PANTOLOC CONTROL 20MG GYN-ELL TABL 7X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a P ANTOLOCControl és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A PANTOLOC Control hatóanyaga a pantoprazol, amely gátolja a gyomorsavattermelő "pumpát".
Ezáltal csökkenti a sav mennyiségét a gyomorban.
A PANTOLOC Controlt a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés)rövid távú kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.
A reflux a sav visszacsorgása a gyomorból a nyelőcsőbe, amely így begyulladhatés fájdalmat okozhat.
Ennek lehetséges tünetei a mellkasban jelentkező a fájdalmas égő érzés, amelyelérheti egészen a torkot (gyomorégés) vagy savanyú íz a szájban (savasfelböfögés).
Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a PANTOLOC Control 1napi szedése után megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítéséreszolgál. Előfordulhat, hogy a tünetek enyhítésének érdekében a tablettákat 2-3egymást követő nap be kell venni.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek,vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a PANTOLOC Control szedése előtt

Ne szedje a PANTOLOC Controlt:
- ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőire,
- ha atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed. Lásd az"Egyéb gyógyszerek és a PANTOLOC Control" részt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoloc Control szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha 4 vagy több hétig folyamatosan kezelték gyomorégéssel vagy emésztésizavarral,
- ha elmúlt 55 éves és naponta szed recept nélkül kapható gyógyszert emésztésizavarára,
- ha elmúlt 55 éves és bármilyen, a gyomorsav nyelőcsőbe történővisszafolyására utaló, úgynevezett refluxos tünete újonnan jelentkezett vagynemrégiben megváltozott,
- ha korábban már volt gyomorfekélye vagy gyomorműtétje,
- ha májproblémái vannak vagy sárgaságban szenved (a bőr vagy a szemekbesárgulása),
- ha valamilyen súlyos panasz vagy betegség miatt rendszeresen orvoshoz jár,
- ha endoszkópos vizsgálatra vagy urea kilégzési tesztnek nevezett vizsgálatrakell mennie.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedése előtt vagy után,ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli. Ezek egy másik, súlyosabb betegségtünetei lehetnek.
- nem várt testsúlyvesztés (nem fogyókúrával vagy testmozgással függ össze)
- hányás, különösen, ha ismételten előfordul
- vérhányás; ez úgy néz ki, mintha fekete kávézacc lenne a hányadékban
- vért lát a székletében; a széklet fekete vagy szurokszerű lehet
- nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor
- sápadtság és gyengeség érzés (vérszegénység)
- mellkasi fájdalom
- gyomorfájás
- súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel ez a gyógyszer kis mértékben fokozzaa fertőzéses hasmenés kockázatát.
Kezelőorvosa bizonyos vizsgálatokra küldheti Önt.
Ha vérvizsgálatra kell mennie, tájékoztassa kezelőorvosát, hogy ezt agyógyszert szedi. Előfordulhat, hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már aPANTOLOC Control 1 napi szedése után megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetekazonnali enyhítésére szolgál.
Ne szedje megelőzésképpen.
Ha hosszabb ideig szenved gyomorégéstől vagy emésztési zavartól, ne feledjerendszeresen felkeresni kezelőorvosát.
Gyermekek és serdülők
A PANTOLOC Controlt gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők nem szedhetik,mivel ebben a fiatalabb korcsoportban nem állnak rendelkezésre biztonságosságiinformációk.
Egyéb gyógyszerek és a PANTOLOC Control
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. A PANTOLOC Controlgátolhatja bizonyos egyéb gyógyszerek megfelelő hatását. Ez különösen az alábbihatóanyagok bármelyikét tartalmazó gyógyszerek esetében érvényes:
- atazanavir (HIV-fertőzés kezelésére). Nem szedheti a PANTOLOC Controlt, haatazanavirt kap.
Lásd a "Ne szedje a PANTOLOC Controlt" részt.
- ketokonazol (gombás fertőzések ellen)
- warfarin és fenprokumon (véralvadásgátlásra és a vérrög képződésmegelőzésére). További vérvizsgálatokra lehet szükség
- metotrexát (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és daganatos megbetegedéskezelésére használják) - ha Ön metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetilegszüneteltetheti a PANTOLOC Control kezelését, mert a pantoprazol növelheti ametotrexát szintjét a vérben.
Ne szedje a PANTOLOC Controlt olyan más gyógyszerekkel együtt, amelyekcsökkentik a gyomorban termelődő sav mennyiségét, például másprotonpumpa-gátlók (omeprazol, lanzoprazol vagy rabeprazol) vagyH2-antagonisták (pl. ranitidin, famotidin).
