LETROX 50 MIKROGRAMM TABLETTA 100X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató:Információk a beteg számára

 

Letrox50 mikrogramm tabletta

levotiroxin-nátriumx H2O

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót, mertaz Ön számára fontos információkat tartalmaz.

-              Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiek­ben is szüksége lehet.

-              További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagygyógyszerészéhez.

-              Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha abetegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásrais vonatkozik. Lásd 4. pont

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.            Milyen típusú gyógyszer a Letrox 50 mikrogramm tabletta és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

2.            Tudnivalók a Letrox 50 mikrogramm tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Letrox 50 mikrogramm tabletta tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Letrox 50 mikrogramm tablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.            Milyen típusú gyógyszer a Letrox 50 mikrogramm tabletta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Letrox 50 mikrogramm tabletta hatóanyaga, a levotiroxin,szintetikus pajzsmirigyhormon.

Hatása megegyezik a természetes módon termelődőpajzsmirigyhormonokéval.

A Letrox 50 mikrogramm tabletta a pajzsmirigyhormon hiányés/vagy a pajzsmirigy működési zavarainak kezelésére szolgáló gyógyszer.

 

A Letrox 50mikrogramm tabletta alkalmazása a következő esetekben ajánlott:

·        A pajzsmirigy hormon pótlására (szubsztitúciójára) apajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis)

       minden formájában

·        Golyva, azaz struma képződés (pajzsmirigy megnagyobbodás)kiújulásának megelőzésére

        strumaműtét után,normális pajzsmirigy-működés (funkció) esetén

·        Jóindulatú struma kezelésére normális pajzsmirigy-funkció esetén

·        Pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) esetén, kiegészítőterápiaként, az ún. tireosztatikus 

        (pajzsmirigy-túlműködésétgátló) szerekkel együtt adva, a normális pajzsmirigy-funkció   

        helyreállása után

·        A pajzsmirigy rosszindulatú daganatának kezelésére, elsősorbanműtétet követően, a

       daganatnövekedéskiújulásának gátlására, és a pajzsmirigy-hormon hiány pótlására

 

A Letrox 50 mikrogramm tablettavalamennyi korcsoportban alkalmazható.

 

 

2.            Tudnivalók a Letrox 50 mikrogramm tabletta alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Letrox 50mikrogramm tablettát

·               ha allergiás (túlérzékeny) a levotiroxin-nátriumra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

·               ha az alábbiak közül bármelyik betegség vagy állapot fennállÖnnél:

°        ha kezeletlen pajzsmirigy-túlműködésben szenved,

°        ha kezeletlen mellékvese-kéreg elégtelensége van,

°        ha kezeletlen agyalapi mirigy betegsége van,                                                                                          amelykezelést igénylő mellékvese-kéreg elégtelenségben nyilvánul meg,

°        ha nemrégiben szívrohama volt,

°        ha akut szívizom gyulladása van (miokarditisz),

°        ha a szív falának valamennyi rétege gyulladásban van(pankarditisz).

 

Ha Ön terhesnem szabad egyidejűleg Letrox 50 mikrogramm tablettát és pajzsmirigytúlműködést gátló (tireosztatikus) gyógyszert szednie (lásd a Terhesség,szoptatás és termékenység című részt is).

 

Kezelőorvosának a Letrox 50 mikrogrammtabletta terápia elkezdése előtt ki kell zárnia az alábbi betegségeket, vagy elkell kezdi a kezelésüket:

·          koszorúér-betegség

·          szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz),

·          magas vérnyomás,

·          agyalapi mirigy és/vagy mellékvese kéreg elégtelenség,

·          a pajzsmirigyben olyan területek jelenléte, amelyekszabályozatlanul, túlzott mennyiségben állítanak elő pajzsmirigy-hormont(autonóm göbök).

