FORSTEO 20MCG/80MCL OLD INJ TOLL ET 1X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a FORSTEO ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A FORSTEO teriparatid hatóanyagot tartalmaz, ami a csontképződés serkentéserévén erősíti a csontokat és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.
A FORSTEO felnőtteknél a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére szolgál. Azoszteoporózis olyan betegség, melyben a csontok elvékonyodnak és törékennyéválnak. A betegség különösen a változó koron (menopauzán) átesett nőknélgyakori, de férfiaknál is előfordulhat. A csontritkulás kortikoszteroidkezelésben részesülő betegeknél is gyakori.
2. Tudnivalók a FORSTEO alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a FORSTEO-t:
- Ha allergiás a teriparatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- Ha magas a vére kalciumszintje (előzetesen fennálló hiperkalcémia).
- Ha súlyos vesebetegségben szenved.
- Ha valaha csontdaganatot vagy egyéb olyan daganatot állapítottak meg Önnél,amely ráterjedt a csontjaira (áttéteket képzett).
- Ha bizonyos jellegű csontbetegségekben szenved. Ha csontbetegsége van,közölje azt kezelőorvosával.
- Ha tisztázatlan okból magas a vére alkalikus-foszfatáz szintje, ami arrautalhat, hogy esetleg a csontjait érintő Paget-kórban (kóros csontelváltozássaljáró betegség) szenved. Ha bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát.
- Ha korábban a csontjait érintő sugárkezelést kapott.
- Ha terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A FORSTEO megemelheti a vér és a vizelet kalciumszintjét.
A FORSTEO alkalmazása előtt, illetve alatt beszéljen kezelőorvosával:
- ha folyamatosan hányingere van, hány, székrekedése van, fáradt vagy gyengénekérzi izmait.
Ezek annak a jelei lehetnek, hogy a vérében túl sok a kalcium.
- ha veseköve van vagy korábban veseköve volt
- ha vesebetegsége van (a veseműködés közepes fokú károsodása).
Az első néhány adagot követően néhány beteg szédül vagy szapora szívverése van.Az első adagoknál olyan helyen adja be a FORSTEO-t, ahol szédülés esetén le tudülni vagy feküdni.
A kezelés ajánlott 24 hónapos időtartamát nem szabad túllépni.
A FORSTEO nem adható növekedésben lévő felnőtteknek.
Gyermekek és serdülők
A FORSTEO nem adható 18 éves kor alatti gyermekeknek vagy serdülőknek.
Egyéb gyógyszerek és a FORSTEO
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, mert azokesetenként befolyásolhatják egymás hatását (pl. digoxin/digitálisz, amiszívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer).
Terhesség és szoptatás
Ne használja a FORSTEO-t, ha terhes vagy ha szoptat. Ha Ön fogamzóképes korúnő, hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia a FORSTEO alkalmazásának idejealatt. Amennyiben teherbe esik, a FORSTEO alkalmazását fel kell függeszteni.Mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmazni kezdene, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A betegek egy része szédülhet a FORSTEO injekció beadása után. Ha szédül,ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépet, amíg jobban nem érzi magát.
Fontos információk a FORSTEO egyes összetevőiről
A készítmény adagonként kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz. Ezazt jelenti, hogy lényegében "nátrium-mentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a FORSTEO-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.
Az ajánlott adag 20 mikrogramm, amit naponta egyszer kell beadni a comb vagy ahasfal bőre alá (szubkután injekcióként) fecskendezve. Annak érdekében, hogy nefelejtse el beadni magának az injekciót, lehetőleg minden nap ugyanabban azidőpontban végezze el a beadást.
Mindaddig naponta adja be a FORSTEO injekciót, amíg azt a kezelőorvosaszükségesnek tartja. A FORSTEO-kezelés teljes hossza nem haladhatja meg a 24hónapot. Egyetlen, 24 hónapig tartó kezelésnél többet nem kaphat élete során.
A FORSTEO beadható étkezés ideje alatt is.
Olvassa el a FORSTEO injekciós toll dobozában található használati útmutatót.
Az injekciós toll csomagolása nem tartalmaz injekciós tűket. A Becton,Dickinson and Company cég által gyártott 29-31 G-s (0,25-0,33 mm átmérőjű) és12,7, 8 vagy 5 mm hosszúságú, injekciós tollhoz való tűi használhatók.
Amint az a használati útmutatóban is szerepel, a FORSTEO injekciót röviddelazután kell beadni, hogy kivette a hűtőszekrényből. Miután beadta magának azinjekciót, az injekciós tollat azonnal tegye vissza a hűtőszekrénybe. Mindeninjekció beadásához használjon új tűt, amit használat után dobjon el. Soha netárolja az injekciós tollat a felhelyezett tűvel együtt. Soha ne használja aFORSTEO injekciós tollat másokkal közösen.
