LEVOD/CARBID/ENTAC T 125/31,25/200MG100X

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 75 mg/18,75 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 100 mg/25 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 125 mg/31,25 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 150 mg/37,5 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 175 mg/43,75 mg/200 mg filmtabletta

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 200 mg/50 mg/200 mg filmtabletta

 

levodopa/karbidopa/entakapon

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-         Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-t?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-ttárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva háromhatóanyagot (levodopa, karbidopa, entakapon) tartalmaz egy filmtablettában. A Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva-t a Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák.

 

A Parkinson-kórt a dopamin nevű anyag alacsony szintje okozza azagyban. A levodopa emeli a dopamin mennyiségét és ílymódon csökkenti aParkinson-kór tüneteit. A karbidopa és az entakapon javítják a levodopaantiparkinson hatásait.

 

 

2.            Tudnivalók a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevaszedése előtt

 

NE szedje a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva-t, ha:

-         allergiás a levodopára, karbidopára, entakaponravagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

-         szűkzugú zöldhályog betegsége van (glaukóma:egyfajta szembetegség)

-         mellékvese-daganata van

-         bizonyos gyógyszereket szed depressziókezelésére (szelektív MAO-A és MAO-B gátlók kombinációi, vagy nem-szelektívMAO-gátlók)

-         bármikor régebben neuroleptikus malignusszindróma nevű betegsége volt (NMS – ez egy ritkán előforduló mellékhatás olyangyógyszereknél, amelyeket súlyos mentális zavarok kezelésére használnak)

-         bármikor régebben nem sérülésből eredőizomelhalásos betegsége volt (rabdomiolízis: egy ritka izombetegség)

-         súlyos májbetegségben szenved.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva szedése előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, haÖn az alábbiak valamelyikében szenved vagy szenvedett valamikor:

-         szívroham vagy egyéb szívbetegség, ideértve aszívritmuszavart is vagy bármilyen érbetegség;

-         asztma vagy egyéb tüdőbetegség;

-         májbetegség, mert ez szükségessé teheti a dózismódosítását;

-         vese-, vagy hormonbetegség;

-         gyomorfekély vagy görcsrohamok;

-         ha tartós hasmenést észlel, beszéljenkezelőorvosával, mert az a vastagbél gyulladásának jele lehet;

-         súlyos mentális zavar, például pszichózis, bármelyformája;

-         krónikus nyíltzugú zöldhályog (glaukóma), mertez szükségessé teheti a dózis módosítását és lehet, hogy a szeme belsejébenfennálló nyomást folyamatosan ellenőrizni kell.

 

Beszéljen kezelőorvosával, ha jelenleg az alábbi gyógyszereketvalamelyikét szedi:

-         antipszichotikumok (pszichózis kezelésérealkalmazott gyógyszerek)

-         olyan gyógyszer, amely ülésből vagy fekvésbőltörténő felálláskor alacsony vérnyomást okozhat. Tudnia kell, hogy a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva tovább ronthatja ezt a hatást.

 

Beszéljen kezelőorvosával, ha a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva kezelés ideje alatt:

-         észreveszi, hogy izmai nagyon merevek lesznek,vagy erősen rángatóznak, vagy ha remegést, izgatottságot, zavartságot, lázat,vagy gyors pulzust tapasztal, illetve a vérnyomása erősen ingadozik. Ha ezekközül bármelyik előfordul, haladéktalanul lépjen érintkezésbe kezelőorvosával!

-         depressziósnak érzi magát, öngyilkosságigondolatai vannak, vagy szokatlan változásokat vesz észre a magatartásában

-         észreveszi, hogy néha hirtelen elalszik, vagy hanagyon aluszékonynak érzi magát. Ha ez előfordul, ne vezessen gépjárművet, ésne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet (lásd ”A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre” című pontot)

-         észreveszi, hogy akaratlan mozgásai kezdődnek,vagy azok súlyosbodnak, miután elkezdte szedni a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva-t. Ha ez történik, kezelőorvosának esetleg meg kellváltoztatni antiparkinson gyógyszereinek dózisát

-         hasmenést tapasztal; ajánlott a testsúlyánakfolyamatos figyelése abból a célból, hogy az esetleges túlzott mértékű fogyástelkerüljék

-         fokozatosan elveszti étvágyát,gyengeséget/kimerültséget tapasztal, vagy viszonylag rövid időn belül veszít atestsúlyából. Ha ez megtörténik, meg kell fontolni egy általános orvosikivizsgálás elvégzését, beleértve a májfunkció értékelését is

-         úgy érzi, hogy abba kell hagynia a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva használatát; olvassa el a „Ha idő előtt abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva szedését” c. szakaszt.

