CA SANDOZ +VIT C 1000MG PEZSGŐTBL 10X

1

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

 

Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

Aszkorbinsav, kalcium-karbonát és kalcium-laktát-glükonát

 

Olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

·        Ez a gyógyszer orvosi rendelvénynélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen egyógyszer körültekintő alkalmazása.

·        Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

·        További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez!

·        Sürgősen forduljon orvosához, hatünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

·        Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.  Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + VitaminC 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.  Tudnivalók a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt

3.  Hogyan kell szedni aCalcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

6.  További információk

 

 

1.            Milyentípusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C1000 mg pezsgőtabletta kalciumpótlás ésC-vitamin (aszkorbinsav) hiány kezelésejavallt.

A kalcium és C-vitamin (aszkorbinsav)hiány oka lehet a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalciumés aszkorbinsav igény következtében.

 

A kalcium a szervezetbenlegnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokbantalálható. A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben.Hiányában többek között romlik az idegek, izmok, és a szív működése, avéralvadás hatékonysága. Ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. Anormális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kelljelen lennie a megfelelő szövetekben.

 

Azaszkorbinsav szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásábannélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz amellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normálkötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőzőbetegségekkel szemben.

Hiánybetegségea skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozóvérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen aszőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőségeshiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitaminhipovitaminózist észleljük inkább pl. foghús-vérzésként, ami a C-vitaminban bőtáplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák,gyermekek és idős korúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagosszükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.

Egészségesember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban azalábbi állapotokban, ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhatszükségessé:

·        égési sérülések, alkoholbetegség,daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet,hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásánakfokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-,ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások,sérülések, TBC.

·        Az átlagostól eltérő étkezésielvek tartásánál (pl.: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin-szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyanegyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetveegyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

A pezsgőtabletta elegendőC-vitamint biztosít a napi szükséglet kielégítéséhez fokozott tápanyagigényesetén is.

 

2.            Tudnivalóka Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg PEZSGŐtabletta alkalmazása előtt

 

Ne szedje a Calcium-Sandoz +Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát,

 

·        ha allergiás (túlérzékeny a hatóanyagokravagy a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére (azösszetevőket a 6. pontban találja meg),

·        ha a vér kalcium tartalma túlmagas (hiperkalcémia),

·        ha a vizeletben ürülő kalciummennyiség nagyon magas (hiperkalciúria),

·        ha veseműködése jelentősenkárosodott (súlyos veseelégtelenség) vagy vesekőbetegség áll fenn,

·        ha vasraktározási zavarban szenved(ún. talasszémia, hemokromatózis)

 

Tájékoztassakezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyikeset vonatkozik Önre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát!

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta fokozottelővigyázatossággal alkalmazható,

·        ha vizeletének kalcium tartalma aszokásosnál magasabb (hiperkalciúria),

·        ha veseműködése enyhén, illetveközepes mértékben csökkent,

·        ha korábban bármikorvesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített.

Ezekaz állapotok orvosi vizsgálatot követően mutathatóak ki.

 

Figyelmeztetések:

·        vizeletében ürülő kalciummennyiségét időnként ellenőrizni kell,

·        illetve a húgyutakban képződőkövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.

·        ha Ön ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenázenzimhiányban szenved (a vörösvértestek festékanyagának öröklött zavara), aC-vitamin magas adagban történő alkalmazásakor (napi 4 g), egyedi esetekbenerős ún. hemodialízisről (a vörösvértestek feloldódása) számoltak be.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosatudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerekmódosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymáshatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl.fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.

 

A készítmény alkalmazásánakidején a nagy adagú D-vitamin szedését el kell kerülni. A pezsgőtablettaD-vitaminnal együtt csak orvosi utasításra alkalmazható.

 

A kalcium csökkentheti az egyidejűlegalkalmazott más gyógyszerek felszívódását (pl. etidronát, fenitoin, kinolonok,tetraciklinek, fluorid készítmények). Várjon legalább három órát apezsgőtabletta és más gyógyszerei bevétele között!

 

A kalcium és D-vitamin együttesnagy adagban való alkalmazása csökkentheti a verapamilra vagy a hasonlógyógyszerekre adott reakciót (szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, vagymagas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek).

 

Digitálisz (szívgyógyszerek)típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy adagú kalcium növelheti aszabálytalan szívverés kockázatát.

 

Néhány vizelethajtó gyógyszercsökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását, ezáltal megemelheti avér kalcium-szintjét.

 

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén azegyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg abázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.

 

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsavbevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion-származékok)felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

 

Diszulfirám hatóanyagú gyógyszer és aszkorbinsavegyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.

 

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor aszövetek vas-érzékenysége fokozódik.

 

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukciónalapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal alaboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

 

Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedőbetegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározásesetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!

 

Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor atabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

 

A Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagyitalokkal

A bélből felszívódó kalciummennyiségét egyes ételek egyidejű fogyasztása (pl. spenót, rebarbara, korpa ésgabonapelyhek) csökkenthetik.

