FURON 40MG TABLETTA 50X

4

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK AFELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Furon 40 mg tabletta

furoszemid

 

Mielőtt elkezdené szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               Továbbikérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·               Ezt agyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mertszámára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

·               Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyentípusú gyógyszer a Furon 40 mg tabletta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalóka Furon 40 mg tabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Furon 40 mg tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell az Furon 40 mg tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Furon 40 mg tabletta ÉSMILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Furon 40 mg tabletta vízhajtó (diuretikus) készítmény.

 

A Furon 40 mg tabletta alkalmazása a következőesetekben javasolt:

·               Szív-vagy májbetegségek miatt a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma)esetében

·               Vesebetegségkövetkeztében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma) (nefrózisszindróma [fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavar, vízfelhalmozódás] eseténelsődleges fontosságú az alapbetegség kezelése),

·               Égésisérülések következtében a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma)esetén,

·               Atüdőszövetekben kialakuló vizenyőben (tüdőödéma) (pl. hirtelen fellépőszívizomgyengeség esetén [akut szívelégtelenség]),

·               Magasvérnyomás (arteriális hipertónia) esetén.

 

 

2.       TUDNIVALÓK AFuron40 mg tabletta ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne szedje a Furon 40 mg tablettát

·               haallergiás (túlérzékeny) a furoszemidre, szulfanomidokra vagy a Furon 40 mgtabletta egyéb összetevőjére,

·       vizelési képtelenséggelegyütt járó veseelégtelenség (anúria) esetén,

·       májelégtelenségből adódóeszméletzavar (májkóma és a májkómát megelőző állapot) esetén,

·       súlyos káliumhiányosállapotban (hipokalémia),

·       súlyos nátriumhiányosállapotban (hiponatrémia),

·       kórosan csökkent keringővérmennyiség (hipovolémia) vagy kiszáradás (dehidráció) esetén,

·       digitálisz túladagolásesetén,

·       vese-, vagymájkárosodást okozó anyagokkal való mérgezés esetén,

·              szoptatás alatt (lásd „A Furon 40mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható “ c. pont).

 

AFuron 40 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·               jelentősen alacsony vérnyomás esetén (hipotónia),

·               már meglévő vagy lappangó cukorbetegség (manifeszt vagylátens diabétesz mellitusz) esetében; a vércukorszint rendszeres ellenőrzéseszükséges,

·               ha Ön köszvényben szenved; a vérben levő húgysav rendszeresellenőrzése szükséges,

·               vizeletürítési nehézségek esetén (pl. prosztatamegnagyobbodásban, a vizeletürítés akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulatban,húgycsőszűkületben),

·               a vér rendellenesen csökkent fehérjetartalma esetén(hipoproteinémia), pl. nefrózis szindrómában (fehérjevesztés, zsíranyagcsere-zavarés vízfelhalmozódás) (óvatos adagolás szükséges), 

·               májzsugor és egyidejű csökkent veseműködés esetén,

·               az agyi erek (cerebrovaszkuláris keringési zavarok) vagy aszívkoszorúerek (koronária megbetegedés) keringési zavara esetén, mivel azilyen betegek számára a nagymértékű vérnyomásesés komoly veszélyt jelent,

·               hallászavar esetében,

·               hasnyálmirigy-gyulladásban,

·               az úgynevezett lupusz eritematózusznak nevezett autoimmunbetegségben, mely gyakran jár bőrbetegségekkel,

·               időskorban.

 

Húgyhólyag-ürítési zavarokban (pl. prosztatamegnagyobbodás) a Furon 40 mg tabletta csak a szabad vizeletelvezetésbiztosítása mellett alkalmazható, mivel a hirtelen felgyülemlő vizeletmennyiségvizelet-visszatartástokozhat, ami a húgyhólyag feszüléséhez vezethet.

 

Gyermekek

Koraszülöttek esetében különösen gondosellenőrzés szükséges a vesemeszesedés vagy vesekövek kialakulásának veszélyemiatt; a megfigyelés eszközei: vesefunkció ellenőrzés, a vese ultrahangosvizsgálata

Légzési végveszélyszindrómában szenvedő koraszülöttek esetében a Furon 40 mg tablettával végzettvízhajtó kezelés az első élethetekben fokozhatja annak a veszélyét, hogy aszületés előtt egy a tüdőkeringést megkerülő verőér nem záródik a születéstkövetően (állandósult duktusz arteriózusz Botalli).

Sárgaságban szenvedőgyermekek esetében fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a Furon 40 mg tablettaszedésekor.

 

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Furon 40 mg tabletta hatását a következőgyógyszerek, ill. készítménycsoportok egyidejű alkalmazása befolyásolhatja:

 

·               Aglükokortikoidok („kortizon“), karbenoxolon vagy hashajtók fokozottkáliumvesztéshez vezethetnek.

