CIPRALEX MELTZ 20MG SZÁJ DISZP TABL 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET ( 2007

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Cipralex MELTZ 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

Cipralex MELTZ 20 mg szájban diszpergálódó tabletta

eszcitaloprám

 

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusúgyógyszer a Cipralex MELTZ és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a CipralexMELTZ szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni aCipralex MELTZ-et?

4.       Lehetségesmellékhatások

5        Hogyan kell a CipralexMELTZ-et tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIPRALEX MELTZ ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Cipralex MELTZ az ún. szelektív szerotoninvisszavétel-gátló(SSRI) antidepresszívumok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyiszerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszerzavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a velekapcsolatos betegségek kialakulásában.

 

Az eszcitaloprám tartalmú Cipralex MELTZ-et a depresszió(major depressziós epizódok) és a szorongásos zavarok (pl. a tériszonnyal járóvagy anélkül fellépő pánikzavar, szociális szorongásos zavar (szociális fóbia),generalizált szorongás és kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A CIPRALEXMELTZ SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a CipralexMELTZ-et

-         ha allergiás (túlérzékeny) az eszcitaloprámravagy a Cipralex MELTZ bármely egyéb összetevőjére (lásd a 6. „Továbbiinformációk” pontot).

-         ha egyidejűleg az ún. MAO gátlókcsoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használtszelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot(antibiotikum) szed.

 

ACipralex MELTZ fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjük,bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassakezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelésemegválasztásában. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

·        ha epilepsziája van. A Cipralex MELTZ kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok elsőalkalommal lépnek fel, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd4. „Lehetséges mellékhatások” pontot).

·        ha máj- vagy vesebetegségbenszenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.

·        ha cukorbetegsége van. A Cipralex MELTZ kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Azinzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosításaválhat szükségessé.

·        ha alacsony a vér nátriumszintje.

·        ha fokozott hajlama vanvérzékenységre és bőrbevérzésekre.

·        ha elektrosokk (elektrokonvulzív)kezelésben részesül.

·        ha koszorúér-betegségben szenved.

 

Kérjük,vegye figyelembe

Néhány mániás depresszióbanszenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változógondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyettapasztal, keresse fel orvosát!

 

A kezelés első heteibenelőfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhatnehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

 

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásosbetegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagyszorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagyöngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezeléskezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időrevan szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggellehetnek ilyen gondolatai:

-         ha korábban voltak máröngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

-         ha Ön egy fiatal felnőtt.Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkalkezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnélfiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

 

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolataitámadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

 

Hasznos lehet, ha egyrokonának vagy közeli barátjánakbeszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogyolvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, haúgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Önmagatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

 

Alkalmazása gyermekeknélés 18 éves kor alatti serdülőknél

A Cipralex MELTZ alkalmazása általában nem javallott gyermekek és18 éves kor alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe acsoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknélfokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és azellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh)veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Cipralex MELTZ-et, amennyiben úgy látja,hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Cipralex MELTZ-et írt fel 18 éves koralatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra akezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetekkialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, akia Cipralex MELTZ készítményt szedi.Emellett az Cipralex MELTZ hosszútávú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitívfunkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nembizonyított.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Tájékoztassa orvosát, ha azalábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

 • Az ún. „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)” csoportjába tartozó, alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin. Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a Cipralex MELTZ-et szedni. A Cipralex MELTZ kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét el- kezdené szedni.
 • Az ún. „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
 • Az ún. „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
 • Linezolid (antibiotikum).
 • Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére használják) és triptofán.
 • Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál).
 • Szumatriptan és hasonló (a migrén kezelésére haszná­la­tos) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
 • Cimetidin és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés /stroke/ kockázatát csökkenti). Növelhetik a Cipralex MELTZ vérszintjét.
 • Orbáncfű (Hiperikum perforátum – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény).
 • Acetilszalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként /ún. antikoagulánsként/ alkalmazott gyógyszerek). Ezek növelheti a vérzési hajlamot.
 • Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok). Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, a Cipralex MELTZ kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
 • A meflokvin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata.
 • Neuroleptikumok (skizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazzák) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam, és antidepresszánsok.
 • Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). A Cipralex MELTZ adagjának módosítása válhat szükségessé.