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

 

·        Ha Önnek korábban szívrohama volt vagy koszorúérbetegsége,szívizom gyengesége van, szívritmus zavarai (szapora szívveréssel járó, ún. tachikardiája)vannak vagy nem heveny lefolyású szívizom gyulladásban vagy tartósanpajzsmirigy alulműködésben szenvedett, kerülni kell a vérben a túl magaspajzsmirigy hormon szintek kialakulását. Ennek érdekében gyakrabban fogjákellenőrizni az Ön pajzsmirigy hormon szintjét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha aLetrox 50 mikrogramm tabletta szedésével kapcsolatban a pajzsmirigy túlműködésenyhe tüneteit észlelné (lásd a 4. pontban a “ Lehetséges mellékhatások“ címszóalatt).

 

·        Ha agyalapi mirigy betegsége következtében kialakultpajzsmirigy-alulműködésben szenved, egyidejűleg mellékvesekéreg-elégtelenség isfelléphet Önnél, amelynek kezelését (hidrokortizon terápiával) orvosának megkell kezdenie a Letrox 50 mikrogramm tabletta alkalmazása előtt.

 

 

·        Ha feltételezhető, hogy az Ön pajzsmirigyében olyan területekvannak, amelyek szabályozatlanul, túlzott mennyiségben állítanak előpajzsmirigy-hormont, a pajzsmirigy működés további vizsgálata szükséges a Letrox50 mikrogramm tabletta kezelés megkezdése előtt.

 

·        Amennyiben Ön klimax után álló nő, akinél fokozottan fennáll acsontritkulás (oszteoporózis) veszélye, kezelőorvosa a pajzsmirigyfunkciókat aszokásosnál gyakrabban fogja ellenőrizni, hogy megelőzhető legyen a vérben atúl magas pajzsmirigy hormon szintek kialakulása.

 

·        Ha ön cukorbeteg vagy véralvadásgátló szereket (pl. dikumarolt)szed, fokozott elővigyázatosság szükséges. Lásd részletesen az “Egyébgyógyszerek és a Letrox 50 mikrogramm tabletta” címszó alatt.  

 

·        Amennyiben Ön dialízis (vesepótló) kezelésben részesül ésszevelamer kezelést (a vér magas foszfát szintjének kezelésére szolgálógyógyszert) kap, orvosa vérvételt követően különböző laboratóriumivizsgálatokat írhat elő, hogy ellenőrizze a levotiroxin hatékonyságát (lásd az„Egyéb gyógyszerek és a Letrox 50 mikrogramm tabletta” című részt is).

 

Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőttelkezdené szedni a Letrox 50 mikrogramm tablettát.

 

Nem megfelelőalkalmazás

Nem szabad a Letrox50 mikrogramm tablettát testsúlycsökkentés céljából szedni. Ha az Ön vérpajzsmirigy-hormon szintje a normál tartományban van, további pajzsmirigyhormon bevitele nem fog súlycsökkentést eredményezni. A további hormonbevitelazonban  súlyos, sőt életveszélyes mellékhatásokat okozhat, különösen bizonyostestsúlycsökkentő gyógyszerekkel egyidejűleg szedve.

 

Gyógyszerátállítás

Ha Ön már Letrox50 mikrogramm tabletta kezelésben részesül, egy másik pajzsmirigy-hormontartalmú gyógyszerre való átállás kizárólag orvosi felügyelettel és a vérhormon szintjének ellenőrzése mellett történhet.

 

Időskor

Amennyiben Ön időskorú, orvosa azadagolást fokozott óvatossággal fogja beállítani (különösen szívproblémákfennállása esetén), és gyakrabban végezhet ellenőrzéseket.

 

Egyébgyógyszerek és a Letrox 50 mikrogramm tabletta

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenalkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Letrox 50 mikrogramm tabletta befolyásolja az alábbihatóanyagok illetve gyógyszercsoportok hatását:

 

·        Antidiabetikumok (vércukorszintet csökkentő gyógyszerek):
Ha Ön cukorbeteg, vércukor szintjét rendszeresen ellenőrízni kell,különösen a pajzsmirigy-hormon terápia kezdetén, Orvosa változtathatja az Önáltal kapott vércukorszint csökkentő gyógyszer adagját, mivel a levotiroxincsökkentheti az antidiabetikumok hatását.

