ADIMET 500MG FILMTABLETTA 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Adimet 500 mg filmtabletta

metformin-hidroklorid

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-      További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-      Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-      Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.          Milyentípusú gyógyszer az Adimet 500 mg filmtabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.       Tudnivalók az Adimet500 mg filmtabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell szedniaz Adimet 500 mg filmtablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyan kell azAdimet 500 mg filmtablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

 

1.            MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZADIMET 500 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Szájon át szedhetővércukorszint csökkentő gyógyszer (orális antidiabetikum), ún. biguanidszármazék.

Javallatok:

Nem inzulinfüggőcukorbetegség (II. típusú diabétesz mellitusz) - különösen túlsúlyos betegeknél-, ha az anyagcsere a diétás megszorításokkal és a fizikai aktivitással nemrendezhető megfelelő mértékben.

Az Adimet 500 mg filmtablettaaz ellenjavallatok figyelembe vételével kombinálható szulfanilurea típusúkészítményekkel (a cukorbetegség kezelésére szolgáló másik speciálisgyógyszercsoport).

 

 

2.      TUDNIVALÓK AZADIMET 500 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Neszedje az Adimet 500 mg filmtablettát

·      ha allergiás (túlérzékeny) ametformin-hidrokloridra vagy az Adimet 500 mg filmtabletta egyébösszetevőjére;

·      amennyiben vesebetegsége van;

·      ha májbetegsége van;

·      a cukoranyagcsere felborulása(aceton a vizeletben, prekóma, diabéteszes kóma) esetén;

·      a szív vagy a keringés súlyosfunkcióromlása (kardiovaszkuláris funkciózavar), végtagokat érintő vérátfolyásizavar (artériás érelzáródás, gangréna) esetén;

·     a szervezet szöveteiben fellépőoxigénhiány (pl. súlyos tüdőbetegségek, légzési elégtelenség, vérszegénység,ájulás, sokk, érelzáródás miatt) esetén;

·      a szem kifejezett diabéteszeskapilláris érmegbetegedése (I. stádiumúnál súlyosabb diabéteszes retinopátia)esetén;

·      fehérjebontó (katabolikus)állapotokban (pl. daganatos betegségek, súlyos égés, stb.);

·     súlyos krónikus vagy súlyos akutfertőzések, láz előfordulásakor;

·      éhezés, fogyókúra esetén (ha anapi táplálék bevitel kevesebb, mint 1000 kcal vagy 4200 kJ naponta), illetvetartós hányás és hasmenés jelentkezésekor;

·      ha Ön nagymértékben fogyasztalkoholt;

·     ha nagyobb műtétet (altatásbanvégzett műtétet) terveznek Önnél, a műtét előtt és után 2 napig;

·      amennyiben intravénáskontrasztanyaggal végzett röntgen vizsgálatot terveznek Önnél;

·      tervezett vagy fennálló terhességés szoptatás esetén.

Utóbbi esetekben az orvos másvércukorszint csökkentő kezelést (pl. inzulint) állít be.

 

Az Adimet 500 mg filmtablettaalkalmazása nem javasolt a következő esetekben sem:

 

·     inzulinfüggő cukorbetegség (I.típusú diabétesz mellitusz);

·      nem inzulinfüggő cukorbetegség(II. típusú diabétesz mellitusz), ha a kezdetben szulfanilurea  típusúvércukorcsökkentő gyógyszerrel kielégítően kezelt anyagcsere beállításelégtelenné vált (a szulfanilurea-kezelés teljes másodlagos károsodása II.típusú diabétesz mellituszban);

·      18 év alatti életkor.

 

Mirekell figyelni gyermekeknél?

 

Inzulinfüggő cukorbetegség(I. típusú diabétesz mellitusz) esetén az Adimet 500 mg filmtablettát nemszabad bevenni. A fiatal felnőttek nagyon ritka nem inzulinfüggőcukorbetegségére (ún. MODY-diabétesz) vonatkozóan az Adimet 500 mg filmtablettaalkalmazásával kapcsolatban nincsenek tapasztalatok.

 

Az Adimet 500 mgfilmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·      65 év feletti életkor esetén:

Idősebb életkorban az Adimet500 mg filmtabletta kezelés ismert kockázatot jelent. A 65 év felettibetegeknél gyakoribb a szervfunkciók károsodása és/vagy olyan kísérőbetegségek,körülmények jelenléte, amelyek a vér tejsavval történő elsavasodásának (laktátacidózis) nagyobb kockázatával járnak a metformin-kezelés alatt. Kezelőorvosadönti el, hogy az Ön egészségi állapota lehetővé teszi-e az Adimet 500 mgfilmtabletta alkalmazását.

