GRIMODIN 600 MG FILMTABLETTA 60X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Grimodin 600 mg filmtabletta

Grimodin 800 mg filmtabletta

gabapentin

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

-        Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benneszereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-        További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához,gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.

-        Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írtafel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban azesetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-        Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről, kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Grimodinfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Grimodin filmtabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell szedni a Grimodin filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Grimodin filmtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer a Grimodin filmtablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Grimodin az epilepszia ésperifériás neuropátiás fájdalom (az idegek károsodása következtében kialakulthosszan fennálló fájdalom) kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjábatartozik.

 

A Grimodin filmtablettahatóanyaga a gabapentin.

 

A Grimodin filmtabletta azalábbiak kezelésére használatos:

-        Azepilepszia különféle típusai (a rohamok kezdetben az agy bizonyos területeirekorlátozódnak, majd a roham más agyterületekre való átterjedésével vagy anélkülzajlanak). Orvosa Grimodint ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, haa jelenlegi kezelés nem rendezi teljes mértékben állapotát. A Grimodintjelenlegi kezelése mellett kell szednie, kivéve, ha orvosa másképp rendelte. AGrimodin önmagában is alkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb gyermekekkezelésére.

-        Perifériás neuropátiás fájdalom (az idegekkárosodása következtében kialakult hosszan fennálló fájdalom). Számos betegségokozhat perifériás (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló)idegbántalom okozta fájdalmat, például a cukorbetegség vagy az övsömör. Afájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös,sajgó, bizsergő, zsibbadó és szurkáló stb.

 

 

2.       Tudnivalók aGrimodin filmtabletta szedése előtt

 

Neszedje a Grimodin filmtablettát

-                 ha allergiás a gabapentinre vagya gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Grimodin filmtablettaszedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy aszakszemélyzettel.

-        ha veseproblémáivannak, kezelőorvosa eltérő adagolási sémát írhat elő.

-        ha Ön művesekezelés (hemodialízis,méreganyagok eltávolítása veseelégtelenség miatt) alatt áll; mondja elorvosának, ha izomfájdalom és/vagy izomgyengeség alakult ki Önnél,

-                ha tartós hasi fájdalom, hányingervagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek ahasnyálmirigy-gyulladás tünetei lehetnek.

 

Néhány személynél, akiketgabapentinnel vagy hasonló epilepszia elleni gyógyszerrel kezeltek önkárosítóvagy öngyilkos gondolatok jelentek meg. Ha bármikor ilyen gondolatokatészlelne, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

 

Fontosinformáció lehetséges súlyos reakciókról

A Grimodin filmtablettát szedő betegek kis számánálallergiás reakció illetve potencálisan súlyos bőrreakció jelentkezik, melykezeletlenül súlyosabb problémát okozhat.

Önnek ismernie kell ezeket atüneteket, hogy figyelhessen rájuk a Grimodin filmtabletta szedése alatt.

 

Olvassael ezeknek a tüneteknek a leírását a betegtájékoztató 4. pontjában az „Azonnalkeresse fel orvosát, ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetekbármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnekcím alatt.

 

 Egyébgyógyszerek és a Grimodin filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Morfintartalmú gyógyszerek

Mondja el orvosának vagygyógyszerészének, ha morfin tartalmú gyógyszereket szed, mert a morfinfokozhatja a Grimodin hatását.

 

Gyomorsavlekötőgyógyszerek

Ha alumínium és magnéziumtartalmú gyomorsavlekötő gyógyszereket a Grimodinnal együtt vesz be, akkorcsökkenhet a Grimodin felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy agyomorsavkötő gyógyszerek alkalmazását követően legalább két óra elteltévelvegye be a Grimodint.

 

A Grimodin filmtabletta

-        nem várható, hogy kölcsönhatásba lépne másepilepszia elleni, vagy szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel.

-        befolyásolhatja egyes laborvizsgálatokeredményét, ezért vizeletvizsgálat esetén mondja el orvosának vagy a kórházban,hogy mit szed.

 

AGrimodin filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Grimodint beveheti étkezésközben, de étkezéstől függetlenül is.

 

Terhességés szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Grimodint nem szabadterhesség alatt szedni, kivéve, ha orvosa másképpen rendeli.