 

ACipralex MELTZ egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A CipralexMELTZ-et ne étkezés közben vegye be (lásd a 3. „Hogyan kell szedni a CipralexMELTZ-et” pontot).

 

Nem valószínű ugyan, hogy a CipralexMELTZ fokozza az alkohol hatását, de az alkoholfogyasztást mégis tanácsoskerülni a Cipralex MELTZ kezelés időtartama alatt.

 

Termékenység,terhesség és szoptatás

Tájékoztassa kezelőorvosát,ha terhes, vagy terhességet tervez. Amennyiben terhes vagy szoptat, ne szedjen CipralexMELTZ-et, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket éskockázatokat.

 

Tájékoztatjuk, hogyamennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában szedi a Cipralex MELTZ-et,újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékeselszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség,hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy -renyheség, élénk reflexek,remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás,aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnéla fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

 

Győződjön meg arról, hogyszülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Cipralex MELTZ-kezelés alattáll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történikkezelés Cipralex MELTZ-el növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapotkialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak(PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezeka tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ezaz Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjévelés/vagy orvosával.

 

Amennyiben terhesség alattalkalmazza a Cipralex MELTZ-et, a gyógyszer szedését soha ne hirtelenül hagyjaabba.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A gépjárműve­zetés, illetve a gépkezelés kerülése javasoltmindaddig, amíg nem tisztá­zódik, hogy miként hat Önre a gyógyszer.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A CIPRALEX MELTZ-ET?

 

ACipralex MELTZ-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A Cipralex MELTZ szájbandiszpergálódó tablettát mindennap, naponta egyszer kell bevenni. A CipralexMELTZ-et nem étkezés közben kell bevenni.

ACipralex szájban diszpergálódó tabletta könnyen széttörik, ezért óvatosan fogjameg. Ne érjen a tablettához nedves kézzel, mert a tabletta összetörhet.

 

1.    Fogja meg a buborékcsomagolásszélét és a perforációnál óvatosan tépjen le egy darabot (cellát) a csíkból.

2.    Óvatosan válassza le abuborékcsomagolás hátlapját.

3.    Helyezze a tablettát anyelvére. A tabletta a szájban gyorsan feloldódik és víz nélkül lenyelhető.

 

 

Felnőttek

Depresszió

A Cipralex MELTZ szokásosjavasolt adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisannapi 20 mg-ra emelheti.

 

Pánikzavar

A kezdőadag 5 mg napontaegyszer az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mg-ra emelnék. Az adagot azorvos maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

 

Szociális szorongásoszavar (szociális fóbia)

A szokásos javasolt adag 10mg Cipralex MELTZ naponta egyszer. Attól függően, hogy Ön miként érzi magát, azorvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy maximálisan napi 20 mg-ra emelheti  agyógyszer adagját.

 

Generalizált szorongás

A szokásos javasolt adag 10mg Cipralex MELTZ naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi20 mg-ra emelheti.

 

Kényszerbetegség

A szokásos javasolt adag 10mg Cipralex MELTZ naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi20 mg-ig emelheti.

 

Időskor (65 év felett)

Akezdőadag rendszerint 5 mg, naponta egy adagban bevéve.

 

Gyermekek és serdülők(18 éves kor alatt)

A Cipralex MELTZ alkalmazásagyermekeknél és serdülőknél általában nem javallott. További információért lásd2. „Tudnivalók a Cipralex MELTZ szedése előtt” pontot.

 

A kezelés időtartama

Néhány hétbe telhet, amígjobban érzi magát. Folytassa a Cipralex MELTZ szedését, még akkor is, ha időbetelik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában.

 

Soha ne változtassa meg agyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszéltevolna.

 

Mindaddig folytassa a Cipralex MELTZ szedését, amígazt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tüneteivisszatérhetnek. Azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést méglegalább 6 hónapig ajánlott folytatni.

 

Haaz előírtnál több Cipralex MELTZ-et vett be

Ha az előírtnál több CipralexMELTZ-et vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy alegközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye eztmeg, ha nem mutat­koznak rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következőklehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás,szívritmusváltozás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartászavara. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Cipralex MELTZ dobozát!

