RAMIPRIL ZENTIVA 5MG TABL 28X

4

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Ramipril-Zentiva 1,25 mg tabletta

Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta

Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta

Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta

ramipril

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt a gyógyszert az orvos Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Ramipril-Zentivatabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Ramipril-Zentiva tablettaalkalmazása előtt

3.             Hogyan kell alkalmazni a Ramipril-Zentivatablettát?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Ramipril-Zentivatablettát tárolni?

6.             További információk

 

 

1.         MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Vérnyomáscsökkentésreönmagában, vagy egyéb vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszerekkel kombinálva.

Szívelégtelenség kezelésére(a vízhajtóval, ill. vízhajtóval és szívglikoziddal végzett kezeléskiegészítésére).

Heveny szívinfarktustkövetően, klinikai tünetekkel járó szívelégtelenség esetén.

Kialakult vagy kezdődővesekárosodás kezelésére, beleértve a cukorbetegség következtében fellépőeseteket is.

Szív- és érrendszerimegbetegedések következtében fellépő szívinfarktus, agyvérzés vagy halál kockázatánakcsökkentésére olyan betegek esetében, akiknél a szív- és érrendszeri kockázatfokozott, pl. kialakult szívkoszorúér-betegség esetén (megelőzőszívinfarktussal vagy anélkül), vagy akiknél korábban agyvérzés vagy perifériásérrendszeri megbetegedés fordult elő.

Szívinfarktus, agyvérzés vagyhalál kockázatának csökkentésére olyan, cukorbetegségben szenvedő betegekesetében, akiknél még legalább egy másik szív- és érrendszeri kockázati tényezőis előfordul.

 

 

2.         TUDNIVALÓK A RAMIPRIL-ZENTIVATABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza a Ramipril-Zentivatablettát

 

·               ha allergiás (túlérzékeny) akészítmény hatóanyagára vagy a Ramipril-Zentiva egyéb összetevőjére ill. bármely,ebbe a csoportba tartozó vérnyomáscsökkentőre.

·               ha korábban egyéb gyógyszerhatására arc-, ajak-, nyelv-, végtagduzzanat alakult ki önnél;

·               kétoldali – egy vese eseténegyoldali -, a keringést jelentősen befolyásoló vese artéria-szűkület esetén,

·               alacsony vérnyomás esetén,

·               a keringés zavarai esetén,

·               terhesség, szoptatás ideje alatt,

·               rovarmérgekkel szembeni allergia kezelésiideje alatt.

 

A Ramipril-Zentiva fokozott elővigyázatossággalalkalmazható

 

A tabletta egyedi orvosielbírálás alapján adható. Különleges figyelmet igényel – más gyógyszerekhezhasonlóan - dialízis, haemofiltratio, aferezis melletti alkalmazása.

 

A Ramipril-Zentiva-kezeléssorán rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség.

 

Arc-, ajak-, nyelv-,végtagduzzanat előfordulása esetén a kezelés azonnali megszakítása szükséges!

 

Akiknél a szervezetösszetett vérnyomás-szabályozó rendszerének működése fokozott, fennáll annak a kockázata, hogy az ACE-gátláskövetkeztében hirtelen erős vérnyomáscsökkenés és a veseműködés rosszabbodásakövetkezik be. Amikor ezeknél a betegeknél a Ramipril-Zentiva-t előszöralkalmazzák, vagy először alkalmazzák magas adagban, a vérnyomást mindaddiggondosan ellenőrizni kell, amíg további fokozott vérnyomásesés már nem várható.

A szervezet összetettvérnyomás-szabályozó rendszerének működése fokozott lehet pl.:

·               előzetesen vízhajtó szerrel kezeltbetegek esetében,

·               só- vagy folyadékhiány esetén,

·               súlyos magas vérnyomás esetén,

·               szívelégtelenség esetén, különösenheveny szívinfarktus után,

·               balkamrai be-vagy kiáramlásinehezítettség (pl. az aorta- vagy a mitrális billentyű - szűkülete, kamrafalmegvastagodás okozta szívizom gyengeség) esetén,

·               a keringést jelentősen befolyásolóvese artéria-szűkület esetén (ilyen esetben szükséges lehet a vízhajtó-kezelésabbahagyása is).