Fogamzóképes nőknek hatékonyfogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

 

Nincsenek olyan vizsgálatok,amelyekben kifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentinalkalmazását, de egyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazottgyógyszerekkel kapcsolatban a magzat károsodásának fokozott kockázatárólszámoltak be, különösen akkor, ha egyszerre több ilyen gyógyszert isalkalmaztak. Ezért, amikor csak lehetséges, és kizárólag az orvosbeleegyezésével, csak egyféle gyógyszert szedjen a rohamok kezeléséreterhessége alatt.

 

Ha a Grimodin szedése közbenteherbe esik, illetve gyanítja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, akkorazonnal forduljon orvosához.

Ne hagyja abba hirtelen aGrimodin szedését, mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, és súlyoskövetkezményekkel járhat Önre és gyermekére nézve.

 

Szoptatás

A Grimodin hatóanyaga, a gabapentin kiválasztódik azemberi anyatejbe. A Grimodin szedése alatt nem ajánlott a szoptatás, mivel acsecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A Grimodin szédülést,álmosságot és fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeketilletve ne végezzen más potenciálisan veszélyes tevékenységet addig, amíg nemtudja, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.

 

 

3.       Hogyan kellalkalmazni a Grimodin filmtablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosavagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Kezelőorvosa határozza meg azÖn számára megfelelő adagot.

 

Ha a Grimodin alkalmazásasorán annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Amennyiben Ön időskorú (65éves kor fölött), a szokásos módonszedheti a Grimodint, kivéve, ha veseproblémái vannak.

 

Az orvosa eltérő adagolásisémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

 

A Grimodint folyamatosan kellszednie, amíg orvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

 

Az alkalmazás módja

A Grimodinfilmtabletta szájon át alkalmazandó. A filmtablettát mindig egészben, sokvízzel nyelje le.

 

Epilepsziában a készítményajánlott adagja:

 

Felnőttek és serdülőkorúak:

Annyi filmtablettát vegyenbe, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Önadagját. A kezdő adag általában napi 300‑900 mg között van. Eztkövetően az adag lépésekben emelhető a napi maximális 3600 mg-os dóziseléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 részre osztva, azaz reggelegy adagban, délben egy adagban és este egy adagban kell bevennie.

 

6 éves vagy annál idősebbgyermekek:

A gyermeke számáraalkalmazandó adagot az orvosa határozza meg a gyermek testsúlya alapján. Akezelés alacsony kezdőadaggal indul, amit fokozatosan emelnek föl, körülbelül 3 napalatt. A szokásos adag az epilepszia kezelésére 25‑35 mg/ttkg/nap. Anapi adagot rendszerint 3 részre osztva adagolják, vagyis a filmtablettát(filmtablettákat) minden nap reggel egy adagban, délben egy adagban és este egyadagban kell bevenni.

 

A Grimodin 6 évesnélfiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

 

Perifériás neuropátiásfájdalomban a készítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek:

Annyi filmtablettát vegyenbe, amennyit orvosa előírt. Orvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Önadagját. A kezdő adag általában napi 300‑900 mg között van. Eztkövetően az adag lépésekben emelhető a napi maximális 3600 mg-os dóziseléréséig, amelyet orvosa utasítása szerint 3 részre osztva, azaz reggelegy adagban, délben egy adagban és este egy adagban kell bevennie.

 

Ha vesebetegségben szenvedvagy művese-kezelésben részesül:

Kezelőorvosa eltérő adagolásisémát és/vagy adagot írhat elő, ha vesebetegségben szenved vagyművese-kezelésben részesül.

 

Haaz előírtnál több Grimodin filmtablettát vett be

Az ajánlottnál magasabbdózisok alkalmazása a mellékhatások felerősödését eredményezhetik, mint azeszméletvesztés, szédülés, kettős látás, beszédzavar, álmosság és hasmenés. Azonnal hívjaorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi részlegére, ha az orvosáltal előírtnál több Grimodin filmtablettát vett be. Vigye magával a megmaradtfilmtablettákat, valamint a gyógyszer csomagolását, hogy a kórházban azonnal láthassák,hogy milyen gyógyszert vett be.