Mivel idősebb életkorban avesefunkció csökken és vesekárosodásnál fennáll a tejsav acidózis veszélye,ezeknél a betegeknél a vesefunkciót rendszeresen ellenőrizni kell (a szérumkreatinin értékek, és az ún. kreatinin clearance meghatározásával), és akezelést csak biztosan normális vesefunkció esetén szabad folytatni. Esetenkéntidős betegeknél a dózist csökkenteni kell.

 

Milyen óvintézkedésekrevan szükség?

 

Figyelni kell arra, hogy afent említett ellenjavallatok fennállnak-e!

Hányás, hasi fájdalom,izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét a kezeléssorán az Ön cukorbetegségének súlyos szövődményét jelezheti (diabéteszesacidózis vagy tejsav acidózis), mely specifikus kezelést igényel. Amennyiben ezelőfordulna Önnél, azonnal hagyja abba az Adimet 500 mg filmtablettaszedését és forduljon orvosához.

 

Mivel a metformin-hidrokloridfelszaporodását a szervezetben, és ezzel a tejsav acidózis veszélyétmindenekelőtt a vesefunkció határozza meg, az Adimet 500 mg filmtablettakezelés elkezdésének feltétele a normális vesefunkció bizonyítása. A kezeléskezdetekor, majd félévenként (illetve pl. köztes fertőzés esetén korábban) avesefunkciót meg kell határozni (szérum kreatinin, illetve kreatinin clearanceidős betegeknél).

 

A májfunkciósértékeket is ellenőrizni kell a kezelés kezdetén és a kezelés folyamán, mivel amájműködés zavara esetén a tejsavlebomlás károsodik.

 

Egyes esetekben a B12-vitaminanyagcserezavara is előfordulhat, ezért a vérképet évenként ellenőriznikell.

 

Ha Önnél érbe adott röntgen kontrasztanyaggalvégzett röntgenvizsgálatot terveznek, az akut veseelégtelenség veszélyemiatt az Adimet 500 mg filmtablettával történő kezelést a vizsgálatot megelőzően,illetve a vizsgálat idejére fel kell függeszteni, és az csak a vizsgálat után48 órával lehet újrakezdeni, amennyiben a veseműködést ellenőrizték ésnormálisnak találták.

 

Általános érzéstelenítésben (altatásban,)illetve ún. gerincvelő érzéstelenítésben végzett műtéteknél az Adimet500 mg filmtabletta kezelést a beavatkozások előtt 48 órával fel kellfüggeszetni, és csak a műtétet, illetve a szájon keresztül történő ételbevitelújraindítását követő 48 óra múlva lehet újrakezdeni, amennyiben a veseműködéstellenőrizték és normálisnak találták.

 

Kivételes esetekbenszulfanilurea készítményekkel végzett kombinációs kezelés vagy másgyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén (lásd „A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek” című részt) a vércukor nem kívánatos mértékbencsökkenhet (hipoglikémia). Ennek a jelei a következők lehetnek: hirtelenverejtékezés, remegés, szívdobogásérzés, nyugtalanság, farkaséhség, száj körülizsibbadás, sápadtság, fejfájás, álmosság, alvászavarok, szorongás,egyensúlyzavar mozgás közben, ingerlékenység, depressziós hangulat. A vércukorszinttovábbi csökkenése esetén eszméletlenség alakulhat ki. A vércukorszint enyhecsökkenése szőlőcukor, cukor vagy cukortartalmú táplálék azonnali bevételévelszüntethető meg. Ha nem tudja azonnal rendezni az alacsony vércukorszintet,sürgősen orvoshoz kell fordulnia.

 

Az alkoholfogyasztás avércukorszint csökkenés, és a tejsav acidózis kockázatát jelenti. Ezért azAdimet 500 mg filmtabletta kezelés alatt alkoholt fogyasztani nem szabad!

 

Akezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Tartós Adimet 500 mgfilmtabletta kezelés során más gyógyszerrel végzett kezelés kezdetekor és befejezésekoris felborulhat a beállított cukorháztartás.

