GANFORT 0,3MG/ML+5MG/ML SZEMCSEPP 3X3ML

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a GANFORT ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A GANFORT két különböző hatóanyagot (bimatoprosztot és timololt) tartalmaz,amelyek mindegyike csökkenti a nyomást a szemben. A bimatoproszt, amely egyprosztaglandin-analóg, az úgynevezett prosztamidok csoportjába tartozógyógyszer. A timolol az úgynevezett béta-blokkolók csoportjába tartozógyógyszer.
A szemben egy tiszta, vízszerű folyadék található, amely táplálja a szem belsőrészét. Ez a folyadék folyamatosan távozik a szemből, és helyette újtermelődik. Ha a folyadék nem tud elég gyorsan távozni, akkor megnő a nyomás aszemgolyóban, amely végső soron látáscsökkenéshez vezethet (ezt a betegségetnevezik zöld hályognak vagy glaukómának). A GANFORT úgy fejti ki hatását, hogycsökkenti ennek a folyadéknak a termelődését, és emellett fokozza a folyadékelvezetését. Így csökkenti a szem belsejében uralkodó nyomást.
A GANFORT szemcseppet a felnőtt és idős betegeknél kialakult magas szemnyomáskezelésére használják. A megnövekedett szemnyomás zöld hályog (glaukóma)kialakulásához vezethet. Orvosa akkor fog GANFORT szemcseppet felírni Önnek, habéta-blokkolót vagy prosztaglandin-analógot tartalmazó más szemcseppekönmagukban nem voltak kellően hatásosak.
2. Tudnivalók a GANFORT alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a GANFORT oldatos szemcseppet
- ha allergiás a bimatoprosztra, a timololra, béta-blokkolókra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban vagy jelenleg légzési problémái voltak, illetve vannak, példáulasztma vagy súlyos krónikus obstruktív (elzáródásos) légúti betegség (ez egysúlyos tüdőbetegség, amely sípoló légzést, légzési nehézséget és/vagy makacsköhögést okoz).
- ha szívproblémái vannak, például lassú a szívverése, szívblokkban vagyszívelégtelenségben szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakjelenleg fennállnak vagy a múltban előfordultak Önnél:
- szívkoszorúér-betegség (lehetséges tünetek többek között: mellkasi fájdalomvagy szorítás, légszomj vagy fulladás), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás;
- szívritmussal kapcsolatos zavarok, például lassú szívverés;
- légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség;
- rossz vérkeringéssel járó betegség, (például Raynaud-kór vagyRaynaud-szindróma);
- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a timolol elfedheti a pajzsmirigybetegségjeleit és tüneteit;
- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit éstüneteit;
- súlyos allergiás reakciók;
- máj- vagy veseproblémák;
- szemfelszín-problémák;
- a szembelnyomás csökkentésére irányuló műtét után a szemgolyó egyik rétegénekleválása.
- a makuláris ödéma ismert kockázati tényezői (a szem ideghártyájánakduzzanata, amely látásromlást okoz), például szürkehályogműtét.
Ha sebészeti beavatkozáshoz Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják, előttefeltétlenül közölje orvosával, hogy GANFORT szemcseppet használ, mert a timololmódosíthatja az altatás vagy érzéstelenítés során használt bizonyos gyógyszerekhatását.
A GANFORT hatására szempillái besötétedhetnek és megnőhetnek, illetve a szemhéjkörüli bőr is besötétedhet. Bizonyos idő után a szivárványhártya színe issötétebbé válhat. Ezek a változások tartósan megmaradhatnak. A változásokszembetűnőbbek, ha a kezelés csak az egyik szemét érinti.
Gyermekek és serdülők
A GANFORT nem alkalmazható 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében.
Egyéb gyógyszerek és a GANFORT
A GANFORT és más gyógyszerek (többek között a zöld hályog elleni más szemcseppek)módosíthatják egymás hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenlegvérnyomáscsökkentő gyógyszert, szívgyógyszert, cukorbetegség (diabétesz)kezelésére szolgáló gyógyszert, kvinidint (szívproblémák, illetve a maláriabizonyos típusainak kezelésére) vagy depresszió kezelésére szolgáló (fluoxetinvagy paroxetin tartalmú) gyógyszert szed, illetve ha nemsokára ilyengyógyszerek valamelyikét fogja szedni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével. Ne alkalmazza a GANFORT szemcseppet, ha terhes; kivéve,ha az orvos a terhesség ismeretében is ezt javasolja.
