JARDIANCE 10MG FILMTABLETTA 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Jardianceés milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Jardiance az empagliflozin nevű hatóanyagot tartalmazza, ami a vesékbentalálható, nátrium-glükóz kotranszporter-2 (SGLT2) fehérje gátlása útján fejtiki hatását. Az SGLT2 azáltal akadályozza a glükóz vizelettel történőkiválasztódását, hogy visszaszívja azt a véráramba, amikor a vért a vesékmegszűrik. Ennek a fehérjének a gátlásával ez a gyógyszer a glükóz (vércukor)vizelettel való kiürülését okozza, és a 2-es típusú cukorbetegsége miattkialakult túl magas vércukorszint ezáltal csökken.
Kezelőorvosa az Ön vércukorszintjének csökkentésére írta fel ezt a gyógyszert.
- A Jardiance a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgál olyan felnőtt (18éves és idősebb) betegeknél, akiknél a betegség nem tartható karban diétával éstestmozgással.
- A Jardiance alkalmazható önmagában olyan betegeknél, akik nem szedhetnekmetformint (a cukorbetegség kezelésére szolgáló másik gyógyszert).
- A Jardiance alkalmazható más gyógyszerekkel együtt is. Ez lehet szájon átszedendő gyógyszer vagy injekcióban adott inzulin is.
Fontos, hogy továbbra is betartsa a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy agondozását végző egészségügyi szakember által előírt diétát és testmozgást.
Mi a 2-es típusú cukorbetegség?
A 2-es típusú cukorbetegség a gének és az életmód összhatásának eredményekéntalakul ki. Ha Ön 2-es típusú cukorbetegségben szenved, akkor hasnyálmirigye nemtermel elég inzulint a vércukorszint szabályozásához, vagy a szervezete nem képesa termelt inzulint megfelelően felhasználni. Emiatt a vérében megemelkedik aglükóz szintje, ami egészségügyi problémákhoz, például szívbetegséghez,vesebetegséghez, vaksághoz, illetve a végtagi keringés romlásához vezethet.
2. Tudnivalók a Jardiance szedése előtt
Ne szedje a Jardiance-ot
- ha allergiás az empagliflozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Jardiance szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy agondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez a típus általában fiatalkorbankezdődik, és az inzulintermelés hiánya miatt alakul ki.
- ha vizeletében vagy vérében emelkedett az úgynevezett ketontestek szintje alaboratóriumi vizsgálatok alapján. Ez a "diabéteszes ketoacidózis"jele, ami a cukorbetegség kapcsán léphet fel. Ennek jelei a gyors fogyás, ahányinger és a hányás, édeskés szagú lehellet édes vagy fémes íz a szájban,illetve a vizelet vagy a verejték furcsa szaga.
- ha súlyos vesebetegségben szenved - kezelőorvosa egy másik gyógyszert írhatfel Önnek.
- ha 75 éves vagy idősebb, akkor a gyógyszer okozta megnövekedett vizeletürítésmiatt felborulhat a szervezetében a folyadékegyensúly, és fokozódhat akiszáradás veszélye. A lehetséges tünetek a 4., "Lehetségesmellékhatások" című pont "dehidráció" pontja alatt vannakfelsorolva.
- ha Ön 85 éves vagy idősebb, akkor ne szedje a Jardiance tablettát.
- hányás, hasmenés, láz esetén, vagy nem tud enni vagy inni. Ezek az állapotokkiszáradáshoz vezethetnek. Lehetséges, hogy kezelőorvosa a túl sokfolyadékvesztés megelőzése érdekében megkéri, hogy hagyja abba a Jardianceszedését, amíg rendbe nem jön.
- ha súlyos, lázzal járó vese- vagy húgyúti fertőzésben szenved. Lehetséges,hogy kezelőorvosa megkéri, hogy hagyja abba a Jardiance szedését, amíg rendbenem jön.
Cukor megjelenése a vizeletben
A gyógyszer hatásmechanizmusa miatt a gyógyszer szedése során pozitívvá válik acukor vizeletből történő kimutatására szolgáló vizsgálat eredménye.
Gyermekek és serdülők
A Jardiance alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt,mivel ebben a korcsoportban nem végeztek vizsgálatokat.
