GLIMEGAMMA 6MG TABLETTA 30X

Glimepirid PIL új

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Glimegamma1 mg tabletta

Glimegamma2 mg tabletta

Glimegamma3 mg tabletta

Glimegamma4 mg tabletta

Glimegamma6 mg tabletta

glimepirid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítménytmásnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

-              Ha bármely mellékhatás  súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Glimegamma és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.            Tudnivalók a Glimegamma szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Glimegammát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Glimegammát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYENTÍPUSÚ GYÓGYSZER A GLIMEGAMMA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Glimegamma avércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszer (szájon át szedhetőantidiabetikum). Ez a gyógyszer a szulfonilureánaknak nevezett vércukorcsökkentő gyógyszerkészítmények csoportjába tartozik. A Glimegamma az Önhasnyálmirigyéből felszabaduló inzulinmennyiség növelése révén hat. Az inzulinazután csökkenti az Ön vércukorszintjét.

 

A Glimegammatablettát a cukorbetegség egy bizonyos formája (2-es típusú diabéteszmellitusz) esetén használják, ha a diéta, a testmozgás és a fogyás önmagábannem elég a megfelelő hatás eléréséhez.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA  GLIMEGAMMA TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Glimegammatablettát

·               ha allergiás (túlérzékeny) a glimepiridre vagy az ugyanabba acsoportba tartozó más gyógyszerekre (szulfonilureák és szulfonamidok), illetvea Glimegamma egyéb összetevőjére

·               ha súlyos vesebetegsége van

·               ha súlyos májbetegsége van

·               ha inzulinfüggő diabétesze van (1-es típusú diabétesz mellitusz)

·               ha diabéteszes ketoacidózisa van (a cukorbetegség egyikszövődménye, amikor a szervezetének savszintje megnő - a tünetekhez tartozik afáradtság, émelygés (hányinger), gyakori vizelés és az izommerevség

·               ha diabéteszes kómában van (a nagymértékben emelkedettvércukorszint miatti aluszékonyság és eszméletvesztés)

 

AGlimegamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A gyógyszerszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ha:

·               Ön sérülést követően, műtét után, lázas fertőzésből, vagy astresszhelyzet egyéb formájából a felépülés szakaszában van, értesítse orvosát,mert szükség lehet a kezelés átmeneti megváltoztatására

·               súlyos máj- vagy vesebetegsége van

 

Ha nem biztosbenne,hogy ezek fennállnak Önnél, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészévelmielőtt a Glimegammát szedi.

 

A hemoglobinszint csökkenése és a vörösvérsejtek lebomlása (hemolitikus anémia) fordulhatelő olyan betegeknél, akiknél a glükóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányzik.

 

A Glimegammahasználatáról rendelkezésre álló információk 18 éves kor alatti embereknélkorlátozottak. Ezért, ezeknél a betegknél az alklamazása nem javasolt.

 

Fontosinformáció a hipoglikémiáról (alacsony vércukor)

A kezelés elsőheteiben fokozott lehet az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) rizikója,ezért életbevágó, hogy az orvosa gondosan ellenőrizze Önt. Kérjük, olvassa elaz alábbi kiegészítő információkat a hipoglikémiáról, annak jeleiről éskezeléséről.

 

Az alábbitényezők megnövelhetik  az Ön hipoglikémiájának rizikóját ha:

-                rendszertelenül étkezik, vagy teljesen kihagy egyes étkezéseket,

-                koplal,

-                hiányosan táplálkozik,

-                megváltoztatja az étrendjét,

-                többet mozog és a szénhidrátfogyasztása nincs ezzel egyensúlyban,

-                alkoholt fogyaszt, különösen, ha Ön kihagy egy étkezést,

          egyidejűlegmás gyógyszereket, illetve gyógyhatású készítményeket szed (Lásd „A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek”  részt ezalatt)

-                nagy adagban szedi a glimepiridet,

-                bizonyos hormonzavarokban szenved (pajzsmirigy, agyalapi mirigyvagy mellékvesekéreg

          működésszavarai),

-                csökkent a veseműködése,

-                súlyosan csökkent a májműködése,

 

HogyhaÖnnek alacsony a vércukorszintje (hipoglikémia), akkor a következő tüneteilehetnek:

fejfájás, éhségfájdalmak, kimerültség, émelygés, hányás, lomhaság, álmosság, alvászavarok,nyugtalanság, agresszivitás, csökkent koncentrálóképesség, csökkent éberség ésreakciókészség, depresszió, zavartság, beszéd- és látászavarok, a beszéd és abeszédértés nehézségei (afázia), remegés, izomerő-csökkenés, érzékelésizavarok, szédülés, tehetetlenség.

