LOTENSIN 20MG FILMTABLETTA 14X

Lotensin 5 mg, ill

Betegtájékoztató: Információka felhasználó számára

 

Lotensin 5 mg filmtabletta

Lotensin 10 mg filmtabletta

Lotensin 20 mg filmtabletta

 

benazepril-hidroklorid

 

Mielőtt elkezdi szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljon kezelőorvosáhozvagy gyógyszerészéhez vagy a gondozásátvégző egészségügyi szakemberhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnekírta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

-       Ha Önnél bármilyen  mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy agondozását végző egészségügyi szakembert.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lotensinfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Lotensin filmtabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni aLotensin filmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Lotensinfilmtablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb iinformációk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lotensinfilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Lotensin filmtabletta amagasvérnyomás-betegség kezelésére és a pangásos szívelégtelenség kiegészítőkezelésére, valamint idült veseelégtelenség bizonyos eseteinek kezeléséreszolgáló gyógyszer.

A magasvérnyomás (ami fokozzaa szív és a verőerek munkáját), amennyiben hosszú időn keresztül fennáll,károsíthatja az agy, a szív, a vesék ereit, s ennek következtében agyvérzést,szívelégtelenséget, veseelégtelenséget okozhat. A magasvérnyomás fokozza aszívrohamok kockázatát is.

Avérnyomás normalizálásával a fenti szövődmények kialakulásának kockázata csökken.

A Lotensin az angiotenzinkonvertáz enzim (ACE) gátlók csoportjába tartozó gyógyszer, ami egy érszűkítőhatású enzim gátlásával tágítja az ereket, és főleg ezáltal csökkentik amagasvérnyomást.

 

 

2.       Tudnivalók a Lotensinfilmtabletta szedése előtt

 

Neszedje a Lotensin filmtablettát

-   ha egyéb ACE-gátló hatásárarekedtséggel vagy az arc, a száj, a kéz, a láb duzzanatával, esetleg hirtelenkialakuló légzési nehézséggel járó reakciója alakult ki.

-   ha cukorbetegségben szenved vagykárosodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentőgyógyszert kap,

-   ha allergiás (túlérzékeny) abenazepril-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére. Ha úgy érzi, hogy allergiás, kérjen orvosától tanácsot.

-   ha több mint 3 hónapos terhes.(Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Lotensin-t /lásd.a “Terhesség” című részt.).

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

 

A Lotensin szedése előttbeszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végzőegészségügyi szakemberrel:

-    ha súlyos vesebetegsége van.

-    ha szívbillentyű betegsége van.

-    ha dialízis (művese) kezelés alattáll vagy tervezik annak elkezdését.

-    ha tervezett műtét előtt áll(beleértve a fogászati beavatkozásokat is) vagy sürgősségi ellátásban részesül.

-    ha nagymértékű folyadékvesztéssel(hányással vagy hasmenéssel) járó betegsége van.

-    ha rovarcsípéssel szembeniallergia vizsgálatára vagy kezelésére méh-, ill. darázsméreg (Hymenopteraméreg) alkalmazását tervezik Önnél.

-    Feltétlenül közölje orvosával, haúgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Lotensin szedése a koraiterhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több,mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha aterhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a „Terhesség” című részt).

-   ha Ön a következő, magas vérnyomáskezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:

-angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek – példáulvalzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggelösszefüggő vesebetegségben szenved.

-aliszkiren.               

 

Azonnal tájékoztassa orvosát,ha a fenti állapotok bármelyike vonatkozik Önre.

Kezelőorvosa rendszeresenellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl.kálium) a vérben.

 

Lásdmég a „Ne szedje a Lotensin filmtablettát” pontban szereplő információkat.

 

Egyébgyógyszerek és a Lotensin

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Mielőtt bevenne bármilyen gyógyszerta Lotensin használatával egyidejűleg, tájékoztassa kezelőorvosát. Lehet, hogyorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyébóvintézkedéseket tehet:

Ha Ön angiotenzin II receptorblokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (Lásd még a „Ne szedje a Lotensin filmtablettát”és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontok alatti információt).

 

Külön tájékoztassakezelőorvosát, ha a következő egyéb gyógyszerek valamelyikét alkalmazza:

-      más vérnyomáscsökkentők

-      lítium tartalmú készítmények (egyespszichiátriai betegségek kezelésére szolgál)

-      káliummegtakarító vízhajtók,kálium kiegészítők vagy káliumtartalmú sópótlók

-      indometacin, ami nemszteroidgyulladáscsökkentő, fájdalom- és gyulladáscsökkentésre alkalmazzák

-      vércukorszint-csökkentő gyógyszerek(inzulin, szulfonilkarbamid származékok) egyidejű alkalmazása eseténvércukorszint-csökkentő hatás erősödhet, ezáltal a vércukorérték normális alátörténő süllyedésének kockázat fokozódhat.