Ne használja a GANFORT szemcseppet a szoptatás időszakában. A timolol bejuthataz anyatejbe.
Kérje orvosa tanácsát, mielőtt bármilyen gyógyszert használna szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre:
A GANFORT egyes betegeknél homályos látást okozhat. Ne vezessen, illetve nekezeljen gépeket, amíg a látása ki nem tisztul.
A GANFORT benzalkónium-kloridot tartalmaz
A GANFORT tartalmaz egy benzalkónium-klorid nevű tartósítószert. Abenzalkónium-klorid irritálhatja a szemet és elszínezi a lágy kontaktlencséket.Ne használja a szemcseppet kontaktlencse viselése közben. A becseppentéstkövetően várjon legalább 15 percet, mielőtt a kontaktlencséket visszahelyezi aszemébe.
3. Hogyan kell alkalmazni a GANFORT-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja napi 1 csepp a kezelendő szembe, mégpedigreggelente vagy esténként.
A szemcseppet mindennap azonos időpontban kell alkalmazni.
Használati utasítás
Ne használja a szemcseppet, ha a tartály nyakán lévő biztonsági zár az elsőhasználat előtt sérült.

1. Mosson kezet. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a mennyezetre.
2. Óvatosan húzza lefelé az alsó szemhéjat, amíg egy kis zseb alakul ki.
3. Fordítsa lefelé a tartályt és nyomjon 1 cseppet a kezelendő szembe.
4. Engedje el az alsó szemhéjat, és csukja be a szemét.
5. Miközben csukva tartja a szemét, nyomja ujjával a becsukott szeme sarkát (azorr felőli részen), és tartsa így 2 percig. Ez segít megakadályozni, hogy aGANFORT a teste más részeibe is eljusson. Ha a csepp mellé megy, akkorpróbálkozzon újra.
A szennyeződés elkerülése érdekében a tartály hegyét ne érintse hozzá aszeméhez vagy bármi máshoz. Használat után rögtön csavarja vissza a kupakot atartályra.
Ha a GANFORT mellett más szemészeti gyógyszerkészítményt is használ, akkor akét készítmény alkalmazása között várjon legalább 5 percet. A szemkenőcsöt vagyszemgélt utoljára vigye fel.
Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott
Ha az előírtnál több GANFORT-ot alkalmazott, ez valószínűleg nem okoz semmilyenkomoly károsodást. Alkalmazza a következő adagot a szokásos időben. Amennyibenez mégis nyugtalanítja, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot
Ha elfelejtette alkalmazni a GANFORT-ot, amint észlelte az elmaradást,alkalmazzon egy cseppet, majd a továbbiakban térjen vissza a megszokottadagoláshoz. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a GANFORT alkalmazását
A megfelelő hatás elérése érdekében a GANFORT-ot naponta kell alkalmazni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végzőegészségyügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. Általában tovább folytathatja a szemcseppalkalmazását, kivéve, ha a mellékhatások súlyosak. Ha nyugtalan a mellékhatásokmiatt, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Ne hagyja abba aGANFORT alkalmazását anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával.
A mellékhatások megjelenésének valószínűségét az alábbi kategóriák szerintcsoportosítottuk:
http://www.pharmindex.hu/btab/Ganfort35-oszcs4.gif
A GANFORT alkalmazása esetén az alábbi szemészeti mellékhatásokjelentkezhetnek:
Nagyon gyakori:
szemvörösödés
Gyakori:
égő, viszkető, szúró érzés, fényérzékenység, szemfájdalom, a szemekösszeragadása, szemszárazság, idegentest érzés a szemben (mintha valamibelement volna a szembe), a szemfelület apró sérülései gyulladással vagyanélkül, a látásélesség zavara, a szemhéjak vörösödése és viszketése, aszemhéjak besötétedése, a szem körüli bőr sötétebb színűvé válása, fejfájás,hosszabb szempillák, szemirritáció, könnyezés, a szemhéjak megduzzadása, csökkentlátás, orrfolyás, szem körüli szőrnövekedés, szédülés.
Nem gyakori:
szivárványhártya gyulladása, duzzadt kötőhártya (megduzzad a szem átlátszórétege), a szemhéjak fájdalma, karikás szemek, befelé növő szempillák, aszivárványhártya sötétebb színűvé válása, beesettnek tűnő szemek, a szemhéjakeltávolodnak egymástól, légszomj.
Nem ismert:
cisztoid makuláris ödéma (a szem ideghártyájának duzzanata, amely látásromlástokoz), légzési nehézség / sípoló légzés.