A következőtünetek is előfordulhatnak: verejtékezés, nyirkos bőr, szorongás, szaporaszívverés, magas vérnyomás, kórosan erős vagy szabálytalan szívdobogás érzése(palpitáció), hirtelen erős mellkasi fájdalom, amely a környező területekre iskisugározhat (angina pektorisz) és szívritmus-zavarok.

 

Ha avércukorszint tovább esik, akkor kifejezett zavartság alakulhat ki (delírium),görcsök jelentkezhetnek, elvesztheti az önkontrollját, felületessé válhat alégzése és lelassulhat a szívverése, továbbá elveszítheti az eszméletét. Asúlyosan csökkent vércukorszint klinikai képe a szélütésre emlékeztethet.

 

Ahipoglikémia kezelése

Az alacsonyvércukorszint tünetei a legtöbb esetben nagyon gyorsan megszűnnek, havalamilyen formában cukrot fogyaszt pl. szőlőcukor, kockacukor, édesgyümölcslé, cukros tea.

Ezért mindiglegyen Önnél cukor valamilyen formában (pl.: kockacukor). Ne feledje, hogy azédesítőszerek nem hatásosak! Ha a cukor fogyasztása nem használ, vagy ha atünetek visszatérnek, akkor forduljon orvosához vagy menjen a kórházba!

 

 

Laboratótiumivizsgálatok

Vérének ésvizeletének cukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell. Orvosavérvizsgálatokat is elrendelhet, hogy ellenőrizze az Ön vérsejtszintjét ésmájfunkcióját.

 

Lehet, hogy azalacsony vércukorszint tünetei nem jelentkeznek, vagy kevésbé kifejezettek,vagy igen lassan alakulnak ki. Emiatt pedig nem veszi észre időben, hogyleesett a vércukorszintje. Ez idős betegek esetében fordulhat elő, akikbizonyos (pl. a központi idegrendszerre ható vagy béta-blokkoló)gyógyszerkészítményeket szednek. Ez akkor is előfordulhat, ha Ön a belsőelválasztású hormonrendszer bizonyos zavaraiban szenved (pl. a pajzsmirigy,ill. az agyalapi mirigy elülső részének bizonyos működészavarai, vagy amellékvesekéreg elégtelensége). A májműködés károsodása hátrányosanbefolyásolhatja az ellenszabályozást.

 

Stressz-helyzetekben(pl. balesetek, heveny műtétek, lázas fertőzések, stb.) átmenetileg javalltlehet az inzulinra történő átállás.

 

A magasvércukorszint (hiperglikémia – akkor fordulhat elő, amikor a glimepirid még nemcsökkentette eléggé a vércukor szintjét, ha Ön nem tartotta be az orvosa általelőírt kezelési tervet, vagy speciális stressz-helyzetekben) tünetei közé akövetkezők tartozhatnak: szomjúság, gyakori vizelés, szájszárazság, száraz,viszkető bőr, gombás bőrfertőzések, csökkent teljesítőképesség.

 

Ilyen esetbenfeltétlenül forduljon orvosához!

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kérjük tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét  a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről,beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Lehet, hogy orvosamegváltoztatja  a Glimegamma dózisát, ha Ön egyéb gyógyszereket szed, amelyekgyengíthetik vagy erősíthetik a Glimegammának az Ön vércukorszintjéregyakorolt  hatását.

