NICORETTE ÁTTETSZŐ 15MG/16ÓRA TD TAP 7X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nicorette patch áttetsző 10 mg/16 óra transzdermális tapasz

Nicorette patch áttetsző 15 mg/16 óra transzdermális tapasz

Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermális tapasz

nikotin

 

Olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosirendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlene gyógyszer körültekintő alkalmazása.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

-         További információkért vagy tanácsértforduljon gyógyszerészéhez!

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetetészlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.      Milyen típusú gyógyszer a Nicorette patcháttetsző transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.      Tudnivalók a Nicorette patch áttetsző transzdermálistapasz alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni aNicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nicorette patcháttetsző transzdermális tapaszt tárolni?

6.       További információk

 

 

 

1.           MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ANICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSZDERMÁLIS TAPASZ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Nicorette patch áttetszőtranszdermális tapaszt helyileg kell alkalmazni és arra szolgál, hogyelősegítse a dohányzásról való leszokást, a nikotin utáni sóvárgás és amegvonási tünetek csillapításával, valamint megkönnyítse a dohányzásabbahagyását az olyan dohányosok esetében, akikben van motiváció a leszokásra.

 

A Nicorette patch áttetszőtranszdermális öntapadó tapasz lassan nikotint ad le, ami a bőrön keresztülfelszívódik.

 

Eza tájékoztató csak a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszokravonatkozik.

 

Haa Nicorette classic gum 2 mg és a Nicorette mint gum 2 mg vagy aNicorette freshmint gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumikészítményekről vagy a Nicorette patch 5 mg/16 óra, 10 mg/16 óraés 15 mg/16 óra transzdermális tapaszokról szeretne többet megtudni,akkor az ezekre vonatkozó betegtájékoztatókat olvassa el!

 

 

2.       TUDNIVALÓK A NICORETTE PATCH ÁTTETSZŐTRANSZDERMÁLIS TAPASZ ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Nealkalmazza a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt

§        ha allergiás (túlérzékeny) a nikotinra,vagy a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz egyéb összetevőjére,

§        ha a közelmúltban szívinfarktusa,agyvérzése volt,

§        ha instabil vagy súlyosbodó anginapektoriszban (szív-koszorúér görcs), un. Prinzmetal anginában vagy súlyosszívritmuszavarban szenved, vagy szív-koszorúér műtéten (bypass), ill.szívkoszorú-értágításon esett át korábban,

§        ha magas vérnyomása nincsmegfelelően kezelve,

§        ha 18 éven aluli,

§        ha idült, kiterjedtbőrrendellenességben szenved, pl. pszoriázis, idült bőrgyulladás (dermatitisz),vagy csalánkiütés (urticaria).

 

A Nicorette patch áttetszőtranszdermális tapasz fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

Kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a következő esetekben:

§        ha súlyos szív-érrendszerimegbetegedésben pl. szívelégtelenségben, stabil anginában (szívtáji szorítóérzés) vagy perifériás érszűkületben szenved,

§        ha Önnek gyomorfekélye van,

§        ha pajzsmirigy túltengése van,

§        ha Ön cukorbetegségben szenved,

§        ha Önnél mellékvese tumort (ún. feokromocitómát)diagnosztizáltak,

§        ha Ön súlyos máj- vagyvesebetegségben szenved.

 

A nikotin-pótló kezeléskockázatát a dohányzás folytatásának kockázatával szemben kell mérlegelni.

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is! A dohányzás abbahagyása afenti gyógyszerek adagjának módosítását teheti szükségessé. A dohányzásabbahagyása a cukorbetegségben szenvedők inzulin igényét csökkenti. Ha elkezdihasználni a tapaszt, szervezetében kevesebb nikotin lesz jelen, minthafolytatná a dohányzást és idővel ez a mennyiség tovább fog csökkenni. Ez aváltozás befolyásolhatja a szervezete egyes gyógyszerekre adott válaszát.

 

Terhesség és szoptatás:

Terhes vagy szoptató nő csakkezelőorvosa kifejezett javaslatára alkalmazhat Nicorette patch áttetszőtranszdermális tapaszt. A dohányzás súlyosan károsítja a magzatot és acsecsemőt, ezért a dohányzást nikotinpótló kezelés nélkül kell abbahagyni. Atapasz magzatra és csecsemőre gyakorolt hatása nem teljesen ismert.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességekre:

Járművezetésre vagygépkezelésre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI ANICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSDERMÁLIS TAPASZT?