Egyéb gyógyszerek és a Jardiance
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha vízhajtót (a szervezetből a víz eltávolítására szolgáló gyógyszert) szed.Lehetséges, hogy kezelőorvosa megkéri, hogy hagyja abba a Jardiance szedését. Atúl sok folyadékvesztés lehetséges tünetei a 4., "Lehetségesmellékhatások" című pontban szerepelnek.
- ha a vércukorszint csökkentésére szolgáló más gyógyszereket is alkalmaz,például inzulint vagy szulfanilurea típusú gyógyszereket. Lehetséges, hogykezelőorvosa a túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia) megelőzése érdekébencsökkenteni fogja ezen egyéb gyógyszerek adagját.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével. A Jardiance terhesség alatt nem alkalmazható. Nem ismert,hogy a Jardiance károsítja-e a magzatot. A Jardiance szoptatás alatt nemalkalmazható. Nem ismert, hogy a Jardiance kiválasztódik-e a humán anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre A Jardiance kismértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez ésa gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha a Jardiance-ot a szulfanilureák csoportjába tartozó gyógyszerrel vagyinzulinnal együtt alkalmazzák, túl alacsony vércukorszintet (hipoglikémiát)okozhat, ami reszketést, verejtékezést és látászavarokat okozhat, ezáltalbefolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességeket. Ha a Jardiance-kezelés ideje alatt szédülést tapasztal, akkor nevezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.
A Jardiance laktózt tartalmaz.
A Jardiance laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Jardiance-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
Mennyit kell szedni a gyógyszerből?
- A Jardiance kezdő adagja naponta egy 10 mg-os tabletta. Kezelőorvosa dönthetúgy, hogy az adagot napi egyszer 25 mg-ra emeli.
- Ha veseproblémái vannak, akkor kezelőorvosa napi egyszer 10 mg-rakorlátozhatja az adagot.
- Kezelőorvosa az Önnek megfelelő hatáserősséget fogja felírni. Ne változtassonaz adagon, kivéve, ha kezelőorvosa utasítja erre.
A gyógyszer bevétele
- A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni.
- A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
- A tabletta a nap bármely szakában bevehető. Törekedjen rá azonban, hogy atablettát minden nap ugyanabban az időpontban vegye be. Így könnyebben eszébejut majd, hogy be kell vennie.
Kezelőorvosa a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel együtt isfelírhatja a Jardiance-ot. A legjobb eredmény elérése érdekében mindengyógyszerét pontosan az orvos utasítása szerint szedje.
A diéta és a testmozgás elősegíti, hogy a szervezete jobban hasznosítsa avérben található cukrot. Fontos, hogy a Jardiance szedése során betartsa akezelőorvos által előírt diétát és testmozgást.
Ha az előírtnál több Jardiance-ot vett be
Ha az előírtnál több Jardiance-t vett be, azonnal forduljon orvoshoz vagymenjen kórházba. Vigye magával a gyógyszer dobozát.
Ha elfelejtette bevenni a Jardiance-ot
Attól függ, hogy mit kell tennie, ha rájön, hogy elfelejtett bevenni egytablettát, hogy mennyi idő van még hátra a következő adag bevételéig.
- Ha a következő adag 12 óra múlva vagy még később esedékes, akkor vegye be aJardiance-ot, amint eszébe jut. A következő adagot a szokásos időben vegye be.
- Ha azonban a következő adag bevételéig kevesebb, mint 12 óra van hátra,hagyja ki az elfelejtett adagot. A következő adagot a szokásos időben vegye be.
- Ne vegyen be kétszeres Jardiance adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Jardiance alkalmazását
Ne hagyja abba a Jardiance szedését anélkül, hogy azt előzőleg megbeszéltevolna kezelőorvosával. Ha abbahagyja a Jardiance szedését, vércukorszintjemegemelkedhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához:
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia), nagyon gyakori (10 beteg közül többmint 1 beteget érinthet)
Ha a Jardiance-ot egy másik vércukorszint csökkentő gyógyszerrel, példáulszulfanilureával vagy inzulinnal együtt veszi be, akkor a túl alacsonyvércukorszint kialakulásának kockázata fokozottá válik. Az alacsonyvércukorszint tünetei közé tartozhatnak a következők:
- reszketés, verejtékezés, nagyfokú szorongás vagy zavartság, szapora szívverés
- rendkívüli éhség, fejfájás
Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogyan kell kezelni az alacsonyvércukorszintet, és mit kell tennie, ha a fenti tünetek bármelyikéttapasztalja. Ha az alacsony vércukorszint tüneteit észleli, akkor egyenszőlőcukorpasztillát, nagy cukortartalmú édességet vagy igyon gyümölcslevet. Halehetséges, mérje meg a vércukorszintjét, és helyezkedjen nyugalomba.