 

Az alábbigyógyszerek növelhetik a Glimegamma hatását, amely az Ön vércukorszintjénekcsökkenéséhez vezet (ez hipoglikémiát okozhat):

-                A cukorbetegség kezelésére való egyéb készítmények (pl.: inzulin,metformin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek bakteriális és gombás fertőzésekkezelésére valók

tetraciklinek, klóramfenikol,flukonazol, mikonazol, kinolonok,  klaritromicin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a fájdalom és gyulladás kezelésérehasználnak (pl. fenilbutazon, azapropazon, oxifenbutazon és az aszpirinhezhasonló gyógyszerek).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyekkel a tuberkulózist kezelik(para-aminoszalicilsav).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a húgyuti fertózéseket kezelik (mintnéhány hosszú ideig ható szulfonamid).  

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek az izmok felépítését támogatják (anabolikumok).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek véralvadást gátolják (kumarinszármazékok, mint a warfarin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a férfi nemihormonpótló terápiárahasználnak (pl. tesztoszteron).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a magas vérnyomást  csökkentik,  (ACE-gátlók).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket anti-aritmiás készítményeknek neveznekés az abnormális szívverést korlátozzák (dizopiramid).

-                Szimpatolitikumoknak nevezett gyógyszerkészítmények, amelyekkel magasvérnyomást, szívelégtelenséget vagy prosztata tüneteket kezelnek.

-                Gyógyszerkészítmények, amelyekkel  a depressziót kezelik (fluoxetin,MAO-gátlók).

-                Súlycsökkentő gyógyszerkészítmények  (fenfluramin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a magaskoleszterinszintet csökkentik(fibrátok).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a rák kezelésére szolgálnak (ciklo-,tro-, és ifoszfamidok).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek az allergiák kezelésére szolgálnak mint aszénanátha (tritokvalin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a véráramlás növelik (pentoxifillin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyek a köszvény kezelésére szolgálnak(probenecid, allopurinol, szulfinpirazon).

 

A Glimegamma vércukorszintcsökkentő hatása gyengülhet, és emelkedett vércukorszintek fordulhatnak elő akövetkező gyógyszerkészítmények egyikének a szedésekor:

-                Női nemi hormonokat tartalmazó gyógyszerkészítmények (ösztrogének ésprogesztagének).

-                Gyógyszerkészítmények a vizelet kiválasztását segítik elő (szaluretikumok, tiazid vízhajtók).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a pajzsmirigy serkentésére használnak(mint a levotiroxin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket allergiák és gyulladás kezelésérehasználnak (glükokortikoidok).

          Gyógyszerkészítmények, amelyeket súlyos elmebetegségekkezelésére alkalmaznak  (klórpromazin és fenotiazin származékok).

          Gyógyszerkészítmények, amelyeket epilepsza kezelésérehasználnak (fenitoin).

          Gyógyszerkészítmények, amelyeket magas vérnyomás kezelésérevagy a vércukor csökkentésére használnak (diazoxid).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket fertőzések és a tuberkulózis kezelésére használnak(rifampicin).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a súlyosan alacsony vércukorszintkezelésére használnak (glukagon).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket idegesség és alvásproblémák kezeléséeralkalmaznak (barbiturátok).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket megnövekedett szemnyomás kezelésére  használnak(acetazolamid).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a szívverés erősítésére , asztma  vagyorrdugulás, köhögés és nátha, súlycsökkentés vagy életveszélyes állapotokkezelésére használnak  (adrenalin és szimpatomimetikumok).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket a magas koleszterinszint kezelésérehasználnak(nikotinsav).

-                Gyógyszerkészítmények, amelyeket hosszú ideig alkalmaznak a székrekedéskezeléséer (hashajtók).

 

Az alábbi gyógyszerkészítmények fokozhatjákvagy csökkenthetik a Glimegamma vércukorcsökkentő hatását:

-        Gyógyszerkészítmények, amelyeket  gyomor-, ill. nyombélfekélykezelésére használnak (H2-receptor antagonisták)

-        Gyógyszerkészítmények, amelyeket magas vérnyomás vagyszívgyengeség kezelésére használnak (béta-blokkolók, klonidin, guanetidin és reszerpin).Ezek eldfedhetik a hipoglikémia jeleit, így fokozott gondosság szükséges, haezeket a gyógyszereket szedi.