További mellékhatások jelentkezését is megfigyelték olyan betegeknél, akikbimatoprosztot tartalmazó más szemcseppeket alkalmaztak, így ezek amellékhatások a GANFORT alkalmazásakor is előfordulhatnak:
Allergiás szemreakciók, a szempillák besötétedése, a szivárványhártya színénekbesötétedése, fokozott pislogás, vérzés a szem hátsó részében (retinavérzés),gyulladás a szem belsejében;
Magas vérnyomás;
Gyengeség;
A májműködést mutató vérvizsgálati eredmények emelkedése.
További mellékhatások jelentkezését is megfigyelték olyan betegeknél, akiktimololt tartalmazó más szemcseppeket alkalmaztak, így ezek a mellékhatások aGANFORT alkalmazásakor is előfordulhatnak. Az egyéb helyileg alkalmazottszemészeti gyógyszerekhez hasonlóan a timolol is felszívódik a vérkeringésbe.Ez az intravénás és/vagy szájon át bevett béta-blokkolókhoz hasonlómellékhatásokat eredményezhet. Helyi szemészeti alkalmazás esetén amellékhatások ritkábban alakulnak ki, mint ha a gyógyszert például szájon átveszi be vagy intravénásan kapja. A felsorolt mellékhatások a szemproblémák kezelésérealkalmazott béta-blokkoló gyógyszerosztály összes lehetséges reakciójáttartalmazzák:
Súlyos allergiás reakciók duzzanatok kialakulásával és légzési nehézségekkel,amelyek életveszélyesek is lehetnek; allergiás reakciók (többek közöttbőrkiütés, viszketés, csalánkiütés);
Alacsony vércukorszint;
Alvászavar, rémálmok, depresszió, memóriazavar;
Ájulás, sztrók (agyi érkatasztrófa), az agy vérellátásának csökkenése, amiaszténia grávisz (fokozott izomgyengeség) tüneteinek súlyosbodása, bizsergés,szédülés;
A szem felszínének csökkent érzékenysége, kettőslátás, petyhüdt szemhéjak,szemnyomás csökkentésére irányuló műtét után a szem egyik belső rétegénekelválása, a szem felszínének gyulladása, homályos látás;
Szívelégtelenség, a szívverés ritmuszavara vagy leállása, a szívveréslassulása, lassú vagy szapora szívverés, túlzott folyadékfelhalmozódás aszervezetben ("vizenyő"), mellkasi fájdalom;
Alacsony vérnyomás, a végtagok megduzzadása vagy hidegségérzet a végtagokban azerek összeszűkülése miatt;
Köhögés;
Hasmenés, gyomorfájás; émelygés és rosszullét; ízérzékelési változások,emésztési problémák, szájszárazság;
Kivörösödő pikkelyes (hámló) foltok a bőrön, bőrkiütés, hajhullás;
Izomfájdalom;
Csökkent szexuális vágy, szexuális funkciózavar;
Kimerültség.
Foszfátot tartalmazó szemcseppek esetében jelentett egyéb mellékhatások
Nagyon ritkán, néhány beteg esetében, akiknél a szem elülső részén a tisztaréteg (a szaruhártya) súlyosan károsodott, homályos foltok alakultak ki aszaruhártyán, a kezelés alatti kalciumlerakódás miatt.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségyügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a GANFORT-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után nealkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Felbontás után az oldat szennyeződhet, ami szemfertőzést okozhat. Ezértfelbontás után 4 héttel dobja el a tartályt még akkor is, ha esetleg van mégbenne oldat. Emlékeztetőül írja fel a felbontás dátumát a dobozon a megfelelőhelyre.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a GANFORT
- A készítmény hatóanyagai: 0,3 mg/ml bimatoproszt és 5 mg/ml timolol, amelymegfelel 6,8 mg/ml timolol-maleátnak.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid (tartósítószer), nátrium-klorid,dinátrium-hidrogén- foszfát-heptahidrát, citromsav-monohidrát és tisztítottvíz. Kis mennyiségű sósav vagy nátrium- hidroxid az oldat megfelelő pH-jának(savasságának) beállításához.
Milyen a GANFORT külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A GANFORT színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta szemcsepp oldat, műanyagtartályban. Minden doboz 1 db vagy 3 db csavaros kupakos műanyag tartályttartalmaz. Valamennyi tartály körülbelül félig van feltöltve, és 3 ml oldatottartalmaz. Ez négyheti alkalmazásra elegendő. Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!