 

·        Kumarinszármazékok(véralvadásgátló gyógyszerek):

Ha Ön egyidejűleg Letrox 50 mikrogramm tablettát és kumarinszármazékokat(pl. dikumarolt) szed, szükség lehet a véralvadási értékek rendszeresellenőrzésére. Kezelőorvosa csökkentheti a véralvadásgátló gyógyszer adagját,mivel a levotiroxin fokozhatja a véralvadásgátló szerek hatását.

 

A következő gyógyszerek befolyásolhatják a Letrox 50 mikrogrammtabletta hatását:

 

·        Lipidcsökkentő gyógyszerek, a vér emelkedett káliumtartalmának csökkentésére szolgáló gyógyszerek (ioncseréló gyanták):

 A lipidcsökkentőket, azaz a magasvérzsír szint csökkentésére szolgáló gyógyszereket (pl.      

 kolesztiramin, kolesztipol,koleszevelam) vagy a magas szérum kálium szint csökkentésére  

 szolgáló gyógyszereket  (apolisztirén szulfonsav kálcium és nátrium sói) a Letrox 50 mikrogramm tablettabevételét követően csak 4-5 óra múlva szabad bevenni. Máskülönben ezek agyógyszerek gátolják a levotiroxin felszívódását a belekből, ezáltal csökkentikhatékonyságát.

 

·        Szevelamer és lantán-karbonát:

A szevelamer és alantán-karbonát (dializált betegeknél a vér magas foszfát szintjénekcsökkentésére szolgáló gyógyszerek) csökkenthetik a levotiroxin felszívódásátés hatékonyságát. Orvosa ezekben az esetekben gyakrabban fogja ellenőrizni azÖn pajzsmirigy működését (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” címszóalatt is).

 

·        Alumínium-tartalmú, gyomorsav-megkötő gyógyszerek, valamintvasat és kalcium-karbonátot tartalmazó gyógyszerek: 

A Letrox 50 mikrogramm tablettátlegalább 2 órával korábban kell bevenni, mint az alumínium-tartalmú gyomorsav-megkötő gyógyszereket (antacidumokat, szukralfátot), a vas- vagykalcium- tartalmú gyógyszereket.  Máskülönben ezek a gyógyszerek gátolják alevotiroxin felszívódását a belekből, ezáltal csökkentik hatékonyságát.

 

·        Propiltiouracil, glükokortikoidok, béta-blokkolók:

Apropiltiouracil (pajzsmirigy túlműködés kezelésére szolgáló szer), a glükokortikoidok (mellékvesekéreg hormonok,"kortizon") és a béta-blokkolók (a szívműködés lassítására ésa vérnyomás csökkentésre szolgáló gyógyszerek) gátolják a levotiroxin hormon átalakulásáta szervezetben a hatékonyabb liotironin formába, ezáltal csökkentik a Letrox 50mikrogramm tabletta hatékonyságát.

 

·        Amiodaron, jód-tartalmúkontrasztanyagok:

Az amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszer) és a jód-tartalmú kontrasztanyagok (egyes röntgen diagnosztikaivizsgálatoknál használatos gyógyszerek)  magas jódtartalmuk révén kiválthatják mind a pajzsmirigytúlműködését, mind alulműködését. Fokozott óvatossággal kell eljárni nodulárisstruma (göbökkel járó golyva) esetén, amennyiben fennáll az esélye, hogy apajzsmirigyben még nem azonosított, pajzsmirigyhormont szabályozatlan módontermelő (autonóm) területek találhatók. Ha szükséges, ez esetben orvosamódosítani fogja a  Letrox 50 mikrogramm tabletta adagját.

 

·        A következő gyógyszerek fokozhatják a Letrox 50mikrogramm tabletta hatását:

o  Szalicilátok (fájdalom és lázcsillapító gyógyszerek)

o  Dikumarol (a véralvadás gátló gyógyszer)

o  Nagy adagban (250 mg) alkalmazott furoszemid (vízhajtó hatásúszer)

o  Klofibrát (lipidcsökkentő, azaz emelkedett vérzsírokcsökkentésére szolgáló gyógyszer)

o  Fenitoin (görcsrohamok és szívritmus zavarok kezelésére használtgyógyszer).