Kezelőorvosa azt is javasolhatja Önnek, hogy a FORSTEO mellé kalciumot ésD-vitamint is szedjen. Ebben az esetben azt is megmondja, hogy melyikbőlmennyit szedjen naponta.
A FORSTEO-t be lehet adni étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Ha az előírtnál több FORSTEO-t alkalmazott
Ha véletlenül több FORSTEO-t adott be a kelleténél, keresse fel kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.
A túladagolás esetlegesen várható hatásai közé tartozik a hányinger, hányás,szédülés és fejfájás.
Ha elfelejtette vagy nem volt lehetősége a szokásos időben beadni magának aFORSTEO-t, még aznap, amilyen hamar csak lehet, adja be az adagját. Nealkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ugyanazon a naponegynél több injekciót ne adjon be magánakt. Ne próbálja meg pótolni azelmulasztott dózist.
Ha idő előtt abbahagyja a FORSTEO alkalmazását
Ha szándékában áll a FORSTEO-kezelés abbahagyása, kérjük, beszélje megkezelőorvosával.
Kezelőorvosa tanácsokkal látja el Önt, és eldönti, mennyi ideig kell ÖntFORSTEO-val kezelni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A leggyakoribb mellékhatások a végtagfájdalom (nagyon gyakori mellékhatás,10-ből több mint 1 beteget érinthet), valamint a hányinger, fejfájás és aszédülés (gyakori mellékhatások). Ha az injekció beadását követően szédülne,üljön vagy feküdjön le, míg jobban nem érzi magát. Ha nem múlnak a panaszai,beszéljen kezelőorvosával, mielőtt folytatná a kezelést. A teriparatid alkalmazásávalkapcsolatban jelentettek ájulásokat.
Ha kellemetlenséget tapasztal, úgymint bőrpírt, fájdalmat, duzzanatot,viszketést, illetve bevérzést vagy kis vérzést észlel az injekció beadásahelyén (gyakori mellékhatások), ennek néhány nap vagy hét alatt meg kellszűnnie. Amennyiben ez mégsem történik meg, mielőbb keresse fel kezelőorvosát.Néhány betegnél az injekció után rövid idővel allergiás reakciókjelentkezhetnek, úgymint légszomj, az arc duzzanata, kiütés és mellkasifájdalom (ritka mellékhatások). Ritka esetekben súlyos és esetleg életveszélyesallergiás reakciók fordulhatnak elő, beleértve az anafilaxiát is.
Egyéb mellékhatások:
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a koleszterinszint emelkedése
- depresszió
- az alsó végtagba sugárzó idegi eredetű fájdalom
- ájulásérzés
- szívritmuszavar
- nehézlégzés
- fokozott verejtékezés
- izomgörcsök
- erőtlenség
- kimerültség
- mellkasi fájdalom
- alacsony vérnyomás
- gyomorégés (fájdalmas vagy égő érzés közvetlenül a szegycsont alatt)
- émelygés (hányás)
- a táplálékot a gyomorba szállító nyelőcső sérve (rekeszsérv)
- alacsony hemoglobin-érték vagy vörösvértestszám (vérszegénység)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- gyors szívverés
- szívzörej
- nehézlégzés
- aranyeres panaszok
- akarattól független vizeletcsorgás vagy vizeletcsepegés
- sürgető vizelési inger
- testtömeg gyarapodás
- vesekő
- izom- és ízületi fájdalom. Néhány beteg erős hátizomgörcsöt vagy fájdalmattapasztalt, mely kórházi kezelést igényelt.
- a vér kalciumszintjének emelkedése
- a vér húgysavszintjének emelkedése
- az alkalikus foszfatáz nevű enzim szintjének emelkedése
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a veseműködés csökkenése, beleértve a veseelégtelenséget is
- duzzanat, főként a kezekben, lábakban és a lábszárakban
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a FORSTEO-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon és az injekciós tollon feltüntetett lejárati idő (EXP) után nealkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
A FORSTEO-t mindig hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) kell tárolni. AFORSTEO-t az első injekció beadását követő 28 napig használhatja, amennyiben azinjekciós tollat hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) tárolta.
A FORSTEO nem fagyasztható! A fagyás elkerülése érdekében ne tárolja azinjekciós tollat túl közel a hűtőszekrény mélyfagyasztó rekeszéhez. Nehasználja tovább a FORSTEO-t, ha az megfagyott. Minden injekciós tollat el kelldobni 28 nap után, még akkor is, ha nem ürült ki teljesen.