A vércukorszint csökkentőhatás felerősödhet a következő gyógyszerek egyidejű alkalmazásakor:

·      inzulin, szájon át szedhető antidiabetikumok;

·      nem szteroid gyulladáscsökkentők(pl. szalicilátok és pirazolon csoportba tartozó; a fájdalom és gyulladáskezelésére használt gyógyszerek);

·      MAO-gátlók (depressziós betegségekés Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek);

·      oxitetraciklin (antibiotikum);

·      ACE-gátlók (a magas vérnyomáskezelésére használt gyógyszercsoport);

·      fibrátok (a zsíranyagcserekezelésére használt gyógyszercsoport);

·      ciklofoszfamid és származékai(citosztatikumok),

így az Adimet 500 mgfilmtabletta egyedüli hatásával ellentétben túlzott vércukorszint csökkenés(hipoglikémia) alakulhat ki. (Az alacsony vércukorszint tüneteit és kezelésétlásd „Az Adimet 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággalalkalmazható”című részben.)

Az ún. béta-receptorblokkolók, és a szimpatikus tónust csökkentő szerek, pl. a klonidin, reszerpinés guanetidin (magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszerek ésgyógyszercsoportok) is csökkenthetik a vércukorszintet tartós együttadásesetén, ez azért jelentős, mert az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleitugyanakkor elfedhetik.

A metformin kiválasztásátcsökkentő szerek pl. a cimetidin (és egyéb gyomorsav szintet csökkentő szerek)fokozzák a tejsav acidózis veszélyét.

Az Adimet 500 mg filmtablettavércukorszint csökkentő hatását a következő gyógyszerek egyidejű alkalmazásacsökkenti:

·      glükokortikoidok (pl. kortizon - areuma, allergia kezelésére használatos készítmények -);

·      ösztrogén-progeszteron kombinációk(fogamzásgátló tabletták, vagy hormonpótló készítmények a menopauza alatt);

·      adrenalin és egyéb ún. szimpatomimetikumok(olyan gyógyszercsoport, amelyet pl. az alacsony vérnyomás kezelésérehasználnak);

·      glükagon (a nagyon alacsonyvércukorszint kezelésére használt gyógyszer);

·      pajzsmirigy hormonok;

·      tiazid- és kacsdiuretikumok (vízhajtók);

·      diazoxid (a nagyon alacsonyvércukorszint kezelésére használt gyógyszer);

·      fenotiazinok (bizonyos pszichésbetegségek kezelésére használt gyógyszercsoport);

·      nikotinsav származékok (azsíranyagcsere kezelésére használt gyógyszercsoport).

 

Azok az anyagok, amelyek azAdimet 500 mg filmtabletta felszívódását gátolják pl. kolesztiramin (azsíranyagcsere kezelésére használt gyógyszer) az Adimet 500 mg filmtablettahatásának csökkenését okozzák.

 

Hogyan befolyásolja azAdimet 500 mg filmtabletta más gyógyszerek hatását?

Az Adimet 500 mg filmtablettakezelés alatt néhány véralvadás gátlására használt anyag (fenprokoumon ésvalószínűleg egyéb kumarin származékok) kiválasztása felgyorsul, ezértelőzetesen beállított kumarin-terápia mellett az Adimet 500 mg filmtablettakezelés kezdetekor és befejezésekor az alvadási paramétereket szigorúanellenőrizni kell.

 

Az Adimet 500 mgfilmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A készítmény szedése alatt azalkohol fogyasztása kerülendő, mert az alkohol megnövelheti a mellékhatások(pl. tejsav acidózis) előfordulásának lehetőségét.

Az emésztőrendszerimellékhatások elkerülése érdekében az Adimet 500 mg filmtablettát étkezésközben vagy étkezés után javasolt bevenni.

 

Terhességés szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A terhesség alattialkalmazásra vonatkozóan nem áll rendelkezésre kellő tapasztalat. Az inzulint aterhesség alatt elsőbbségben kell részesíteni.

A szoptatásra vonatkozóan nemállnak rendelkezésre tapasztalatok. Nem ismert, hogy a metformin vagymetabolitjai kiválasztódnak-e az anyatejbe. Ha alkalmazása a szoptatás alattelkerülhetetlen, a szoptatást abba kell hagyni.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre:

Az Adimet 500 mg filmtablettaönmagában általában nem befolyásolja a vezetési képességet. Általánosságban nemvárható a gépjárművezetést befolyásoló vércukorszint csökkenés (hipoglikémia)sem. Szulfanilurea típusú vércukorcsökkentőkkel végzett kombinációs kezelés,vagy más ilyen hatással bíró gyógyszerek egyidejű adása esetén agépjárművezetési képességet és a gépek kezeléséhez szükséges képességet alehetséges vércukorszint csökkenés (hipoglikémia) befolyásolhatja.