 

Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy az Ön családja/gondozója aztveszi észre, hogy Ön az addig megszokottól eltérő módon viselkedik, mivel Önnélolyan késztetések vagy vágyak jelentkeznek, melyeknek nem tud ellenállni.

Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy az Ön családja/gondozója aztveszi észre, hogy Ön bizonyos olyan tevékenységeket folytat amelyek az Ön, vagymások számára ártalmasak lehetnek, mivel Önnél olyan késztetések, kísértések,indítékok jelentkeznek, melyeknek nem tud ellenállni.

Ezeket a viselkedéseket impulzus-kontroll zavaroknak nevezik, ésközéjük tartozik a szenvedélyes szerencsejáték, a fokozott evés vagyköltekezés, a kórosan felfokozott nemi vágy vagy a fokozódó szexuálisgondolatokba vagy érzelmekbe való belefeledkezés.

Lehet, hogy kezelőorvosának felül kell vizsgálnia az Ön kezelését.

 

A kezelőorvosa rendszeresen laboratóriumi vizsgálatokat végeztethetel Önnél a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-valtörténő hosszútávú kezelés alatt.

 

Amennyiben sebészeti műtét előtt áll, kérjük, tudassa a műtét végzőorvossal, hogy Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-tszed.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva nemjavasolt a más gyógyszerek által kiváltott extrapiramidális tünetek (mint azönkéntelen mozgások, remegés, izommerevség és izomösszehúzódások) kezelésére.

 

Gyermekek és serdülők

18 év alatti betegek esetében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségűtapasztalat. Emiatt a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva alkalmazása gyermekek esetében nem ajánlott.

 

Egyébgyógyszerek és a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Ne szedje a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-t, ha bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére (szelektívMAO-A és MAO-B gátlószerek kombinációi, vagy nem-szelektív MAO-gátlók).

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevafokozhatja bizonyos gyógyszerek hatásait és mellékhatásait. Ide tartoznak:

-         a depresszió kezelésére használt gyógyszerek,mint a moklobemid, az amitriptilin, a dezipramin, a maprotilin, a venlafaxin ésa paroxetin;

-         a rimiterol és az izoprenalin, melyeketlégzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmaznak;

-         az adrenalin, amelyet súlyos allergiás reakciókesetén alkalmaznak;

-         a noradrenalin, a dopamin, és a dobutamin,melyeket a szívbetegségek és az alacsony vérnyomás kezelésésre alkalmaznak;

-         az alfa-metildopa, amelyet a magas vérnyomáskezelésére alkalmaznak;

-         az apomorfin, amelyet a Parkinson-kór kezelésérealkalmaznak.

 

Bizonyos gyógyszerek gyengíthetik a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva hatásait. Ezek közé tartoznak a következők:

-         a mentális zavarok, valamint hányinger és hányáskezelésére használt dopamin-antagonisták;

-         fenitoin, amelyet a görcsrohamok megelőzésérehasználnak;

-         papaverin, amelyet az izmok ellazításárahasználnak.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entecapone Tevanehezebbé teheti a vas felszívódását. Ezért ne szedjen egyidejűleg Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva-t és vaspótló készítményeket. Miután az egyiket bevette,várjon legalább 2‑3 óra hosszat, mielőtt bevenné a másikat.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva egyidejű bevétele étellel és itallal

Az Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevabevehető étkezés közben vagy attól függetlenül. Bizonyos betegek esetében a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva esetleg nem jól szívódik fel akkor, ha fehérjékben gazdagtáplálékkal (például húsok, halételek, tejtermékek, magvak és dióféleségek)együtt vagy röviddel annak elfogyasztása után veszik be. Forduljonkezelőorvosához, ha úgy érzi, hogy ez Önre is vonatkozik.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhességlehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt, beszéljen akezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva kezelésideje alatt nem szabad szoptatni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevacsökkentheti a vérnyomást, ami miatt megszédülhet. Ezért különösen óvatosnakkell lennie, ha gépjárművet vezet, vagy bármilyen szerszámmal dolgozik, illetvegépet használ.

