CRESTOR 20MG FILMTABLETTA 28X

betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Crestor 20 mg filmtabletta

 

rozuvasztatin

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-        Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-        További kérdéseivelforduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-        Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehetmég abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer aCrestor 20 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalóka Crestor 20 mg filmtabletta alkalmazása előtt.

3.       Hogyankell szedni a Crestor 20 mg filmtablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyankell a Crestor 20 mg filmtablettát tárolni?

6.       Továbbiinformációk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ACRESTOR 20 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Crestor20 mg filmtabletta az ún. „sztatin”‑ok családjába tartozik. A vérbenkeringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyekközül leggyakoribb a koleszterin.

 

Különbözőtípusú koleszterinek találhatók a vérben: a „rossz” koleszterin (LDL‑C),és a „jó” koleszterin (HDL‑C). A Crestor 20 mg filmtablettávalcsökkenthető a „rossz” koleszterin‑ és növelhető „jó” koleszterinszint.

 

A Crestor20 mg filmtablettát azért írta fel orvosa, mert Önnek magas a koleszterinszintje.Ez azt jelenti, hogy Önnél fennáll a szívinfarktus, vagy szélütés (sztrók)kialakulásának veszélye.

 

Azértjavasolták Önnek a sztatin terápiát mert a diéta és a mozgásterápia önmagábannem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint‑csökkenést.

 

A Crestor20 mg filmtabletta úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetbenmegakadályozza a „rossz” koleszterin képződését és segíti a vérből valókiürülését.

 

Miértfontos a Crestor 20 mg filmtabletta folyamatos szedése

Fontosfolyamatosan szedni a Crestor 20 mg filmtablettát, akkor is ha mársikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel agyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését.Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben orvosa ezttanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.

 

A Crestor20 mg filmtabletta kezelés ideje alatt is folytatni kell akoleszterinszint csökkentő diétát és a mozgásterápiát.

 

A legtöbbembernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoztüneteket.

Ha azonban ezaz állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába,amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat,hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy azagy vérellátása, mely szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásához vezet. Akoleszterinszint kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy a szélütéskialakulásának kockázatát.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA CRESTOR 20 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje aCrestor 20 mg filmtablettát:

-    ha allergiás (túlérzékeny) a rozuvasztatinravagy a Crestor 20 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.

-    ha terhes, vagy szoptat.Amennyiben a Crestor 20 mg filmtabletta kezelés ideje alatt teherbe esikazonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nőknek aCrestor 20 mg filmtabletta szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kellalkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.

-    hamájbetegségben szenved.

-    ha súlyos  veseelégtelenségben szenved.

-    ha visszatérő, ismeretleneredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél.

-    ciklosporinegyidejű alkalmazásakor (pl. szervátültetést követően alkalmazzák)

 

Amennyiben afent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjükkeresse fel orvosát.

 

Azemlítetteken kívül, ne vegyen be 40 mg‑os Crestor adagot (alegnagyobb adag):

-    ha közepesen súlyosveseelégtelenségben szenved (amennyiben bizonytalan, kérjük keresse felorvosát)

-    hapajzsmirigy betegsége van,

-    ha visszatérő, ismeretleneredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjaiközül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyébkoleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel.

-    harendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

-    ha Önázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).

-    ha afibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedéseesetén.

 

Amennyiben afent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjükkeresse fel orvosát.

 

A Crestorfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-    vesebetegségesetén.

-    kórtörténetben szereplő  májbetegség esetén.

-    ha visszatérő, ismeretleneredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjaiközül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyébkoleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnaltudassa orvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél,különösen ha ezt rosszullét és láz is kíséri.

-    rendszeresen,nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

-    hapajzsmirigy betegsége van.

-    ha a fibrátok csoportjábatartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed. Kérjük, figyelmesenolvassa el ezt a betegtájékoztatót, akkor is ha korábban már szedett egyébgyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.

-    ha HIV fertőzés kezelésre szedvalamely gyógyszert, mint pl. lopinavir, ritonavir. Lásd „A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek”.

-    ha Ön elmúlt 70 éves (orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számáralegmegfelelőbb kezdő Crestor dózist).

-    ha súlyos légzésielégtelenségben szenved.

-    ha Ön ázsiai származású, azazjapán, kínai, filippin, vietnámi, koreai, vagy indiai. Orvosának egyénreszabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Crestordózist.

 

Amennyiben afent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):

·       Ne vegyen be 40 mg‑osCrestor adagot (a legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Crestor adagszedése előtt konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

 

Néhánybetegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerűvizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzim‑szinteketmérik a vérben. Ezért orvosa a Crestor terápia megkezdése előtt, majd azt követőena kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végezni ezt a vérvizsgálatot(májfunkciós vizsgálat).