 

A kezelés kezdeténfokozott gonddal kell ellenőrizni az alábbi betegeket is:

·               időskorúak,

·               akiknél a vérnyomás nemkívánatosmértékű csökkenése különös veszélyt jelenthet (pl. a koszorúserek jelentősszűkülete vagy az agyi erek szűkülete esetén).

·               májbetegségben szenvedő betegeknéla károsodott májműködés következtében a Ramipril-Zentiva-kezelésre adott válaszfokozott vagy csökkent lehet.

 

A Ramipril-Zentiva-kezelésmegkezdése előtt a veseműködést ellenőrizni kell. Ajánlott a vesefunkciótovábbi ellenőrzése is, különösen a kezelés első heteiben, és az alábbiesetekben:

·               szívelégtelenségben,

·               egyoldali vese artéria-szűkületesetén (ebben az esetben már a szérum-kreatinin érték kis mértékű emelkedése isaz érintett vese elégtelenségére utalhat),

·               beszűkült veseműködés esetén.

 

Beszűkült veseműködésűbetegek esetén a szérum-kálium-koncentráció gyakori ellenőrzése szükséges.

 

Különösen a kezelés kezdetén,és olyan betegeknél, akiknél fennáll valamilyen kockázati tényező (veseműködésizavar, kollagénbetegség, a vérképet befolyásoló készítményekkel /pl. azimmunreakciót csökkentő készítmények, allopurinol, prokainamid/ történőegyidejű kezelés), a szérum-elektrolit és a szérum-kreatinin koncentrációkat,valamint a vérképet (különösen a fehérvérsejtszámot) ellenőrizni kell.

 

Ha a Ramipril-Zentiva-kezelésalatt láz, nyirokcsomó-duzzanat és/vagy torokgyulladás lép fel, a fehérvérsejtszámotazonnal ellenőrizni kell.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek:

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Amennyiben aRamipril-Zentiva-kezeléssel egyidejűleg egyéb gyógyszert is szed, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy az alábbiakban felsoroltak egyikérőlvan-e szó. Ez azokra a gyógyszerekre is vonatkozik, amelyeket recept nélkülvásárolt.

 

A Ramipril-Zentiva vagy egyébACE-gátló és az alább felsorolt gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén azalábbi kölcsönhatások alakulhatnak ki:

 

·               Káliumsók, kálium-megtakarítóvízhajtó szerek (pl. amilorid,triamteren, spironolakton): a vérben a káliumszint fokozott emelkedése. (Ha aze szerekkel való kezelés feltétlenül szükséges, akkor a vér kálium szintjétgondosan ellenőrizni kell.)

·               Vérnyomáscsökkentők (különösenvízhajtó szerek) és egyéb vérnyomáscsökkentő hatású szerek (pl. nitrátok, egyesdepresszió elleni szerek): a Ramipril-Zentivavérnyomáscsökkentő hatásának erősödése. (Egyidejű vízhajtó-kezelés eseténajánlott a vérben a nátrium szintjének rendszeres ellenőrzése.)

·               Altatók, altató- ésérzéstelenítőszerek: fokozottvérnyomásesés (adott esetben az altatóorvost a Ramipril-Zentiva-kezelésrőltájékoztatni kell).

·               Érszűkítő hatású szerek (pl.epinefrin): a Ramipril-Zentivavérnyomáscsökkentő hatásának esetleges csökkenése (ajánlott a vérnyomás szorosellenőrzése).

·               Allopurinol, prokainamid, egyéb,az immunreakciót csökkentő szerek (citosztatikumok, immunszuppresszívumok,szisztémás kortikoidok), valamint egyéb, vérképelváltozást okozó szerek: nagyobb valószínűséggel alakulhat kivérkép-elváltozás, különösen a fehérvérsejtek számának csökkenése.

