VIANDROS 100MG FILMTABLETTA 8X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZÁLÓ SZÁMÁRA

 

VIANDROS 50 mg filmtabletta

VIANDROS 100 mg filmtabletta

szildenafil-citrát

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa elfigyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

 

-    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége     lehet.

-    További kérdéseivel forduljon orvosához vagygyógyszerészéhez.

-    Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára     ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

-    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt        mellékhatásokon kívül egyéb tünetetészlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.Milyen típusú gyógyszer a Viandros és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.Tudnivalók a Viandros szedése előtt

3.Hogyan kell szedni a Viandros-t?

4.Lehetséges mellékhatások

5.Hogyan kell a Viandros-t tárolni?

6.További információk

 

 

1       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VIANDROS ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN          ALKALMAZHATÓ?

 

A  Viandros az úgynevezett 5. típusú foszfodieszteráz(PDE5)-gátlók új gyógyszercsaládjának első tagja. Nemi izgalom során ahímvessző ereinek simaizomzatát elernyesztve, a barlangos testbe beáramló vérmennyiségének növelésével segíti elő a merevedést.  Viandros csak szexuálisizgalom hatására hat kedvezően a merevedés kialakulására. Ne szedjen Viandros-t, ha Önnek nincs merevedési zavara. Ne szedjen  Viandros-t, ha Ön nő.

 

A Viandros tabletta a férfiak hímvessző-merevedésizavarainak - a köznyelvben gyakran impotenciaként említett állapot - kezeléséreszolgáló készítmény. A hímvessző-merevedési zavarban szenvedő férfiak nemképesek a hímvesszőnek a nemi aktushoz szükséges mértékű merevedését elérni, ill.fenntartani.

 

 

2.      TUDNIVALÓK A VIANDROS SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Viandros-t

 

-    Ha Ön ún. nitrát készítményeket szed, mivel egyidejűalkalmazásuk potenciálisan veszélyes             vérnyomáscsökkenést okozhat.Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi,             melyeketgyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha nem        biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

-    Ha Ön bármilyen nitrogén-monoxid-donor gyógyszert,mint például amil-nitritet, szed, mivel             kombinációjuk potenciálisanveszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

-    Ha allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy aViandros egyéb összetevőjére.

-    Ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.

-    Ha Önnek nemrégiben volt szélütése (agy keringésizavara), szívrohama vagy, ha alacsony a           vérnyomása.

-    Ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletesszembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).

 

-    ha valaha előfordult Önnél nem-arteritiszes elülsőiszkémiás optikus neuropátia miatt fellépő           látásvesztés.

 

A Viandros fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 

Közölje kezelőorvosával

-    ha Ön sarlósejtes vérszegénységben(vörösvérsejt-rendellenesség), leukémiában (a    fehérvérsejtek rosszindulatúdaganata), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved,

-         ha a hímvesszője rendellenesalakú, vagy, ha ún. Peyronie-betegségben szenved,

-         ha Önnek problémái vannak aszívével. Ebben az esetben orvosának kell alaposan            megvizsgálnia,hogy szíve alkalmas-e a szexuális tevékenységgel járó többletterhelés            elviselésére,

-         ha Önnek aktív gyomorfekélye vagyvérzészavara (pl. hemofíliája) van.

-         ha látása hirtelen romlik vagylátásvesztést tapasztal, hagyja abba a Viandros szedését és   azonnal forduljonorvosához.

 

A Viandros nem alkalmazható más, a merevedési zavarokkezelésére szolgáló kezeléssel együtt (szájon át történő vagy helyi.kezelés)

 

Különleges szempontok a gyermekek és serdülők kezelésekor

A Viandros nem adható 18 éves kor alatti egyéneknek.