Húgyúti fertőzés, gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
A húgyúti fertőzés tünetei az alábbiak:
- égő érzés vizeletürítéskor
- zavaros vizelet
- kismedencei vagy deréktáji fájdalom (a vesék érintettsége esetén)
Sürgető vagy gyakori vizelési inger a Jardiance hatásmechanizmusából eredően isfelléphet, mivel azonban ezek húgyúti fertőzés tünetei is lehetnek, ezért haezen tünetek fokozódását észleli, forduljon kezelőorvosához.
Kiszáradás, nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
A kiszáradás jelei - melyek nem jellegzetesek - az alábbiak lehetnek:
- szokatlan szomjúságérzés
- felálláskor jelentkező ájulásérzés vagy szédülés
- ájulás vagy eszméletvesztés
A Jardiance szedése alatt előforduló egyéb mellékhatások:
Gyakori
- szájpenész vagy a nemi szervek gombás fertőzése
- a szokásosnál nagyobb mennyiségű vizeletürítés vagy gyakrabban jelentkezővizelési inger
- viszketés
Nem gyakori
- erőlködés vagy fájdalom vizeletürítéskor
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül*. A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Jardiance-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a kartondobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) utánne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a csomagolás sérült vagy azt megpróbáltákfelbontani. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartásihulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Jardiance
- A készítmény hatóanyaga az empagliflozin.
- 10 vagy 25 mg empagliflozint tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
- tabletta mag: laktóz-monohidrát (lásd a 2. pont végén "A Jardiancelaktózt tartalmaz" című részben), mikrokristályos cellulóz,hidroxi-propil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát
- filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, Makrogol (400), sárgavas- oxid (E172)
Milyen a Jardiance külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Jardiance 10 mg filmtabletta kerek, halványsárga, mindkét oldalán domború,lekerekített szélű tabletta, egyik oldalán "S10" jelöléssel, másikoldalán Boehringer Ingelheim logóval ellátva. A tabletta átmérője 9,1 mm.
Jardiance 25 mg filmtabletta ovális, halványsárga, mindkét oldalán domború,tabletta, egyik oldalán "S25" jelöléssel, másik oldalán BoehringerIngelheim logóval ellátva. A tabletta 11,1 mm hosszú és 5,6 mm széles.
A Jardiance filmtabletta PVC/alumínium adagonként perforáltbuborékcsomagolásban kerül forgalomba. Csomagolási egységei 7 x 1, 10 x 1, 14 x1, 28 x 1, 30 x 1, 60 x 1, 70 x 1, 90 x 1 illetve 100 x 1 filmtablettáttartalmaznak.
Nem feltétlenül mindegyik csomagolási egység kerül kereskedelmi forgalomba.
Kezelőorvosa a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel együtt isfelírhatja a Jardiance-ot. A legjobb eredmény elérése érdekében mindengyógyszerét pontosan az orvos utasítása szerint szedje.
A diéta és a testmozgás elősegíti, hogy a szervezete jobban hasznosítsa avérben található cukrot. Fontos, hogy a Jardiance szedése során betartsa akezelőorvos által előírt diétát és testmozgást.
Ha az előírtnál több Jardiance-ot vett be
Ha az előírtnál több Jardiance-t vett be, azonnal forduljon orvoshoz vagymenjen kórházba. Vigye magával a gyógyszer dobozát.
Ha elfelejtette bevenni a Jardiance-ot
Attól függ, hogy mit kell tennie, ha rájön, hogy elfelejtett bevenni egytablettát, hogy mennyi idő van még hátra a következő adag bevételéig.
- Ha a következő adag 12 óra múlva vagy még később esedékes, akkor vegye be aJardiance-ot, amint eszébe jut. A következő adagot a szokásos időben vegye be.
- Ha azonban a következő adag bevételéig kevesebb, mint 12 óra van hátra,hagyja ki az elfelejtett adagot. A következő adagot a szokásos időben vegye be.
