PROTELOS 2G SZUSZP GRAN BELSŐLEGES 28X

Betegtájékoztató

1.Milyen típusú gyógyszer a PROTELOS és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A PROTELOS a súlyos csontritkulás kezelésére használható:
- a változó koron átesett (posztmenopauzában lévő) nőknél,
- felnőtt férfiaknál,
a csonttörés fokozott kockázata esetén, amennyiben más kezelés alkalmazása nemlehetséges. A változó koron átesett nőknél a stroncium-ranelát a csigolya- éscsípőtáji törések kockázatát csökkenti.
Tudnivalók a csontritkulásról
A szervezet folyamatosan lebontja az elöregedett csontot, és új csontszövetetképez. Csontritkulás (oszteoporózis) esetén a csontbontás üteme meghaladja acsontképződését. Ez fokozatosan súlyosbodó csontvesztéshez vezet, ill.elvékonyodnak, és törékenyekké válnak a csontok. Mindez különösen menopauza ("változókor") utáni nők körében gyakori.
Számos csontritkulásban szenvedő betegnek nincsenek panaszai, sőt nem is tudnakbetegségükről. Azonban oszteoporózisban fokozott a csonttörés bekövetkezésénekkockázata, ami legfőképpen a csigolyákat, valamint a csípő-, ill. csuklótájékcsontjait veszélyezteti.
Hogyan hat a PROTELOS?
A PROTELOS, melynek hatóanyaga a stroncium-ranelát, a csontbetegségekkezelésére használatos gyógyszerek csoportjába tartozik.
A PROTELOS gátolja a csontszövet lebontását és serkenti újjáépítését, mindezekrévén csökkenti a csonttörés kockázatát. Az újonnan képződő csont normálisminőségű.
2. Tudnivalók a PROTELOS alkalmazása előtt
Ne szedje a PROTELOS-t:
- ha allergiás a stroncium-ranelátra vagy a PROTELOS (6. pontban felsorolt)egyéb összetevőjére.
- ha a szervezetében vérrög van jelen vagy ez korábban előfordult (például alábaiban vagy a tüdőben lévő vérerekben).
- ha tartósan vagy átmenetileg mozgásképtelen, például kerekesszékhez vagyágyhoz kötött, vagy, ha műtéten esik át vagy műtét után lábadozik. A vénástrombózis (vérrögök kialakulása a lábban vagy a tüdőben) kockázatamegnövekedhet hosszú mozdulatlanság esetén.
- ha igazolt iszkémiás szívbetegségben vagy agyi érbetegségben szenved, azazÖnnél szívrohamot, szélütést vagy átmeneti agyi keringési zavart (az agyivéráramlás átmeneti csökkenése vagy más néven "mini-sztrók"), szíveredetű mellkasi fájdalmat (anginát), illetve a szív vagy az agy ereinekelzáródását állapították meg.
- ha vérkeringési zavara (perifériás, azaz végtagi verőérbetegsége) van vagyvolt korábban, illetve ha lábának verőerein műtétet hajtottak végre.
- ha magas vérnyomása van, ami nincs a kezeléssel megfelelően beállítva.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A PROTELOS alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnél fennáll a szívbetegség kockázata, ami magában foglalja a magasvérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget, dohányzást,
- ha Önnél fennáll vérrögképződés kockázata,
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
Orvosa rendszeresen, általában minden 6-12. hónapban ellenőrizni fogja az Önszívének és vérereinek állapotát a PROTELOS-kezelés alatt.
Ha Ön a kezelés során allergiás reakciót tapasztal (mint az arc, nyelv vagygége duzzanata, légzési-, vagy nyelési nehézség, bőrkiütés), azonnal abba kellhagynia a PROTELOS-kezelést és orvoshoz kell fordulnia (lásd 4. pont).
Potenciálisan életveszélyes bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma, toxikusepidermális nekrolízis és súlyos túlérzékenységi reakciók (DRESS))előfordulásáról számoltak be a PROTELOS alkalmazásakor.
A súlyos bőrreakciók előfordulásának kockázata a Stevens-Johnson-szindróma és atoxikus epidermális nekrolízis esetében a kezelés első heteiben a legnagyobb, aDRESS esetében általában a 3-6. hétben. Ha kiütés vagy ezek a bőrtünetekalakulnak ki Önnél, hagyja abba a PROTELOS szedését, azonnal forduljonorvoshoz, és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert szedi.
Ha Önnél Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis vagyDRESS alakult ki a PROTELOS szedésekor, akkor a PROTELOS-kezelést többet nemkezdheti újra.
