ASENTRA 50MG FILMTABLETTA 28X

Asentra 50 mg filmtabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Asentra 50 mg filmtabletta

Asentra 100 mg filmtabletta

 

szertralin

 

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Asentrafilmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Asentra filmtabletta szedéseelőtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Asentrafilmtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell az Asentra filmtablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ASENTRAFILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

Az Asentra hatóanyaga aszertralin, ami a szerotonin újrafelvételét szelektíven gátló vegyületekcsoportjába tartozik. Depresszió, kényszer-, pánikbetegség kezelésérealkalmazható gyógyszer.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AZ ASENTRA FILMTABLETTA SZEDÉSEELŐTT

 

Ne alkalmazza akészítményt:

·               ha allergiás (túlérzékeny) a szertralinravagy az Asentra bármely egyéb összetevőjére,

·               egyes depresszió elleni szerekkel(úgynevezett MAO-gátlókkal) egyidejűleg.

 

Az Asentra filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

·               máj- vagy vesebetegségben,

·               epilepsziás betegségben.

 

Gyermekeknél és 18 évalatti serdülőknél:

Az Asentra általában nemalkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontostudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves koralatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkosságigondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás,ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatjaaz Asentra-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.Amennyiben a kezelőorvos Asentra-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, ésezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost.Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulásátvagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki az Asentra-tszedi. Emellett az Asentra hosszú távú alkalmazásának biztonságossága anövekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődéseszempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 

Öngyilkosságigondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagyszorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagyöngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezeléskezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időrevan szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

 

Nagyobb valószínűséggellehetnek ilyen gondolatai:

·               Ha korábban voltak máröngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

·               Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikaivizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt,pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak)esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

 

Ha bármikor önkárosító vagyöngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjenkórházba.

 

Hasznos lehet, ha egyrokonának vagy közeli barátjánakbeszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogyolvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, haúgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Önmagatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ezt azért fontos megtennie,mert a szertralin módosíthatja bizonyos gyógyszerek hatásait, ill. egyeskészítmények befolyásolhatják a szertralin hatásait. Kölcsönhatások veszélyefenyeget a következő hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek egyidejűalkalmazásakor: karbamazepin, fenitoin, szumatriptán, fenfluramin, tramadol,diazepám, tolbutamid, és cimetidin. Ha Ön lítiumot vagy warfarint szed, orvosalaboratóriumi vizsgálatokat fog végeztetni.

 

Az Asentra egyidejűbevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A kezelés ideje alattalkoholt fogyasztani nem ajánlott.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás idejealatt a készítmény kizárólag egyedi orvosi elbírálás alapján szedhető.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer – különösenbizonyos egyéb készítményekkel vagy alkohollal együtt bevéve – csökkentheti afenti tevékenységek végzéséhez szükséges képességeket. Beszélje meg orvosával,hogy biztonságos-e, ha Ön a kezelés ideje alatt gépjárművet vezet vagy gépeket kezel.Orvosa a betegség súlyosságát, a kezelés hatékonyságát és lehetségesmellékhatásait mérlegelve dönt erről.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ASENTRAFILMTABLETTÁT?

 

Gyógyszerét kizárólag azorvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben akezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos adagja:

A kezdő adag 50 mg szertralin(egy 50 mg-os Asentra tabletta) naponta egyszer. Ha ez nem bizonyul elegendőenhatásosnak, kezelőorvosa fokozatosan, legalább 1 hetes időközönként 50 mg-malnövelheti a napi adagot. A maximális napi adag 200 mg (négy 50 mg-os vagy két100 mg-os Asentra tabletta naponta). A filmtablettát naponta egyszer, reggelvagy este kell bevenni.

Nap mint nap, kihagyás nélkülszedje gyógyszerét. Előfordulhat, hogy már egy hetes kezelés után jobban érzimagát, ám az is lehetséges, hogy ez csak 2-4 hét elteltével válik észlelhetővé.Természetesen, mindaddig szedni kell a gyógyszert, amíg ezt orvosa szükségesnektartja – az orvos dönti el, hogy mikor célszerű abbahagyni a kezelést.