 

 

3.      HOGYAN KELL SZEDNIAZ ADIMET 500 MG FILMTABLETTÁT?

 

Az Adimet 500 mgfilmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

Amennyiben az Adimet 500 mgfilmtabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynekérzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Adagolás, valamint azalkalmazás módja és időtartama

A cukorbetegség beállításátAdimet 500 mg filmtablettával csak orvos végezheti és a beállított diétáhozkell illeszteni. Ha az orvos másképpen nem rendeli, az adagolás a következő:

A kezelést fokozatosan kellfelépíteni, és napi 1-2 db Adimet 500 mg filmtablettával kell kezdeni (eznaponta 0,5-1 g metformin-hidrokloridnak felel meg). Nem kielégítőanyagcserehatás esetén az orvos utasítására a dózis fokozatosan emelhetőkörülbelül néhány naptól két hétig terjedő időtartam alatt a terápiásanszükséges napi dózisra. Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítményszokásos szükséges napi dózisa 1-6 db filmtabletta (mely napi 0,5 g,maximálisan napi 3 g metformin-hidrokloridnak felel meg). Általában a napidózis 3 db Adimet 500 mg filmtabletta (ez 1,5 gmetformin-hidroklorid/napnak felel meg).

A 6 db filmtablettánálnagyobb napi dózistól (azaz napi 3 g metformin-hidroklorid felett) általábantovábbi hatásfokozódás nem várható.

Mivel a vércukorszintbeállítás során az Adimet 500 mg filmtabletta szükséglet csökkenhet, a terápiáta kezelőorvosnak a napi dózis csökkentésével, illetve alacsony napi dózisnálelhagyási kísérlettel kell - ismételt vércukorszint ellenőrzés mellett -módosítani. Ez mindenekelőtt idős betegeknél fontos, hogy a tejsav acidózisveszélye csökkenjen.

 

Ha az Adimet 500 mgfilmtabletta önmagában nem csökkenti kellő mértékben a vércukorszintet, azAdimet 500 mg filmtabletta szulfanilurea készítménnyel kombinálható.

 

Hogyan és mikor kellbevenni az Adimet 500 mg filmtablettát?

A filmtablettát szétrágásnélkül, étkezés közben vagy étkezés után, folyadékkal (pl. egy pohár vízzel)kell bevenni. Ha a szükséges napi dózis 2 vagy több filmtabletta, a tablettákat2 vagy 3 részre osztva, a főétkezésekkel vagy azokat követően vegye be! A napidózis felosztása kevésbé a jobb vércukorszint csökkentés, mint inkább a jobbtolerálhatóság miatt fontos.

 

Mennyiideig kell szedni az Adimet 500 mg filmtablettát?

Ha az egyéb intézkedések,mint a testsúlycsökkentés, fizikai aktivitás és megfelelő táplálkozás nemkielégítő hatású, a nem inzulinfüggő cukorbetegséget (II. típusú diabéteszmellitusz) tartósan gyógyszerrel kell kezelni. Az Adimet 500 mg filmtabletta kezelésidőtartamáról kezelőorvosa dönt.

 

Ha az előírtnál többAdimet 500 mg filmtablettát alkalmazott

Az Adimet 500 mg filmtablettamérgezés nem okoz vércukorszint csökkenést (hipoglikémiát), de fennáll a tejsavacidózis veszélye. Tejsav acidózis, illetve metformin túladagolás gyanújaesetén a beteget azonnal kórházba kell utalni.

A kezdődő tejsav acidózisjelei a metformin gyomor-bélrendszerre kifejtett mellékhatásaihoz hasonlóak:hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Az izomfájdalommal, a légzés fokozódá­sával,lázas állapottal, tudatzavarral, kómával járó teljes kórkép órák alattkialakulhat és halálozása elérheti az 50%-ot.

 

Ellenintézkedések: Azonnali kórházba utalás. A művesekezelés(hemodialízis) hatékonyan távolítja el a tejsavat és a metformint is. A tünetikezeléshez intenzív kórházi ellátás: a keringés és légzés stabilizálása, azacidózis korrekciója tartozik.

 

Ha elfelejtette bevenni azAdimet 500 mg filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni azAdimet 500 mg filmtablettát, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottfilmtabletta pótlására, hanem a készítmény szedését folytassa az orvosiutasítás szerint.

