MELODYN 15MG TABLETTA 30X

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót

Mielőtt elkezdené szedniezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvosszemélyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mertszámukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhezhasonlóak.

 

A betegtájékoztatótartalma:

1.       Milyen típusúgyógyszer a Melodyn és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Melodynszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Melodyn tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        A készítmény tárolása

6.       További információk

 

 

Melodyn 7,5 mg tabletta

Melodyn 15 mg tabletta

 

A készítmény hatóanyaga a meloxikám.

Egyéb összetevők: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid,magnézium-sztearát, hidegen duzzadó keményítő (Starch 1500), trinátrium-citrát,kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (Tablettose 80), mikrokristályos cellulóz(Avicel PH 102)

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

GerotPharmazeutika

A-1160Wien, Arnethgasse 3, Ausztria

 

Gyártó:

Gerot Pharmazeutika, Wien. Ausztria

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MELODYN ÉS MILYENBETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Melodyn tabletta hatóanyaga ameloxikám, amely az oxikámok közé tartozó nemszteroidreumaellenes/gyulladásgátló gyógyszer. Gátolja bizonyos anyagok, az ún.prosztaglandinok képződését, amelyek aktív szerepet játszanak a gyulladásosfolyamatok, a fájdalom és az ízületek működési zavarainak kialakulásában.

A heveny fájdalommal járóízületi betegségek (arthrosis) rövid távú tüneti kezelésére, a reumatikusízületi megbetegedések (krónikus polyarthritis) hosszú távú tüneti kezelésére,illetve az ún. Bechterew-kór kezelésére (spondylarthritis ankylopoetica).

 

 

2.       TUDNIVALÓK A MELODYN SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Melodyn tablettátha:

·        túlérzékeny (allergiás) agyógyszer hatóanyagára vagy bármely segédanyagára,

·        túlérzékeny (vagy allergiás) egyébgyulladásgátló gyógyszerekre (úgynevezett nemszteroid gyulladásgátlógyógyszerek = NSAID) vagy acetilszalicilsavra (például, ha ilyen készítményekhatására korábban légzési nehézség, orrduzzadás vagy orrpolip alakult ki, a bőr‑,ill. nyálkahártyák megduzzadtak vagy csalánkiütések jelentek meg),

·        gyomor-, vagy nyombélfekélyesetén,

·        súlyos májbetegség esetén,

·        súlyos, dialízissel nem kezeltvesebetegség esetén,

·        ha korábban többször előfordultgyomor-, vagy nyombélfekély, gyomor-, bélrendszeri vérzés;

·        korábban előfordult agyvérzés,vagy más vérzéses rendellenességek fennállása esetén.

 

15év alatti gyermekek kezelése nem ajánlott, mert ebben a betegcsoportbannincsenek kellő vizsgálati adatok a Melodyn biztonságosságáról éshatékonyságáról.

 

A Melodyn tablettát bizonyosgyógyszerekkel nem szabad együtt alkalmazni, ezért figyelmesen olvassa el az"Egyes gyógyszerek szedése" c. fejezetet.

 

Fontos tudnivalók a Melodyn tabletta alkalmazásávalkapcsolatban

A kezelés megkezdése előtttájékoztassa orvosát, ha a következő állapotok valamelyike fennáll vagyfennállt: nyelőcsőgyulladás, gyomorhurut, gyomor-, vagy nyombélfekély.Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy ezek a betegségek teljesenmeggyógyultak-e, illetve, hogy vannak-e a gyomor-, bélrendszer főként vérzésesrendellenességeire utaló tünetei.

 

Más gyulladásgátlógyógyszerekhez hasonlóan beszámoltak a gyógyszer alkalmazása sorángyomor-bélrendszer eredetű vérzésről, gyomor- vagy nyombélfekélyről, a gyomorvagy a belek perforációjáról (átfúródásáról), amelyek ritkán halállalvégződtek. Ezek az események a kezelés ideje alatt bármikor, előzetesfigyelmeztető jelek nélkül is felléphetnek, ill. akkor is, ha Önnek nem voltakkorábban a gyomort és bélrendszert érintő betegségei. A gyomor és/vagybélrendszeri eredetű vérzésnek, fekélyképződésnek és perforációnak rendszerintsúlyosabbak a következményei idős betegek esetében.

A kezelést abba kell hagyni, hagyomor-, vagy nyombélfekély, illetve gyomor vagy bélrendszeri eredetű vérzésalakul ki (figyelje a tüneteket és a jeleket, mint például a szurok színűszéklet!).

 

Azonnal lépjen kapcsolatbakezelőorvosával, ha bőr- vagy nyálkahártya-elváltozásokat tapasztal.Kezelőorvosa dönti el majd, hogy a kezelést hogyan folytassák.