- Ne vegyen be kétszeres Jardiance adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Jardiance alkalmazását
Ne hagyja abba a Jardiance szedését anélkül, hogy azt előzőleg megbeszéltevolna kezelőorvosával. Ha abbahagyja a Jardiance szedését, vércukorszintjemegemelkedhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához:
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia), nagyon gyakori (10 beteg közül többmint 1 beteget érinthet)
Ha a Jardiance-ot egy másik vércukorszint csökkentő gyógyszerrel, példáulszulfanilureával vagy inzulinnal együtt veszi be, akkor a túl alacsonyvércukorszint kialakulásának kockázata fokozottá válik. Az alacsonyvércukorszint tünetei közé tartozhatnak a következők:
- reszketés, verejtékezés, nagyfokú szorongás vagy zavartság, szapora szívverés
- rendkívüli éhség, fejfájás
Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogyan kell kezelni az alacsonyvércukorszintet, és mit kell tennie, ha a fenti tünetek bármelyikéttapasztalja. Ha az alacsony vércukorszint tüneteit észleli, akkor egyenszőlőcukorpasztillát, nagy cukortartalmú édességet vagy igyon gyümölcslevet. Halehetséges, mérje meg a vércukorszintjét, és helyezkedjen nyugalomba.
Húgyúti fertőzés, gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
A húgyúti fertőzés tünetei az alábbiak:
- égő érzés vizeletürítéskor
- zavaros vizelet
- kismedencei vagy deréktáji fájdalom (a vesék érintettsége esetén)
Sürgető vagy gyakori vizelési inger a Jardiance hatásmechanizmusából eredően isfelléphet, mivel azonban ezek húgyúti fertőzés tünetei is lehetnek, ezért haezen tünetek fokozódását észleli, forduljon kezelőorvosához.
Kiszáradás, nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet)
A kiszáradás jelei - melyek nem jellegzetesek - az alábbiak lehetnek:
- szokatlan szomjúságérzés
- felálláskor jelentkező ájulásérzés vagy szédülés
- ájulás vagy eszméletvesztés
A Jardiance szedése alatt előforduló egyéb mellékhatások:
Gyakori
- szájpenész vagy a nemi szervek gombás fertőzése
- a szokásosnál nagyobb mennyiségű vizeletürítés vagy gyakrabban jelentkezővizelési inger
- viszketés
Nem gyakori
- erőlködés vagy fájdalom vizeletürítéskor
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül*. A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésrea gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Jardiance-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a kartondobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) utánne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a csomagolás sérült vagy azt megpróbáltákfelbontani. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Jardiance
- A készítmény hatóanyaga az empagliflozin.
- 10 vagy 25 mg empagliflozint tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők:
- tabletta mag: laktóz-monohidrát (lásd a 2. pont végén "A Jardiancelaktózt tartalmaz" című részben), mikrokristályos cellulóz,hidroxi-propil-cellulóz, kroszkarmellóz- nátrium, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, magnézium-sztearát
- filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, Makrogol (400), sárgavas- oxid (E172)
Milyen a Jardiance külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Jardiance 10 mg filmtabletta kerek, halványsárga, mindkét oldalán domború,lekerekített szélű tabletta, egyik oldalán "S10" jelöléssel, másikoldalán Boehringer Ingelheim logóval ellátva. A tabletta átmérője 9,1 mm.
Jardiance 25 mg filmtabletta ovális, halványsárga, mindkét oldalán domború,tabletta, egyik oldalán "S25" jelöléssel, másik oldalán BoehringerIngelheim logóval ellátva. A tabletta 11,1 mm hosszú és 5,6 mm széles.
A Jardiance filmtabletta PVC/alumínium adagonként perforáltbuborékcsomagolásban kerül forgalomba. Csomagolási egységei 7 x 1, 10 x 1, 14 x1, 28 x 1, 30 x 1, 60 x 1, 70 x 1, 90 x 1 illetve 100 x 1 filmtablettáttartalmaznak.
Nem feltétlenül mindegyik csomagolási egység kerül kereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Boehringer Ingelheim International GmbH Binger Strasse 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország
Gyártó
Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG Binger Strasse 173
D-55216 Ingelheim am Rhein
Németország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
Magyarország
Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG
Magyarországi Fióktelepe
Tel.: +36 1 299 89 00
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: {ÉÉÉÉ. hónap}.
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.
Published date: 2015.02.0

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!