 

A Glimegamma erősítheti vagygyengítheti is a véralvadásgátló gyógyszerkészítmények hatását (kumarinszármazékok, mint a warfarin).

 

AGlimegamma egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Glimegammát egy adagbanröviddel a reggeli vagy a napi első főétkezés előtt vagy alatt egészben, vízzelkell lenyelni (legalább ½ pohár víz).

Az alkohol előre nem láthatómódon fokozhatja vagy csökkentheti a Glimegamma vércukorcsökkentő képességét.

 

Terhességés szoptatás

Terhességalatt nem szabad Glimegammaát szedni. Tájékoztassa orvosát, ha terhes, ha úgygondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez!

 

A Glimegammaátjuthat az anyatejbe. Szoptatás alatt nem szabad Glimegammát szedni.

 

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Ha avércukorszintje túl alacsony (hipoglikémia) vagy túl magas (hiperglikémia),vagy látászavara van, akkor az ilyen állapotok miatt romolhat a koncentráló,ill. reagáló képessége. Tartsa szem előtt, hogy önmagát vagy másokatveszélyeztethet (pl. gépjárművezetéskor vagy gépek kezelésekor). Kérdezze megaz orvosát, hogy vezethet-e gépjárművet, ha:

·               gyakran lép fel Önnél hipoglikémia,

·               kevés vagy semmilyen figyelmeztető jelét nem tapasztalja ahipoglikémiának.

 

Fontosinformációk a Glimegamma egyes összetevőiről

Ez a gyógyszerkészítmény laktózttartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogybizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

A Glimegamma 6mg tabletta  sunset yellow FCF (E110) szinező anyagot tartalmaz, amely allergiásrekciókat okozhat.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GLIMEGAMMÁT?

 

A Glimegammát mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem

biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

A gyógyszer szedése

A Glimegammát szokásosan röviddel  az első étkezés előtt (általábanreggeli) vagy azzal

együtt,szájon át kell alkalmazni. Ha Ön nem reggelizik, akkor az orvosa által előírtrend szerint szedje a Glimegammát. Fontos, hogy ne hagyjon ki egy étkezést sem,ha a Glimegammát szedi.

A Glimegammát leglábbb egy fél pohár vízzel kell lenyelni. Ne rágjavagy törje össze a tablettát.

 

Mennyit kell bevenni

A kezdő adag az Ön szükségletétől függ, melyet állapota, vér- ésvizeletcukor vizsgálata alapján  

kezelőorvosa határoz meg.

Ne szedjen több tablettát, mint amennyit orvosa előírt.

 

A szokásos kezdő adag 1 mg glimepirid naponta.Ha ez  megfelelővércukorszintet biztosít, akkor lehet,

hogy ennél az adagnál maradhat.  Ha az 1 mg-os adag nem elegendő  a megfelelővércukorszint

biztosítására, orvosa 1-2 héten át tartó kezelés után napi  2, 3 vagy 4 mg-ra emelheti az adagot. Ha

a megfelelő vércukorbeállítás megvalósult, az adag fenntartó kezelésrehasználható. A maximális

ajánlott adag napi 6 mg glimepirid.

 

Kombinált kezelés kezdhető glimepiriddel és metforminnal vagy glimepiriddelés inzulinnal. Ilyen

esetben a glimepirid, metformin vagy inzulin megfeleő dózisát az Önszámára egyénileg kezelőorvosa

fogja  határozni.

Tájékoztassa orvosát, ha változott a súlya, ha életvitele megváltozottvagy ha stresszes állapotban van

(pl. baleset után), mivel ez szükségessé teheti adagjának módosítását.

 

Ha túl gyengének vagy túl erősnek érzi gyógyszerének ahtását, neváltoztassa meg saját maga az adagot, hanem kérdezze meg kezelőorvosát.