 

Haelfelejtette bevenni a Grimodin filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egyadagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következőadag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Haidő előtt abbahagyja a Grimodin filmtabletta szedését

A gyógyszer szedését nehagyja abba, hacsak az orvosa erre nem utasította. A kezelés felfüggesztésekorfokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert. Hahirtelen, vagy az orvosi utasításnál hamarabb hagyja abba a Grimodin szedését,fokozódik a rohamok előfordulásának kockázata.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát,gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Azonnal keresse fel orvosát, ha a gyógyszer bevételét követően a következőtünetek bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnek:

·               súlyos bőrelváltozások, amikazonnali figyelmet igényelnek, az ajkak és az arc duzzanata, bőrkiütés ésvörösség és/vagy hajhullás (ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek).

·               ha tartós hasi fájdalom, hányingervagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek ahasnyálmirigy-gyulladás tünetei lehetnek.

·               A Grimodin a bőrt illetve a testegyéb részeit (mint a máj vagy a vörösvértestek) érintő súlyos vagyéletveszélyes allergiás reakciót okozhat. Ez a reakció járhat kiütéssel illetveanélkül is. Kórházi felvételhez vagy a Grimodin szedésének abbahagyásáhozvezethet. Azonnal hívja orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:

-      Bőrkiütés

-      Csalánkiütés

-      Láz

-      Nyirokcsomó megnagyobbodás, melynem múlik el

-      Ajak és nyelvduzzanat

-      A bőr illetve a szemfehérjebesárgulása

-      Szokatlan sérülések vagy vérzés

-      Súlyos fáradtság vagy gyengeség

-      Váratlan izomfájdalom

-      Gyakori fertőzések

 

Ezek a tünetek egy súlyosreakció első jelei lehetnek. Orvosának meg kell Önt vizsgálni, hogyeldönthesse, folytatható-e a Grimodin szedése.

 

HaÖn művesekezelés alatt áll, mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagyizomgyengeség alakult ki Önnél.

 

Egyéb mellékhatások:

Nagyon gyakorimellékhatások (amelyek 10 emberből több mint egynél előfordulhatnak):

·               vírusfertőzés;

·               álmosság, szédülés, a mozgásokösszehangolásának –(mozgás-koordináció) hiánya;

·               fáradtság, láz.

 

Gyakori mellékhatások (amelyek100 emberből több mint egynél előfordulhatnak):

·               tüdőgyulladás, légúti fertőzés,húgyúti fertőzés, fülgyulladás, egyéb fertőzés;

·               alacsony fehérvérsejtszám;

·               étvágytalanság, megnövekedettétvágy;

·               düh mások irányában, zavartság,hangulatingadozás, depresszió, szorongás, idegesség, gondolkodási nehézség;

·               görcsök, rángatózó mozgás,beszédzavar, emlékezetkiesés, remegés, álmatlanság, fejfájás, érzékeny bőr,érzéscsökkenés (zsibbadtság), a mozgások összehangolásának zavara, szokatlanszemmozgás, fokozott, csökkent vagy hiányzó reflexek;

·               homályos látás, kettőslátás;

·               forgó jellegű szédülés;

·               magas vérnyomás, kipirulás vagyértágulat;

·               nehézlégzés, hörghurut,torokkaparás, köhögés, orrszárazság;

·               hányás, hányinger, fogászatirendellenességek, fogínygyulladás, hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar,székrekedés, száj- vagy torokszárazság, bélgázosság;

·               arcduzzanat, sérülések, kiütés,bőrviszketés, pattanás;

·               ízületi fájdalom, izomfájdalom,hátfájdalom, izomrángás;

·               merevedési zavar;

·               duzzanat a karokon és lábakon,járási nehézség, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek;

·               fehérvérsejtszám csökkenés, súlygyarapodás;

·               véletlen sérülés, csonttörés,horzsolás.

 

Továbbá, gyermekeknél végzettklinikai vizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról ésrángatózó mozgásról.