 

Kövesse pontosan kezelőorvosaútmutatásait. Ne módosítsa önhatalmúlag a gyógyszeradagot és kizárólagkezelőorvosa javaslatára hagyja abba a gyógyszer szedését.

Kérdezze meg orvosát, milyenhosszú időn keresztül kell szednie az Asentra tablettát.

 

Ha a filmtabletta alkalmazásasorán hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul,forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Asentrafilmtablettát vett be

Túladagolás esetén értesítsekezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát,mivel orvosi segítségre lehet szüksége.

 

Ha elfelejtette bevenni azAsentra filmtablettát

Következő alkalommal nevegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget,viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, azAsentra filmtablettának is lehetnek mellékhatásai.

 

A következő mellékhatásokjelentkezhetnek: émelygés, hasmenés, székrekedés, szájszárazság, remegés, izgatottság,fejfájás, verejtékezés, szexuális működészavarok (pl. késleltetett magömlés),szédülés, álmatlanság, aluszékonyság, étvágy- és testsúlycsökkenés. A felsoroltmellékhatások általában enyhék és még hosszabb időtartamú kezelés abbahagyásaután is megszűnnek.

 

Ritka mellékhatások: görcsök,allergiás reakciók (nehézlégzés; mellkasi fájdalom; szemhéj-, arc-,ajakduzzanat; csalánkiütés; testszerte jelentkező viszketés), akarattólfüggetlen izomrángások, toló-, csavaró mozgások, hányás, hasi fájdalom, amenstruációs ciklus zavarai, emlőnagyobbodás és ‑feszülés, olykortejcsorgással.

Néhány szertralinnal kezeltbetegen hasnyálmirigy-gyulladás, májgyulladás, sárgaság, és májelégtelenségkialakulását észlelték.

 

Spontán bejelentett reakciók:szívdobogás-érzés, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás,vizenyőképződés, szívritmuszavarok.

 

Ha az itt felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL AZASENTRA FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon, illetvea buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Asentra filmtablettát.A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereketnem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit mikéntsemmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz az Asentrafilmtabletta

Akészítmény hatóanyaga a szertralin.

Asentra 50 mgfilmtabletta

50,0 mg szertralin (55,95 mgszertralin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.

Asentra 100 mgfilmtabletta

100,0 mg szertralin (111,9 mgszertralin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.

 

Egyéb összetevő(k):

Asentra 50 mg filmtabletta

Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxipropilcellulóz,A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, kálcium-hidrogén-foszfát-dihidrát,mikrokristályos cellulóz.

Bevonat: Opadry 03H28758 (hipromellóz,titán-dioxid, talkum, propilénglikol)

 

Asentra 100 mgfilmtabletta

Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxipropilcellulóz,A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, kálcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, mikrokristályoscellulóz.

Bevonat: Opadry 03H28758 (hipromellóz, titán-dioxid, talkum,propilénglikol).

 

Milyen az Asentrakészítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Filmtabletta.

 

Asentra 50 mgfilmtabletta

Fehér, kerek, enyhénmindkét oldalán domború, metszett élű, egyik oldalán felezővonallal ellátottfilmtabletta. Törési felülete fehér színű.

A tabletta egyenlőadagokra osztható.

 

Asentra 100 mgfilmtabletta

Fehér, kerek, enyhénmindkét oldalán domború, metszett élű, egyik oldalán felezővonallal ellátottfilmtabletta. Törési felülete fehér színű.

A tabletta egyenlőadagokra osztható.

 

28 db filmtablettaátlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja és a gyártó

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

 

 

OGYI-T-9212/01             Asentra50 mg filmtabletta (28 db)

OGYI-T-9212/02             Asentra100 mg filmtabletta (28 db)

 

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. december 30.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!