 

·        Fogamzásgátló és hormonpótló kezelésre használatosgyógyszerek:

Ha Ön ösztrogénhormon tartalmú fogamzásgátló vagy menopauza utáni hormonpótló kezelésrehasználatos gyógyszereket szed, megnövekedhet a Letrox 50 mikrogramm tablettaszükséges adagja.

 

·        Szertraline, klorokin/proguanil:

Szertralin (depresszióellenes szer) és klorokin/proguanil (malária és reumatikus betegségekkezelésére szolgáló gyógyszerek) csökkentik a levotiroxin hatékonyságát.

 

·        Barbiturátok, rifampicin, karbamazepin:

Barbiturátok(görcsrohamok kezelésére, műtéti érzéstelenítésre, alvászavarok kezelésérealkalmazott gyógyszerek), rifampicin (antibiotikum) és  karbamazepin(görcsrohamok kezelésére szolgáló szer) gyengíthetik a levotiroxin hatását.

 

·        Proteázgátlók (HIV-fertőzéskezelésére használatos gyógyszerek):

Amennyiben  Önnekegyidejűleg kell alkalmaznia levotiroxint és proteázgátló szereket (lopinavirt, ritonavirt), kezelőorvosának  gondosan  meg kellfigyelnie az Ön betegségének tüneteit és ellenőrzinie pajzsmirigy működését.Lehetséges ugyanis, hogy a levotiroxin hatékonysága csökken, ha egyidejűlegalkalmazzák  lopinavirrel vagy ritonavirrel.

 

·        Tirozin kináz-gátlók (imatinib és szunitinib):

Az imatinibbal vagyszunitinibbal (bizonyos daganatok, ún. krónikus mieloid leukémia ellenesszerekkel) történő kezeléssel összefüggésben megnövekedhet a levotiroxin igénypajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegeken.

 

A Letrox 50 mikrogrammtabletta bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Letrox 50 mikrogramm tablettát ne vegye be ételellel együtt,különösen ha a táplálék kálciumban gazdag (pl. tej vagy tejtermékek)  együtt,mivel jelentősen csökkenhet a levotiroxin felszívódása.

 

Szója tartalmú ételek,italok

Amennyiben az Ön étrendje szójáttartalmaz, orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni a vér pajzsmirigy hormonszintjét. Szója tartalmú diéta alatt és végén a Letrox 50 mikrogramm tabletta adagjánakmódosítása (általában a dózis emelése) válhat szükségessé, mivel a szójáttartalmazó ételek ronthatják a levotiroxin bélből történő felszívódását, ésezáltal csökkentik hatékonyságát.

 

Terhesség,szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve úgy véli, hogy terhes vagy gyemekvállalást tervez, kérje kikezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdenészedni.

 

Terhesség alatt és a szoptatásidőtartama alatt különösen fontos a megfelelő pajzsmirigy-hormon kezelés.  Agyógyszerszedést ezért ezen időszakok alatt is folyamatosan folytatni kell, akezelőorvos felügyelete mellett. A levotiroxin széleskörű alkalmazása ellenéreezidáig nem ismeretes, hogy nemkívánatos hatást gyakorolna a terhességre vagy amagzatra, illetve az újszülöttre.

 

Az Ön pajzsmirigy működését ellenőrizni kell mind a terhességalatt, mind azt követően. Kezelőorvosa módosíthatja a gyógyszer adagját, mivelterhesség idején megnőhet a pajzsmirigy-hormon igény, az ösztrogén (női nemihormon) szintjének megemelkedése miatt.