 

Nem gyakori mellékhatások(amelyek 1000 emberből több mint egynél fordulhatnak elő):

·               allergiás reakció, pl.csalánkiütés

·               csökkent mozgás

·               szapora szívverés

·               duzzanat, vizenyő, amelykiterjedhet az arcra, törzsre és végtagokra

·               májproblémára utaló rendellenesvérvizsgálati eredmények

 

A forgalomba hozataltkövetően az alábbi mellékhatásokat jelentették:

·               vérlemezkeszám-csökkenés(véralvadáshoz szükséges sejtek)

·               hallucinációk

·               problémát jelentő mozgásirendellenességek pl. vonaglás, rángatózás, merevség

·               fülzúgás

·               mellékhatások csoportja, amelybebeletartozik a megduzzadt nyirokcsomók (elkülönülő kis domború púpok a bőrfelszíne alatt), láz, kiütés és májgyulladás együttes előfordulása

·               májgyulladás, a bőr és a szemeksárgasága

·               heveny veseelégtelenség,vizelettartási nehézség

·               az emlőszövet megnövekedése, azemlők megnagyobbodása

·               a gabapentin hirtelen elhagyásátkövető mellékhatások (szorongás, álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás),mellkasi fájdalom

·               cukorbetegeknél avércukorszint-ingadozása

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik.

 

 

5.       Hogyan kelltárolni a Grimodin filmtablettát?

 

Legfeljebb 25ºC-ontárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejáratiidő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadotthónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.  Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolástartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Grimodin filmtabletta

A készítmény hatóanyaga agabapentin.

600 mg vagy 800 mggabapentint tartalmaz filmtablettánként.

 

Egyéb összetevők:

Tablettamag: PovidonK-90, Kroszpovidon, Poloxamer 407, Magnézium-sztearát,

Filmbevonat: Opadry20A28569 (hidroxipropil-cellulóz, talkum).

 

Milyena Grimodin filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Filmtabletta.

 

Fehér színű, domború felületűés ellipszis alakú, a hatáserősségre utaló gravírozással ellátott filmtabletta.

 

Filmtabletták PVC/PVdC/Alu buborékcsomagolásbanés dobozban.

10,50, 60, 100, 120 db 600 mg-os, ill. 800 mg-os filmtablettát tartalmazcsomagolásonként.

 

Nem feltétlenülmindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja:

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

Magyarország

 

Gyártó:

West Pharma-Producoes deEspecialidades Farmaceuticas S.A.

Rua Joao de Deus No.11, VendaNova, 2700-486 Amadora

Portugália

 

és

 

AtlanticPharma – Produções Farmacêuticas S.A.

Rua da Tapada Grande,n.º 2, Abrunheira, 2710-089 Sintra,

Portugália

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

Bulgária              Гримодин 600 mgфилмирани таблетки

Гримодин 800 mgфилмирани таблетки

Csehország         Grimodin 600 mg potahované tablety

Grimodin 800 mg potahovanétablety

Magyarország     Grimodin 600 mg filmtabletta

Grimodin800 mg filmtabletta

Lettország           Grimodin  600 mg apvalkotās tabletes

Grimodin 800 mg apvalkotās tablets

Litvánia              Grimodin 600 mg plėvele dengtostabletės

Grimodin 800 mg plėvele dengtos tabletės

Lengyelország     Grimodin 600 mg, tabletki powlekane

Grimodin800 mg, tabletki powlekane

Románia             Grimodin 600mg comprimate filmate

Grimodin800mg comprimate filmate

Szlovákia            Grimodin 600 mg filmom obalené tablety

                           Grimodin 800 mg filmomobalené tablety

Portugália            Gabapentina Gabamox

 

Grimodin 600 mgfilmtabletta

OGYI-T-20874/05    10x         (1x10)

OGYI-T-20874/06    60x         (6x10)

OGYI-T-20874/18    50x         (5x10)

OGYI-T-20874/19    100x       (5x20)

OGYI-T-20874/20    120x       (6x20)

OGYI-T-20874/24    60x         (3x20)

OGYI-T-20874/25    100x       (10x10)

OGYI-T-20874/26    120x       (12x10)

 

Grimodin 800 mgfilmtabletta

OGYI-T-20874/07    10x         (1x10)

OGYI-T-20874/08    60x         (6x10)

OGYI-T-20874/21    50x         (5x10)

OGYI-T-20874/22    100x       (5x20)

OGYI-T-20874/23    120x       (6x20)

OGYI-T-20874/27    60x         (3x20)

OGYI-T-20874/28    100x       (10x10)

OGYI-T-20874/29    120x       (12x10) 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. július


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!