 

Ha azelőírtnál több Glimegammát vett be

Ha túl sokglimepiridet, illetve a szükségesnél egy adaggal többet vett be, akkor fennállaz alacsony vércukorszint kialakulásának veszélye (a hipoglikémia tüneteit lásda 2. részben), ilyenkor azonnal elegendő cukrot kell fogyasztania (pl. néhányszőlőcukor-tablettát, kockacukrot, édes gyümölcslevet, cukros teát), éshaladéktalanul szólnia kell orvosának.  Ha a hipoglikémia kezelése gyermekeknéla véletlen bevétel miatt szükséges, a beadott cukor mennyiségét gondosanellenőrzni kell, hogy a súlyos hiperglikémia lehetőségét elkerüljük.  Azeszméletlen állapotban lévő személyeknek nem szabad ételt, ill. italt adni!

Mivel azalacsony vércukorszint egy ideig fennállhat, ezért nagyon fontos, hogy abeteget gondosan ellenőrizzék a veszély elmúlásáig. Kórházi felvételre lehetszükség elővigyázatossági intézkedésként

is. Mutassameg az orvosnak a csomagolást vagy a maradék tablettákat, hogy tudja, hogy mitvettek be. Az eszméletvesztéssel és komoly idegrendszeri zavarokkal járó súlyoshipoglikémia sürgősségi eset, ami haladéktalan orvosi kezelést és kórházifelvételt igényel. Gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen egy előretájékoztatott személy, aki vészhelyzetben orvost tud hívni.

 

Haelfelejtette bevenni a Glimegammát

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! A következő tablettáját amegszokott időben vegye be és folytassa a kezelést.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Glimegamma szedését

Amennyiben Önmegszakítja, ill. abbahagyja a kezelést, akkor tudatában kell lennie annak,hogy nem éri el a kívánt vércukorszint csökkentő hatást, vagyis a betegségeismét romlani fog. Ha bármilyen változásra van szükség, akkor az Ön érdekébenalapvetően fontos, hogy először beszéljen az orvosával!

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazássával kapcsolatban, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Glimegamma is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

Azonnalértesítse orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

·               Allergiás reakciók ( beleértve a vérerek gyulladását, gyakranbőrkiütéssel), melyek légzési nehézséggel, vérnyomáseséssel  és néha sokkigfokozódó súlyos reakcióvá fejlődhetnek.

·               Abnormális májfunkció a bőr és szemek sárgaságával (ikterusz),problémák az

epeelfolyással(cholestasis), májgyulladás (hepatitisz) vagy májelégtelenség.

·               Bőrallergia (túlérzékenység), mint viszketés, kiütés,csalánkiütés és naptúlérzékenység. Néhány enyhe allergiás reakció súlyosreakcióvá fejlődhet.

·               Súlyos hipoglikémia, beelértve az eszméletvesztést, görcsöket éskómát.

 

Néhánybetegnél az alábbi mellékhatásokkat figyelték meg a Glimegamma szedése alatt:

 

Ritkamellékhatások (1-10 beteget érint 10 000-ből)

·               A normálisnál alacsonyabb vércukor (hipoglikémia) (Lásd a 2. rész- A Glimegamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható).

·               A véersejtek számának csökkenése:

°Vérlemezkék (amely megnöveli a vérzés és zúzódások rizikóját).

°Fehérvérsejtek (amely jobban kedvez a fertőzéseknek).

°Vörösvértestek (amely sápadt bőrr és gyengeséget vagy légzési nehézségetokozhat).

Ezeka problémák általában javulnak, ha abbahagyja a Glimegamma szedését.

 

Nagyonritka mellékhatások (1-nél kevesebb beteget érint 10 000-ből)

·               Allergiás reakciók ( beleértve a vérerek gyulladását, gyakranbőrkiütéssel), melyek légzési nehézséggel, vérnyomáseséssel  és néha sokkigfokozódó súlyos reakcióvá fejlődhetnek.  

Azonnalértesítse orvosát, ha e tünetek tünetek bármelyikét észleli.

·               Abnormális májfunkció a bőr és szemek sárgaságával (ikterusz),problémák az

epeelfolyással(cholestasis), májgyulladás (hepatitisz) vagy májelégtelenség.

Azonnalértesítse orvosát, ha e tünetek tünetek bármelyikét észleli.

·               Betegségségérzet vagy émelygés, hasmenés, teltségérzés vagypuffadás és hasi fájdalom.

·               Vérében a nátrium mennyisége csökkenése (vér-tesztekkelkimutatva).