Terhesség idején a pajzsmirigy túlműködés kezelésére szolgálógyógyszerek (tireosztatikumok) nem szedhetők együtt a Letrox 50 mikrogrammtablettával, mivel ez a tireosztatikum adagjának emelését tenné szükségessé. Atireosztatikumok (a levotiroxinnal ellentétben) a placentán áthatolvabejuthatnak a magzati vérkeringésbe, és a magzat pajzsmirigyének alulműködésétokozhatják. Pajzsmirigyének túlműködése esetén terhesség alatt orvosa kizárólagalacsony dózisú tireosztatikum kezelést fog előírni Önnek.

 

Az anyatejbe kiválasztódópajzsmirigy-hormon mennyiség még magas dózisú levotiroxin terápia mellett isigen csekély, és így ártalmatlan.

 

Termékenység

A férfi, illetve a női termékenységre vonatkozó kísérletiadatok nem állnak rendelkezésre, mindazonáltal ilyen hatással kapcsolatos gyanúvagy erre utaló jel nem áll fenn.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Nem végeztek tanulmányokat arravonatkozóan, hogy a készítmény befolyásolja-e a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhezszükséges képességeket.

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Letrox 50 mikrogramm tablettát?

 

A Letrox 50mikrogramm tablettát mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét.

 

A megfelelő napi adagotkezelőorvosa fogja megállapítani, az elvégzett ellenőrző vizsgálatok alapján.

 

Adagolás

Különböző hatáserősségű, felezhető tabletták állnakrendelkezésre az adag egyéni beállításához, így a kezelés kezdetén az adagbeállításához, felnőtteknél az adag módosításához valamint a gyermekeknélfolytatott kezeléshez.

 

Kezelőorvosaaz adagolást az alábbiak szerint állapítja meg, annak függvényében, hogy Önhogyan reagál a kezelésre:

·        Pajzsmirigy alulműködés kezelésére felnőtteknek kezdetben napi25 ‑ 50 mikrogramm  levotiroxin  (ami fél - 1 db Letrox 50 mikrogrammtablettának felel meg) ajánlott. Az orvos utasítása szerint a dózis 2- 4 hetesidőközönként 25 ‑ 50 mikrogramm  levotiroxin nátriummalemelhető napi 100 ‑ 200 mikrogramm  levotiroxin-nátrium adageléréséig, (ami 2-4 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg).

 

·        Struma műtétet követően a struma kiújulás megelőzésére ésjóindulatú struma kezelésére naponta 75 ‑ 200 mikrogramm levotiroxin-nátrium (ami másfél - 4 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felemeg) javallt.

 

·        Pajzsmirigy túlműködés tireosztatikumokkal történő terápiájánakkiegészítő kezelésére naponta 50 ‑ 100 mikrogramm levotiroxin-nátrium ajánlott, (ami 1-2 db Letrox 50 mikrogramm tablettánakfelel meg).

 

·        A pajzsmirigy rosszindulatú daganatának sebészeti eltávolításátkövetően a levotiroxin-nátrium ajánlott dózisa napi 150 ‑ 300mikrogramm  (ami 3 - 6 db Letrox 50 mikrogramm tablettának felel meg).

 

A pajzsmirigy hormon a fentieknél alacsonyabb adagokban ishatásos lehet.

 

 

Alkalmazása pajzsmirigy alulműködésben (veleszületett ésszerzett hipotiroidizmusban) szenvedő gyermekeken

A fenntartó dózis pajzsmirigy alulműködés (veleszületett ésszerzett hipotiroidizmus) hosszútávú kezelésében általában napi 100 ‑ 150 mikrogramm levotiroxin testfelület m² -re számítva. Újszülötteknél és csecsemőknél veleszületettpajzsmirigy alulműködés esetén különösen fontos a gyors hormonpótlás a normálisszellemi és fizikai fejlődés biztosítása céljából. A javasolt adag az első 3hónapban testsúly kilogrammonként 10 ‑ 15 mikrogramm levotiroxin naponta. Ezt követően a kezelőorvos az adagot egyedileg fogjameghatározni a laboratóriumi vizsgálati eredmények (elsősorban a vérpajzsmirigy-hormon szint) alapján.