 

Ritka esetekben agyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok) vesekárosodást idézhetnek elő. A NSAIDgyógyszerek többségéhez hasonlóan, a máj-, illetve vesefunkció tesztek értékeiromolhatnak, illetve egyéb laboratóriumi értékek is megváltozhatnak. Ezek aváltozások általában átmenetiek és múló jellegűek. Ha szükséges, kezelőorvosafelfüggeszti a kezelést, és ellenőrizni fogja az érintett szervek működését.

Kérjük,tájékoztassa kezelőorvosát, ha vízhajtókat szed, mert lehetséges, hogy agyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) együttes alkalmazása során aszívelégtelenségre, illetve a magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszereketill. azok adagját módosítani kell.

 

Kérjük,tájékoztassa kezelőorvosát, ha szív-, vese-, vagy májbetegségben szenved, hogyaz érintett szerv működését ellenőrizni lehessen. Gondos ellenőrzés szükségesidős betegek esetén is. Szintén közölje kezelőorvosával, ha az utóbbi időbennagyobb műtéten esett át.

 

Azonnaltájékoztassa orvosát, ha mellékhatást észlel vagy terhes lesz.

 

Terhesség és szoptatás

Kérdéseivel bármely gyógyszerszedése előtt forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez.

AMelodyn tablettát terhesség vagy szoptatás ideje alatt nem szabad szedni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépeküzemeltetéséhez szükséges képességekre

Ha a készítmény mellékhatásaként látászavarok,álmosság vagy más központi idegrendszeri tünet jelentkezne, kerülni kell azontevékenységeket, amelyek fokozott éberséget követelnek pl. gépjárművezetés,gépek üzemeltetése.

 

Egyéb gyógyszerek szedése:

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis.

Gyógyszerek,amelyek a vér alvadását gátolják (orális antikoagulánsok, heparin injekció,tiklopidin): a Melodyn fokozhatja ezen készítmények hatását és ezáltal növeli avérzésveszélyt. Ezen kombináció alkalmazásakor fontos, hogy kezelőorvosarendszeresen ellenőrizze a véralvadási értékeket.

 

Egyébgyógyszerek a fájdalom csillapítására, (a nemszteroid gyulladásgátló szerekcsoportjába tartozó szerek közül) valamint nagy adagban alkalmazottacetilszalicilsav: Melodyn egyidejű alkalmazása esetén megnő a gyomor-,bélrendszeri vérzés, ill. fekélyképződés veszélye.

 

Lítium: a vér lítium-koncentrációja megnőhet, ezért alítiumszintet ellenőrizni kell (a kezelés elkezdésekor, az adag módosításakor,valamint a Melodyn kezelés befejezésekor).

 

Metotrexátmagas dózisban (heti 15 mg vagy ennél több): ha ilyen kombinációt alkalmaznak,a vérkép nagyon alapos ellenőrzése szükséges. Egy esetben, amikor a beteg ezt akemoterápiás szert kapta a meloxikám mellé, a fehérvérsejtek számánakcsökkenése (agranulocytosis) alakult ki.

Ciklosporin: ha a ciklosporint nemszteroid gyulladáscsökkentőgyógyszerekkel együtt alkalmazzák, a vesefunkció zavara alakulhat ki.Amennyiben szükséges, kezelőorvosa ellenőrizni fogja a veseműködését.

Vízhajtók: ha a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereketvízhajtókkal együtt alkalmazzák a vesefunkció zavara alakulhat ki, elsősorbannem elegendő folyadékbevitel esetén. Kezelőorvosa a folyadékbevitelérevonatkozó tanácsokat fog adni és szorosan ellenőrizni fogja a veseműködését.

Metotrexát alacsony dózisban (heti 15 mg vagy ennél kevesebb): akét szer egyidejű alkalmazásának első heteiben a vérképet hetente ellenőriznikell.

Pentoxifillin: ha ezt a kombinációt alkalmazzák, megnövekszik avérzésveszély, ezért

Akezelőorvosa ellenőrizni fogja a véralvadását.

Zidovudin: a szer együttes alkalmazása vérszegénységet okozhat,ezért 1-2 héttel a kezelés megkezdése után ellenőrizni kell a vérképet.

Magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek: ha a vérnyomáscsökkentőket (pl. béta blokkolók,ACE-gátlók, vízhajtók) nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel egyidejűlegalkalmazzák, csökkenhet a vérnyomáscsökkentő hatásuk. Ennek következményeként amagas vérnyomásban vagy szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotarosszabbodhat.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök ("spirál"): ezen eszközökfogamzásgátló hatása csökkenhet.

Vérrögöket feloldó gyógyszerek (thrombolyticusszerek): nő a vérzésveszély ezen szerek együttes alkalmazása esetén.

A kolesztiramin meggyorsítja a meloxikámkiürülését a szervezetből.

