RATIOGRASTIM 48M NE INJ ET FECSK 5X VÉD

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a Ratiograstim és milyen betegségek eseténalkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Ratiograstim
A Ratiograstim hatóanyaga a filgrasztim. A filgrasztim egy fehérje, melyetbiotechnológiai módszerekkel állítanak elő az Escherichia coli nevűbaktériumban. A vegyület a citokineknek nevezett fehérjecsoporthoz tartozik, ésnagyon hasonlít a szervezetben termelődő egyik természetes fehérjéhez (amelynekneve granulocita-kolónia stimuláló faktor (G-CSF)). A filgrasztim arra serkentia csontvelőt (azt a szövetet, ahol az új vérsejtek termelődnek), hogy többvérsejtet állítson elő, főként bizonyos típusú fehérvérsejteket. Afehérvérsejtek fontos szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Ratiograstim
Kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Ratiograstim készítményt, hogy elősegítse,hogy szervezetében több fehérvérsejt termelődjön. Kezelőorvosa tájékoztatnifogja Önt arról, hogy miért szükséges a Ratiograstim-kezelés. A Ratiograstimszámos különböző állapotban használható, amelyek a következők lehetnek:
- kemoterápia;
- csontvelő átültetés;
- súlyos, krónikus fehérvérsejt szám csökkenés (neutropénia);
- az emberi immunhiányt okozó vírussal (HIV) fertőzött betegek kórosanlecsökkent fehérvérsejtszáma (neutropéniája);
- perifériás vér őssejtjeinek mobilizálása (vér őssejt adáshoz).
2. Tudnivalók a Ratiograstim alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Ratiograstim-ot
- ha allergiás a filgrasztimra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ratiograstim alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészévelvagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- ha köhög, lázas és nehézlégzés alakul ki. Ezek a tünetek a tüdőmegbetegedésének következményei lehetnek (lásd a "4. Lehetségesmellékhatások" c. pont);
- ha sarlósejtes vérszegénysége van (egy örökletes betegség, melyetsarló alakú vörösvértestek képződése jellemez);
- ha fájdalmat érez a has bal felső részén vagy a vállcsúcsban. Ezek a tüneteka lép megbetegedésének következményei lehetnek (lásd a "4. Lehetségesmellékhatások" c. pont).
- ha a vért érintő bizonyos betegségekben szenved (példáulKostman-szindróma, mielodiszpláziás szindróma, a leukémia különböző fajtái);
- ha csontritkulásban szenved. Kezelőorvosa rendszeresenellenőriztetheti a csontsűrűséget.
- ha bármilyen egyéb megbetegedésben szenved, különösen, ha úgy véli,valamilyen fertőzése van.
Amennyiben a csontrendszeri képalkotó vizsgálatot fognak végezni Önnél,tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert,hogy Ratiograstim-kezelésben részesül.
A Ratiograstim-kezelés alatt rendszeres vérvizsgálatra lesz szüksége, annakérdekében, hogy ellenőrizni lehessen a vér neutrofil és egyéb fehérvérsejtjeinekszámát. Ezek az adatok tájékoztatják a kezelőorvost a kezelés hatékonyságáról,és arról, hogy szükség van-e a kezelés folytatására.
Egyéb gyógyszerek és a Ratiograstim
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne alkalmazza a Ratiograstim-ot a kemoterápia előtti és utáni 24 órában.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
A Ratiograstim-ot terhes nőknél nem vizsgálták. Ezért kezelőorvosa úgy dönthet,hogy Ön nem alkalmazhatja ezt a gyógyszert.
Nem ismeretes, hogy a filgrasztim bejut-e az anyatejbe. Ezért kezelőorvosafogja eldönteni, használhatja-e a gyógyszert szoptatás alatt vagy sem.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Ha kimerültséget érez, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Ratiograstim szorbitot és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per előretöltött fecskendő nátriumottartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Ratiograstim-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja...
Az Ön számára szükséges Ratiograstim adag egyrészt attól az állapottól függ,amelyre a Ratiograstim- ot kapja, másrészt a testtömegétől. Kezelőorvosaközölni fogja Önnel, mikor hagyja abba a Ratiograstim alkalmazását. Teljesennormális, ha több Ratiograstim-kezelési cikluson is átesik.
