CANESTEN HÜVELYTABL APPLIKÁTORRAL 6X

Canesten hüvelytabletta applikátorral

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta

klotrimazol

 

 

Mielőtt elkezdi alkalmazniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkattartalmaz.

-                Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-                Ezt a gyógyszert az orvoskizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számáraártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhezhasonlóak.

-                Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Canesten Gyno 100mg hüvelytabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Canesten Gyno 100 mghüvelytabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Gyno 100 mghüvelytablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell tárolni a Canesten Gyno 100 mghüvelytablettát?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer aCanesten Gyno 100 mg hüvelytabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Canesten Gyno 100 mghüvelytabletta hatóanyaga a klotrimazol, mely a hüvely gombás fertőzésének ésaz ehhez kapcsolódó gyulladásnak a kezelésére alkalmas. Ezeket a fertőzéseketáltalában Candida elnevezésű gombafajok okozzák.

 

A hüvely gombás fertőzéséneka tünetei: hüvelyviszketés, hüvelyi váladékozás (hüvely falát túrós lepedék borítja),hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés, szeméremtest és szeméremajkakvörösek és duzzadtak lehetnek, viszketnek és érzékennyé válnak.

 

 

2.       Tudnivalók a Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Canesten Gyno 100 mg hüvelytablettát:

-         ha allergiás a klotrimazolra vagya gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések:

A Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta alkalmazásaelőtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 naponbelül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben,amely orvosi kivizsgálást igényel.

 

A kezelés szükségesetén megismételhető, mindazonáltal a visszatérő fertőzések a háttérbenmeghúzódó betegségre utalhatnak, így ha a tünetek 2 hónapon belülvisszatérnek, forduljon orvoshoz.

 

Amennyiben Önnél láz (38°Cvagy afeletti a testhőmérséklet), alhasi fájdalom, hátfájdalom, kellemetlenszagú hüvelyváladék, hányinger, hüvelyvérzés és/vagy ehhez társuló vállfájdalomjelentkezik, fel kell keresnie kezelőorvosát.

Fontos figyelmeztetések:

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Agyógyszer ne kerüljön a szembe.

Agyógyszert nem szabad lenyelni.

 

A menstruáció alatt nemszabad a kezelést alkalmazni. A kezelést be kell fejezni a menstruáció kezdeteelőtt.

 

A kezelés ideje alatt kerülnikell a tampon, hüvelyzuhany, spermaölő hatású készítmény vagy egyéb hüvelyikészítmény használatát.

 

A szexuális aktus kerülendő akezelés alatt, mivel a partner is megfertőződhet.

 

A hüvelytablettaalkalmazásának ideje alatt csökkenhet a latex anyagú fogamzásgátló eszközök(gumióvszer, pesszárium) hatásossága és biztonságossága. Ez a hatás átmeneti éscsak a kezelés időtartamára korlátozódik.

 

Gyermekek és serdülők

A Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta 18 éves kor alatt nemalkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiányamiatt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Takrolimusz, szirolimusz

A hüvelyben alkalmazott klotrimazol és aszájon át alkalmazott takrolimusz és szirolimusz (immunszupresszáns szerek)együtt alkalmazva megemelkedett takrolimusz-, és szirolimusz szinteteredményezhet. Ebben az esetben körültekintő orvosi megfigyelés szükséges, ésfigyelni kell a takrolimusz- vagy szirolimusz‑túladagolás tüneteinekmegjelenését.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Akészítmény rendeltetésszerű alkalmazása esetén a hatóanyagnak igen kismennyisége szívódik fel, így nem valószínűsíthető az ártalmassága. Elővigyázatosságbólazonban a klotrimazol alkalmazása a terhesség első három hónapjában kerülendő.

Terhességalatt a hüvelytablettát applikátor nélkül kell használni.

 

Szoptatás

A rendelkezésre álló állatkísérletes adatok szerint aklotrimazol kiválasztódik az anyatejbe. A klotrimazollal történő kezelés sorána szoptatást fel kell függeszteni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Agyógyszer nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Gyno 100 mg hüvelytablettát?

 

Agyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja:

Napontaegy hüvelytablettát kell este a hüvelybe vezetni 6 egymást követő napon keresztül.

 

Akezelés időtartama a gombás fertőzés mértékétől, a tünetek súlyosságától függ.A gombás fertőzés tünetei általában határozottan javulnak/csökkennek a kezeléselső négy napja után. Általában elég a hat egymást követő napig tartó hüvelyikezelés, melyet nem szabad megszakítani, illetve hamarabb befejezni.

Haa tünetek több, mint 7 napig fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben,amely orvosi kivizsgálást igényel.