·               Lítium: a vérben a lítium szintjének növekedése, ezáltal alítium szív- és idegkárosító hatásának erősödése (szükséges a vér lítium szintjénekrendszeres ellenőrzése).

·               Vércukorszint csökkentő szerek(szájon át alkalmazott készítmények vagy, inzulin): az inzulinnal szembeni rezisztencia esetlegescsökkenése következtében a vércukorszint csökkentő hatás erősödése, ezáltal avércukorérték normális alá történő süllyedésének kockázata (alacsonyvércukorszint; a Ramipril-Zentiva-kezelés kezdetén ajánlott a vércukorértéketkülönös gonddal ellenőrizni).

·               Fájdalomcsillapítók ésgyulladáscsökkentők (pl. indometacin,acetilszalicilsav): a Ramipril-Zentiva vérnyomáscsökkentő hatásának esetlegescsökkenése, esetlegesen a vesefunkció romlásának fokozott kockázata és a vér káliumszintjének emelkedése.

·               Heparin: a vér kálium szintjének esetleges emelkedése.

·               Rovarmérgekkel szembeni allergia kezelése

 

A Ramipril-Zentivatabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal.

 

Konyhasó: a Ramipril-Zentiva vérnyomáscsökkentő és aszívelégtelenség tüneteit javító hatásának gyengülése.

Alkohol: az alkohol hatása és a Ramipril-Zentivavérnyomáscsökkentő hatása fokozódik.

 

Terhesség és szoptatás

 

ACE-gátló, pl. Ramipril-Zentivaalkalmazása előtt a fogamzóképes korban lévő nőknél ki kell zárni a terhességfennállásának lehetőségét (lásd 2. pont). A Ramipril-Zentiva-kezelés időtartamaalatt gondoskodni kell a megfelelő fogamzásgátlásról. Ha a kezelés során mégisterhesség következik be, a lehető leghamarabb olyan kezelésre kell áttérni, amelynekkockázata a magzatra nézve kisebb.

 

A Ramipril-Zentivahatóanyaga, a ramipril, átjut az anyatejbe. A Ramipril-Zentiva szoptatás idejealatt való alkalmazásáról nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat, ezért akészítmény szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A Ramipril-Zentiva-kezeléssorán rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség. A különböző, egyénenkéntváltozó mértékben fellépő mellékhatások olyan mértékben megváltoztathatják areakcióképességet, ami hátrányosan befolyásolja a közlekedésben való aktívrészvételt és a munkagépek kezelését. Ez fokozottan érvényes a kezeléskezdetén, az adag emelésekor, egyéb készítményre való átálláskor vagy egyidejűalkoholfogyasztás esetén.

 

 

 

 

3.         HOGYAN KELLALKALMAZNI A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTÁT?

 

A Ramipril-Zentiva tablettátmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Különösen só- és/vagyfolyadékhiány (pl. hányás, hasmenés, vízhajtó-kezelés miatt), szívelégtelenségfennállása esetén (különösen heveny szívinfarktus után), vagy nagyon magasvérnyomás esetén előfordulhat túlzott vérnyomásesés a kezelés kezdetén.

Ha lehetséges, a só- és/vagyfolyadékhiányt a kezelés megkezdése előtt rendezni kell, ill. az egyidejűlegszedett vízhajtó szer adagját csökkenteni kell, vagy a Ramipril-Zentiva-kezeléselkezdése előtt a vízhajtó-kezelést abba kell hagyni.

 

Normál veseműködésű betegekszámára, amennyiben az orvos másképp nem rendeli, a szokásos adagolás akövetkező:

 

Magas vérnyomás kezelése

A szokásos kezdő adag 2,5 mg Ramipril-Zentivanaponta egyszer. Ha azonban ezzel az adaggal nem érhető el a vérnyomás normalizálása,az adagot kezelőorvosa emelheti az adag 3 hetenkénti megkettőzésével. Általábana fenntartó adag 2,5 – 5 mg. A maximális adag 10 mg ramipril naponta.

