NEURONTIN 100MG KAPSZULA 100X

III

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Neurontin 100 mg kemény kapszula

Neurontin 300 mg kemény kapszula

Neurontin400 mg kemény kapszula

Neurontin600 mg filmtabletta

Neurontin 800 mg filmtabletta

 

gabapentin

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

-         Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-     További kérdéseivel forduljon orvosáhozvagy gyógyszerészéhez.

-         Ezt a gyógyszertaz orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmaslehet még abban az esetben is,ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Neurontin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Neurontinszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Neurontint?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Neurontinttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NeurontinÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Neurontin azepilepszia és a perifériás neuropátiás fájdalom (az idegek károsodásakövetkeztében kialakult hosszan fennálló fájdalom) kezelésére alkalmazottgyógyszerek csoportjába tartozik.

 

ANeurontin aktív hatóanyaga a gabapentin.

 

A Neurontint alkalmazzák:

 

-     Az epilepszia különféletípusainak (kezdetben az agy bizonyos területeire korlátozódó rohamok, amelyeka roham más agyterületekre való átterjedésével vagy anélkül lépnek fel)kezelésére. Orvosa Neurontint ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére,ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Neurontint jelenlegi kezelésemellett kell szednie, kivéve ha orvosa másképp rendelte. A Neurontin önmagábanis alkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekek kezelésére.

 

-     Perifériásneuropátiás fájdalom (az idegek károsodása következtében kialakult hosszanfennálló fájdalom) kezelésére. Számos betegség okozhat perifériás neuropátiásfájdalmat (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló), például acukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető,nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló stb.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA Neurontin SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Neurontint

-                ha allergiás (túlérzékeny) a gabapentinre vagy a Neurontin egyébösszetevőjére.

 

A Neurontinfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

-                ha veseproblémái vannak, kezelőorvosa eltérő adagolási sémátírhat elő,

-                ha Ön művesekezelés (hemodialízis, méreganyagok eltávolításaveseelégtelenség miatt) alatt áll; mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagyizomgyengeség alakult ki Önnél,

-                ha tartós hasi fájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezne,azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás tüneteilehetnek.

 

Epilepszia-ellenesgyógyszerekkel, mint a gabapentinnel kezelt néhány betegnek önkárosító vagyöngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének,azonnal keresse fel kezelőorvosát.

 

A kezelésideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Morfintartalmú gyógyszerek

Mondja el orvosának vagygyógyszerészének, ha morfin-tartalmú gyógyszereket szed, mert a morfinfokozhatja a Neurontin hatását.

 

Gyomorsav-csökkentők emésztésizavar kezelésére

Ha alumínium és magnéziumtartalmú gyomorsavlekötő gyógyszereket a Neurontinnal együtt vesz be, akkorcsökkenhet a Neurontin felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy azantacidum alkalmazását követően legalább két óra elteltével vegye be aNeurontint.

 

A Neurontin

·               esetén nem várható, hogy kölcsönhatásba lépne másepilepszia-elleni, vagy szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel.

·               befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét, vizeletvizsgálatesetén mondja el orvosának vagy a kórházban, hogy milyen gyógyszert szed.

 

A Neurontinegyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Neurontint bevehetiétkezés közben, de étkezéstől függetlenül is.

 

Terhesség

A Neurontint nem szabad terhességalatt szedni, csak ha orvosa másképpen nem rendeli. Fogamzóképes nőknekhatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

 

Nincsenek olyan vizsgálatok,amelyekben kifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentinalkalmazását, de egyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazottgyógyszerekkel kapcsolatban a fejlődő magzat károsodásának fokozottkockázatáról számoltak be, különösen akkor, ha egyszerre több ilyen gyógyszertis alkalmaztak. Ezért, amikor csak lehetséges, csak egyféle gyógyszert szedjena rohamok kezelésére terhessége alatt, kizárólag az orvosa beleegyezésével.