 

Ha nagyon álmosnak érzi magát, vagy ha azt veszi észre, hogy néhahirtelen álomba zuhan, várjon addig, amíg teljesen fel nem ébred, mielőttvezetni kezdene, vagy bármely olyan tevékenységbe fogna, amely éberségetigényel. Különben súlyos sérülés kockázatának vagy életveszélynek teheti kiönmagát és másokat.

 

A Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 50 mg/12,5 mg/200 mg,75 mg/18,75 mg/200 mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg,175 mg/43,75 mg/200 mg és 200 mg/50 mg/200 mg laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

A Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 100 mg/25 mg/200 mg laktózt és allura red-et (E129)tartalmaz.

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Az allura red(E129) allergiás reakciókat okozhat.               

 

ALevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 150 mg/37,5 mg/200 mg laktóztés karmazsint (E122) tartalmaz.

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A karmazsin (E122) allergiás reakciókat okozhat.               

 

 

3.            Hogyan kell szedni a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-t?

 

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőttek és időskorúak számára:

-         Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hogynaponta hány Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevatablettát vegyen be.

-         A tablettákat nem szabad kettétörni, vagy kisebbdarabokra törni.

-         Egyszerre mindig csak egy tablettát vegyen be.

-         Attól függően, hogy hogyan reagál a szervezete akezelésre, kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb dózist javasolhat.

-         Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, vagy a75 mg/18,75 mg/200 mg, vagy a100 mg/25 mg/200 mg, vagy a125 mg/31,25 mg/200 mg vagy a150 mg/37,5 mg/200 mg tablettát szedi, ne vegyen be egy nap alatt10 darabnál többet.

-         Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 175 mg/43,75 mg/200 mg tablettát szedi, ne vegyen beegy nap alatt 8 darabnál többet.

-         Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 200 mg/50 mg/200 mg tablettát szedi, ne vegyen beegy nap alatt 7 darabnál többet.

 

Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, amennyiben úgyérzi, hogy a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva hatásatúl erős vagy túl gyenge, illetve ha lehetséges mellékhatásokat tapasztal.

 

Ha az előírtnál több Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva tablettát vett be

Ha véletlenül több Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva tablettát vett be, mint amennyit kellett volna, haladéktalanulforduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Túladagolás eseténzavarodottságot vagy izgatottságot érezhet, a szívverése a megszokottnállassabb vagy szaporább lehet, illetve a bőrének, a nyelvének, a szemének vagy avizeletének a színe megváltozhat.

 

Ha elfelejtette bevenni a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha több mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:

Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, majd vegye be a következő tablettát a szokásos időben.

 

Ha kevesebb, mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:

Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, várjon 1 órát, azután vegyen be még egy tablettát. Ezt követően aszokásos rend szerint szedje be a gyógyszert.

 

Mindig hagyjon legalább egy órát a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva tabletták bevétele között, hogy elkerülje a lehetségesmellékhatásokat.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva szedését

Ne hagyja abba a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva szedését, kivéve ha a kezelőorvosa ezt mondja Önnek.

Ilyen esetben, tüneteinek megfelelő kontrollálása érdekében lehet,hogy kezelőorvosának módosítania kell egyéb, Parkinson-kór ellen szedettgyógyszereit, különös tekintettel a levodopára. Ha hirtelen abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva és egyéb antiparkinson gyógyszer szedését, az nem kívántmellékhatásokat eredményezhet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások közülsokat enyhíteni lehet az adagolás módosításával.

 

Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevakezelés időtartama alatt az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnal forduljonorvosához:

-      az izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősenrángatóznak, remegést, izgatottságot, zavartságot, lázat, illetve gyorsszívverést tapasztal, vagy erős vérnyomás-ingadozást észlel. A fentiek aneuroleptikus malignus szindróma (NMS, amely a központi idegrendszeribetegségek kezelésére használt gyógyszerekkel szembeni ritka, súlyos reakció)vagy a rabdomiolízis nevű ritka, súlyos izombetegség tünetei lehetnek.

-      allergiás reakció, melynek a következő tüneteilehetnek: csalánkiütés, viszketés, bőrkiütés, arcának, ajkainak, nyelvének vagytorkának megduzzadása. Ez utóbbi légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.