A FORSTEO átlátszó, színtelen oldat. Ne adja be a FORSTEO-t, ha szilárdrészecskék jelennek meg benne, ha az oldat zavaros, vagy ha elszíneződött.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a FORSTEO
- A készítmény hatóanyaga a teriparatid. Az injekciós oldat minden millilitere250 mikrogramm teriparatidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: tömény ecetsav, vízmentes nátrium-acetát, mannit,metakrezol, injekcióhoz való víz. Ezen kívül a készítmény a kémhatás (pH)beállítása céljából sósavat és/vagy nátrium- hidroxid oldatot tartalmazhat.
Milyen a FORSTEO külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A FORSTEO színtelen, átlátszó oldatos injekció. A gyógyszer egy előretöltött,eldobható injekciós tollban lévő patron formájában kerül forgalomba. Mindeninjekciós toll 2,4 ml injekciós oldatot tartalmaz, ami 28 adagra elegendő. Adoboz 1, illetve 3 injekciós tollat tartalmazhat. Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
INJEKCIÓS TOLL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
Forsteo
FORSTEO 20 mikrogramm (µg)/ 80 mikroliter oldatos injekció, előretöltöttinjekciós tollban
Használati utasítás
Az új injekciós toll használata előtt kérjük, olvassa végig a Használatiutasítás című részt.
Gondosan kövesse az utasításokat az injekciós toll használatakor. Olvassa ela mellékelt betegtájékoztatót is.
Ne használja mással közösen az injekciós tollat vagy a tűket, mert azkórokozók átvitelének kockázatával járhat.
Az Ön injekciós tolla 28 napra elegendő gyógyszert tartalmaz

Tisztítás és tárolás
A FORSTEO injekciós toll tisztítása
- Törölje le a FORSTEO injekciós toll külsejét egy nedves ruhával.
- Ne tegye a FORSTEO injekciós tollat vízbe, illetve semmilyen folyadékkal nemossa vagy tisztítsa.
A FORSTEO injekciós toll tárolása
- Minden használat után azonnal tegye be a FORSTEO injekciós tollat ahűtőszekrénybe. Olvassa el és kövesse az injekciós toll tárolásáról aBetegtájékoztatóban leírt útmutatásokat.
- Ne tárolja a FORSTEO injekciós tollat felhelyezett tűvel együtt, mertlégbuborékok képződhetnek a patronban.
- A FORSTEO injekciós tollat felhelyezett fehér zárókupakkal tárolja.
- Soha ne tárolja a FORSTEO injekciós tollat a mélyhűtőben.
- Ha a gyógyszer megfagyott, dobja el az eszközt, és használjon új FORSTEOinjekciós tollat.
- Ha elfelejtette betenni a FORSTEO injekciós tollat a hűtőszekrénybe, ne dobjael. Tegye vissza az injekciós tollat a hűtőszekrénybe és forduljonkezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A tűk és az injekciós toll eldobása
A tűk és a FORSTEO injekciós toll eldobása
- A FORSTEO injekciós toll eldobása előtt győződjön meg róla, hogyeltávolította a tűt.
- A FORSTEO injekciós tollat és a használt tűket kezelőorvosa vagygyógyszerésze útmutatása szerint dobja el.
- 28 nappal a használatba vételt követően dobja el az injekciós tollat.
Egyéb fontos megjegyzések
- A FORSTEO injekciós toll 28 napra elegendő gyógyszert tartalmaz.
- Ne tegye át a gyógyszert fecskendőbe.
- Írja be naptárába az első injekció dátumát.
- Olvassa el és kövesse a Betegtájékoztatónak a készítmény alkalmazásávalkapcsolatos útmutatásait.
- Ellenőrizze a FORSTEO injekciós toll címkéjét, hogy megbizonyosodjon róla, a megfelelőgyógyszert használja és nem járt le annak szavatossága.
- Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha a következők közülbármelyiket észleli:
-- A FORSTEO injekciós toll sérültnek látszik.
-- Az oldat NEM átlátszó és színtelen, illetve részecskék látszanak benne.
- Minden injekcióhoz új tűt használjon.
- Az injekció beadásakor egy vagy több kattanást hallhat - ez az eszközszabályos működésének velejárója.
- Vakoknak vagy gyengénlátó betegeknek nem ajánlott a FORSTEO injekciós tollalkalmazása az eszköz helyes használatában gyakorlott személy segítsége nélkül.
- A FORSTEO injekciós tollat gyermekektől elzárva kell tartani.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!