 

A Lotensin filmtabletta egyidejű bevételeételellel itallal ésalkohollal

Tartózkodjon az alkoholfogyasztástól. Az alkohol továbbivérnyomáscsökkenést okozhat és/vagy növeli a szédülés, illetve ájuláslehetőségét.

 

Terhesség szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél aterhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előttbeszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogyterhes, vagy terhes lehet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyjaabba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogyterhes és hogy a Lotensin helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Lotensin szedésenem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Lotensin-t a 3.terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

 

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyibenszoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Lotensin szedése alatt azújszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek -szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatnifogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól,más kezelésekhez képest.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességekre

Hasonlóan sok egyébvérnyomáscsökkentő gyógyszerhez, a Lotensin szédülést okozhat ésbefolyásolhatja a koncentrálóképességet. Ezért mielőtt járművet vezet, gépendolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyestevékenységet végez, bizonyosodjon meg róla, hogy hogyan reagál a Lotensinhatására, s ki kell kérnie orvosa tanácsát.

 

A Lotensin tejcukrot tartalmaz

Az 5 mg-os készítmény 142 mg,a 10 mg-os 132 mg, a 20 mg-os 117 mg tejcukrot is tartalmaz filmtablettánként.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokraérzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Lotensinfilmtablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagygyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A magasvérnyomás tüneteiesetenként nem észlelhetőek, Ön teljesen jól érezheti magát. Éppen ezért nemódosítsa az adagot, és ne hagyja abba a szedést a kezelőorvos beleegyezésenélkül.

Emlékeztetjük, a gyógyszer nem gyógyítja meg a magasvérnyomást okozó alapbetegségét, hanem annak tünetét  – a magas vérnyomást –mérsékli. Ezért kell folyamatosan, az orvos előírása szerint szednie akészítményt.

 

A készítmény ajánlott adagja: a kezelést a legkisebb adaggal kell kezdeni,majd – ha szükséges – a kezelőorvos fokozatosan emelheti az adagot.

 

Javasolt a gyógyszert mindennap azonos időpontban, lehetőség szerint reggel bevenni.

 

Néhány esetben kezelőorvosa akészítmény naponta 2-szer történő alkalmazását írja elő.

 

A tablettát beveheti étkezéselőtt, után vagy étkezés közben is.

 

Időskorúak:

A Lotensin alkalmazható 65éves vagy annél idősebb betegeknél is.

 

Alkalmazása gyermekeknélés serdülőknél:

Magasvérnyomásban szenvedő,7-16 éves gyermekek és serdülők, akiknek a testsúlya ≥25 kg.

A Lotensin ajánlott kezdőadagja 0,2 mg/testsúlykilogramm (maximum 10 mg-ig) naponta egyszer. Azadagolást a vérnyomás alakulásától függően kell módosítani. A 0,6 mg/testsúlykilogramm (vagy a napi 40 mg-ot meghaladó) adagokat gyermekeken nemvizsgálták.

 

ALotensin filmtabletta nem ajánlott 7 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére,vagy azoknak az idősebb gyermekeknek, akik nem tudják a filmtablettát lenyelni,illetve azoknak a gyermekeknek, akiknél a számított  adag (mg/testsúlykilogramm nem adható be az elérhető hatáserősségű tablettákkal.

 

Ha az előírtnál több Lotensin filmtablettát vett be

Azonnal értesítsekezelőorvosát, ha erősen szédül és /vagy az ájulás tüneteit észleli.. Továbbiorvosi kezelésre lehet szüksége.

 

Ha elfelejtette bevenni a Lotensin filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni a soron következő adagot,pótolja azt minél hamarabb. Ha ez közel esik a következő bevétel időpontjához,hagyja ki az elfelejtett adagot, és a gyógyszerszedést a következő megszokottidőben történő bevétellel folytassa. Ne vegyenbe kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásávalkapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal orvoshoz kellfordulnia, ha az alábbi mellékhatásokat észleli.

Ritka (10 000-ből1-10 beteget érint): az arc, az ajkak, a szemhéj, a nyelv duzzanata vagyhirtelen kialakuló rekedtség, nyelési vagy légzési nehézség.

 

Az alábbi mellékhatásokról istájékoztassa kezelőorvosát:

 

Gyakori (100-ból1-10 beteget érint): szédülés, ájulás fáradtság (mely főként a kezeléselső napjában jelentkezik). köhögés (száraz, nem-produktív, tartós és főlegéjszakai), influenza-szerű tünetek gyomor-bélpanaszok, bőrkipirulás,bőrkiütés,viszketés fényérzékenység, gyakori vizeletürítés, fejfájás

 

Ritka (10 000-ből1-10 beteget érint): hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás,hasifájdalom idegesség, aluszékonyság, ízületi fájdalom, izomfájdalom, sárgaság,  érzék-kiesésvagy zsibbadás (paresztézia); mellkasi fájdalom, szívtáji szorító fájdalom,felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés, szívritmus zavar,  lázzal járó bőrreakciókpl. hólyagok, szérum karbamidnitrogén- és kreatininszint emelkedése