 

Különleges szempontok a vese- vagy májbetegekkezelésekor

Közölje orvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg.Előfordulhat, hogy az orvosa alacsonyabb adagot ír elő Önnek.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Viandros tabletta módosíthatja egyes gyógyszerekhatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét.Sürgősségi ellátás esetében feltétlenül tájékoztasson valakit az Önt ellátóegészségügyi szakszemélyzet közül, hogy Ön Viandros-t vett be, és azt is, hogymikor vette be. Kizárólag abban az esetben szedhet más gyógyszereket a Viandrosalkalmazásának ideje alatt, ha ezt kezelőorvosa engedélyezte.

 

Ne vegyen be Viandros-t, ha ún. nitrát készítményeketszed, mivel ezen készítmények kombinációja potenciálisan veszélyesvérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig mondja el kezelőorvosának vagygyógyszerészének, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakranalkalmazzák az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom")kezelésére.

 

Ne vegyen be Viandros-t, ha olyan gyógyszert szed,mint az ún. nitrogénmonoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivelkombinációjuk potenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.

 

Ezeket a szereket gyakran alkalmazzák az anginapektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") kezelésére. A Viandros tablettaezekkel a gyógyszerekkel együtt NEM alkalmazható.

 

Amennyiben ún. proteázgátló gyógyszert szed, pl. a HIVokozta fertőzés kezelésére, úgy előfordulhat, hogy az orvos a Viandroslegkisebb adagjával (25 mg) kezdi el Önnél a kezelést.

 

Néhány, magas vérnyomás vagy prosztata megnagyobbodáskezelésére alfa-blokkolót szedő betegnél szédülés és ájulásérzés jelentkezhet,amit a gyors felüléskor vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat.Ezek a tünetek, melyek néhány olyan betegnél jelentkeztek, akik Viandros-t ésalfa-blokkolót szedtek egyidejűleg, legnagyobb valószínűséggel a szildenafilalkalmazását követő

4 órán belül fordulnak elő. Annak érdekében, hogy atünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, az alfa-blokkoló gyógyszerétÖnnek rendszeres napi adagban kell bevennie, mielőtt elkezdené szedni aViandros-t. Kezelőorvosa ebben az esetben lehet, hogy alacsonyabb (25 mg-os)adaggal kezdi el a Viandros kezelést.

 

A Viandrosegyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

A Viandros bevehető étkezés közben vagy attólfüggetlenül is, azonban azt tapasztalhatja, hogy a Viandros hatása későbbjelentkezik, ha azt bőséges étkezés közben veszi be.

 

Az egyidejűleg fogyasztott alkohol átmenetilegmegakadályozhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximáliskihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt aViandros tabletta bevétele előtt.

 

Terhesség és szoptatás

A Viandros alkalmazása nőknek nem javallt.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A Viandros szédülést okozhat és befolyásolja a látást.Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Viandros tabletta,mielőtt a volánhoz ülne vagy gépet kezelne.

 

Fontos információk a Viandros egyes összetevőiről

A Viandros 50 mg és 100 mg filmtabletta filmbevonatalaktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.      HOGYAN KELL SZEDNI A VIANDROS-T?

 

A Viandros-t mindig az orvos által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét. A szokásos kezdő adag: 50 mg.

 

Ne vegyen be Viandros-t naponta egynél több alkalommal!

 

A Viandros tablettát kb. 1 órával a tervezett nemiaktus előtt vegye be! A tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le!

 

Ha a Viandros alkalmazása során annak hatását túlerősnek vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

A Viandros kizárólag szexuális ingerlés esetén segítielő a hímvessző merevedését. A Viandros hatásának kialakulásához szükséges időegyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőségesétkezés alkalmával bevett Viandros hatása ennél hosszabb idő elteltéveljelentkezik.

 

Abban az esetben, ha a Viandros szedése ellenére semsikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemiaktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Viandros-t vett be

A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodásáttapasztalhatja. 100 mg-nál nagyobb adag bevétele nem fokozza a gyógyszerhatását.

 

Ne vegyen be több tablettát annál, mint amennyit azorvos előírt Önnek!

