletta?

 

-                A készítmény hatóanyaga: 500 mg C-vitamin retard filmtablettánként.

-                Egyéb összetevők:

-                Tablettamag: hipromellóz,nátrium-alginát, mikrokristályos cellulóz, mannitol, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, glicerin-dibehenát.

-                Bevonat: részlegesen hidrolizáltpoli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E171), makrogol/PEG 3350,szójalecitin, narancssárga FCF alumínium lakk (E110), sárga vas-oxid (E172),kinolinsárga alumínium lakk (E104).

 

Milyena gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 db, 20 db, 30 db, 40 db,50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db, 120 db narancssárga, ovális alakú, mindkét oldalán domborúfelületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC/PVC/AL buborékcsomagolásbanés dobozban.

A tablettán lévő bemetszés nem atabletta széttörésére szolgál.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

BéresGyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Tel.:06-1-430-5500

Fax:06-1-250-7251

E-levél:info@beres.hu

 

Gyártó:

BéresGyógyszergyár Zrt.,

5005Szolnok, Nagysándor József út 39.

 

OGYI-T-22427/01      10x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/02      20x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/03      30x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/04      40x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/05      50x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/06      60x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/07      70x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/08      80x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/09      90x      PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/10      100x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

OGYI-T-22427/11      120x    PVC/PVdC/PVC//Al buborékfóliában ésdobozban

 

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2013. február

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!