MOXALOLE POR BELSŐLEGES OLD TASAK 20X

[Version 7, 07/2005]

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Moxalolepor belsőleges oldathoz

makrogol3350

nátrium-klorid

kálium-klorid

nátrium-hidrogénkarbonát

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosana betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerészeáltal elmondottaknak megfelelően szedje

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkraa későbbiekben is szüksége lehet.

-         További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-         Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-         Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha székrekedése 2 hétenbelül nem enyhül, vagy éppen súlyosbodik. Amennyiben nagyon súlyosszékrekedéssel kezelik (úgynevezett besült széklet), kövesse kezelőorvosautasításait.

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Moxalole por belsőleges oldathoz (atovábbikban Moxalole) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Moxalole szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Moxalole-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Moxalole-t tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.       Milyentípusú gyógyszer a Moxalole és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Moxalolesegít Önnek, hogy megfelelő bélmozgásai legyenek, még abban az esetben is, hahosszabb ideje fennálló székrekedése van. Amennyiben megbeszéltekezelőorvosával, a Moxalole nagyon súlyos székrekedés (úgynevezett besültszéklet) kezelésére is alkalmazható.

A makrogol3350 megnöveli a széklet térfogatát a víz megkötése révén, és ezáltal normalizáljaa vastagbél mozgását. Ennek élettani következményei a lágyabb széklet könnyebbhaladása a bélben és a székelés megkönnyítése. A készítmény sói segítenekfenntartani a szervezet normális só- és vízháztartásának egyensúlyát.

Keresse fel kezelőorvosát,ha tünetei 2 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

Amennyiben nagyon súlyos székrekedéssel kezelik (úgynevezett besültszéklet), kövesse kezelőorvosa utasításait.

2.       Tudnivalóka Moxalole szedése előtt

Ne szedje a Moxalole-t:

-         ha allergiás a makrogolra, nátrium-kloridra, kálium-kloridra vagynátrium-hidrogénkarbonátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt)  egyébösszetevőjére.

-         ha Önnek elzáródás van a beleiben , átlyukadt a bélfala vagysúlyos fokú gyulladásos bélbetegsége van, mint fekélyes vastagbélgyulladás (kolitiszulceróza), Crohn-betegség, toxikus megakolon vagy bélelzáródás.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Moxaloleszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha Ön gyengének érzi magát, nemkap levegőt, nagyon szomjas és fáj a feje, szívelégtelenségben szenved vagy bedagada bokája, hagyja abba a Moxalole szedését és azonnal forduljon orvosához.

Ne szedje hosszabb ideig aMoxalole-t, kivéve, ha orvosa ezt mondja Önnek, például ha olyan gyógyszereketszed, amelyek székrekedést okozhatnak, vagy olyan betegségben szenved, amelyekszékredéssel járnak pl. Parkinson-kór vagy szklerózis multiplex (SM).

 

Gyermekek

Ne adja ezt agyógyszert 12 éves kor alatti gyermekeknek.

Egyéb gyógyszerek és a Moxalole

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség,szoptatás és termékenység

Amennyiben Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne,  agyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolthatást nem észleltek.

3.       Hogyan kell szedni a Moxalole-t?

Ezt agyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Önkezelőorvosa vagy gyógyszerészeáltal elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyibennem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Akészítmény ajánlott adagja székrekedés esetén:

1 tasaknaponta 1-3-szor. A normál adag a legtöbb betegnél 1-2 tasak naponta. Az egyéniválaszreakciótól függően napi 3 tasak is szükséges lehet. Az adag az Önszékrekedésének súlyosságától függ. Néhány nap után ez a legkisebb hatásosadagra csökkenthető. A kezelés időtartama általában két hét. Amennyiben tüneteikét hét után is fennállnak, forduljon orvosához.

Egy tasaktartalmát keverje el fél pohár vízzel (kb. 125 ml). Keverje az oldatot addig,amíg a por feloldódik és igya meg. Amennyiben szeretné, gyümölcslevet ésszörpöt is tehet hozzá közvetlenül a bevétel előtt.

Gyermekek(12 éves kor alatt): nem javasolt.

Akészítmény ajánlott adagja besült (impaktálódott) széklet esetén:

Felnőttek: aszokásos adag 8 tasak naponta. A 8 tasak tartalmát minden nap egy 6 órásidőtartamon belül kell bevenni, maximum 3 napig, amennyiben ez szükséges. Akezelés időtartama besült széklet esetén általában nem haladja meg a 3 napot.

