FELODIPIN RATIO 5MG RET FILMTABL 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Felodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta

felodipin

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-      Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-      További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-      Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-      Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Felodipin-ratiopharm 5 mgretard filmtabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Felodipin-ratiopharm 5 mgretard filmtablettát tárolni?

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AFELODIPIN-RATIOPHARM 5 MG RETARD FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉNALKALMAZHATÓ?

 

A Felodipin-ratiopharm azúgynevezett kalcium-antagonisták gyógyszercsoportjába tartozik. A verőerek(artériák) izomsejtjeibe bejutó kalcium mennyiségének csökkentésével segíti avérerek ellazulását és tágulását. A vérerek tágulásával csökken a vérnyomás.

Kezelőorvosa a magasvérnyomás (hipertónia) csökkentésére írta fel Önnek a készítményt. A magasvérnyomás betegség gyakran nem jár tünetekkel, azonban ha nem kezelik,hosszútávon károsíthatja a vérereket. Néhány esetben ez szívrohamhoz,veseelégtelenséghez, agyi értörténéshez (sztrók) vagy vaksághoz vezethet. Ezértfontos, hogy ne hagyja abba a gyógyszer szedését orvosa megkérdezése nélkül.

 

A készítmény a nem szervieredetű magas vérnyomás kezelésére szolgál.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A FELODIPIN-RATIOPHARM 5 MG RETARDFILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne alkalmazza aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtablettát

-      ha allergiás (túlérzékeny) afelodipinre, a Felodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta egyébösszetevőjére, vagy egyéb dihidropiridinekre (olyan gyógyszerekre, mint azamlodipin, izrapidin, nifedipin),

-      ha orvosa keringési sokkotállapított meg Önnél (nem megfelelő a szövetek vérellátása),

-      ha anginában szenved, melysúlyosbodik és kiszámíthatatlan,

-      ha akut szívizom infarktuson esettát az elmúlt 8 hétben,

-      ha bármilyen egyéb súlyosszívbetegségben szenved, mint a szívbillentyűk súlyos szűkülete (aorta- ésmitrális billentyű sztenózis), a vér kiáramlási pályájának elzáródása vagy adekompenzált szívelégtelenség. Kérdezze meg kezelőorvosát.

-      ha a májműködés súlyos zavarábanszenved,

-      ha valamilyen agyi történése voltaz elmúlt hat hónapban,

-      terhesség ideje alatt.

 

 

A Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta fokozott óvatossággal alkalmazható

-      ha Önnek szívritmuszavara van,csökkent a szív pumpaműködése, szapora szívverés esetén (tahikardia), vagyszívbillentyű-szűkület (aorta- vagy mitrális billentyű sztenózis)fennállásakor,

-      amennyiben Ön májbetegségbenszenved, mert vérnyomása még inkább csökkenhet. Orvosa megfontolja agyógyszeradag csökkentését.

-      ha súlyos vesebetegségben szenved.

 

Amennyiben nem biztos abban,mit kell tennie, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez különösen fontos, ha akövetkező gyógyszerek bármelyikét szedi:

 

- digoxin (szívgyógyszer).Orvosa csökkenteni fogja az Ön digoxin adagját.

- bármely egyébvérnyomáscsökkentő gyógyszer

- depresszió kezeléséreszolgáló gyógyszerek

- cimetidin (gyomorfekély kezelésére szolgálógyógyszer)

- eritromicin, klaritromicin,telitromicin (bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek)

- rifampicin (tuberkulóziskezelésére szolgáló gyógyszer)

- a szerzett immunhiányostünetegyüttes (AIDS) kezelésére szolgáló gyógyszerek (proteáz inhibítorok)

- itrakonazol vagyketokonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek)

- karbamazepin, fenitoin vagy barbiturátok (azepilepszia kezelésére használt gyógyszerek) vagy a közönséges orbáncfű (Hypericumperforatum, a depresszió kezelésére szolgál). Ezek csökkenthetik afelodipin hatását, ezért orvosa megemelheti a Felodipin-ratiopharm retardfilmtabletta adagját.

- fenobarbitál (altatószer). Csökkentheti a felodipinhatását, ezért orvosa megemelheti a Felodipin-ratiopharm retard filmtablettaadagját.

- hidroklorotiazid (vízhajtókészítmény)

- ciklosporin (azimmunrendszer működésének elnyomására szolgáló szer).

 

A Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta együttes alkalmazása ételekkel vagy italokkal

 

A grapefruitlébefolyásolhatja az olyan gyógyszerek hatását, mint a Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta. Ne igyon grapefruitlevet a filmtablettabevételekor.