Ha az 5 mg adaggal elértvérnyomáscsökkentő hatás nem elegendő, ajánlott pl. vízhajtó kiegészítőalkalmazása. Ezáltal a Ramipril-Zentiva vérnyomáscsökkentő hatása is erősödhet.

 

Szívelégtelenség kezelése

A szokásos kezdő adag 1,25 mgRamipril-Zentiva naponta egyszer. A hatástól függően az adagot kezelőorvosanövelheti a napi adag 2-3 hetenkénti megkettőzésével. Amennyiben napi 2,5 mg Ramipril-Zentiva-náltöbbre van szükség, a napi adag bevehető egy adagban vagy két adagra osztva is.A maximális adag 10 mg ramipril naponta.

 

Szívinfarktust követőkezelés

Figyelmeztetés:

E javallat esetén a Ramipril-Zentiva-kezeléskizárólag kórházi körülmények között és csak stabil keringésű betegeknél lehetelkezdeni.

Azokat a betegeket, akikkísérő vérnyomáscsökkentő-kezelésben is részesülnek, fokozottan kellellenőrizni, a túlzott vérnyomáscsökkenés elkerülése céljából.

 

A kezdő adag 2,5 mg Ramipril-Zentivanaponta kétszer. Ha a beteg ezt az adagot nem tolerálja (pl. vérnyomáseséskövetkezik be), az adagot napi kétszeri 1,25 mg Ramipril-Zentiva-ra kellcsökkenteni. Az állapottól függően az adagot kezelőorvosa ezután emelheti, azadag 1-3 naponkénti megkettőzésével. A maximális adag 10 mg ramipril naponta (5mg Ramipril-Zentiva naponta kétszer).

 

Kialakult vagy kezdődővesekárosodás kezelésére, beleértve a cukorbetegség következtében fellépőeseteket is

Az ajánlott kezdő adag 1,25mg Ramipril-Zentiva naponta egyszer. A hatástól függően a kezdő adagotkezelőorvosa emelheti, a kezdő adag 2-3 hetenkénti megkettőzésével.

A fenntartó adag általában 5mg Ramipril-Zentiva naponta. Magasabb adagokkal még nem áll rendelkezésreelegendő tapasztalat. Vesekárosodásban a maximális napi adag az 5 mg ramipriltne haladja meg.

 

Szívinfarktus, agyvérzésvagy szív- és érrendszeri eredetű halálozás megelőzésére, olyan betegekesetében, akiknél a szív- és érrendszeri kockázat fokozott

Az ajánlott kezdő adag 2,5 mgRamipril-Zentiva naponta egyszer. A hatástól függően egy hét elmúltávalkezelőorvosa az adagot az előző adag kétszeresére emelheti. 3 hét elmúltával azadagot ismét meg kell duplázni, a szokásos 10 mg-os fenntartó adag eléréséig.

 

Beszűkült veseműködésűbetegekre vonatkozó adagolás

A kezdő adag 1,25 mg Ramipril-Zentivanaponta egyszer (lásd a kezelés beállításának elejére vonatkozó figyelmeztetéstis). A fenntartó adag általában 2,5 mg Ramipril-Zentiva naponta egyszer.

A maximális napi adag az 5 mgramiprilt ne haladja meg.

 

Májműködési zavarravonatkozó adagolás

Májműködési zavarban a Ramipril-Zentiva-kezelésreadott válasz egyaránt lehet fokozott vagy csökkent, ezért ezen betegekkezelését csak szoros orvosi felügyelet mellett szabad elkezdeni. Ilyenesetekben a megengedett maximális napi adag 2,5 mg ramipril.

 

Idős betegekre vonatkozóadagolás:

Csökkentett kezdő adag, azaznapi 1,25 mg Ramipril-Zentiva alkalmazása mérlegelendő.