Amennyiben az előírtnál többet vett be, forduljonorvosához.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítményalkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 

4.      LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Viandros is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Viandrosalkalmazásával kapcsolatban jelentett mellékhatások általában enyhe-, vagyközepes súlyosságúak és rövid ideig tartanak.

 

Ha mellkasi fájdalma van közösülés közben vagy aztkövetően:

-    Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meglazítani.

-    Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!

-    Azonnal hívja fel kezelőorvosát.

 

Minden gyógyszer, köztük a Viandros is okozhatallergiás reakciókat. Azonnal hívja fel kezelőorvosát, ha a Viandros bevételétkövetően a következő tünetek közül bármelyiket észleli: hirtelen fellépő sípolólégzés, nehézlégzés vagy szédülés, a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torokduzzanata.

 

A Viandros bevételét követően beszámoltak tartós, néhafájdalmas merevedésről. Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressenfel egy orvost.

 

Ha hirtelen látáscsökkenést vagy látásvesztésttapasztal, hagyja abba a Viandros szedését és azonnal hívja fel kezelőorvosát.

 

Nagyon gyakori mellékhatás (10 betegből több mint 1-et érint)

fejfájás.

 

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):

arckipirulás, emésztési zavar, látászavarok (aszínlátás zavara, fényérzékenység, homályos látás vagy a látásélességcsökkenése), orrdugulás és szédülés.

 

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):

hányás, bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szemirritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem, szemfájdalom, kettőslátás,szokatlan érzés a szemben, szabálytalan vagy gyors szívverés, izomfájdalom,álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés,hányinger, szájszárazság, mellkasi fájdalom és fáradtság.

 

Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-et érint):

magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás,szélütés, orrvérzés és a hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.

 

A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok soránjelentett további mellékhatások:

erős szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, hirtelenhalál, szívroham vagy az agyi vérellátás részleges, átmeneti csökkenése.Ezeknek a férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben szívproblémái voltak agyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetekközvetlenül a Viandros hatásának tulajdoníthatók-e. Görcsrohamok eseteiről ésazonnali orvosi ellátást igénylő, kiütéssel, hólyagokkal, hámló bőrrel ésfájdalommal járó bőrreakciókról szintén beszámoltak.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYAN KELL A VIANDROS-T TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeticsomagolásban tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje aViandros-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.      TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Viandros

 

-               A készítmény hatóanyaga aszildenafil. Egy tabletta 50 mg, illetve 100 mg szildenafilt tartalmaz (citrátformájában).

-               Egyéb összetevők:

         -     Tablettamag:mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát,                                      kroszkarmellóz-nátrium,magnézium-sztearát, hipromellóz

         -     Filmbevonat:hipromellóz, titán-dioxid (E 171), laktóz-monohidrát (tejcukor), triacetin,              indigokárminalumínium lakk (E 132).

 

Milyen a Viandroskülleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Viandros 50 mg filmtabletta

A Viandros filmtabletta kék színű, mandula alakú,mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta,, egyik oldalán„50" jelzéssel, a másik oldalán sima.

 

Dobozonként 4, 8, ill. 12 darab tablettát tartalmazbuborékcsomagolásban.

 

Viandros 100 mg filmtabletta

A Viandros filmtabletta kék színű, mandula alakú,mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta,, egyik oldalán„100" jelzéssel, a másik oldalán sima.

 

Dobozonként 4, 8, ill. 12 darab tablettát tartalmazbuborékcsomagolásban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

Medyland Kft.

H-2097 Pilisborosjenő

Ady Endre u.1

Magyarország

 

Gyártó:

 

Meditop Gyógyszeripari Kft.

H-2097 Pilisborosjenő

Ady Endre u. 1.

Magyarország

 

Viandros 50 mg filmtabletta

OGYI-T-21809/01 4x

OGYI-T-21809/02 8x

OGYI-T-21809/03 12x

 

Viandros 100 mg filmtabletta

OGYI-T-21809/04 4x

OGYI-T-21809/05 8x

OGYI-T-21809/06 12x

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2011. 08. 08.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!