Orvosavérvételt írhat elő izmai állapotának ellenőrzésére is.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

Tudassaorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi: ciklosporin (pl. szervátültetéstkövetően alkalmazzák), warfarin (vagy egyéb véralvadásgátló szer), fibrátok(mint pl. gemfibrozil, vagy fenofibrát), egyéb koleszterinszint csökkentőkészítmény (pl. ezetimib), emésztési problémákra szedett gyógyszerek (agyomorsav semlegesítésére), eritromicin (antibiotikum), fogamzásgátlótabletták, hormonpótló terápia, lopinavir/ritonavir (HIV fertőzés kezelésére –lásd „A Crestor fokozottelővigyázatossággal alkalmazható” bekezdést). A Crestor módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek ahatásait, vagy ezek a készítmények módosíthatják a Crestor hatását.

 

A Crestor20 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Crestor20 mg filmtabletta bevehető étkezéssel, vagy éhgyomorra.

 

Terhességés szoptatás

A Crestor20 mg filmtablettát terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabadalkalmazni. Ha a Crestor terápia ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abbaa gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nők megfelelő fogamzásgátlómódszerrel védekezzenek a teherbeeséstől a Crestor terápia ideje alatt.

 

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A legtöbbesetben a Crestor 20 mg filmtabletta alkalmazásának ideje alatt agépjárművezetés és a gépek kezelése megengedett, mivel a készítmény nembefolyásolja az ilyen tevékenységhez szükséges képességeket. Azonban a Crestorterápia ideje alatt néhány esetben jelentkezhet szédülés. Amennyiben szédülésttapasztal, konzultáljon orvosával mielőtt ilyen tevékenységbe kezdene.

 

Fontosinformációk a Crestor 20 mg filmtabletta egyes összetevőiről

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny(laktóz, vagy tejcukor), keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

A készítmény182,60 mg laktóz-monohidrátot is tartalmaz filmtablettánként.

 

A segédanyagokteljes listáját lásd a „További Információk” bekezdésben.

 

 

3.       HOGYANKELL SZEDNI A CRESTOR 20 MG FILMTABLETTÁT?

 

A Crestor 20 mgfilmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

ACrestor filmtabletta gyermekeknek nem adható. 

 

Kezdő adag

A Crestorterápiát 5 vagy 10 mg‑os adaggal kell kezdeni, akkor is ha korábbanmár magasabb dózisban is szedett egyéb sztatin készítményt. A kezdő adagmegállapítása függ:

·       a koleszterinszinttől.

·       a szívinfarktus vagy a szélütéskockázatának mértékétől.

·       olyan faktoroktól, melyek valószínűsítikbizonyos mellékhatások jelentkezését.

 

Beszélje megorvosával, vagy gyógyszerészével, hogy a Crestor terápiában Önnek mely kezdőadag lenne a legmegfelelőbb.

 

Orvosa alegkisebb (5 mg) dózist írhatja elő Önnek, amennyiben:

 

·       Ön ázsiai származású (japán, kínai,filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).

·       Ön elmúlt 70 éves.

·       Ön középsúlyos vesebetegségbenszenved.

·       fennáll Önnél az izomérzékenység ésfájdalom (miopátia) kialakulásának kockázata.

 

Az adagemelése és a maximális napi adag

Orvosaelrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagbanszedje a Crestort. Ha 5 mg adaggal kezdi a terápiát, orvosa megduplázhatjaaz adagot 10, 20, vagy 40 mg‑ig, szükség esetén. Ha 10 mg akezdő adag, orvosa 20, majd 40 mg‑ra emelheti azt, amennyibenszükséges. Az adagmódosítás négy hetes időközönként történik.

 

A Crestormaximális napi adagja 40 mg. Ezt azok a betegek kapják, akiknekkoleszterinszintjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy a szélütéskialakulásának kockázata, és akiknél a 20 mg‑os dózissal nemsikerült megfelelő mértékű koleszterinszint‑csökkenést elérni.

 

A tablettabevétele

Egészben,vízzel nyelje le a tablettát.

 

A Crestortnaponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető.

Célszerűmindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.

 

Rendszereskoleszterinszint ellenőrzés

Fontos, hogyrendszeresen felkeresse orvosát a koleszterinszint megfelelő mértékűcsökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.

 

Orvosaelrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagbanszedje a Crestort.

 

Ha azelőírtnál több Crestort vett be

Azonnalértesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

 

Ha kórházikezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, a kezelőszemélyzetet tájékoztassa arról, hogy Crestort szed.

 

Haelfelejtette bevenni a Crestor 20 mg filmtablettát

Ne aggódjon,folytassa a terápiát a soron következő dózissal. Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására.