Ha Ön ázsiai származású, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni aPROTELOS-t, mert nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek Önnél bőrreakciók.
Gyermekek és serdülők
A PROTELOS nem gyermekek és serdülőkorúak kezelésére való (18 éves kor alatt).
Egyéb gyógyszerek és a PROTELOS
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
Abba kell hagynia a PROTELOS szedését, ha tetraciklint (pl. doxiciklint) vagykinolont (pl. ciprofloxacint) kell szednie (az antibiotikumok két típusa). Azemlített antibiotikumokkal végzett kezelés befejezése után folytathatja aPROTELOS szedését. Ha nem biztos benne, hogy szedheti-e a készítményt más gyógyszereivelegyütt, kérje orvosa vagy a gyógyszerész tanácsát.
Ha Ön kalcium tartalmú gyógyszereket szed, ezeket legalább 2 órával a PROTELOSelőtt kell bevennie.
Ha savkötőket ("gyomorégést" enyhítő szereket) is szed, akkor ezeketlegalább 2 órával a PROTELOS után kell bevennie. Ha ez nem lehetséges, akkor akét gyógyszert egyszerre is beveheti.
Ha kalciumszint meghatározásra vér- vagy vizeletmintát vesznek Öntől, mondaniakell a laboratóriumban, hogy PROTELOS-t szed, mert egyes vizsgálati módszerekrenézve ez zavaró lehet.
A PROTELOS egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Az egyidejűleg elfogyasztott táplálék, tej és tejtermékek csökkentik astroncium-ranelát felszívódását.
Javasolt, hogy a PROTELOS-t étkezések között, lehetőleg az esti lefekvéskor, demindenképpen legalább két órával étkezés, ill. tej, tejtermék vagy kalciumpótlókészítmény fogyasztása után vegye be.
Terhesség és szoptatás
Terhesség vagy szoptatás alatt ne szedjen PROTELOS-t. Ha ez netán mégisbekövetkezne, azonnal abba kell hagyni a készítmény szedését, és orvoshoz kellfordulni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Nem valószínű, hogy a PROTELOS befolyásolná a járművezetéshez és gépekkezeléséhez szükséges képességeit.
A PROTELOS aszpartámot (E951) tartalmaz:
Ha fenilketonúriában (ritka örökletes anyagcsere-betegségben) szenved, akészítmény szedése előtt beszéljen orvosával.
3. Hogyan kell szedni a PROTELOS-t?
A kezelést kizárólag csontritkulás kezelésében jártas orvos kezdheti meg.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg orvosát vagy gyógyszerészét.
A PROTELOS szájon át alkalmazható készítmény. Javasolt adagja egy 2 g-os tasaknaponta.
A PROTELOS-t az esti lefekvéskor ajánlott bevenni, lehetőleg legalább kétórával a vacsorát követően. Közvetlenül a PROTELOS bevétele után akár le isfeküdhet.
A tasakokba töltött granulátumot egy pohár vízben (legalább 30 ml, ami egyátlagos pohárnak körülbelül a harmada) felkeverve kell bevenni (lásd akövetkező útmutatót). A PROTELOS kölcsönhatásba léphet tejjel éstejtermékekkel, ezért fontos, hogy kizárólag vízben keverje el a PROTELOS-t.

Elkészítése után azonnaligya meg. Ne hagyja 24 óránál tovább állni, mielőtt megissza. Ha bármi okbólnem tudja azonnal meginni, ne feledje ismét összekeverni, mielőtt elfogyasztja.
Előfordulhat, hogy a kezelőorvos kalcium ésD-vitaminpótló készítményeket is rendel a PROTELOS- on kívül. Ha a PROTELOS-taz esti lefekvéskor veszi be, akkor a kalciumpótló készítményt mindenképen másidőpontban vegye be.
Kezelőorvosa határozza meg, hogy milyen hosszúidőn keresztül szükséges szednie a PROTELOS-t. A csontritkulás kezelése hosszúidőt vesz igénybe. Fontos, hogy mindaddig kitartóan szedje a PROTELOS-t, amígezt orvosa javasolja.
Ha az előírtnál több PROTELOS-t vett be
Ha a kezelőorvosa által előírtnál több tasakPROTELOS-t vett be egyszerre, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.Elképzelhető, hogy a hatóanyag felszívódásának csökkentése érdekében tejetitatnak Önnel vagy savkötőszert adnak.
Ha elfelejtette bevenni a PROTELOS-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására. Szedje tovább a készítményt az előírt adagolási rendnek megfelelően.