 

A Ramipril-Zentiva tablettátmegfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni. Aramipril hatóanyag felszívódását az étkezés nem befolyásolja jelentősen.

 

A kezelés időtartamát akezelőorvos határozza meg.

Azoknak a betegeknek azesetében, akik szívinfarktust követő szívelégtelenség kezelésére szedik a Ramipril-Zentiva-t,a kezelés ajánlott időtartama legalább 15 hónap.

 

Ha a Ramipril-Zentivaalkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekélyhatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Ramipril-Zentivatablettát vett be:

 

A túladagolás mértékétőlfüggően az alábbi tünetek léphetnek fel: nagymértékű vérnyomásesés, a szívveréslassulása, a keringés összeomlása, elektrolitzavarok, veseelégtelenség.

Túladagolás alapos gyanújaesetén orvosi segítség szükséges!

 

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril-Zentivatablettát:

 

Ne vegyen be kétszeres adagota kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget,viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát. Folytassa a kezelést azelőírtaknak megfelelően

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így a Ramipril-Zentivatabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Amellékhatásokat az előfordulásuk becsült gyakoriságával együtt adjuk meg. Errea célra a következő gyakorisági kategóriákat és megnevezéseket használjuk:

 

Nagyon gyakori

10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.

Gyakori:

10 beteg közül kevesebb mint 1-nél, de 100 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.

Nem gyakori:

100 beteg közül kevesebb mint 1-nél, de 1000 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.

Ritka:

1000 beteg közül kevesebb mint 1-nél, de 10 000 beteg közül több mint 1-nél jelentkezik.

Nagyon ritka:

10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik, beleértve az egyedülálló eseteket is.

 

A Ramipril-Zentiva vagy egyébACE-gátló-kezelés során ismertté vált mellékhatások az alábbiak:

 

Gyakori:

Száraz ingerköhögés, melyéjszaka vagy fekvő testhelyzetben gyakran súlyosabb. Gyakoribb az előfordulásanőkben és nemdohányzókban. Esetenként másik ACE-gátlóra történő áttérésmegoldást jelent.

 

Nem gyakori:

Elsősorban a kezelés elején,az értágulat, illetve a vérnyomás – akárcsak a kívánatos szintre történő –csökkenése következtében feledékenység (időnként koncentrációs zavarokkalegyütt), csökkent reakciókészség, fáradékonyság, gyengeség és szédülés, kipirulás,remegés, levertség, idegesség, nyugtalanság, zavartság, egyensúlyzavar,hányinger, verejtékezés, fülzúgás, hallászavarok, látászavarok, fejfájás,ritkán kábultság, szorongás, alvászavarok fordulhatnak elő.

 

A következő tünetek jelentkezhetnekmég nem gyakran: gyors szívverés, perifériás vizenyő, szívdobogásérzés; nyelv-,garat- vagy gégevizenyő; veseműködési zavarok, a májenzimek emelkedése,sárgaság, kötőhártyagyulladás, egyes bőrterületek melegérzettel kísértkipirulása, viszketés, csalánkiütés, kiütések valamint átmeneti merevedésizavar.

 

Ritka:

A vörösvértestszám és ahemoglobin koncentráció enyhe fokú csökkenése, valamint a vérlemezke- ésfehérvérsejtszám csökkenése jelentkezhet. A vérnyomáscsökkenés következtében mellkasifájdalom, egyes esetekben szívinfarktus, ritmuszavar léphet fel vagyfokozódhat.

Az ACE-gátlás következtébenorrnyálkahártya duzzanat, nátha, arcüreggyulladás, hörgőgyulladás és különöseningerköhögés mellett a hörgőgörcs és nehézlégzés.

Kezdetben a vizeletmennyisége nőhet.

Emésztőrendszeri tünetekkialakulhatnak, pl. szájszárazság, a szájnyálkahártya érzékenysége vagygyulladása, szomjúság, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, hányás ésétvágytalanság, alkalmanként gyomorpanaszok.