 

Haabbahagyja a Crestor 20 mg filmtabletta szedését

Beszélje megorvosával, ha a Crestor terápia abbahagyása mellett dönt. A Crestor terápiaabbahagyásával újra megemelkedhet a vér koleszterinszintje.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Crestor 20 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Fontos tudni,hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általábanenyhék és rövid időn belül megszűnnek.

 

Hagyja abba aCrestor 20 mg filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget,ha az alábbi allergiás reakciókat észleli:

·       légzési nehézség, arc‑, ajak‑,nyelv‑ illetve torokduzzanat kíséretében, vagy anélkül.

·       az arc, az ajkak, a nyelv illetve atorok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.

·       súlyos bőrviszketés (a bőrfelszínéből kiemelkedő kiütéssel).

 

Szintén,hagyja abba a Crestor 20 mg filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosisegítséget, ha valamely szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalomjelentkezik, és a vártnál tovább tart. Mint más sztatin alkalmazásakor is,nagyon kis számú esetben kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melybőlritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztetőizomkárosodás alakult ki.

 

Gyakorilehetséges mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):

·       Fejfájás

·       Hasi fájdalom

·       Székrekedés

·       Hányinger

·       Izomfájdalom

·       Gyengeségérzés

·       Szédülés

·       A vizeletben megjelenő fehérjemennyiségének növekedése – ez rendszerint a Crestor kezelés felfüggesztésenélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Crestor 40 mg adagnál).

 

Nem gyakorilehetséges mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):

·       bőrkiütés, viszketés, és csalánkiütés

·       A vizeletben megjelenő fehérjemennyiségének növekedése – ez rendszerint a Crestor kezelés felfüggesztésenélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Crestor 5 mg, 10 mg,és 20 mg adagoknál.)

 

Ritkalehetséges mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

·       Súlyos allergiás reakciók – tüneteiközé tartozik az arc‑, ajak‑, nyelv‑ és/vagy torokduzzanat,nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínébőlkiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakciólépett fel, hagyja abba a Crestor szedését, és haladéktalanul kérjen orvosisegítséget.

·       Izombántalom – amennyiben szokatlanizomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, amely a vártnál hosszabb ideigtart, a biztonság kedvéért hagyja abba a Crestor szedését és azonnal forduljonorvosához.

·       Súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigygyulladás)

·       Májenzim értékek emelkedése a vérben

 

Nagyonritka lehetséges mellékhatások (10 000‑ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)

·       Sárgaság (a bőr és a szemek sárgáselszíneződése)

·       Májgyulladás (hepatitisz)

·       Vér megjelenése a vizeletben

·       A karon és a lábon jelentkező idegieredetű tünetek (mint pl. zsibbadás)

·       Izületi fájdalom

·       Emlékezet kiesés

 

Nem ismertgyakorisággal jelentkező mellékhatás lehet még:

·       Hasmenés (laza széklet)

·       A száj és a szem környékén, valaminta nemi szerveken jelentkező súlyos hólyagos bőrelváltozások (Stevens‑Johnsonszindróma)

·       Köhögés

·       Légszomj

·       Vizenyős duzzanat (ödéma)

·       Alvászavarok, mint pl. álmatlanság,vagy rémálmok

·       Szexuális zavarok

·       Depresszió

·       Légzéssel kapcsolatos panaszok, mintpl. tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj vagy láz

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A CRESTOR 20 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó.

Adobozon/buborékcsomagoláson/címkén feltüntetett lejárati idő után ne szedje aCrestor 20 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsónapjára vonatkozik.

A tablettákatnem szabad a szemetesbe dobni, vagy szennyvízbe juttatni. Amennyiben agyógyszer felhasználhatósági ideje lejárt, vagy szükségtelenné válik, juttassavissza a gyógyszerészhez.

 

Legfeljebb30ºC‑on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Crestor 20 mg filmtabletta

A Crestorhatóanyaga a rozuvasztatin.

A Crestor20 mg filmtabletta 20 mg rozuvasztatint tartalmaz rozuvasztatin‑kálciumformájában. Egyéb összetevők: laktóz‑monohidrát (182,60 mg),mikrokristályos cellulóz, kálcium‑foszfát, kroszpovidon, magnézium‑sztearát,hipromellóz, triacetin, titánium‑dioxid (E171), vörös vas‑oxid (E172).

 

Milyen aCrestor 20 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Crestor20 mg filmtabletta 28, 56 és 98 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásbankerül forgalomba.

Crestor20 mg filmtabletta rózsaszínű, kerek, domború felületű, egyik oldalán"ZD4522" és "20" felirattal ellátott, másik oldalán jelölésnélküli filmbevonatú tabletta.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

AstraZenecaKft.,

Park u. 3.

2045Törökbálint

 

Afelszabadításért felelős gyártó

Corden PharmaGmbH,

Plankstadt,Németország

 

 

OGYI‑T‑9574/04‑06

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. március 3.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!