 

Egyébmellékhatások:

Bőrallergia(túlérzékenység) fordulhat elő, mint a viszketés, kiütés, csalánkiütés ésnapérzékenység. Néhány enyhe allegiűs reakció súlyos reakcióvá alakulhat átnyelési vagy légzési problémákkal, ajkainak, torkának vagy nyelvénekduzzanatával. Ezért ha e tünetek tünetek bármelyikét észleli azonnalértesítse orvosát.

·               Allergiás rekaciók fordulhatnak elő szulfonilurákkal,szulfonamidokkal vagy velük öszefügő gyógyszerkkel szemben.

·               A Glimegamma kezelés elején a látásával problémák fordulhatnakelő.  Ez a vércukorszint változása miatt fordul elő és sürgősen kezelni kell.

·               A májenzimek szinje emelkedett.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYANKELL A GLIMEGAMMÁT TÁROLNI?  

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszernem igényel különleges tárolási körülményeket.

 

A dobozonfeltüntetett lejárati idő  (Felhasználható: ) után ne szedje a Glimegammát!A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne szedje aGlimegammát, ha a készítményen látható változást észlel.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Glimegamma

-              A készítmény hatóanyaga a glimepirid.

-              Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, A típusúkarboximetilkeményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, povidon K30,magnézium-sztearát.

Glimegamma 1mg tabletta: vörös vas-oxid (E172).

Glimegamma 2mg tabletta: sárga vas-oxid (E172), indigókármin (E132).

Glimegamma 3mg tabletta: sárga vas-oxid (E172).

Glimegamma 4mg tabletta: indigókármin (E132).

Glimegamma 6mg tabletta: sunset yellow (E110).

 

Milyen a Glimegamma külleme ésmit tartalmaz a csomagolás?

·               Glimegamma1 mg tabletta:rózsaszín, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott.

·               Glimegamma 2 mg tabletta: zöld,hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott.  A tabletta egyenlő adagokraosztható. Glimegamma 3 mg tabletta: halványsárga, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszésselellátott.

·               Glimegamma 4 mg tabletta:halványkék, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott.  A tabletta egyenlőadagokra osztható.

·               Glimegamma 6 mg tabletta: halványnarancssárga, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott.  A tabletta  egyenlőadagokra osztható.

 

A Glimegamma tabletták átlátszó PVC/Alumínium buborékcsomagolásbankaphatók.

Acsomagolás 30, 60 vagy 120 db  tablettát tartalmaz.

 

Nem mindegyik kiszerelés kerülkereskedelmi forgalomba.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja

WörwagPharma GmbH & Co KG

Calwer Str. 7

71034 Böblingen

Németország

 

Gyártók

Specifar S.A.

1,28 Octovriou str. Ag. Varvara

12351 Athens

Görögország

 

vagy

 

Mauermann-Arzneimittel KG

Heinrich-Knote-Strasse 2

82343 Pöcking

Németország

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

BG:Глимегамма 1 mg, 2mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg таблетки
CZ: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg tableta
FI: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg tabletit
HU: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg tabletta
IT: Glimepiride AWP 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg compresse
PL: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg 
RO: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg comprimate
SK: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg
SI: Glimegamma 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg tablete

 

Glimegamma 1 mg tabletta:

OGYI-T- 20717/01     (30x)

OGYI-T- 20717/02     (60x)

OGYI-T- 20717/03     (120x)

 

Glimegamma 2 mg tabletta:

OGYI-T- 20717/04     (30x)

OGYI-T- 20717/05     (60x)

OGYI-T- 20717/06     (120x)

 

Glimegamma 3 mg tabletta:

OGYI-T- 20717/07     (30x)

OGYI-T- 20717/08     (60x)

OGYI-T- 20717/09     (120x)

 

Glimegamma 4 mg tabletta:

OGYI-T- 20717/10     (30x)

OGYI-T- 20717/11     (60x)

OGYI-T- 20717/12     (120x)

 

Glimegamma 6 mg tabletta:

OGYI-T- 20717/13     (30x)

OGYI-T- 20717/14     (60x)

OGYI-T- 20717/15     (120x)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. október

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!