KIVEXA 600MG/300MG FILMTABL 30X BLISZTER

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kivexa ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Kivexa-t a HIV (humán immunhiány vírus) okozta fertőzés kezelésérealkalmazzák felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél.
A Kivexa két hatóanyagot tartalmaz, amelyeket a HIV-fertőzés kezelésérealkalmaznak: abakavirt és lamivudint. Ezek az antiretrovirális(retrovírus-ellenes) gyógyszerek azon csoportjába tartoznak, amelyeket nukleozid-analógreverz transzkriptáz gátló szereknek (NRTI-k) neveznek.
A Kivexa nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsonyszinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezen kívül növeli a CD4sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontosszerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzésekleküzdésében.
A Kivexa-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosafigyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.
2. Tudnivalók a Kivexa szedése előtt
Ne szedje a Kivexa-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) az abakavirra (vagy más gyógyszerre,amelyik abakavirt tartalmaz - úgymint Trizivir vagy Ziagen),lamivudinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a4. pontban.
- ha súlyos májbetegsége van,
Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ezek bármelyike érvényesÖnre. Ne szedjen Kivexa-t!
A Kivexa fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyes betegeknél, akik HIV-betegségükre Kivexa-t szednek, vagy más kombináltHIV-kezelést kapnak, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudniakell a fokozott kockázatokról:
- ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B-tés a hepatitisz C-t is (ha hepatitisz B-fertőzése van, ne hagyja abba a Kivexaszedését, amíg kezelőorvosa nem tanácsolja, mivel hepatitisze kiújulhat),
- ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha Ön nő),
- ha cukorbeteg és inzulint kap,
- ha veseproblémája van.
A Kivexa alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyikeérvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrzővizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. Továbbiinformációkért lásd a 4. pontot.
Túlérzékenységi reakciók
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyosallergiás reakció) alakult ki.
Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról abetegtájékoztató 4. pontjában.
Szívroham kockázata
Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának akockázatát.
Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik,vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának akockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba aKivexa szedését, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.
Figyeljen a fontos tünetekre
A HIV-fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb - akársúlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontospanaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt a Kivexa-t szedi.
Olvassa el "A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai"alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.
Mások védelme
A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetvefertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használtinjekciós tű által).
E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habárhatásos retrovírus- ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje megkezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésénekelkerülése érdekében.
Egyéb gyógyszerek és a Kivexa
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve agyógynövény-készítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is.
Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a Kivexamellett új gyógyszert kezd el szedni.
A következő gyógyszerek nem alkalmazhatók Kivexa-val együtt:
- emtricitabin, amelyet a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
- más lamivudin-tartalmú gyógyszerek, amelyeket a HIV- vagy a hepatitiszB-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
- nagy adagban trimetoprim/szulfametoxazol, amely antibiotikum,
- kladribin, amelyet a hajas sejtes leukémia kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha ezek valamelyikével kezelik.
Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Kivexa-val
Ilyenek az alábbiak:
- fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.
Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnakellenőrzés alatt kell tartania Önt a Kivexa szedése alatt.
- metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Azabakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed,figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjánakmódosítására.
Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.
- ribavirin, amelyet a hepatitisz C-fertőzés kezelésérealkalmaznak. A ribavirin és pegilált interferon gyógyszerkombináció aszervezetben lévő hepatitisz C vírusok számát csökkentő hatását az abakavircsökkentheti.
Mondja el kezelőorvosának, ha ribavirint szed.
Terhesség
A Kivexa szedése terhesség alatt nem ajánlott. A Kivexa és a hozzáhasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál. Ha a Kivexa szedésealatt teherbe esik, gyermekén soron kívüli vizsgálatokat végezhetnek (beleértvea vérvizsgálatokat is), hogy ellenőrizzék gyermeke normális fejlődését.
Ha Ön terhes, teherbe esik vagy terhességet tervez:
Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával a Kivexa vagy a HIV-fertőzéskezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek terhesség alatti szedésének kockázatárólés előnyeiről.
Szoptatás
HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mivel a HIV-fertőzés azanyatejben átvihető a csecsemőre.
Amennyiben Ön szoptat, vagy szoptatást tervez:
Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Kivexa okozhat olyan mellékhatásokat, amelyek befolyásolhatják az Öngépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Beszéljen kezelőorvosával a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességeiről, mialatt a Kivexát szedi.
Fontos információk a Kivexa tabletta egyes további összetevőiről
A Kivexa "sunset yellow" nevű színezéket tartalmaz (E110), amelyegyes esetekben allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Kivexa-t?
A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenszedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.
A Kivexa ajánlott adagja felnőtteknél és 12 évesnél idősebb és legalább 40kg testtömegű gyermekeknél naponta egyszer egy tabletta.
A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. A Kivexa étellel együtt vagyanélkül egyaránt bevehető.
Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával
A Kivexa segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden napannak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Továbbra iselőfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos másbetegségek alakulnak ki szervezetében.
Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba a Kivexa szedését,hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.
Ha az előírtnál több Kivexa-t vett be
Ha véletlenül túl sok Kivexa-t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségiosztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Kivexa-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezutánfolytassa a kezelést az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.