Amennyiben aMoxalole-t besült széklet kezelésére alkalmazza, 8 tasak tartalmát elkeverheti 1 liter vízben. Az elkészített oldat hűtőszekrényben tárolható.

Szív- és érrendszeribetegségben szenvedő betegek:

Besült széklet kezelésekor azadagot úgy kell elosztani, hogy a bevétel óránként maximum két tasak legyen.

Vesekárosodásban szenvedőbetegek:

Sem a székrekedés, sem a besültszéklet kezelésekor nem szükséges az adag módosítása.

Ha azelőírtnál több Moxalole-t vett be

Amennyibentúl sok Moxalole-t vett be és súlyos fokú hasmenése jelentkezett vagy hánynikezdett, hagyja abba a Moxalole szedését addig, amíg ezek elmúlnak, eztkövetően alacsonyabb adaggal kezdje újra. Amennyiben emiatt nyugtalan,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha elfelejtettebevenni a Moxalole-t

Ne vegyenbe kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyongyakori (10-ből több, mint 1 beteget érinthet): gyomorfájdalom és -görcs,hasmenés, hányás, hányinger, gyomormorgás, gyomor-bélrendszeri gázképződésiproblémák

Gyakori(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):viszketés, fejfájás, kéz- láb- vagybokaduzzanat

Nemgyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): bőrkiütés, emésztésizavar, gyomorfelfúvódás

Nagyonritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):súlyos allergiás reakciók,melyek nehézlégzést, az arc, az ajkak, a nyelv és a torok  duzzanatátokozhatják. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli, hagyja abba aMoxalole szedését és azonnal forduljon orvosához. Allergiás reakciók (mint pl. bőrreakció,orrfolyás), magas és alacsony a vér káliumszintek, végbéltáji diszkomfort érzés.

 

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

5.       Hogyankell a Moxalole-t tárolni?

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

A tasakon ésdobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különlegestárolási hőmérsékletet nem igényel.

A nedvességtől való védelemérdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Az elkészített oldat jól lezárvahűtőszekrényben (2°C-8°C között) tárolható . A 6 órán belül fel nem használtoldatot meg kell semmisíteni.

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mittartalmaz az Moxalole?

  • A készítmény hatóanyagai: makrogol 3350 (polietilén-glikol 3350 néven is ismert) 13,125 g, nátrium-klorid 350,7 mg, nátrium-hidrogénkarbonát 178,5 mg, kálium-klorid 46,6 mg.
  • Egyéb összetevők (segédanyagok): aceszulfám-kálium (E950) (édesítőszer), citrom aroma.

Milyen a Moxalole külleme ésmit tartalmaz a csomagolás?

Fehér por belsőleges oldathoz.

13,8 gramm össztömegű tasak, 2, 6, 8,10, 20, 30, 40, 50, 60 és 100 tasak dobozban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja:

Meda Pharma Hungary Kft.

1139 Budapest Váci út. 91.

Magyarország

Gyártó:

RecipharmHöganäs AB

Sporthallsvägen6, SE-263 34 Höganäs

Svédország

vagy

KlockePharma-Service GmbH

StrassburgerStrasse 77, D-77767 Appenweier

Németország

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

Dánia, Norvégia, Franciaország, Finnország,Izland, Lengyelország és Svédország: Moxalole.

Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus,Észtország, Németország,Görögország, Olaszország, Írország, Lettország,Litvánia, Luxemburg, Románia, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, spanyolországHollandia, Portugália és Egyesült Királyság: Molaxole.

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjánakhelyi képviseletéhez:

Meda Pharma Hungary Kft.

1139 Budapest Váci út. 91.

OGYI-T-21291/01                  2x (tasakban)

OGYI-T-21291/02                  6x (tasakban)

OGYI-T-21291/03                  8x (tasakban)

OGYI-T-21291/04                  10x (tasakban)

OGYI-T-21291/05                  20x (tasakban)

OGYI-T-21291/06                  30x (tasakban)

OGYI-T-21291/07                  40x (tasakban)

OGYI-T-21291/08                  50x (tasakban)

OGYI-T-21291/09                  60x (tasakban)

OGYI-T-21291/10                  10x (tasakban)

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. március


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!