 

Terhesség, szoptatás

A kalcium-szedéssel kapcsolatos vizsgálatok eredményeinem utaltak arra, hogy a magzatkárosító kockázat megnövekedne.

Bár a kalcium pótlás hatására több kalcium választódhat ki az anyatejben,  deennek következtében nemkívánatos hatások a csecsemőben nem alakulnak ki.

 

Állatkísérletek ezidáig nemigazoltak a C-vitaminnal összefüggő magzatkárosító hatást. A C-vitamin terhesnőknek az ajánlott adagban (100 mg/nap) biztonságos. Azonban terhességben nemjavasolt a szükségletet jóval meghaladó mennyiségű (1000 mg/nap felettiadagban) C-vitamin fogyasztása. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy terhes nőkneka második trimesztertől a szülésig adott 1000 mg/nap

C-vitamin adag mellettfokozódott az alacsony (< 2,5 kg) születési testtömeg kockázata.
A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptatás alatt a C-vitamin szükségletfokozottabb, de az ajánlott 100 mg/nap adagnál nagyobb mennyiségben történőpótlás nem javasolt.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem befolyásolja hátrányosan azezekhez szükséges képességeket.

 

 

Fontos információ a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyes összetevőiről

Cukorbetegség, alacsonynátrium tartalmú diéta:

Cukorbetegség esetén figyelembekell venni, hogy a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrottartalmaz. Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Alacsony nátrium diétán lévőbetegek esetében a pezsgőtabletta nátrium tartalmát (0,27 g/tabletta) isfigyelembe kell venni.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?

 

A pezsgőtablettát 1 pohárvízben feloldva kell bevenni.

 

Szokásos adagja felnőtteknek,napi ½, legfeljebb 1 pezsgőtabletta.

 

Ha az előírtnál több Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát vett be

Rövid idő alatt bevett nagyadag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be.Valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. Értesítsekezelőorvosát, ha véletlenül D-vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából aszükségesnél többet vett be!

 

Ha elfelejtette bevenni a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot akihagyott adag pótlására.

A soron következő előírtidőpontban folytassa a pezsgőtabletta szedését!

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagygyógyszerészét!

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így aCalcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettának is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások felsorolásaaz alábbi gyakorisági beosztást követi:

Nagyon gyakori (≥1/10):                     100kezelt betegből legalább 10-nél előfordul.

Gyakori (≥1/100 -<1/10):                    100 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nem gyakori (≥1/1000 -<1/100):         1000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Ritka (≥1/10 000 -<1/1000):      10 000 betegből 1-10-nél fordul elő.

Nagyon ritka (<1/10 000):                  100 000betegből kevesebb, mint 10-nél fordul elő, ide értve az   egyedi eseteket és azismeretlen gyakoriságú eseteket is.

Nem gyakori:

- magas kalcium szint avérben, illetve a vizeletben

 

Ritka:

- túlérzékenység, pl. kiütés, viszketés, csalánkiütés

- puffadás, hasmenés, bélgázképződés, székrekedés,hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomorgörcs

 

Nagyon ritka, gyakoriságanem ismert:

- kiterjedt allergiásreakciók (ún. anafilaxia, arc, nyelv, nyak területén vizenyő, ödéma)

- Hosszú ideig nagy adagban szedett Calcium-Sandoz +Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, arra hajlamos emberek esetén a húgyutakban kőképződését segítheti elő.

- bőrpír, bőrvörösség

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

5.       HOGYAN KELL a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000mg pezsgőtablettát TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után nealkalmazza a Calcium-Sandoz + Vitamin C1000 mg pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

A pezsgőtabletták kivétele utángondosan zárja vissza a doboz tetejét!

Legfeljebb 30 ºC-on, azeredeti csomagolásban tárolandó. A tubust szorosan zárva kell tartani.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

·        A készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 gkalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.

·        Egyéb összetevők: keserű aroma por PO430/02, citrom aroma por P05.51,szacharin-nátrium, β-karotin 1%, makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát,vízmentes citromsav, szacharóz.

 

Milyena Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Korongalakú, lapos, metszett élű, rózsaszín, narancs színű porózus felületű,citromillatú pezsgőtabletták.

10pezsgőtabletta, nedvességmegkötő anyaggal kombinált, garanciazáras fehérkupakkal lezárt polipropilén tubusban, dobozban

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

Sandoz Hungária Kft. 1034Budapest, Tímár utca 20.

 

Gyártó:

Novartis Hungária Kft., 1114Budapest, Bartók Béla út 43–47., Magyarország

 

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke-Allee1., D-39179 Barleben,Németország (iroda)

Dieselstrasse 5.,D-70839, Gerlingen, Németország(gyártás helye)

 

Amennyiben a gyógyszerrelkapcsolatban kérdése van, keresse fel kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt!

 

OGYI-T-5255/01

 

Betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2009. 09. 28.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!