A tabletta étel nélkül, észsírszegény étellel együtt is bevehető. A filmtablettát nem szabad nagyzsírtartalmú étellel együtt bevenni. Akezelés ideje alatt alkohol fogyasztása nem ajánlott

 

Terhesség és szoptatás

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtablettát, ha Ön terhes.

A felodipin kiválasztódik azanyatejbe. A terápiás adagban felodipint szedő nők kizárólag anyatejjel tápláltújszülöttjei esetében az anyatejjel csak igen kis mennyiségű gyógyszer jut acsecsemő szervezetébe. Nem ismert azonban, hogy a gyógyszer milyen kockázatotjelent az újszülött számára.

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert, beszéljen orvosával, amennyiben szoptat.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A filmtabletta szédülést vagyfáradtságot okozhat Önnél, különösen a kezelés kezdetén, az alkalmazott adagnövelésekor vagy alkohol egyidejű fogyasztása mellett. Ezért ne vezessengépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha ezek az állapotok fennállnak Önnél(lásd 4. Lehetséges mellékhatások c. pont).

 

Fontos információk a Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta egyes összetevőiről

 

Ez a gyógyszer 23,95 mgtejcukrot (laktóz) tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban arról tájékoztattaÖnt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert.

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FELODIPIN-RATIOPHARM5 MG RETARD FILMTABLETTÁT?

 

A Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

A filmtablettát egészben,elegendő mennyiségű vízzel, reggel vegye be. Ne törje össze és ne rágja széta filmtablettát! A Felodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtablettakésleltetett hatóanyag-leadású filmtabletta. Ezt speciálisan arra fejlesztettékki, hogy az egész napon át folyamatosan adagolja a hatóanyagot.

 

Felnőttek

1 db Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta (5 mg felodipin) naponta egyszer.

Ezt a dózist kezelőorvosaszükség esetén napi egyszeri 10 mg felodipinre (2 db Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta) emelheti, a kezelésre adott válaszreakciótólfüggően. Az adag növeléséig legalább két hétnek kell eltelnie.

A maximális napi dózis 2 dbFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta (10 mg felodipin).

 

Idős kor

Idős korban kezelőorvosa akezelést napi egyszeri 2,5 mg felodipinnel fogja kezdeni. Az alacsonyabb kezdőadag beállítására alacsonyabb hatóanyag-tartalmú készítmények állnakrendelkezésre. Amennyiben szükséges, orvosa kellő óvatossággal fogja emelni agyógyszeradagot.

 

Vesebetegségben szenvedőbetegek

Vesebetegségben szenvedőbetegek esetében a szokásos kezdő dózist kell adni. Amennyiben súlyosveseproblémáktól szenved, orvosa alacsonyabb adagot fog adni Önnek. Azalacsonyabb kezdő adag beállítására alacsonyabb hatóanyag-tartalmú készítményekállnak rendelkezésre.

 

Májműködési zavarokbanszenvedő betegek

Amennyiben súlyosmájbetegségben szenved, ne szedje a Felodipin-ratiopharm 5 mgfilmtablettát.

Amennyiben májműködésizavarban szenved, orvosa alacsonyabb adagot fog felírni Önnek. Az alacsonyabb kezdő adag beállítására alacsonyabbhatóanyag-tartalmú készítmények állnak rendelkezésre. A gyógyszer adagját csaka felodipin hatásának és mellékhatásainak kritikus mérlegelése után fogjaorvosa emelni.

 

A Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta nem javasolt gyermekek számára.

 

Ha a Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi,vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Felodipin-ratiopharm5 mg retard filmtablettát vett be

Amennyiben a felírt adagnálvéletlenül többet vett be, keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt vagy azonnaltájékoztassa orvosát/gyógyszerészét.

 

Túladagolás esetén a végtagivérerek nagymértékben kitágulhatnak, emiatt igen alacsony vérnyomás, valamintritkán lassú szívverés alakul ki.

 

Túladagolás esetén forduljonorvoshoz. Igen alacsony vérnyomás esetén az orvosi segítség megérkezéséig abeteget vízszintes helyzetbe kell lefektetni, lábait meg kell emelni.

 

Ha elfelejtette bevenni aFelodipin-ratiopharm 5 mg filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott filmtabletta pótlására.

Ha kihagyott egy adagot,pótolja azt, amint észrevette; majd másnap folytassa a kezelést kezelőorvosaelőírása szerint tovább!