Ha idő előtt abbahagyja a PROTELOSalkalmazását
Fontos, hogy addig szedje a PROTELOS-t, ameddigazt kezelőorvosa előírja. A PROTELOS csak akkor gyógyítja az Ön súlyoscsontritkulását, ha folyamatosan szedi.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszeralkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer isokozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbiak bármelyikét észleli, hagyjaabba a PROTELOS szedését és azonnal forduljon orvoshoz!
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):
- Szívroham: hirtelen szorító fájdalom amellkasban, ami kisugározhat a bal karba, állkapocsba, gyomorba, hátba vagy avállakba. Előfordulhat még hányinger, hányás, verítékezés, légszomj,
szívdobogásérzés, (extrém mértékű) fáradtság ésszédülés. Szívroham gyakrabban fordul elő olyan betegeknél, akiknél aszívbetegségek kialakulásának kockázata magas. Ha Önnél ez a helyzet,kezelőorvosa nem fog Önnek PROTELOS-t felírni.
- Vérrögképződés a visszerekben (trombózis):alsó végtagi fájdalom, kivörösödés, duzzanat, hirtelen kialakuló mellkasifájdalom vagy légzési nehézség.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 betegetérinthet):
- Súlyos túlérzékenységi reakciók (DRESS)kezdetben influenzaszerű tünetek és az arcon megjelenő kiütés formájábanjelentkezik, ami aztán tovább terjed, magas láz alakul ki (nem gyakori),a vérben megemelkedik a májenzimek szintje (nem gyakori) és afehérvérsejtek egyik típusának a száma (eozinofília) (ritka), ésmegnagyobbodnak a nyirokcsomók (nem gyakori).
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1beteget érinthet):
- Potenciálisan életveszélyes bőrkiütések(Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis): először a törzsönkialakuló vöröses, céltáblaszerű területek vagy körkörös foltok formájábanjelentkeznek, amelyek közepén gyakran hólyag található. További jelek aszájban, torokban, orrban, nemi szerveken kialakult fekélyek és akötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szemek). Ezek a potenciálisanéletveszélyes bőrkiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak. A kiütésa bőr kiterjedt felhólyagosodásáig vagy a bőr leválásáig súlyosbodhat.
További lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori (10 betegből 1-nél többbeteget érinthet):
Viszketés, csalánkiütés, hólyagképződés,angioödéma (mint például az arc, a nyelv vagy a gége duzzanata, légzési vagynyelési nehézség), csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom, izomgörcsök.
Gyakori:
Hányás, hasi fájdalom, gyomornedv-visszafolyás(reflux), emésztési zavar, székrekedés, szélgörcs, alvászavar, májgyulladás, avégtagok duzzanata, a hörgők túlérzékenysége (a tünetek között előfordulhatsípoló légzés, légszomj és köhögés), az izomenzimek emelkedett szintje(kreatin-foszfokináz), emelkedett koleszterinszint.
Hányinger, hasmenés, fejfájás, ekcéma,emlékezetzavar, ájulási rohamok, zsibbadás, szédelgés, forgó jellegű szédülés.Ez utóbbi mellékhatások enyhék voltak, rövid ideig tartottak és általában nemkésztették a betegeket a kezelés abbahagyására. Beszéljen kezelőorvosával, haezek a mellékhatások zavaróvá vagy tartóssá válnának.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1beteget érinthet):
Rángógörcsök, szájnyálkahártya-irritáció (mintpl. szájüregi fekély és fogínygyulladás), hajhullás, zavartság, rossz közérzet,szájszárazság, bőrirritáció.
Ritka:
A vérsejtképződés csökkenése a csontvelőben.
Ha túlérzékenységi reakciók miatt hagyta abba akezelést, ne szedje újra a PROTELOS-t.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben találhatóelérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhatahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a PROTELOS-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő("Felhasználható:") után ne szedje a PROTELOS-t. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A vízzel elkészített szuszpenzió 24 óránkeresztül stabil marad. Mindazonáltal a szuszpenziót ajánlott közvetlenülelkészítés után meginni (lásd 3. pont).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbevagy a háztartási hulladékba.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen amár nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a PROTELOS
- A készítmény hatóanyaga a stroncium-ranelát.Egy tasak 2 g stroncium-ranelátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: aszpartám (E 951),maltodextrin, mannit (E 421).
Milyen a PROTELOS külleme és mit tartalmaz acsomagolás
A PROTELOS tasakokban lévő sárga színűgranulátum, ami szájon át szedhető szuszpenzió készítésére szolgál.
A PROTELOS 7, 14, 28, 56, 84 vagy 100 darabtasakot tartalmazó dobozban kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!