 

Haidő előtt befejezi az Adimet 500 mg filmtabletta szedését

Ha Ön a kezelést az orvosutasítása nélkül szakítja meg, számolnia kell azzal, hogy a cukorháztartásafelborul, és a cukorbetegség késői következményei, pl. szem-, vese- vagyérkárosodások lépnek fel.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.         LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így azAdimet 500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek. Ha az alább felsorolt mellékhatások valamelyikétészleli, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet tapasztal, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. Csak az orvostudja eldönteni, hogy Ön a rendelt gyógyszert tovább szedheti-e.

 

A mellékhatások az alábbigyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra:

Nagyon gyakori (≥1/10):                       100kezelt betegből legalább 10-nél előfordul.

Gyakori (≥1/100 -<1/10):                      100 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nem gyakori (≥1/1000 -<1/100):           1000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Ritka (≥1/10 000 -<1/1000):      10 000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nagyon ritka (<1/10 000):                     100 000betegből kevesebb, mint 10-nél fordul elő, ide értve az egyedi eseteket és azismeretlen gyakoriságú eseteket is.

 

Nagyon gyakori: emésztőrendszeri tünetek, mint a hányinger, hányás,hasmenés, hasi fájdalom és étvágytalanság. Ezek a tünetek általában a kezeléselindításakor jelentkeznek. A tünetek elkerülése érdekében az Adimet500 mg filmtablettát étkezés közben vagy étkezés után javasolt bevenni.Amennyiben tünetei fennmaradnak, hagyja abba a gyógyszer szedését és beszéljemeg orvosával.

 

Gyakori: ízérzékelési zavarok.

 

Nem gyakori: fejfájás, szédülés, fáradtság.

 

Nagyon ritka: bőrreakciók, mint a bőrvörösség, bőrviszketés éscsalánkiütés; csökkent B12 -vitamin szint; rendellenes májfunkciósvizsgálati értékek vagy májgyulladás, melyek visszafordíthatóak az Adimet500 mg filmtabletta szedésének abbahagyását követően.

 

Nagyon ritka esetbenalakulhat ki az Adimet 500 mg filmtabletta kezelés alatt tejsav acidózis,ami életveszélyes mértékű is lehet (pl. kóma kialakulása). A tejsav acidózisoka lehet a túladagolás mellett a beteg állapotának figyelmen kívül hagyása,vagy az ellenjavallatok fennállása (lásd „Ne szedje az Adimet 500 mgfilmtablettát” című részt). Az ellenjavallatokat ezért szigorúan be kelltartani!

 

A kezdődő tejsav acidózisjelei a metformin gyomor-bélrendszerre kifejtett mellékhatásaihoz hasonlóak:hányinger, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. A tejsav acidózis kiteljesedésenéhány óra alatt bekövetkezhet: izomfájdalom, görcsök, légzési rendellenességek(fokozott légzés), tudatvesztés, kóma tüneti képével, ezért ezen tünetek Adimet500 mg filmtabletta kezelés alatti jelentkezésekor a filmtablettákbevételét azonnal le kell állítani, és azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy azorvost értesíteni kell. Az ellenintézkedéseket (sürgős kórházi beutalássalegyidejűleg) meg kell kezdeni (lásd „Ha az előírtnál több Adimet 500 mgfilmtablettát alkalmazott” c. részt).

 

 

5.       HOGYAN KELL AZADIMET 500 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Eza gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje az Adimet 500 mg filmtablettát. A lejárati időa megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

6.         TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Adimet500 mg filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga ametformin-hidroklorid.

500 mg metformin-hidrokloridfilmtablettánként, mely megfelel 391,3 mg metforminnak.

- Egyéb összetevők:

Mag: magnézium-sztearát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, kukoricakeményítő, karboximetilkeményítő-nátrium, povidonK30.

Bevonat: makrogol 6000, propilénglikol, titán-dioxid (E 171),talkum, hipromellóz.

 

Milyen az Adimet500 mg filmtabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: fehér színű, korong alakú, domború felületűfilmtabletta. Törési felülete fehér színű.

Csomagolás: 30 db / 120 db filmtabletta buborékfóliában ésdobozban.

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

ratiopharm Hungária Kft.

1145 Budapest, Uzsoki u. 36/a

 

Gyártó

Merckle GmbH,

D-89143 Blaubeuren,Ludwig-Merckle-Strasse 3.

Németország

 

OGYI-T-6165/01                      (30db)

OGYI-T-6165/02                      (120db)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. 09. 22.

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!