 

Haelfelejtette bevenni a Cipralex MELTZ-et

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására. Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvéselőtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedigfolytassa a kezelést a megszokott időben. Amennyiben már csak éjszaka vagy akövetkező napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja,hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.

 

Haidő előtt abbahagyja a Cipralex MELTZ szedését

Ne hagyja abba a CipralexMELTZ szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelésvégére ért, a kezelést általában a Cipralex MELTZ adagját néhány hét alattfokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

 

A CipralexMELTZ kezelés leállítása, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérőjellegzetes tünetekkel járhat. Ez megszokott a Cipralex MELTZ kezelésleállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte a CipralexMELTZ-et, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbbesetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban atünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább isfennállhatnak). Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Cipralex MELTZ kezelésleállításakor súlyos tüneteket észlel. Orvosa lehet, hogy arra kéri majd,kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abbaa kezelést.

 

Azabbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik: szédülés (bizonytalanságérzésvagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban)áramütésszerű érzés (a fejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok,álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés, verejtékezés (beleértve azéjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagytájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés, látászavarok,szívdobogásérzés.

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Cipralex MELTZ is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezeléstkövetően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül többbetegsé­gének tünete is lehet, amelyek állapotának javulásával ugyancsakenyhülnek.

 

Forduljon kezelőorvosához,amennyiben az alábbi tüneteket észleli a kezelés során:

 

Nem gyakori mellékhatások (1000betegből 1-10 beteget érint):

·        Rendellenes vérzések, beleértve azemésztőrendszeri vérzéseket.

 

Ritka mellékhatások (10000betegből 1-10 beteget érint):

 • ha bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanatot észlel, illetve légzési vagy nyelési nehézsége van (allergiás reakció), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba.
 • a magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek. E tünetek jelentkezése esetén forduljon kezelőorvosához.

 

Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli,azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba:

 • vizelési nehézség
 • görcsrohamok (lásd szintén „A Cipralex MELTZ fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” pontot)
 • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitis) utalhat.

 

A fentiek mellett azalábbi mellékhatásokat jelentették még:

 

Nagyon gyakori mellékhatások (10betegből több mint 1 beteget érint):

·        Émelygés

 

Gyakori mellékhatások (100betegből 1-10 beteget érint)

 • orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
 • csökkent vagy fokozott étvágy
 • szorongás, nyugtalanság, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
 • hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
 • fokozott verejtékezés
 • izom- és ízületi fájdalom
 • szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
 • fáradtság, láz
 • testtömeg-növekedés

 

Nem gyakori mellékhatások (1000betegből 1-10 beteget érint):

 • csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
 • fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
 • zavart álmok, ízérzékelési zavar, ájulás
 • pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
 • hajhullás
 • hüvelyi vérzés
 • testtömeg-csökkenés
 • gyors szívverés
 • kar- és lábduzzanat
 • orrvérzés.

 

Ritka mellékhatások (10000betegből 1-10 beteget érint):

 • agresszió, elszemélytelenedés, hallucináció
 • lassú szívverés

 

Néhány beteg beszámolt azalábbiakról (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

·        önkárosító vagy öngyilkosgondolatok, lásd szintén a „A Cipralex MELTZ fokozott elővigyázatossággalalkalmazható” pontot.

 • a nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
 • felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
 • kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
 • rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
 • a hímvessző fájdalmas merevedése

·        vérzési rendellenességek,beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést és az alacsony vérlemezkeszámot

·        hirtelen kialakuló bőr- vagynyálkahártya-duzzzanat (angioödéma)

·        megnövekedett vizeletmennyiség(túlzott ADH kiválasztás)

·        tejcsorgás nem szoptató nőknél

·        mánia.

 • csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

 

Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz(a Cipralex MELTZ hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkal­mazásakoregyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

 • akaratlan izommozgások
 • kóros étvágytalanság.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A CIPRALEX MELTZ-ET TÁROLNI?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozonés a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a CipralexMELTZ-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb30 ºC-on tárolandó.

Afénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a CipralexMELTZ

Akészítmény hatóanyaga az eszcitaloprám.10 mg vagy 20 mg eszcitaloprám Cipralex szájban diszpergálódó tablettánként.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, bázikus butil-metakriláltkopolimer, magnézium-sztearát, mannit, kroszpovidon, nátrium-hidrogénkarbonát, vízmentescitromsav, természetes és mesterséges menta aroma és szukralóz (E955).

 

Milyen a készítmény küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

Cipralex MELTZ 10 mg: fehér vagy csaknem fehér, enyhénpettyes, lapos, metszett élű, kerek, 9.5 mm átmérőjű tabletta, egyikoldalán ELO jelzéssel ellátva.

Cipralex MELTZ 20 mg: fehér vagy csaknem fehér, enyhén pettyes, lapos,metszett élű, kerek, 12,7 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán ENOjelzéssel ellátva.

 

ACipralex MELTZ 10 mg és 20 mg: 12, 30 vagy 60 db szájban diszpergálódó tablettaalumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

H.Lundbeck A/S

Ottiliavej9

DK-2500Valby, Koppenhága

Dánia

 

Gyártó:

Elaiapharm

2881 Route des Crêtes

Z.I. Les Bouillides- Sophia Antipolis

F 06560 Valbonne

Franciaország

 

és

 

H. LundbeckA/S

Ottiliavej9

DK-2500Valby, Koppenhága

Dánia

 

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjánakhelyi képviseletéhez:

 

LundbeckHungária Kft.,

1037Budapest,

Montevideou. 3/b

 

Ezt a gyógyszert azEurópai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria

Cipralex MELTZ 10 20 mg Schmelztablette

Belgium

Sipralexa Odis 10 20 mg Comprimé orodispersible / Orodispergeerbare tablet

Bulgária

Cipralex MELTZ 10 20 mg Таблетка, диспергираща се в устата

Ciprus

Cipralex MELTZ 10 20 mg Δισκίο διασπειρόμενο στο οτόμα

Cseh Köztársaság

Cipralex Orotab 10 20 mg Tableta dispergovatelná v ústech

Dánia

Cipralex MELTZ 10 20mg Smeltetablet

Észtország

Cipralex MELTZ 10 20 mg

Finnország

Cipralex 10 20 mg Tabletti, suussa hajoava

Franciaország

Seroplexoro 10 20 mg Comprimé orodispersible

Németország

Cipralex MELTZ 10 20 mg Schmelztabletten

Görögország

Cipralex MELTZ 10 20 mg Δισκίο διασπειρόμενο στο οτόμα

Magyarország

Cipralex MELTZ 10 20 mg szájban diszpergálódó tabletta

Izland

Cipralex MELTZ 10 20 mg Munndreifitafla

Írország

Lexapro Meltz 10 20 mg Orodispersible tablets

Olaszország

Cipralex 10 20 mg Compressa orodispersibile

Lettország

Cipralex MELTZ 10 20 mg Mutē disperģējamās tabletes

Litvánia

Cipralex MELTZ 10 20 mg Burnoje disperguojamoji tabletė

Luxemburg

Sipralexa Odis 10 20 mg Comprimé orodispersible / Orodispergeerbare tablet

Málta

Cipralex MELTZ 10 20 mg Pillola li tinħall fil-ħalq

Norvégia

Cipralex MELTZ 10 20 mg Smeltetablett

Lengyelország

Lexapro MELTZ 10 20 mg Tabletka ulegająca rozpadowi w jamie ustnej

Portugália

Cipralex Odis 10 20 mg comprimido orodispersível

Románia

Cipralex MELTZ 10 20 mg comprimate orodispersabile

Szlovákia

Cipralex MELTZ 10 20 mg Orodispergovateľná tableta

Szlovénia

Cipralex MELTZ 10 20 mg orodisperzibilne tablete

Spanyolország

Cipralex Flas 10 20 mg comprimido bucodispersable

Svédország

Cipralex

Egyesült Királyság

Cipralex MELTZ 10 20mg Orodispersible tablet

 

OGYI-T-8634/05                    CipralexMELTZ 10 mg szájban diszpergálódó tabletta (30x)

OGYI-T-8634/06                    CipralexMELTZ 20 mg szájban diszpergálódó tabletta (30x)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. október12.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!