Akezelés megismételhető, azonban a visszatérő fertőzések egy háttérben állómegbetegedést jelezhetnek. Amennyiben a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek,orvoshoz kell fordulni.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

ACanesten Gyno 100 mg hüvelytabletta 18 éves kor alatt nemalkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiányamiatt.

 

Az alkalmazás módja:

A hüvelytablettát este, lefekvés előtt applikátor segítségévelkell, amilyen mélyen csak lehet, a hüvelybe vezetni Ez a leghatásosabban hátonfekve, kissé felhúzott lábakkal érhető el.

Terhesség alatt a hüvelytablettát applikátor nélkülkell használni.

 

Ahüvelytabletta nedves közegben oldódik fel teljesen, nedvesség hiányában afeloldatlan darabok morzsálódva távozhatnak a hüvelyből. Ennek elkerüléseérdekében olyan mélyen fel kell vezetni a tablettát, amennyire lehetséges.

 

A kezelést ajánlatoskiegészíteni a külső női nemi szervek és a végbéltáji terület külsőlegesenalkalmazott klotrimazol tartalmú krémmel történő kezelésével naponta 2-3alkalommal (1-2 hétig).

 

Aszexuális partner egyidejű helyi kezelése is szükséges (pl. Canesten krémmel),amennyiben tüneteket (pl. viszketés, gyulladás) tapasztal.

 

Applikátor használata:

 

1.      Húzzuk ki az applikátor végét (A) ütközésig. Helyezzük a hüvelytablettát az applikátorba (B) úgy, hogy a tabletta lekerekített oldala kb. félig kiálljon belőle. Az applikátor kerek végét (B) enyhén nyomjuk össze az ujjainkkal.

Canesten 0,5 Bild1

 

2.      A hüvelytablettát tartalmazó applikátort vezessük óvatosan, mélyen a hüvelybe (a legoptimálisabb felhelyezést fekvő helyzetben érjük el).

3.      Az applikátor végét óvatosan nyomjuk ütközésig; eközben a tabletta a hüvelybe kerül. Ezután távolítsuk el az applikátort.

4.      Az applikátort gondosan tisztítsuk meg meleg (nem forró) vízzel.

 

Capture2010

Hüvelytabletta alkalmazása applikátor nélkül:

 

Terhesség esetén applikátor nélkül kell használni

Alapos kézmosás után fogjuk meg a hüvelytablettát és helyezzük a hüvelybe.

Capture2010

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Canesten Gyno 100 mg hüvelytablettát

Amennyibeneste elmarad a hüvelytabletta alkalmazása, akkor a következő reggel kellalkalmazni a folyamatosság biztosítása érdekében. Ne alkalmazzon kétszeresadagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Canesten Gyno 100 mghüvelytabletta alkalmazását

Haa készítmény alkalmazását a fertőzés megszűnése előtt hagyja abba, tüneteivisszatérhetnek.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Akövetkező mellékhatások a klotrimazol forgalomba hozatalt követő vizsgálatainaksorán kerültek azonosításra. Mivel a felsorolt mellékhatások a populáció egynem meghatározható részétől származó spontán jelentéseken alapulnak, így agyakorisági kategóriák szerinti megbízható besorolásuk nem mindig lehetséges.

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

allergiásreakció (ájulás, alacsony vérnyomás, légzési nehézség, csalánkiütés).

 

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatosbetegségek és tünetek

hámlás a nemi szervek területén, viszketés, bőrkiütés,duzzanat, bőrvörösség, diszkomfort érzés, égő érzet, irritáció, kismedenceifájdalom, hüvelyvérzés

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

hasi fájdalom

 

Mellékhatásokbejelentése

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Canesten Gyno 100mg hüvelytablettát tárolni?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A dobozon, buborékcsomagolásonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Canesten Gyno 100mg hüvelytablettát. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Canesten Gyno100 mg hüvelytabletta

·               A készítmény hatóanyaga: 100 mg mikronizált klotrimazol hüvelytablettánként.

·               Egyéb összetevők: hipromellóz, kalcium-laktát-pentahidrát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, tejsav, magnézium-sztearát, kroszpovidon, kukoricakeményítő,mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.

 

Milyen a Canesten Gyno 100 mg hüvelytabletta külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

Fehér vagy halványsárga, hosszúkás, mindkétoldalán enyhén domború tabletta, egyik oldalán „P3”, másik oldalán „BAYER”jelöléssel.

6 db hüvelytabletta buborékcsomagolásbanés dobozban 1 db fehér applikátorral.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 50.

 

Gyártó

Bayer Pharma AG

D-51368 Leverkusen

Németország

 

OGYI-T-8110/05

OGYI-T-8110/06

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2014.augusztus


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!