 

Teljesen hagyja abba adohányzást, amikor a kezelést elkezdi. A sikeres leszokás esélyét ez jelentősenmegnöveli.

 

Milyen erősségű tapasztkell alkalmazni?

A tapasz háromféle erősségben– 10 mg, 15 mg és 25 mg – kapható, melyeket a következőképpen,lépésenként kell alkalmazni:

Ha Ön erős dohányos, azaznapi 15 szál, vagy annál több cigarettát szív el, akkor az alábbiak szerintkell alkalmazni:

 

1.            Kezdje a kezelést a 25 mg/16 óra(22,5 cm2) tapasszal.

2.            A kezelés ideje egyéni. A másodikhónap végén (8 hét után) szervezetének jóval kevesebb nikotinra leszszüksége, mint korábban, tehát az adag csökkenthető. Ekkor hagyja abba a 25mg/16 óra (22,5 cm2 ) tapasz alkalmazását, és kezdje el használni a 15 mg/16 óra(13,5 cm2) tapaszt. Ezt alkalmazza kb. 2 hétig. Ekkortérjen át a 10 mg/16 óra (9 cm2) tapaszra, amitszintén kb. 2 hétig alkalmazzon. Ezután Ön képes lesz életvitelét tapasznélkül is folytatni.

3.            Reggel, amikor felébred, helyezze fela tapaszt, és ne felejtse el levenni 16 óra múlva, mielőtt lefekszik. Haalvás közben fennhagyja a tapaszt, akkor annak hatóanyaga megzavarhatja az Ön alvását.A tapasz normál esetben fürdés, zuhanyzás vagy úszás során nem jön le. Ha mégislejönne, szárítsa meg bőrét alaposan és helyezzen fel egy újat.

 

 

Ha Ön kevésbé erős dohányos,azaz napi 15 szálnál kevesebb cigarettát szív el, akkor a Nicorette patcháttetsző transzdermális tapaszt az alábbiak szerint kell alkalmazni:

 

1.         Kezdje a kezelésta 15 mg/16 óra (13,5 cm2) tapasszal.

2.         A kezelés idejeegyéni. A második hónap végén (8 hét után) szervezetének jóval kevesebbnikotinra lesz szüksége, mint korábban, tehát az adag csökkenthető, ezérttérjen át a 10 mg/16 óra (9 cm2) tapaszra, és alkalmazza azt kb.4 hétig. Ezután Ön képes lesz életvitelét tapasz nélkül is folytatni.

3.         Reggel, amikorfelébred, helyezze fel a tapaszt, és ne felejtse el levenni 16 óra múlva,mielőtt lefekszik. Ha alvás közben fennhagyja a tapaszt, akkor annak hatóanyagaaz Ön alvását megzavarhatja. A tapasz normál esetben fürdés, zuhanyzás vagyúszás során nem jön le. Ha mégis lejönne, szárítsa meg bőrét alaposan éshelyezzen fel egy újat.

 

Hogyan kell a tapasztfelhelyezni?

4.         Mosson kezet,mielőtt a tapasz felhelyezését elkezdi.

5.         Ollóval vágja föla csomagolást a vonal mentén és vegye ki a tapaszt.

6.         Válasszon egytiszta, szőrmentes, száraz felületet a felkarja vagy a csípője vagy a mellkasabőrén, mely sérüléstől, vörösségtől vagy irritációtól is mentes. Ne használjonolajat vagy hintőport, mert az gátolja a tapasz felragadását. Minden napváltoztassa a felragasztás helyét, így csökkentheti a bőrirritációkialakulásának kockázatát.

7.         Húzza le az ezüstszínűalumínium védőréteget. Amennyire csak lehetséges, próbálja meg elkerülni atapadó felület érintését. Nyomja a tapaszt ragadó felületével a kiválasztottbőrfelületre és távolítsa el a tapaszon maradt alumínium védőréteg másik részétis. Ujjával simítsa körbe a szélén is, hogy biztosan ragadjon.

8.         A tapasz érintéseután alaposan mosson kezet.

9.         Ne feledje, ahasznált tapaszban marad még nikotin, ezért körültekintően dobja el úgy, hogygyermek vagy állat hozzá ne férjen. Célszerű félbehajtani, összeragasztani akét felet, visszatenni tasakjába és úgy a háztartási szemétbe dobni vagy agyógyszertárba visszavinni.

Következő nap vegyen előújabb tapaszt és ismételje meg a 4-9. pontban leírtakat!