 

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)

-         akaratlan mozgások (diszkinéziák)

-         émelygés (hányinger)

-         a vizelet ártalmatlan, barnásvörös elszíneződése

-         izomfájdalom

-         hasmenés

 

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)

-         szédülés vagy ájulás a vérnyomáscsökkenéskövetkeztében, magas vérnyomás

-         a Parkinson-kór tüneteinek rosszabbodása,szédülés, kábaság

-         hányás, hasi fájdalom és diszkomfort-érzés,gyomorégés, szájszárazság, székrekedés

-         álmatlanság, hallucinációk, zavartság, különösálmok (rémálmok is), fáradtság

-         a mentális állapotban bekövetkező változások –ideértve a következőket: memóriaproblémák, szorongás és depresszió (esetlegöngyilkossági gondolatokkal)

-         szív- vagy verőérbetegség okozta események (pl.mellkasi fájdalom), pulzusszám-változás vagy szívritmuszavar

-         gyakoribb elesés

-         légszomj

-         erős izzadás, kiütések

-         izomgörcsök, lábdagadás

-         homályos látás

-         vérszegénység

-         étvágytalanság, testtömegcsökkenés

-         fejfájás, ízületi fájdalom

-         húgyúti fertőzés

 

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)

-           szívroham

-           vérzés a belekben

-           a vérsejtek elváltozásai amelyek vérzéshezvezethetnek, májfunkciós vizsgálatok kóros eredményei

-           görcsrohamok

-           izgatottság

-           pszichotikus tünetek

-           vastagbélgyulladás (kolitisz)

-           a vizeleten kívül egyéb elszíneződések (példáulbőr, körmök, haj, verejték)

-           nyelési nehézség

-           vizelési képtelenség

 

Az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:

-           májgyulladás (hepatitisz)

-           viszketés

 

Az alábbi mellékhatásokat észlelheti:

-           Képtelen ellenállni a kísértésnek, hogy olyancselekedetet hajtson végre, amely káros lehet, mint például:

-   a komoly személyes vagy családot érintő következmények ellenére iserős késztetés a túlzott mértékű szerencsejátékra;

-   megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és viselkedés, amijelentősen érinti Önt vagy másokat, például a felfokozott szexuális késztetés;

-   befolyásolhatatlan, mértéktelen vásárlás vagy költekezés;

-   falásroham (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt) vagykényszeres evés (a normálisnál nagyobb mennyiségű és az éhség kielégítéséhezszükségesnél több étel elfogyasztása).

 

Mondja el kezelőorvosának, ha ezen viselkedések bármelyikét észleli.Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a tünetek kezelésének vagy csökkentésénekmódszereit.

 

Mellékhatásokbejelentése

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva-t tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A tartályon ésa dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt agyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolást.

 

Első felbontást követőfelhasználhatósági időtartam: 175 nap.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

-                Minden Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta 50 mg levodopát,12,5 mg karbidopát és 200 mg entakapont tartalmaz.

-                Egyéb összetevők a tablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmenteslaktóz, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30),vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

-                Összetevők a filmbevonatban: titán-dioxid (E171,hipromellóz, glicerin (E422), sárga vas-oxid (E172),poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172),fekete vas-oxid (E172), magnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 75 mg/18,75 mg/200 mgfilmtabletta 75 mg levodopát, 18,75 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloidszilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), sárga vas-oxid (E172),poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172) és magnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 100 mg/25 mg/200 mgfilmtabletta 100 mg levodopát, 25 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloidszilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), poliszorbát 80, allura redalumínium lakk (E129), kármin (E120) és magnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 125 mg/31,25 mg/200 mgfilmtabletta 125 mg levodopát, 31,25 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloidszilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), sárga vas-oxid (E172),poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172) és magnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 150 mg/37,5 mg/200 mgfilmtabletta 150 mg levodopát, 37,5 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloidszilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), poliszorbát 80, vörösvas-oxid (E172), karmazsin alumínium lakk (E122) és magnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 175 mg/43,75 mg/200 mgfilmtabletta 175 mg levodopát, 43,75 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsonyszubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloidszilícium-dioxid és magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), sárga vas-oxid (E172),poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172)  ésmagnézium-sztearát.

 

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Tevahatóanyagai a levodopa, a karbidopa és az entakapon.

          MindenLevodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 200 mg/50 mg/200 mgfilmtabletta 200 mg levodopát, 50 mg karbidopát és 200 mgentakapont tartalmaz.

          Egyéb összetevők atablettamagban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes laktóz, alacsony szubsztitúciósfokú hidroxipropil-cellulóz, povidon (K-30), vízmentes kolloid szilícium-dioxidés magnézium-sztearát.

          Összetevők a filmbevonatban:titán-dioxid (E171), hipromellóz, glicerin (E422), sárga vas-oxid (E172),poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172) ésmagnézium-sztearát.

 

Milyen a Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 10, 28, 30, 50, 60, 90, 98, 100, 130, 150, 175, 200 és250 db tablettát tartalmazó csomagolásokban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen,

Pallagi út 13.

 

Gyártó

 

Teva Gyógyszergyár Zrt. 4042Debrecen, Pallagi út 13.

TEVA UK Ltd,Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG, EgyesültKirályság

Teva Pharma B.V.,Swensweg 5, Haarlem, 2031 GA, Hollandia

Merckle GmbH,Ludwig-Merckle-Straße 3, 89143 Blaubeuren, Németország

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/01              30x             HDPEtartályban

OGYI-T-22709/02              30x             gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

OGYI-T-22709/03              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/04              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 75 mg/18,75 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/05              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/06              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 100 mg/25 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/07              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/08              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 125 mg/31,25 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/09              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/10              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 150 mg/37,5 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/11              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/12              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 175 mg/43,75 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/13              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/14              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

Levodopa/Carbidopa/EntacaponeTeva 200 mg/50 mg/200 mg filmtabletta

OGYI-T-22709/15              100x           HDPEtartályban

OGYI-T-22709/16              100x           gyermekbiztoskupakkal lezárt HDPE tartályban

 

 

Ezt a gyógyszert az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria

Levodopa/Carbidopa/Entacapon ratiopharm 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg Filmtabletten

Belgium

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12.5 mg/200 mg, 75 mg/18.75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125 mg/31.25 mg/200 mg, 150 mg/37.5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg filmomhulde tabletten

Ciprus

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία

Cseh Köztársaság

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg potahované tablety

Dánia

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Egyesült Királyság

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12.5 mg/200 mg, 75 mg/18.75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31.25 mg/200 mg, 150 mg/37.5 mg/200 mg, 175 mg/43.75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg Film-coated Tablets

Észtország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Franciaország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50/12,5/200 mg, 75/18,75/200 mg, 100/25/200 mg, 125/31,25/200 mg, 150/37,5/200 mg, 175/43,75/200 mg, 200/50/200 mg, comprimé

Görögország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία

Hollandia

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Írország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12.5 mg/200 mg, 75 mg/18.75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31.25 mg/200 mg, 150 mg/37.5 mg/200 mg, 175 mg/43.75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg Film-coated Tablets

Lettország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg apvalkotās tabletes

Litvánia

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50/12.5/200 mg, 75/18.75/200 mg, 100/25/200 mg, 125/31.25/200 mg, 150/37.5/200 mg, 175/43.75/200 mg, 200/50/200 mg plėvele dengtos tabletės

Luxemburg

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12.5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125 mg/31.25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg comprimés pelliculés

Magyarország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50mg/12,5mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100mg /25 mg/200 mg, 125mg /32,5 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg filmtabletta

Németország

Levodopa /Carbidopa/Entacapon AbZ 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg Filmtabletten            

Olaszország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Románia

Levodopa/Carbidopa/Entacaponă Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 175 mg/43,75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg comprimate filmate

Spanyolország

Levodopa/Carbidopa/Entacapona Teva 50/12.5/200 mg, 75/18.75/200 mg, 100/25/200 mg, 125/31.25/200 mg, 150/37.5/200 mg, 200/50/200 mg comprimidos recubiertos con película EFG

Svédország

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva

Szlovák Köztársaság

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Teva 50 mg/12.5 mg/200 mg, 75 mg/18.75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31.25 mg/200 mg, 150 mg/37.5 mg/200 mg, 175 mg/43.75 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg

Szlovénia

Levodopa/karbidopa/entakapon Teva 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg, 125mg/31,25 mg/200 mg, 150 mg/37,5 mg/200 mg, 200 mg/50 mg/200 mg filmsko obložene tablete

 

Abetegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. augusztus


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!