A később kialakuló, ún. szerzett pajzsmirigy alulműködésesetén a gyermekek ajánlott kezdő adagja napi 12,5 ‑ 50mikrogramm  levotiroxin. Az orvos fokozatosan, 2- 4 hetes időközönként fogjaemelni az adagot a teljes hormonpótlás eléréséig. Ehhez elsősorban a vérpajzsmirigy-hormon szintek alakulását fogja figyelembe venni.

 

Idős betegek, koszorúsérbetegségben, illetve pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek

Idős betegek, koszorúsérbetegségben, valamint súlyos vagy tartós pajzsmirigy alulműködésben szenvedőbetegek esetében a pajzsmirigy-hormon kezelést fokozott óvatossággal kellmegkezdeni

(alacsony kezdő adagokatalkalmazva, amelyet csak fokozatosan és hosszú időközönként szabad emelni, apajzsmirigy működés gyakori ellenőrzése mellett.)

 

Alacsony testsúlyú betegek ésnagyméretű strumával rendelkező betegek

A gyakorlati tapasztalatok alapjánalacsony testsúlyú betegek és nagyméretű strumával rendelkező betegek számáraalacsonyabb adagok is elegendőek lehetnek.

 

A tabletták felezésérevonatkozó útmutatás

A tabletta két egyenlő részre osztható.

Helyezze a tablettát keményfelületre a tablettán lévő bemetszéssel felfelé fordítva. Majd ujjávalnyomja meg lefelé, függőleges irányban, és a tabletta kettétörik.

 

 

Az alkalmazás módja

A napi adagot reggel, egyszerre kell bevenni bőségesfolyadékkal, lehetőség szerint egy pohár vízzel lenyelve, éhgyomorra, legalábbfél órával a reggeli előtt. A hatóanyag éhgyomorra bevéve jobban felszívódikmint közvetlenül étkezés előtt vagy étkezés után.

 

Kisgyermekeknek a teljes napiadagot a napi első étkezés előtt legalább 1/2 órával kell beadni. E célból a tablettákategy kevés (10 – 15 ml) vízben hagyni kell szétesni, és azegyenletes szuszpenziót (amit minden adagnál frissen kell elkészíteni!) továbbikis mennyiségű (5 – 10 ml) folyadékkal hígítva ajánlott beadni.

 

A kezelés időtartama

Pajzsmirigy alulműködésben és apajzsmirigy rosszindulatú daganatának eltávolítása céljából végzett műtétetkövetően a betegnek általában egész élete folyamán szednie kell a Letrox 50mikrogramm tablettát;  óindulatú struma vagy a struma kiújulásának megelőzésérea terápia időtartama néhány hónaptól vagy évtől élethosszig terjedhet. Pajzsmirigytúlműködésben kiegészítő terápiaként a Letrox 50 mikrogramm tablettát atireosztatikumokkal (a pajzsmirigy túlműködést gátló gyógyszerekkel) megegyezőidőtartamig kell szedni. A normál pajzsmirigy funkcióval járó jóindulatú strumakezelésére 6 hónaptól 2 évig terjedő kezelési időtartam lehet szükséges. Ha a Letrox50 mikrogramm tabletta kezelés ez alatt az időtartam alatt nem vezet a kívánteredményre, kezelőorvosa más terápiás lehetőségeket fog fontolóra venni.

 

Ha azelőírtnál több Letrox 50 mikrogramm tablettát alkalmazott

A túladagolásjeleit a 4. pontban, a “Lehetséges mellékhatások” címszó alatt találja meg.

Kérjük, haladéktalanul keressefel kezelőorvosát, ha ilyen panaszai jelentkeznének.

 

Haelfelejtette alkalmazni a Letrox 50 mikrogramm tablettát

Habármikor túl kevés gyógyszert vett be vagy elfelejtett egy adagot bevenni, nevegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózis pótlására. Vegye be a következőadagot a szokásos időben (a következő napon).