·               Agyulladásgátló szerek (nem szteroid gyulladásgátlók, pl. indometacin ésacetilszalicilsav) gyengíthetik a Furon 40 mg tabletta hatását. Ha a Furon 40mg tablettával történő kezelés alatt a keringő vérmennyiség kórosan csökken (hipovolémia),vagy kiszáradás (dehidráció) lép fel, a nem szteroid gyulladásgátlók egyidejűalkalmazása akut veseelégtelenséget válthat ki.

·               Probenecid(köszvény kezelésére szolgáló szer), metotrexát (reuma kezelésére és azimmunrendszer elnyomásáért felelős gyógyszer) és más gyógyszerek, amelyek afuroszemidhez hasonlóan a vesében választódnak ki, csökkenthetik a Furon 40 mgtabletta hatását.

·               Fenitoin(görcsrohamok elleni és a fájdalom bizonyos formáinak kezelésére szolgálógyógyszer) egyidejű alkalmazása esetén a Furon 40 mg tabletta hatásánakcsökkenéséről számoltak be

·               Mivela szukralfát (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a Furon40 mg tabletta felszívódását, és így gyengíti annak hatását, a két gyógyszerbeadása között javasolt legalább 2 óra szünetet tartani.

 

A következő gyógyszerek és készítménycsoportokhatását befolyásolhatja az egyidejű Furon 40 mg tablettával történő kezelés

 

·               Bizonyosszívgyógyszerekkel (glikozidok) történő egyidejű kezeléskor figyelni kell arra,hogy a Furon 40 mg tablettával történő terápia alatt kialakuló kálium- vagymagnéziumhiányos állapot következtében a szívizom érzékenysége fokozódik a szívglikozidokkalszemben. Az elektrolit-háztartás zavarának jelenlétében megnövekszik aszívritmuszavarok veszélye (pl. súlyos kamrai aritmia), ha egyidejűleg bizonyosEKG változást eredményező szereket alkalmaznak (pl. terfenadin allergia-elleneskészítmény, egyes szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek [I. és III.osztályú antiaritmikumok]).

·               Anagy dózisban adott szalicilátok (fájdalomcsillapítók) mellékhatásaierősödhetnek a Furon 40 mg tabletta egyidejű alkalmazása esetén.

·               AFuron 40 mg tabletta fokozhatja a vesekárosító (nefrotoxikus) antibiotikumok(pl. aminoglikozidok, cefalosporin, polimixinek) hatását.

·               Azaminoglikozidok (pl. kanamicin, gentamicin, tobramicin) és más halláskárosodástelőidéző gyógyszerek halláskárosító hatása (ototoxicitás) a Furon 40 mg tablettaegyidejű adásakor fokozódhat. A fellépő hallászavarok nem visszafordíthatók,ezért a fent említett gyógyszerek együttes alkalmazását kerülni kell.

·               Ciszplatin(rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére szolgáló készítmény) és Furon 40mg tabletta egyidejű alkalmazásakor számolni kell a halláskárosodáslehetőségével. Mivel a ciszplatin vesekárosító hatását (nefrotoxicitás) a Furon40 mg tabletta erősítheti, a készítményt különös elővigyázatossággal kellalkalmazni.

·               Furon40 mg tabletta és lítium (bizonyos típusú depressziók kezelésére szolgálókészítmény) egyidejű alkalmazása esetén a lítium szív- és idegkárosító (kardio-és neurotoxikus) hatása erősödhet. Ezért javasolt a két gyógyszer egyidejű alkalmazásakora vér lítium szintjének gondosan ellenőrzése.

·               AFuron 40 mg tabletta fokozhatja egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.ACE-gátlókkal való kombináció esetén, amennyiben az ACE-gátlókat előszöralkalmazták vagy először adták nagy dózisban, akár a sokkig fokozódó masszívvérnyomásesést és a vesefunkció romlását (egyes esetekben akutveseelégtelenséget) figyelték meg. Ezért, ha van rá lehetőség, az ACE-gátlóvalvaló kezelés megkezdése vagy az ACE-gátló adag növelése előtt a Furon 40 mgtablettával történő kezelést átmenetileg fel kell függeszteni, vagy afuroszemid adagot legalább 3 napon keresztül csökkenteni kell.

·               AFuron 40 mg tabletta csökkentheti a probenecid, metotrexát és más gyógyszerekvesén keresztül történő kiválasztását, amelyek a furoszemidhez hasonlóan jelentősvesén keresztül történő kiválasztáson mennek keresztül. Nagy dózisú kezelés avérben megemelkedett hatóanyagszintet és a mellékhatások kockázatánakfokozódását eredményezheti a gyógyszerek együttadásakor.

·               Ateofillin (asztma elleni készítmény) vagy kuráre-típusú készítmények (izomlazítók)hatását a Furon 40 mg tabletta erősítheti.

 

A furoszemid az alábbi esetekben csökkenti másgyógyszerek hatását

 

·               Avércukorcsökkentő (antidiabetikumok) vagy vérnyomásnövelő szerek (presszor aminok,pl. adrenalin, noradrenalin) hatását a Furon 40 mg tabletta egyidejűalkalmazása csökkentheti.