 

Ha a Neurontin szedése közbenteherbe esik, illetve gyanítja, hogy terhes, vagy terhes szeretne lenni, akkorazonnal forduljon orvosához. Hirtelen ne hagyja abba a Neurontin szedését,mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, mely súlyos következményekkeljárhat Önre és gyermekére nézve.

 

Szoptatás

A Neurontin hatóanyaga, agabapentin átjut az emberi anyatejbe. A Neurontin szedése alatt nem ajánlott aszoptatás, mivel a csecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

 

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Neurontin szédülést, álmosságotés fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve nevegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nemismeri, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükségesképességeit.

 

Fontosinformációk a Neurontin egyes összetevőiről

A Neurontinkemény kapszulák laktózt (ez egy cukorfajta) tartalmaznak. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NeurontinT?

 

A Neurontintmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Kezelőorvosa határozza meg az Önszámára megfelelő adagot.

 

Ha a Neurontinalkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, amint lehetséges.

 

AmennyibenÖn időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti a Neurontint,kivéve, ha veseproblémái vannak. Az orvosa eltérő adagolási sémát és/vagyadagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

 

A Neurontint folyamatosan kellszednie, amíg orvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

 

Az alkalmazás módja

A Neurontin szájon átalkalmazandó. A kapszulát vagy filmtablettát mindig egészben, sok vízzel nyeljele.

 

Epilepsziában a készítményszokásos adagja:

 

Felnőttek és serdülők:

Annyi kapszulát vagyfilmtablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosanállítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg közöttvan. Ezt követően az adag az orvos utasításának megfelelően emelhető a napimaximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 különadagban kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

 

6 éves vagy annál idősebbgyermekek:

A gyermekeszámára alkalmazandó adagot az orvosa határozza meg a gyermek testtömegealapján. A kezelés egy alacsony kezdőadaggal indul, amit fokozatosan emelnek,körülbelül 3 nap alatt. A szokásos adag az epilepszia kezelésére25-35 mg/testtömeg-kilogramm/nap. A kapszulát (kapszulákat) vagyfilmtablettát (filmtablettákat) rendszerint 3 külön adagban kell bevenni mindennap, vagyis egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

 

A Neurontin6 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

 

Perifériás neuropátiásfájdalomban a készítmény szokásos adagja:

 

Felnőttek:

Annyi kapszulát vagyfilmtablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosanállítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg közöttvan. Ezt követően az adag az orvos utasításának megfelelően emelhető a napimaximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 különadagban kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délben és egyszer este.

 

Ha vesebetegségben szenvedvagy művese-kezelésben részesül:

Kezelőorvosa eltérő adagolásisémát és/vagy adagot írhat elő, ha vesebetegségben szenved vagyművese-kezelésben részesül.

 

Ha azelőírtnál több Neurontint vett be

Az ajánlottnál magasabb dózisokalkalmazása a mellékhatások felerősödését eredményezhetik, mint azeszméletvesztés, szédülés, kettős látás, beszédzavar, álmosság és hasmenés. Azonnalhívja orvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára, haaz előírtnál több Neurontint vett be. Vigye magával a megmaradt kapszulákatvagy filmtablettákat, amit még nem vett be, a gyógyszer csomagolásával együtt,hogy a kórházban azonnal láthassák, hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Haelfelejtette bevenni a Neurontint

Ha elfelejtbevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljötta következő adag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására!

 

Ha időelőtt abbahagyja a Neurontin szedését

A gyógyszer szedését ne hagyjaabba csak az orvosa utasítására. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan,legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Ha hirtelen, vagyaz orvosi utasításnál hamarabb hagyja abba a Neurontin szedését, fokozódik arohamok előfordulásának kockázata.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Neurontin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal keresse fel orvosát, ha a gyógyszerbevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosaklehetnek:

·               súlyos bőrelváltozások, amik azonnali figyelmet igényelnek, azajkak és az arc duzzanata, bőrkiütés és vörösség és/vagy hajhullás (ezek súlyosallergiás reakció tünetei lehetnek).