A Kivexa rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszibe, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.
Ha abbahagyta a Kivexa szedését
Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Kivexa szedését - különösen, ha azért,mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyébbetegsége van:
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését.Orvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban.Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítanifogja, hogy soha többé ne szedjen Kivexa-t vagy semmilyen más,abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir-t vagy Ziagen-t).
Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.
Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Kivexa szedését, megkérhetiÖnt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosisegítség áll rendelkezésre.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet aKivexa vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy aztmaga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotánakbármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún.HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyosallergiás reakció) alakult ki, amelynek leírása ennek a tájékoztatónak a"Túlérzékenységi reakciók" c. bekeretezett részében található. Nagyonfontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közöltinformációkat.
A Kivexa-val kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, akombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.
Fontos, hogy elolvassa "A kombinált HIV-kezelés más lehetségesmellékhatásai" c. részben, az ebben a fejezetben alább találhatótudnivalókat.
Túlérzékenységi reakciók
A Kivexa abakavirt tartalmaz (amely egyes gyógyszereknek, így a Trizivir-nekés a Ziagen-nek is hatóanyaga).
Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiásreakció) alakult ki.
Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?
Bárkinél, aki Kivexa-t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirralszemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja a Kivexa szedését.
Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az ún. HLA-B*5701 típusúgént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez agéntípus). Mielőtt felírnák a Kivexa-t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza-eezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja elkezelőorvosának, mielőtt megkezdené a Kivexa szedését.
Mik a tünetek?
A leggyakoribb tünetek:
- láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.
Egyéb gyakori tünetek:
- hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom,nagyfokú fáradtság.
További tünetek:
- ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés,fejfájás,
- esetenként előfordulhat szemgyulladás (kötőhártya-gyulladás), a szájkifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábfejek bizsergése vagy zsibbadása.
Ha tovább folytatja a Kivexa szedését, a tünetek rosszabbodni fognak, éséletveszélyessé válhatnak.
Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?
Túlérzékenységi reakciók a Kivexa szedése során bármikor jelentkezhetnek, deleginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.
Egyes esetekben olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akikújra kezdték szedni az abakavirt, és annak leállítása előtt csak egy tünetükvolt a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.
Nagyon ritkán túlérzékenységi reakció akkor is előfordult, amikor az abakavirtújraindították olyan betegnél, akinek nem volt tünete a leállítás előtt.
Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:
1. ha bőrkiütése jelentkezik, VAGY
2. ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:
- láz,
- légszomj, torokfájás vagy köhögés,
- hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom,
- nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános, rossz közérzet.
Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba a Kivexa szedését.
Mindig legyen Önnél a Készenléti Kártya, ameddig a Kivexa-t szedi.
Ha abbahagyta a Kivexa szedését
Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba a Kivexa szedését, SOHATÖBBÉ NEM SZEDHET újra Kivexa-t vagy semmilyen egyéb abakavirttartalmazó gyógyszert (pl. Trizivir-t vagy Ziagen-t). Ha ezt teszi, órákonbelül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.
Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Kivexa szedését - különösen ha azért,mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyébbetegsége van:
Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését.Orvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-eösszefüggésben. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges,utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Kivexa-t vagy semmilyen más,abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir-t vagy Ziagen-t). Fontos, hogyezt az utasítást betartsa.
Ha orvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Kivexa szedését, megkérheti Önt,hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítséga rendelkezésre áll.
Ha Ön túlérzékeny a Kivexa-ra, akkor a biztonságos megsemmisítés céljábólvissza kell adnia minden, fel nem használt Kivexa tablettát. Kérjekezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- túlérzékenységi reakciók,
- fejfájás,
- hányás,
- hányinger,
- hasmenés,
- gyomorfájdalom,
- étvágytalanság,
- fáradtság, levertség,
- láz,
- általános rossz közérzet,
- alvászavarok (álmatlanság),
- izomfájdalom és izompanaszok,
- ízületi fájdalom,
- köhögés,
- irritáció az orrban, orrfolyás,
- bőrkiütés,
- hajhullás.
Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek, ésvérvizsgálattal mutathatók ki:
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) vagy alacsonyfehérvérsejtszám (neutropénia),
- a májenzimek szintjének emelkedése,
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése (trombocitopénia).
Ritka mellékhatások
Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- májbetegségek, úgymint sárgaság, májnagyobbodás vagy zsírmáj, májgyulladás (hepatitisz),
- tejsavas acidózis (lásd "A kombinált HIV-kezelés máslehetséges mellékhatásai" c. következő részt),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
- az izomszövet lebomlása.
Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:
- az amiláz nevű enzim szintjének emelkedése.
Nagyon ritka mellékhatások
Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- zsibbadás, bizsergő érzés a bőrben (mintha tűvel szurkálnák),
- gyengeségérzet a végtagokban,
- bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet(központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritémamultiforme),
- nagy kiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj,az orr, a szemek és a nemiszervek körül (Stevens-Johnson szindróma), ésegy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikusepidermális nekrolízis).
Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiketészleli.
Vérvizsgálattal kimutatható nagyon ritka mellékhatások:
- a csontvelő azon képességének elvesztése, hogy új vörösvértesteket termeljen(tiszta vörösvértest aplázia).
Ha mellékhatások jelentkeznek
Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatássúlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.
A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai
A kombinált kezelés, mint amilyen a Kivexa is, más betegségek kialakulását iselőidézheti a HIV kezelése során.
Fertőzésekre és gyulladásokra utaló tünetek
Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge,és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunistafertőzések). Az ilyen fertőzések lehetnek tünetmentesek és a gyengeimmunrendszer nem észleli őket a kezelés megkezdése előtt. A kezelés kezdetétkövetően az immunrendszer megerősödik és felveheti a harcot a fertőzésekkelszemben, amely fertőzéses és gyulladásos tüneteket okozhat. A tünetek közéáltalában a láz, valamint az alábbiak némelyike tartozik:
- fejfájás,
- gyomorfájdalom,
- nehézlégzés.
Ritkán, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test sajátszöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tüneteiakár több hónappal a HIV fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdésétkövetően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:
- gyors vagy rendszertelen szívverés vagy remegés,
- hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),
- a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.
Ha bármilyen fertőzésre és gyulladásra utaló tünetet tapasztal,vagy bármilyen tünetet észlel a fentiek közül:
Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen beegyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki kezelőorvosa tanácsát.
Megváltozhat a testének alakja
A kombinált HIV-kezelésben részesülő betegeknél, a zsíreloszlás megváltozásakövetkeztében alakváltozás fordulhat elő:
- zsír tűnhet el a lábszárról, a karról és az arcról.
- zsír halmozódhat fel a hasa körül, a melleken vagy a belső szervekben.
- zsírpúp (bölénypúpnak is nevezik) alakulhat ki a nyak hátsó részén.
Ennek a jelenségnek az oka és az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásajelenleg nem ismeretes. Ha alakjának változását észleli:
Mondja el kezelőorvosának.
A tejsavas acidózis ritka, de súlyos mellékhatás
A Kivexa-t vagy a hozzá hasonló gyógyszereket (NRTI-k) szedő egyes betegeknélegy tejsavas acidózisnak nevezett állapot alakulhat ki, májmegnagyobbodássalegyütt.
A tejsavas acidózis oka a tejsav felhalmozódása a szervezetben. Ritkánjelentkezik - amennyiben előfordul, rendszerint néhány hónapos kezeléstkövetően alakul ki. Életveszélyes is lehet, mivel hatására károsodhat a belsőszervek működése.
A tejsavas acidózis nagyobb valószínűséggel fejlődik ki májbetegségbenszenvedőknél vagy elhízott (jelentős túlsúllyal rendelkező) embereknél,különösen nőknél.
A tejsavas acidózis tünetei közé tartoznak:
- hányinger, hányás,
- hasi fájdalom,
- általános rossz közérzet,
- étvágytalanság, testtömegcsökkenés,
- mély, szapora légzés, nehézlégzés,
- zsibbadás vagy gyengeség a végtagokban.
A kezelés során orvosa ellenőrizni fogja, hogy jelentkeznek-e Önnél a tejsavasacidózis jelei. Ha a fenti tünetek valamelyikét vagy más olyan tünetet észlel,amely aggasztja Önt:
Minél előbb keresse fel kezelőorvosát.
Csontrendszeri problémái lehetnek
Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózisnevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, acsontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobbvalószínűséggel ez az állapot:
- ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
- ha alkoholt fogyasztanak,
- ha immunrendszerük nagyon legyengült,
- ha túlsúlyosak.
Az oszteonekrózis tünetei:
- ízületi merevség,
- ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:
Mondja el kezelőorvosának.
Egyéb, vérvizsgálatokkal kimutatható hatások
A HIV kombinált kezelése következtében ugyancsak előfordulhat:
- a vér tejsavszintjének emelkedése, ami ritka esetben tejsavas acidózistokozhat,
- a cukor és zsírok (trigliceridek és koleszterin) szintjének emelkedésea vérben,
- inzulinrezisztencia (ha Ön cukorbeteg, a megfelelő vércukorszint biztosításaérdekében lehet, hogy meg kell változtatnia az inzulin adagját).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Kivexa-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati időaz adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kivexa
A Kivexa filmtabletta hatóanyagai: 600 mg abakavir (szulfát formájában) és 300mg lamivudin.
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, nátrium-keményítő-glikolát ésmagnézium-sztearát a tabletta magban. A tabletta bevonata: Opadry OrangeYS-1-13065-A, melynek összetevői: hipromellóz, titán-dioxid, makrogol 400,poliszorbát 80 és sunset yellow FCF (E110).
Milyen a Kivexa külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Kivexa filmtabletták egyik oldalán "GS FC2" bevésés van. Atabletták narancssárga színűek, kapszula alakúak, és 30 tablettát tartalmazótartályban vagy buborékcsomagolásban és 90 (3 × 30) tablettát tartalmazógyűjtő-buborékcsomagolásban kaphatók

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!