Ratiograstim és a kemoterápia
A szokásos adag naponta 0,5 millió nemzetközi egység (NE)testtömeg-kilogrammonként. Például, ha az Ön testsúlya 60 kg, az Ön napi adagja30 millió nemzetközi egység (NE) lesz. A Ratiograstim első adagját általában 24órával a kemoterápia után fogja megkapni. A kezelés szokásos időtartamakörülbelül 14 nap. Bizonyos betegségekben azonban hosszabb, akár egy hónapigtartó kezelés is szükséges lehet.
Ratiograstim és a csontvelő átültetés
A szokásos kezdő adag naponta 1 millió nemzetközi egység (NE)testtömeg-kilogrammonként.
Például, ha az Ön testtömege 60 kg, az Ön napi adagja 60 millió nemzetköziegység (NE) lesz. Az első Ratiograstim adagot legalább 24 órával a kemoterápiaután, de az elvégzett csontvelő transzfúziót követő 24 órán belül kellmegkapnia. Kezelőorvosa naponta elvégzett vérvizsgálatokkal fogja ellenőrizni akezelés hatásosságát és azt, hogy melyik a legmegfelelőbb adag az Ön számára. Akezelést akkor szüntetik meg, ha a vér fehérvérsejtszáma elér egy adottértéket.
Ratiograstim és a hosszú ideje fennálló, kórosan csökkent fehérvérsejtszám(súlyos, krónikus neutropénia)
A szokásos kezdő adag testtömeg-kilogrammonként napi 0,5 millió és 1,2 milliónemzetközi egység (NE) között mozog, amit egyetlen vagy megosztott adagban kapmeg. Kezelőorvosa ezután vérvizsgálatokkal ellenőrzi a kezelés hatásosságát ésazt, hogy melyik adagolás a legmegfelelőbb az Ön számára. A kórosan csökkentfehérvérsejtszám (neutropénia) kezelése hosszú távú Ratiograstim- kezeléstigényel.
Ratiograstim és az emberi immunhiány vírus (HIV) által okozott fertőzésbenszenvedő betegek kórosan csökkent fehérvérsejt száma (neutropénia)
A szokásos kezdő adag napi 0,1 millió és 0,4 millió nemzetközi egység (NE)között mozog testtömeg- kilogrammonként. Kezelőorvosa rendszeresvérvizsgálatokkal ellenőrzi a kezelés hatásosságát. Amint a fehérvérsejtekszáma visszatért a normális szintre, a kezelés gyakoriságát kevesebb, mint napiegyszeri adagra lehet csökkenteni. A kezelőorvos továbbra is rendszeresvérvizsgálatokkal ellenőrzi az eredményeket, és a legmegfelelőbb adagot írjaelő Önnek. A vér normális fehérvérsejt számának fenntartása érdekében hosszútávú Ratiograstim-kezelésre is szükség lehet.
Ratiograstim és perifériás vér őssejt mobilizálás
Ha Ön saját maga számára ad őssejteket, a szokásos adag naponta 0,5 millió-1millió nemzetközi egység (NE) testtömeg-kilogrammonként. A Ratiograstim-kezelés2 hétig vagy kivételes esetekben ennél hosszabb ideig is tarthat. Kezelőorvosavérvizsgálatok segítségével dönti el, hogy melyik a legalkalmasabb időpont azőssejtek begyűjtésére.
Ha Ön másik személynek ad őssejteket (donor), a szokásos adag naponta 1 milliónemzetközi egység (NE) testtömeg-kilogrammonként. A Ratiograstim-kezelés 4-5napig tart.
Az alkalmazás módja
Ezt a gyógyszert vénába adott (iv.) infúzió vagy szubkután (sc.) (bőr aláadott) injekció formájában alkalmazzák. Ha Ön ezt a készítményt bőr alá adott(szubkután) injekcióban kapja, kezelőorvosa javasolhatja, hogy tanulja megbeadni magának az injekciókat. Kezelőorvosa vagy a gondozását végzőegészségügyi szakember ellátja Önt az ehhez szükséges útmutatásokkal. Enélkül aképzés nélkül ne próbálja meg beadni magának az injekciót. A szükségesinformációk egy része megtalálható a betegtájékoztató végén, de betegségemegfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a szoros és állandó együttműködés akezelőorvossal.