·               ha tartós hasi fájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnalkeresse fel kezelőorvosát, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás tüneteilehetnek.

 

Ha Önművesekezelés alatt áll, mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagyizomgyengeség alakult ki Önnél.

 

Egyéb mellékhatások:

 

Nagyon gyakori mellékhatások (amelyek10 emberből több mint egynél előfordulhatnak):

 

·               vírusfertőzés

·               álmosság, szédülés, a mozgás-koordináció hiánya

·               fáradtság, láz

 

Gyakori mellékhatások (amelyek 100 emberből több mintegynél előfordulhatnak):

 

·               tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés, fülgyulladásvagy egyéb fertőzések,

·               alacsony fehérvérsejtszám

·               étvágytalanság, megnövekedett étvágy

·               düh mások irányában, zavartság, hangulatváltozás, depresszió,szorongás, idegesség, gondolkodási nehézség

·               görcsök, rángatózó mozgás, beszédzavar, memóriazavar, remegés,álmatlanság, fejfájás, érzékeny bőr, érzéscsökkenés (zsibbadás), koordinációszavar, szokatlan szemmozgás, fokozott, csökkent vagy hiányzó reflexek

·               homályos látás, kettős látás

·               forgó jellegű szédülés

·               magas vérnyomás, kipirulás vagy értágulat

·               nehézlégzés, hörghurut, torokkaparás, köhögés, orrszárazság

·               hányás, émelygés (hányinger), fogászati rendellenességek,fogínygyulladás, hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés, száj-vagy torokszárazság, bélgázosság

·               arcduzzanat, sérülések, kiütés, bőrviszketés, pattanás

·               ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájdalom, izomrángás

·               merevedési zavar (impotencia)

·               duzzanat a karokon, lábakon, járási nehézség, gyengeség,fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek

·               fehérvérsejtszám-csökkenés a vérképben, súlygyarapodás

·               véletlen sérülés, csonttörés, horzsolás

 

Továbbá, gyermekeknél végzettklinikai vizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról ésrángatózó mozgásról.

 

Nem gyakori mellékhatások(amelyek 1000 emberből több mint egynél fordulhatnak elő):

 

·               allergiás reakció, pl. csalánkiütés

·               csökkent mozgás

·               szapora szívverés

·               duzzanat, vizenyő, amely kiterjedhet az arcra, törzsre ésvégtagokra

·               májproblémára utaló rendellenes vérvizsgálati eredmények

 

A forgalomba hozatalt követőenaz alábbi mellékhatásokat jelentették:

 

·               vérlemezkeszám-csökkenés (véralvadáshoz szükséges sejtek)

·               hallucinációk

·               problémát jelentő mozgási rendellenességek pl. vonaglás,rángatózás, merevség

·               fülzúgás

·               májgyulladás, a bőr és a szemek sárgasága

·               heveny veseelégtelenség, vizelettartási nehézség

·               az emlőszövet megnövekedése, az emlők megnagyobbodása

·               a gabapentin hirtelen elhagyását követő mellékhatások (szorongás,álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás), mellkasi fájdalom

·               cukorbetegeknél a vércukorszint-ingadozása

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A NeurontinT TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Neurontint. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A Neurontin kemény kapszula legfeljebb30°C-on tárolandó.

A Neurontin filmtablettalegfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A gyógyszereketnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Neurontin?

 

Neurontinkemény kapszula

A készítményhatóanyaga a gabapentin. Kemény kapszulánként 100 mg, 300 mg vagy400 mg gabapentint tartalmaz.

 

A Neurontin kemény kapszulákegyéb összetevői:

Kapszula-töltet: laktóz-monohidrát,kukoricakeményítő és talkum.

Kapszulahéj: zselatin, tisztítottvíz és nátrium-lauril-szulfát.

Színezék: a 100 mg-oskapszula E171-et (titán-dioxidot), a 300 mg-os kapszula E171-et (titán-dioxidot)és E172-t (sárga vas-oxidot), és a 400 mg-os kapszula E171-et (titán-dioxidot)és E172-t (sárga és vörös vas-oxidot) tartalmaz.