 

 

 

Ha idő előtt abbahagyja aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta szedését

 

Ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, mielőtt kezelőorvosávalmegbeszélte volna! A felodipin-kezelés hirtelen megszakításakor egyéni esetekbensúlyos vérnyomáskiugrás fordulhat elő.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.      LEHETESÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha a következő tünetek közülbármelyik jelentkezik Önnél, azonnal tájékoztassa orvosát vagy menjen alegközelebbi kórház sürgősségi osztályára:

-      az arc-, az ajkak-, a nyelv- vagya torok hirtelen megduzzadása,

-      allergiás reakciók, mint azihálás, légszomj, nagymértékű szédülés vagy ájulás, vagy súlyos bőrkiütésvörös foltokkal és hólyagokkal.

 

A nemkívánatos hatások azalábbi gyakorisági kategóriák szerint kerülnek felsorolásra:

Nagyon gyakori: 10-ből többmint egy személynél fordul elő

Gyakori: 100-ból egynél több,de 10-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

Nem gyakori: 1000-ből egynéltöbb, de 100-ból egynél kevesebb személynél fordul elő

Ritka: 1000-ből egynélkevesebb személynél fordul elő

Nagyon ritka: 10 000-bőlegynél kevesebb személynél fordul elő

 

Nagyon gyakorimellékhatások:

·      fejfájás

·      kipirulás (az arc-, a nyak- és amellkas felső részének hirtelen kipirosodása)

·      fülcsengés (tinnitusz)

Különösen a kezelés kezdetekor,az adag növelésekor vagy magasabb adagok mellett tapasztalhatja ezeket atüneteket. Ezek a mellékhatások a kezelés előrehaladtával általában megszűnnek.

 

Gyakori mellékhatások:

·      duzzadt boka/láb

·      mellkasi fájdalom (angina),különösen a kezelés kezdetekor.

Amennyiben korábban márkialakult Önnél koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom, a rohamokgyakoriságának megnövekedését és,időtartamának meghosszabbodásáttapasztalhatja, és a rohamok súlyossága fokozódhat.

 

Nem gyakori mellékhatások:

·      szédülés, fáradtság, ájulás,nyugtalanság, zsibbadás a kéz- és lábujjakban

·      szívdobogásérzés, gyors szívverés,alacsony vérnyomás

·      nehézlégzés

·      hányinger, hányás, hasmenés,székrekedés

·      bőrtünetek, illetvetúlérzékenységi reakciók, mint például viszketés, csalánkiütés, kiütés vagyfokozott fényérzékenység

·      a fogíny duzzanata

·      izom- vagy ízületi fájdalom,izomremegés

·      gyakori vizeletürítés

·      hízás, verejtékezés

 

Ritka mellékhatások:

·      a kis vérerek gyulladása

 

 

Nagyon ritkamellékhatások:

·      szívizom infarktus (csupán azanginás betegek esetében fordul elő, a nagymértékű vérnyomás csökkenéskövetkeztében)

·      rendellenes májfunkció vizsgálatiértékek

·      kiterjedt bőrfelületek leválása

·      impotencia, férfiaknál az emlőkmegnagyobbodása

·      a normálisnál erősebb menstruáció

·      az ajkak-, az arc-, a nyelv- vagya torok súlyos duzzanata

·      láz

 

Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A FELODIPIN-RATIOPHARM 5 MGRETARD FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Felodipin-ratiopharm 5 mg retardfilmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtablettát, ha a bomlás bármelylátható jelét észleli.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Felodipin-ratiopharm 5 mg retardfilmtabletta?

-      A készítmény hatóanyaga afelodipin.

5 mg felodipin retardfilmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: propil-gallát,magnézium-sztearát, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, povidon,mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, laktóz-monohidrát (23,95 mg).

Bevonat: sárga vas-oxid(E172), vörös vas-oxid (E172), talkum, titán-dioxid, propilén-glikol,hipromellóz.

 

Milyen aFelodipin-ratiopharm 5 mg retard filmtabletta külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

Küllem: Retard filmtabletta: világos rózsaszín, kerek,bikonvex tabletta, egyik oldalán „5“ jelöléssel.

Csomagolás: 30 db retard filmtabletta átlátszó buborékcsomagolásbanés dobozban.

 

OGYI-T-9441/01

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

ratiopharm Hungária Kft.,

1145 Budapest, Uzsoki u. 36/a

 

Gyártó

Merckle GmbH.,

89143 Blaubeuren,Ludwig-Merckle Strasse 3.

Németország

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma:

 

2009.11. 23.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!