A szájon át adott cukorbetegséget kezelőgyógyszerekkel való kölcsönhatás lehetőségét nem lehet kizárni.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNIA MELODYN TABLETTÁT?

 

Gyógyszerét kizárólag az orvosáltal előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolástilletően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvosmásképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

 

Hevenyfájdalommal járó ízületi betegségek:

Napi7,5 mg. Ha ez az adag nem eredményez javulást, az adagot napi 15 mg-ra lehetemelni.

 

Reumatikus ízületi betegségek:

15 mg naponta.

Ha Ön 65 évnél idősebb és hosszú távon Melodyn tablettát szed, vagy azÖn esetében a mellékhatások kialakulásának kockázata nagy (kérjük, beszéljenerről kezelőorvosával), a napi adag ne haladja meg a 7,5 mg-ot.

 

Bechterew-kór:15 mg naponta.

 

Nevegyen be napi 15 mg-nál többet!

 

Hadialízis kezelésben részesül, naponta 7,5 mg-nál többet bevenni nem szabad.

 

Gyermekek számára megfelelőadagolása nem ismert, ezért a Melodyn csak felnőtt és serdülőkorú betegekkezelésére alkalmazható.

 

A Melodyn teljes adagjátnaponta egy adag ban kell bevenni. A tablettákat étkezés közben szétrágásnélkül, megfelelő mennyiségű folyadékkal kell lenyelni.

 

Ha az előírtnál több Melodyntablettát vett be:

Haa felírt adagnál többet vett be, tájékoztassa kezelőorvosát, aki elmondja Önneka szükséges teendőket.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszernek, így aMelodyn tablettának is lehetnek mellékhatásai.

 

Kérjük,vegye figyelembe, hogy az alábbi felsorolás az összes feljegyzettmellékhatást tartalmazza, még azokat is, amelyek nagyon ritkán fordulnak elő.

 

Gyomor,bélrendszer: emésztési zavar(dyspepsia), émelygés, hányás, hasi fájdalom, fokozott szélképződés, hasmenés,székrekedés, szájnyálkahártya gyulladás, nyelőcsőgyulladás.

Ritkánfekélyek, perforáció (átfúródás) vagy gyomor, bélrendszeri vérzés fordulhatelő, amely néha súlyos lehet, elsősorban idős betegekben (lásd a "Mirekell figyelni a kezelés során?" című fejezetben). Ritkán ún. gastritist, agyomor nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát észlelték.

 

Vér:a vörösvértestek, (anémia) afehérvérsejtek, (leucopenia) vagy a vérlemezkék (thrombocytopenia) számánakcsökkenése. Bizonyos kemoterápiás szerek hozzájárulhatnak ezen rendellenességekkialakulásához.

 

Bőrés nyálkahártya: bőrviszketést,bőrkiütést, csalánkiütést, a napfényre adott allergiás reakciót(fényérzékenységet) figyeltek meg. Nagyon ritkán a bőrt vagy nyálkahártyátérintő súlyos reakciók fordulhatnak elő.

 

Túlérzékenységireakciók: ritkán fenyegető sokktüneteit, ill. allergiás sokkot, valamint a bőr-, és nyálkahártyák allergiásduzzanatát (angioödémát) észlelték.

 

Légzőszervek:acetilszalicilsavra, ill. másnemszteroid gyulladásgátló gyógyszerekre allergiás betegek egy részénél asztmásrohamokat figyeltek meg a meloxikám kezelés során.

 

Központi idegrendszer: bizonytalanság-érzés, álmosság, fejfájás,szédülés, fülzúgás, aluszékonyság előfordulhat, nagyon ritkán zavartság,desorientatio, kedélyváltozás, álmatlanság, illetve rossz álmok előfordulásárólszámoltak be.

 

Szemek és látás: ritkán látászavarokat, beleértve ahomályos látást, kötőhártya-gyulladást figyeltek meg.

 

Szív-érrendszer: elsősorban a lábak duzzanata, szapora szívverés,vérnyomás-emelkedés, hőhullámmal járó kipirulás előfordulhat a kezelés idejealatt.

 

Vesék: a vesefunkciós tesztek értékeinek átmenetimegváltozása (szérum kreatinin- vagy karbamidszint emelkedése).

 

Máj:a májfunkciós tesztek értékeinekátmeneti megváltozása (például a transzaminázok vagy bilirubinszintemelkedése). Ritkán hepatitis is előfordult.

 

Ha az itt felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.            A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

 

Különlegestárolást nem igényel.

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó.

A gyógyszert csak acsomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalombahozatali engedély jogosultjának helyiképviseletéhez:

 

GerotPharmazeutika

A-1160Wien, Arnethgasse 3, Ausztria

 

 

OGYI-T-9793/01-03

OGYI-T-9794/01-03

 

 

A betegtájékoztatóOGYI-engedély száma: 9527/41/06


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!