Jelölőfesték: sellak,E171 (titán-dioxid), és E132 (indigokármin) mindegyik kapszulában.

 

Neurontin filmtabletta

A készítmény hatóanyaga agabapentin. Filmtablettánként 600 mg vagy 800 mg gabapentinttartalmaz.

 

A Neurontin filmtabletták egyébösszetevői:

Filmtabletta mag: poloxamer 407(etilén-oxid és propilén-oxid), kopovidon, kukoricakeményítő,magnézium-sztearát.

Bevonat: Opadry White: YS-1-18111(hidroxipropilcellulóz, talkum)

Tabletta fényező: candelillaviasz

 

Milyen a Neurontin készítménykülleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kemény kapszula

100 mg kapszula: fehérszínű, kemény kapszula “Neurontin 100 mg” és “PD” jelöléssel ellátva.

300 mg kapszula: fehérszínű, kemény kapszula “Neurontin 300 mg” és “PD” jelöléssel ellátva.

400 mg kapszula: fehérszínű, kemény kapszula “Neurontin 400 mg” és “PD” jelöléssel ellátva.

 

20, 30, 50, 84, 90, 98, 100, 200,500, 1000 db kapszula PVC/PVDC/alumínium buborékfólia csomagolásban.

 

Filmtabletta

600 mg filmtabletta:fehér, ellipszis alakú, filmbevonatú tabletta, mindkét oldalánfelezővonallal és egyik oldalán “NT” és “16” mélynyomású jelöléssel ellátva.

 

800 mg filmtabletta:fehér, ellipszis alakú, filmbevonatú tabletta, mindkét oldalánfelezővonallal és egyik oldalán “NT” és “26” mélynyomású jelöléssel ellátva.

 

20, 30, 45, 50, 84, 90, 100, 200,500 db filmtabletta PVC/PE/PVDC/alumínium buborékfólia vagy PVC/PVDC/alumíniumbuborékfólia csomagolásban.

 

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

Pfizer Kft.,

1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOMPark „F” épület.

 

Gyártó:

Goedecke GmbH,

Mooswaldallee 1, D-79090Freiburg, Németország

 

 

 

 

OGYI-T-4966/01. (Neurontin100 mg kapszula 20 x)

OGYI-T-4966/02. (Neurontin100 mg kapszula 100 x)

OGYI-T-4966/03. (Neurontin300 mg kapszula 50 x)

OGYI-T-4966/04. (Neurontin 300 mgkapszula 100 x)

OGYI-T-4966/05. (Neurontin400 mg kapszula 50 x)

OGYI-T-4966/06. (Neurontin400 mg kapszula 100 x)

OGYI-T-4966/07. (Neurontin600 mg filmtabletta 20 x PVC/PVDC/alumíniumbuborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/08. (Neurontin600 mg filmtabletta 20 x PVC/PE/PVDC/alumíniumbuborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/09. (Neurontin600 mg filmtabletta 50 x PVC/PVDC/alumíniumbuborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/10.(Neurontin 600 mg filmtabletta 50 x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-4966/11.(Neurontin 600 mg filmtabletta 100 x PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-4966/12.(Neurontin 600 mg filmtabletta 100 x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-4966/13. (Neurontin 800 mgfilmtabletta 20 x PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/14. (Neurontin 800 mgfilmtabletta 20 x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/15. (Neurontin 800 mgfilmtabletta 50 x PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban)

OGYI-T-4966/16.(Neurontin 800 mg filmtabletta 50 x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-4966/17.(Neurontin 800 mg filmtabletta 100 x PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

OGYI-T-4966/18.(Neurontin 800 mg filmtabletta 100 x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban

 

 

ANeurontin kemény kapszulát vagy filmtablettát az Európai Gazdasági Térség következőtagállamaiban engedélyezték Neurontin néven:

 

Ausztria, Belgium, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia,Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország,Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta,Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia,Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia.

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. augusztus 31.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!