Ha az előírtnál több Ratiograstim-ot alkalmazott
Ha az előírtnál több Ratiograstim-ot alkalmazott, a lehető leghamarabb keressefel kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a Ratiograstim-ot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott injekció pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Ratiograstim alkalmazását
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a Ratiograstim alkalmazását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Jelentős mellékhatások
- Beszámoltak allergiás reakciókról, például bőrkiütésről, a bőrfelszínéből kiemelkedő, viszkető területek megjelenéséről, valamintgyengeséggel, vérnyomáseséssel, légzési nehézséggel és az arc duzzanatával járósúlyos allergiás reakciókról. Ha úgy gondolja, hogy ilyen típusú reakciókjelentek meg Önnél, abba kell hagynia a Ratiograstim injekció alkalmazását, ésazonnal forduljon orvoshoz.
- A lép megnagyobbodásáról és léprepedésről is beszámoltak. A léprepedésegyes esetei végzetes kimenetelűek voltak. Fontos, hogy azonnal értesítsekezelőorvosát, ha a has bal felső területén vagy a bal vállcsúcsban érezfájdalmat, ugyanis ezek a lépet érintő probléma tünetei lehetnek.
- Köhögés, láz vagy nehéz, illetve fájdalmas légzés súlyos, a tüdőtérintő mellékhatások, például tüdőgyulladás, és légzési elégtelenség(respiratorikus distressz szindróma) jelei lehetnek, amely halálos lehet. Halázas lesz vagy a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítsekezelőorvosát.
- Ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved, mindenképpen tájékoztassakezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Ratiograstim készítményt. Néhányfilgrasztim-kezelésben részesülő, sarlósejtes vérszegénységben szenvedőbetegnél sarlósejtes krízis alakult ki.
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint egy betegnél fordulhat elő)mellékhatásként a filgrasztim csont- és izomfájdalmat okozhat. Kérdezze megkezelőorvosát, milyen gyógyszereket szedhet az ilyen panaszok enyhítésére.
A következő, további mellékhatásokat is tapasztalhatja:
Rákos megbetegedésben szenvedőknél
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint egy betegnél fordulhat elő):
- bizonyos máj- vagy vérenzimszintek emelkedett értéke, a vér magashúgysavszintje,
- hányinger, hányás,
- mellkasi fájdalom.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- fejfájás
- köhögés, torokfájás,
- székrekedés, étvágytalanság, hasmenés, az emésztőrendszer belsőfelszínét borító nyálkahártya gyulladása és fekélyesedése (mukozitisz),
- hajhullás, bőrkiütés,
- fáradtság, általános gyengeség.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- meghatározatlan fájdalom.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- érrendszeri betegségek, amelyek a végtagok fájdalmát, vöröseselszíneződését és duzzanatát idézhetik elő.
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- lázzal járó fájdalmas, szilvakék bőrkidudorodások megjelenése avégtagokon és néha az arcon és a nyakon (Sweet-szindróma); érgyulladás, gyakranbőrkiütésekkel kísérve,
- reumás állapot romlása,
- fájdalmas vizelés, vizelési nehézség.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatómeg):
- az átültetett csontvelő kilökődése,
- átmeneti vérnyomáscsökkenés,
- köszvényhez hasonló ízületi fájdalom és duzzanat.
Egészséges őssejt donoroknál
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint egy betegnél fordulhat elő):
- a fehérvérsejtek számának emelkedése, a vérlemezkék számánakcsökkenése, aminek következménye a vérzések, véraláfutások fokozott kockázatalehet,
- fejfájás.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- bizonyos vérenzimszintek emelkedett értéke.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- bizonyos májenzimszintek emelkedett értéke, a vér magashúgysavszintje,
- reumás állapot romlása.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatómeg):
- köhögés; láz és nehézlégzés vagy véres köpet.