 

Ha az előírtnál tovább használta a tapaszt vagygyermek alkalmazta azt:

Akár a nikotin-helyettesítőtermékekből vagy a dohányzásból származó túlzott nikotin-fogyasztástúladagolási tüneteket okozhat. A túladagolás tünetei a heveny nikotin-mérgezésselazonosak, ilyenek pl.: a hányinger, nyáladzás, hasi fájdalom, hasmenés,izzadás, fejfájás, szédülés, hallászavar, és kifejezett gyengeségérzés. Ha túlsok tapaszt alkalmazott ill. gyermeke felnyitotta vagy használta a tapaszt,távolítsa el a tapaszt azonnal, és haladéktalanul forduljon orvosához vagymenjen a legközelebbi kórházba és vigye magával gyógyszerét és ezt atájékoztatót!

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aNicorette patch áttetsző transzdermális tapasz is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A tapasz mellékhatásai az egyéb útonalkalmazott nikotinéval egyeznek meg. Ezek általában az alkalmazott adagtólfüggnek.

A legtöbb mellékhatás a kezeléselső heteiben jelentkezik.

 

Nagyon gyakorimellékhatás:

-         viszketés a tapasz helyén

 

Gyakori mellékhatások:

-         szédülés, fejfájás

-         gyomor- vagy bélrendszerikellemetlenség érzése; hányinger, hányás

-         bőrvörösség, kiütés

 

Nem gyakori mellékhatás:

-         a szívdobogásérzés

-         csalánkiütés

 

Nagyon ritka mellékhatás:

-         a terápia felfüggesztésévelmegszűnő pitvarfibrilláció (gyors, szabálytalan szívműködés)

 

Néhány tünet a dohányzásabbahagyásakor jelentkező megvonási tünetekkel lehet összefüggésben pl.: aszédülés, fejfájás és álmatlanság. A dohányzásról való leszokás után fokozódika szájnyálkahártya fekélyének kockázata.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       Hogyankell a Nicorette PATCH ÁTTETSZŐ TRANSZDERMÁLIS TAPASZt tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 C°-ontárolandó.

Az eredeti csomagolásban tartandó.

A dobozonfeltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza a Nicorette patch áttetszőtranszdermális tapaszt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjáravonatkozik.

 

 

6.       Továbbiinformációk

 

Mit tartalmaz a Nicorette áttetsző transzdermálistapasz

 

A készítmény hatóanyaga:

15,75 mg, 23,62 mgill. 39,37 mg nikotin (9, 13,5 ill. 22,5 cm2) tapaszonként

 

Egyéb összetevők:

Közepes molekulatömegű trigliceridek,bázikus butil-metakrilát-kopolimer, akril adhéziós oldat, kálium hidroxid,kroszkarmellóz-nátrium, alumunium-acetilacetonát

 

Hátlap: polietilén-tereftalát film

 

Védőréteg: alumíniummalborított, szilikonozott polietilén tereftalát film (PET).

 

 

Milyen a készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Leírás:

Félig áttetsző, bézs színű,feliratozott, 9 cm2/ 13,5 cm2/ 22,5 cm2nagyságú, négyszög alakú, lekerekített szélű transzdermális tapasz, amely alumíniumés szilikon tartalmú, lehúzható védőréteg borítással van ellátva.

 

Csomagolás:

A tapaszok 3 hatáserősségbenkaphatók, melyek 16 óra alatt 10 mg, 15 mg, illetve 25 mg nikotintadnak le a bőrön át.

 

1 tapasz leforrasztottt,négyrétegű, laminált, feliratozott tasakban, amely papír, polietilén, alumíniumés akrilnitril rétegekből áll.

 

7, 14 és 28 tasak egydobozban.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

 

McNeil AB, 251 09 Helsingborg,Svédország

 

Gyártó

 

LTS LohmanTherapie-Systeme AG

Lohmannstrasse 2

Andernach

D-56626

Németország

 

 

A forgalombahozatali engedély számai:

 

Nicorette patch áttetsző 10 mg/16 óra transzdermálistapasz

 

OGYI-T-10224/03        (7´)

OGYI-T-10224/04        (14´)

OGYI-T-10224/05        (28´)

 

Nicorette patch áttetsző 15 mg/16 óra transzdermálistapasz

 

OGYI-T-10224/06        (7´)

OGYI-T-10224/07        (14´)

OGYI-T-10224/08        (28´)

 

Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermálistapasz

 

OGYI-T-10224/09        (7´)

OGYI-T-10224/10        (14´)

OGYI-T-10224/11        (28´)

 

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010.február 18.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!