 

Nagyon ritka (10 000-ből1-beteget érint) ízérzés zavar. fülcsengés, szívizom infarktus, hasnyálmirigy-gyulladás,károsodott veseműködés, Stevens-Johnson szindróma,

 

Nem ismert (arendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság): vékonybél ödéma,túlérzékenységi reakciók,  magas kálum szint a vérben, a granulocita képzésmegszűnése a csontvelőben (agranulocytosis), neutropénia (bizonyos típusúfehérvérsejtek számának csökkenése a vérben),

 

A szervezet nagyfokúfolyadékvesztesége alacsony vérnyomást okozhat, ami szédüléssel, ájulással isjárhat. Ezért haladéktalanul forduljon kezelőorvosához hosszantartó, ill.súlyos fokú hasmenés, émelygés, hányás estén. Testedzés vagy meleg időjárásokozta nagyfokú izzadás jelentős folyadék veszteséghez vezethet, ezért amegfelelő folyadékpótlásról ilyen esetekben gondoskodni kell.

Alkohol fogyasztását akezelés alatt kerülje, mivel az fokozhatja a vérnyomáscsökkentő hatást és/vagynövelheti a szédülés vagy ájulás fellépésének lehetőségét.

 

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészétvagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokatközvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.         Hogyan kell a Lotensinfilmtablettát tárolni?

 

Lotensin 5 mg filmtabletta:legfeljebb 25°C-on tárolandó, a gyógyszerttartsa a dobozában a nedvességtől való védelem érdekében.

Lotensin 10 mg és 20 mgfilmtabletta: legfeljebb 30°C-on tárolandó, a gyógyszerttartsa a dobozában a nedvességtől való védelem érdekében.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a márnem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Lotensinfilmtabletta?

-   A készítmény hatóanyaga:

Lotensin 5 mg filmtabletta:5,0 mg benazepril-hidroklorid (megfelel 4,605 mg benazeprilnak)filmtablettánként.

Lotensin 10 mg filmtabletta:10,0 mg benazepril-hidroklorid (megfelel 9,21 mg benazeprilnak)filmtablettánként.

Lotensin 20 mg filmtabletta:20,0 mg benazepril-hidroklorid (megfelel 18,42 mg benazeprilnak)filmtablettánként.

-   Egyéb összetevők:

Lotensin 5 mg filmtabletta: vízmentes kolloidszilícium-dioxid, kroszpovidon, hidrogénezett ricinusolaj, kukorica­keményítő,mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (142 mg), sárga vas-oxid (E 172),makrogol 8000, titán-dioxid (E 171), talkum, hipromellóz.

Lotensin 10 mg filmtabletta:vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon, hidrogénezettricinusolaj, hidegen duzzadó kuko­ri­cakeményítő, mikrokristályos cellulóz,laktóz-monohidrát (132 mg), sárga vas-oxid (E 172), makrogol 8000, titán-dioxid(E 171), talkum, hipromellóz.

Lotensin 20 mg filmtabletta: vízmentes kolloidszilícium-dioxid, kroszpovidon, hidrogénezett ricinusolaj, kukoricakeményítő,mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (117 mg), vörös vas-oxid (E 172),sárga vas-oxid (E 172), makrogol 8000, titán-dioxid (E 171), talkum,hipromellóz.

 

Milyena Lotensin filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Lotensin 5 mg filmtabletta: világossárga, ovális, mindkét oldalukon kissédomború felületű, kissé metszett élű, mindkét oldalukon felezővonallal ellátottfilmbevonatú tabletták. Törési felületük fehér színű.

Lotensin 10 mgfilmtabletta: sötét sárga, kerek,mindkét oldalukon kissé domború felületű, metszett élű filmbevonatú tabletták. Törésifelületük fehér színű.

Lotensin 20 mgfilmtabletta: világos narancsszínű,kerek, mindkét oldalukon kissé domború felületű, kissé metszett élűfilmbevonatú tabletták. Törési felületük fehér színű.

 

Lotensin 5 mg filmtabletta: 28db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Lotensin 10 mg filmtabletta: 28db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Lotensin 20 mg filmtabletta: 14db filmtabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

MedaPharma Hungary Kft 

1139Budapest Váci út 91

 

Gyártó

MEDA Manufacturing GmbH

51063 Köln, Neurather Ring 1.

Németország

 

A készítményhez kapcsolódó továbbikérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyiképviseletéhez: Meda Pharma Hungary Kft  1139 Budapest Váci út 91.

 

OGYI-T-1886/01 (5 mgfilmtabletta)

OGYI-T-1886/02 (10 mgfilmtabletta)

OGYI-T-1886/03 (20 mgfilmtabletta)

 

A betegtájékoztató engedélyezésénekdátuma: 2014. november


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!