Súlyos krónikus neutropéniában szenvedő betegeknél
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint egy betegnél fordulhat elő):
- a vörösvértestek számának csökkenése, ami sápadtsággal, gyengeséggel vagylégszomjjal járhat,
- alacsony vércukorszint, bizonyos vérenzimszintek emelkedett értéke, avér magas húgysavszintje,
- orrvérzés.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- a vérlemezkék számának csökkenése, aminek következménye a vérzések,véraláfutások fokozott kockázata lehet,
- fejfájás,
- hasmenés,
- májnagyobbodás,
- hajhullás, az erek gyulladása, fájdalom az injekció beadásának helyén,bőrkiütés,
- a csontok kalciumvesztése, ízületi fájdalom.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy betegnél fordulhat elő):
- vér, illetve fehérje megjelenése a vizeletben.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ratiograstim-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A külső dobozon és az előretöltött fecskendőn feltüntetett lejárati idő(Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónaputolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat zavaros vagy szilárd részecskékláthatók benne.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ratiograstim
- A készítmény hatóanyaga a filgrasztim. Az oldatos injekció vagyinfúzió milliliterenként 60 millió nemzetközi egység (NE) (600 mikrogramm)filgrasztimot tartalmaz.
Ratiograstim 30 millió NE/0,5 ml: Előretöltött fecskendőnként 30 milliónemzetközi egység (NE) (300 mikrogramm) filgrasztim 0,5 ml oldatban.
Ratiograstim 48 millió NE/0,8 ml: Előretöltött fecskendőnként 48 milliónemzetközi egység (NE) (480 mikrogramm) filgrasztim 0,8 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, jégecetsav, szorbit, poliszorbát80, injekcióhoz való víz.
Milyen a Ratiograstim külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Ratiograstim védőeszközzel ellátott vagy anélküli előretöltött fecskendőbetöltött oldatos injekció vagy infúzió. A Ratiograstim tiszta, színtelen oldat.Minden egyes előretöltött fecskendő vagy 0,5 ml vagy 0,8 ml oldatot tartalmaz.
A Ratiograstim 1, 5, vagy 10 előretöltött fecskendőt tartalmazó csomagban vagy10 (2 dobozban 5 db) előretöltött fecskendőt tartalmazó többszörös kiszerelésiegységben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmiforgalomba.
7. Információk az öninjekciózásról
Ez a rész információkat tartalmaz arról, hogy miként adhatja be magának aRatiograstim injekciót. Fontos, hogy ne próbálja beadni magának az injekciótaddig, amíg kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertőlnem kapta meg az ehhez szükséges speciális kiképzést. Ha nem biztos abban,hogyan kell beadnia saját magának a készítményt vagy bármilyen egyéb kérdésevan, kérjen segítséget kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyiszakembertől.
Hogyan tudom befecskendezni magamnak a Ratiograstim készítményt?
Az injekciót közvetlenül a bőr alá kell beadni. A befecskendezésnek ezt amódját szubkután injekciónak nevezik. Az injekciót minden nap körülbelül ugyanabbanaz időben kell beadnia magának.
Szükséges eszközök
A szubkután injekció beadásához szükséges eszközök:
- a Ratiograstim előretöltött fecskendő;
- alkoholos vagy más, bőrfertőtlenítésre alkalmas kendő;
- olyan hulladékgyűjtő, amelynek falán nem hatol át a tű (a kórházbanvagy gyógyszertárban beszerezhető műanyag hulladékgyűjtő), a fecskendőkbiztonságos megsemmisítése érdekében.
Mit kell tennem, mielőtt beadom magamnak a Ratiograstim szubkután injekciót?
1. Próbálja meg minden nap körülbelül ugyanabban az időben beadni magának azinjekciót.
2. Vegye ki a Ratiograstim előretöltött fecskendőt a hűtőszekrényből.
3. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén látható lejárati időt(Felh.:). Ne használja fel a készítményt, ha a feltüntetett hónap utolsó napjamár elmúlt.
4. Ellenőrizze a Ratiograstim oldat küllemét. Tiszta és színtelen folyadéknakkell lennie. Tilos felhasználni a készítményt, ha szilárd részecskék láthatókbenne.