 

Ha időelőtt abbahagyja a Letrox 50 mikrogramm tabletta alkalmazását

A sikeres terápia alapja, hogy Önrendszeresen, folyamatosan szedje a Letrox  50 mikorgramm tablettát,az orvosa által előírt adagban. Semmi esetre se változtassa meg az adagot,szakítsa meg vagy hagyja abba a Letrox 50 mikrogramm tabletta szedését sajátelhatározásából, mivel ez esetben panaszai kiújulásával kell számolnia.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Ha Ön megfelelően alkalmazza ezt a gyógyszert, azaz szigorúanbetartja kezelőorvosa utasításait, és az általa előírt adagolást, nem valószínűmellékhatások előfordulása.

 

A dózisintoleranciája, túladagolás

Ha az orvosáltal meghatározott adagot a beteg nem jól tűri (dózis intolerancia), vagy hatúladagolás történt, vagy különösen akkor, ha a kezelés kezdetekor túl gyorsdózisemelés történt, akkor a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző tünetekléphetnek fel. Ezek az alábbiak lehetnek:

·          szívdobogás-érzés,

·          szívritmus zavarok, főként szapora szívverés (tachikardia),

·          mellkasi szorító fájdalom (angina pectorisz),

·          izomgyengeség és izomgörcsök,

·          melegség-érzet, fokozott izzadás,

·          remegés (tremor),

·          nyughatatlanság-érzet, álmatlanság,

·          hasmenés, testsúly-csökkenés,

·          fejfájás

·          menstruációs (havi vérzéssel kapcsolatos) zavarok.

Atípusostünetként megfigyelhető láz, hányás, valamint megemelkedett koponyaűri nyomásis

 (különösengyermekeknél).

 

Túlérzékenységi reakciók ahatóanyag vagy a Letrox 50 mikrogramm tabletta bármely összetevőjével szemben

Ha a beteg túlérzékeny(allergiás) a levotiroxinnal vagy a Letrox 50 mikrogramm tabletta bármelyösszetevőjével szemben, allergiás reakciók léphetnek fel a bőrön és a légutakban.Ha túlérzékenységi reakciókat észlel,

hagyja abba a gyógyszer szedésétés haladéktalanul forduljon orvoshoz.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát,amennyiben mellékhatás lép fel. Orvosa el fogja dönteni, hogy ilyen esetben anapi dózist csökkenteni kell-e, vagy a tabletta szedését kell pár napigszüneteltetni. Mihelyt a mellékhatások elmúlnak, orvosa elő fogja írni, hogyanfolytassa Ön óvatos adagbeállítással a kezelést.

 

Mellékhatásokbejelentése

 

Ha Önnélbármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Letrox 50 mikrogramm tablettát tárolni?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és abuborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után  ne alkalmazza ezt agyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek azintézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Letrox 50mikrogramm tabletta?

 

A készítmény hatóanyaga levotiroxin-nátriumx H2O.

 

Tablettánként 53,2-56,8mikrogramm levotiroxin-nátrium x H2O-ot tartalmaz (amely50 mikrogramm vízmentes levotiroxin-nátriumnak felel meg).

 

Egyéb összetevők:

kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát,mikrokristályos cellulóz, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, dextrin (kukoricakeményítő),hosszú szénláncú parciális gliceridek.

 

Milyen a Letrox 50 mikrogrammtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy világos krémszínű,kerek, enyhén domború felületű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másikoldalán „50” felirattal ellátva.

 

A tabletták felezhetőek.

 

25 db, 50 db vagy100 db tabletta eredeti csomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja és a gyártó

BERLIN-CHEMIE AG (Menarini Group)

Glienicker Weg 125

12489 Berlin

Németország

 

A készítményhez kapcsolódótovábbi kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjánakhelyi képviseletéhez:

Berlin-Chemie/A.Menarini Kft.

2040 Budaörs

Neumann János u. 1.

Tel.: (+36-23) 501-301

Fax: (+36-23) 501-300

 

OGYI-T-7546/01        (50x)

OGYI-T-7546/02        (100x)

OGYI-T-7546/03        (25x)

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2014. október


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!