Szedheti azonban a PANTOLOC Controlt savlekötőkkel (pl. magaldrát, alginsav,nátrium-bikarbonát, alumínium-hidroxid, magnézium-karbonát vagy ezekkombinációi), amennyiben szükséges.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége,vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenkezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, ne vezessen,illetve ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a PANTOLOC Controlt?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Önkezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta. A javasolt napi 20 mgpantoprazol adagot nem szabad túllépni.
Ezt a gyógyszer legalább 2-3 egymás követő napig kell szedni. Akkor hagyja abbaa PANTOLOC Control szedését, amikor tünetei teljesen megszűntek. Előfordulhat,hogy a savas felböfögés és a gyomorégés már a PANTOLOC Control 1 napi szedéseután megszűnnek, de a gyógyszer nem a tünetek azonnali enyhítésére szolgál.
Ha 2 hetes folyamatos szedés után a tünetei még nem szüntek meg, forduljonkezelőorvosához.
Orvossal való megbeszélés nélkül 4 hétnél tovább ne szedje a PANTOLOC Controlt.
A tablettát étkezés előtt kell bevenni, minden nap ugyanabban az időben. Atablettát egészben kell lenyelni egy kis vízzel. A tablettát nem szabadszétrágni vagy eltörni.
Ha az előírtnál több PANTOLOC Controlt vett be
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az ajánlott adagnál többetvett be. Ha lehetséges, vigye magával a gyógyszerét és ezt a betegtájékoztatót.
Ha elfelejtette bevenni a PANTOLOC Controlt
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő rendesadagot a következő nap, a szokásos időben vegye be.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel az Önhöz legközelebbeső kórház sürgősségi osztályát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikétészleli. Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, de vigye magával ezt abetegtájékoztatót és/vagy a tablettákat.
- Súlyos allergiás reakciók (ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-etérinthetnek):
Túlérzékenységi reakciók, ún. anafilaxiás reakciók, anafilaxiás sokk ésangioödéma. Jellemző tünetek: az arc, ajkak, száj, nyelv és/vagy torokfeldagadása, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat, csalánkiütés, erősszédülés, amely nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.
- Súlyos bőrreakciók (a gyakoriság nem ismert: a rendelkezésre álló adatokalapján a gyakoriság nem határozható meg) kiütés duzzanattal, a bőrfelhólyagosodása vagy hámlása, szem, orr, száj vagy a nemi szervek körülihámlás és vérzés, az egészségi állapot gyors leromlása, vagy bőrkiütés anapfény hatására.
- Egyéb súlyos reakciók (a gyakoriság nem ismert): a bőr és a szemekbesárgulása (súlyos májkárosodás miatt) vagy veseproblémák, mint példáulfájdalmas vizelés vagy lázzal járó derékfájás.
Az egyéb mellékhatások közé az alábbiak tartoznak:
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek): fejfájás,szédülés, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás és szélgörcs, székrekedés,szájszárazság, hasfájás és kellemetlen hasi érzés, bőrkiütés vagy csalánkiütés,viszketés, gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet, alvászavarok,emelkedett májenzimértékek a vérképben.
- Ritka mellékhatások:
ízérzékelés zavara vagy teljes hiánya, látászavarok, mint például homályoslátás, ízületi fájdalom, izomfájdalom, testsúlyváltozások, emelkedetttesthőmérséklet, a végtagok feldagadása, depresszió, emelkedett bilirubin- ésvérzsírszint (a vérképben látható), emlőmegnagyobbodás férfiaknál, magas láz ésa neutrofil granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának hirtelencsökkenése a keringő vérben (a vérképben látható).
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-etérinthetnek: zavartság, vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnálerősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet, fehérvérsejtszám-csökkenés,amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet, a vörösvértest- és afehérvérsejtszám, valamint a vérlemezkék számának egyidejű rendellenescsökkenése (a vérképben látható).
- Nem ismert gyakoriság:
hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetébenszerepelnek ilyen tünetek), csökkent nátriumszint a vérben, csökkentmagnéziumszint a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a PANTOLOC Controlt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:)után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a PANTOLOC Control
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol. 20 mg pantoprazol(nátrium-szeszkvihidrát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők:
- Mag: nátrium-karbonát (vízmentes), mannit, kroszpovidon, povidon K90,kalcium-sztearát.
- Bevonat: hipromellóz, povidon, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172),
propilénglikol, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, nátrium-laurilszulfát,poliszorbát 80, trietil-citrát.
- Jelölőfesték: sellak, vörös, fekete és sárga vas-oxid (E172), tömény ammóniaoldat.
Milyen a PANTOLOC Control külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A gyomornedv-ellenálló tabletta sárga, ovális alakú, domború felületű, egyikoldalon "P20" kódjelzéssel ellátott filmtabletta.
A PANTOLOC Control kartonborítású vagy anélküli Alu/Alu buborékcsomagolásbankerül forgalomba.
Kiszerelés: 7 db vagy 14 db gyomornedv-ellenálló tabletta. Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!