5. Kevésbé kellemetlen érzést kelt az injekció, ha az előretöltött fecskendőt30 percig állni hagyja, hogy az oldat elérje a szobahőmérsékletet, vagy afecskendőt pár percig óvatosan tartsa a markában. Semmilyen más módon nepróbálja felmelegíteni a Ratiograstim injekciót (pl. ne tegyemikrohullámú sütőbe vagy forró vízbe).
6. Ne távolítsa el a fecskendő védőborítását, csak akkor, hakészen áll az injekció beadására.
7. Alaposan mosson kezet.
8. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet, és minden szükségeseszközt helyezzen elérhető közelségbe (a Ratiograstim előretöltött fecskendőtés az alkoholos kendőket).
Hogyan készítsem elő a Ratiograstim injekciót?
A Ratiograstim befecskendezése előtt a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt és óvatosan, csavarás nélkül húzza le a tűről avédőborítót. Egyenesen kell húznia, ahogyan azt az 1. és 2. ábra mutatja. Neérintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.

2. Előfordulhat, hogy az előretöltött fecskendőben apró légbuborékok vannak. Halégbuborékokat talál, ujjaival finoman ütögesse meg a fecskendőt, amíg abuborékok a fecskendő felső részében össze nem gyűlnek. A fecskendőt felfelétartva nyomja felfelé a dugattyút, és távolítson el minden levegőt afecskendőből.
3. A fecskendő hengerén található egy beosztás. A fecskendő dugattyúját addig aszámig (ml) nyomja, ami megfelel a kezelőorvos által Önnek felírt Ratiograstimadagnak.
4. Még egyszer ellenőrizze, hogy a megfelelő Ratiograstim adag van afecskendőben.
5. Az előretöltött fecskendő most már használatra kész.
Hová kell beadni az injekciót?
Az injekció beadásának legmegfelelőbb helyei:
- a comb felső része; és
- a has területe, kivéve a köldök körüli területet (lásd 3. ábra).

Ha valaki más adja be az injekciót, a felkarok hátsó felszíne is alkalmazható(lásd 4. ábra).
Javasolt naponta váltogatni az injekció beadásának helyét, hogy elkerülhetőlegyen a beadás helyén esetleg kialakuló fájdalom.
Hogyan kell beadni az injekciót?
1. Az alkoholos kendővel fertőtlenítse a bőrfelületet, majd a bőrt csípje ahüvelyk- és mutatóujja közé, anélkül, hogy erősen szorítaná ezt a részt (lásd5. ábra).
2. A tűt teljesen nyomja bele a bőrbe, ahogyan azt a kezelőorvos vagy agondozását végző egészségügyi szakember mutatta (lásd 6. ábra).
3. Finoman húzza vissza a dugattyút, ezzel ellenőrizhető, hogy a tű nem szúrtát valamilyen eret.
Ha a fecskendőben vért lát, húzza ki a tűt, és szúrja be egy másik helyre.
4. A folyadékot lassan és egyenletesen fecskendezze be úgy, hogy a bőrt közbenfolyamatosan összecsípve tartja.
5. Csak a kezelőorvos által előírt adagot fecskendezze be.
6. Ujját a fecskendő dugattyúján tartva távolítsa el a fecskendőt az injekcióbeadási helyéről (lásd
7. kép). A tűt ne irányítsa saját maga vagy mások felé, és a dugattyúhatározott megnyomásával aktiválja a védőeszközt (lásd 8. kép)."Kattanást" fog hallani, ami megerősíti a védőeszköz aktiválását. Atűt a védőhüvely takarja, hogy Ön ne szúrja meg magát.

Ne feledje
Ha bármilyen problémája van, kérjük, ne tartózkodjon tanácsot kérnikezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
Hogyan kell kidobni a használt fecskendőket
- A védőeszköz a véletlen tűszúrás megelőzésére szolgál, ezért amegsemmisítésre vonatkozóan nincs szükség különleges óvintézkedésre. Avédőeszközzel ellátott fecskendőket kezelőorvosa, a gondozását végzőegészségügyi szakember vagy a gyógyszerész utasításainak megfelelően dobja ki.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!