A végtagokon bizsergés,zsibbadás és hidegérzet előfordulhat.

Hangulatzavarok, szag- ésízérzési zavarok jelentkezhetnek.

ACE-gátló-kezelés sorángyakrabban alakul ki rovarcsípés következtében túlérzékenységi reakció, melyneklefolyása lehet súlyosabb is.

Izomgörcsök.

Impotencia ill. csökkentlibido előfordulhat.

 

Nagyon ritka:

Az ACE-gátlók hatására különbözősúlyossági fokú allergiás reakciók alakulhatnak ki.

 

Figyelmeztetés

A laborértékeket a kezelésmegkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen ellenőrizni kell.

Kiütések, nehézlégzésjelentkezésekor azonnal forduljon orvoshoz, s bármilyen egyéb mellékhatásészlelésekor is tájékoztassa a kezelőorvost! Egyes mellékhatások (pl. a túlzottmértékű vérnyomásesés, allergiás eredetű szöveti vizenyő) bizonyos körülményekközött életveszélyessé válhatnak, ezért haladéktalanul forduljon orvoshoz, hahirtelen fellép valamilyen mellékhatás vagy váratlanul és/vagy gyorsanrosszabbodik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel. A Ramipril-Zentiva-t semmi esetre sem szabad továbbszedni orvosi ellenőrzés nélkül.

 

 

5.       HOGYAN KELL A RAMIPRIL-ZENTIVATABLETTÁT TÁROLNI?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A dobozon feltüntetettlejárati idő után ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát. A lejárati idő amegadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Ramipril-Zentivatabletta?

 

A készítmény hatóanyaga aramipril.

 

Ramipril-Zentiva 1,25 mg tabletta

1,25 mg ramipriltablettánként.

Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta

2,50 mg ramipriltablettánként.

Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta

5,00 mg ramipriltablettánként.

Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta

10,0 mg ramipriltablettánként.

 

Egyéb összetevők:

 

Ramipril-Zentiva 1,25 mg tabletta: nátrium-sztearil fumarát, hipromellóz,mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő.

Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta: sárga vas-oxid(E172), nátrium-sztearil fumarát,hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő.

Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172) nátrium-sztearil fumarát,hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő.

Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta: nátrium-sztearil fumarát, hipromellóz,mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő.

 

Milyen a Ramipril-Zentivakészítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Tabletta.

Ramipril-Zentiva 1,25 mg tabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, laposfelületű, mindkét oldalon felezővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán a„1.25/HMN”, másik oldalán „1.25” és Hoechst logo jelzéssel. Törési felületefehér vagy csaknem fehér.

Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta: sárga ill. sárgás színű, hosszúkás, laposfelületű, mindkét oldalon felezővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán a„2,5/HMR”, másik oldalán „2,5” és Hoechst logo jelzéssel. Törési felülete fehérvagy csaknem fehér.

Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: halvány piros, hosszúkás, lapos felületű, mindkétoldalon felezővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán a „5/HMP”, másikoldalán „5” és Hoechst logo jelzéssel. Törési felülete fehér vagy csaknemfehér.

Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, laposfelületű, mindkét oldalon felezővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán afelezővonal alatt és felett „HMO” jelzéssel. Törési felülete fehér vagy csaknemfehér.

 

28 db tabletta fehér, kékes,átlátszó buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

 

ZENTIVA HU Kft.

1138 Budapest, Népfürdő utca22.

 

Gyártó:

 

Sanofi-Aventis Pharma S.p.A.,Scoppito, Olaszország

 

OGYI-T-10136/04                    (1,25mg tabletta)

OGYI-T-10136/03                    (2,5mg tabletta)

OGYI-T-10136/02                    (5mg tabletta)

OGYI-T-10136/01                    (10mg tabletta)

 

A készítményhezkapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedélyjogosultjához:

 

1138 Budapest, Népfürdő utca22.

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2009. december 10.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!