 

Egyéb kölcsönhatások

 

Egyedi esetekben, amikor a Furon 40 mg tablettaintravénás beadását követően 24 órán belül klorálhidrátot is bevesz a beteg, akövetkező tünetek jelentkezhetnek: forróságérzet, verejtékezés, nyugtalanság,hányinger, továbbá vérnyomás- és szívfrekvencia növekedés (tahikardia). Ezért aFuron 40 mg tabletta és a klorálhidrát egyidejű alkalmazását kerülnikell.

 

A Furon 40mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az édesgyökér és a Furon 40 mg tablettakombinációja fokozott káliumveszteséget okozhat.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni,beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Terhesség alatt a Furon 40 mg tabletta kizárólagszigorúan indokolt esetben alkalmazható, mivel a furoszemid hatóanyag átjut améhlepényen.

 

Szoptatás

A furoszemid kiválasztódik azanyatejbe és gátolja a tejelválasztást. Szoptatás alatt a Furon 40 mg tablettávaltörténő kezelés nem javasolt. Amennyiben ez mégis szükséges, a szoptatást fel kellfüggeszteni (lásd „Ne szedje a Furon 40 mg tablettát ” pont).

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer - az egyénenkéntfellépő különböző reakciók miatt- előírás szerinti alkalmazás esetén is annyiramegváltoztathatja a reakcióképességet, hogy korlátozódnak a gépjárművezetéshez,a gépek kezeléséhez, vagy biztosító rögzítés nélküli munkavégzéshez szükségesképességek. Ez a hatás sokkal kifejezettebb a kezelés kezdetekor,dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohol együttesfogyasztásakor.

 

Egyéb információk

A Furon 40 mg tablettávaltörténő hosszabb ideig tartó kezelés alatt bizonyos véreredmények, különösen akálium, nátrium, kalcium, bikarbonát, kreatinin, vizelet és húgysav, valamint avércukor rendszeres ellenőrzése szükséges.

Különösen szigorúellenőrzésre van szükség, ha fokozottan fennáll az elektrolit-egyensúly zavarkialakulásának veszélye vagy nagy mennyiségű folyadékveszteség következett be(pl. hányás, hasmenés vagy fokozott verejtékezés következtében). A kórosanlecsökkent keringő vérmennyiséget (hipovolémia) vagy a kiszáradást(dehidráció), csakúgy, mint a jelentős elektrolit-háztartási zavarokat, illetvea sav-bázis egyensúly zavarait korrigálni kell. Ez a Furon 40 mg tablettávaltörténő kezelés átmeneti leállítását igényelheti.

 

A fokozottvizelet-kiválasztás következtében fellépő súlyvesztés a vizelet-kiválasztásmértékétől függetlenül nem haladhatja meg az 1testtömeg-kilogramm/nap értéket.

 

Nefrózis szindrómábanszenvedő betegek esetében (lásd fentebb) a halmozottan jelentkező nemkívánatoshatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

 

Fontosinformációk a Furon 40 mg tablettaegyes összetevőiről

A gyógyszer laktózttartalmaz. Beszéljen orvosával a Furon 40 mg tabletta szedése előtt, amennyibentejcukor-érzékenységben szenved.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FURON 40 MGTABLETTÁT?

 

Az Furon 40 mg tablettát mindig az orvos általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az adagolást mindig egyénenként – a betegválaszreakciójától függően – kell megállapítani. Mindig a kívánt hatáseléréséhez szükséges legkisebb adagot kell alkalmazni.

 

Amennyiben az orvos másképp nem rendeli,felnőttek számára a következő adagolás érvényes:

 

Szív- vagy májbetegség miatt a szövetekbenkialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma):

Felnőttek esetében a szokásos kezdő adag egyszer1 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek).

Amennyiben nem érhető el kielégítővizelet-kiválasztás, az egyszeri adag 6 óra elteltével 2 db Furon 40 mgtablettára (megfelel 80 mg furoszemidnek) emelhető. Ha a vizelet-kiválasztás továbbrasem kielégítő, újabb 6 óra elteltével további 4 db Furon 40 mg tabletta adható(megfelel 160 mg furoszemidnek).

Amennyiben szükséges, egyedi esetekben, gondoskórházi felügyelet mellett a kezdeti dózis meghaladhatja a 200 mg-ot.

 

A szokásos napi fenntartó adag általában 1-2 db Furon40 mg tabletta (megfelel 40-80 mg furoszemidnek).

 

A fokozott vizelet-kiválasztásból következtébenfellépő súlyvesztés nem haladhatja meg az 1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.

 

Vesebetegségek következtében a szövetekbenkialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma):

Felnőttek esetében a szokásos kezdő dózisreggelente egyszer 1 db Furon 40 mg tabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek).

Amennyiben nem érhető el megfelelővizelet-kiválasztás, 6 óra elteltével az egyszeri adag 2 db Furon 40 mgtablettára (megfelel 80 mg furoszemidnek) emelhető.

Ha a vizelet-kiválasztás továbbra sem kielégítő,újabb 6 óra elteltével további 4 db Furon 40 mg tabletta adható (megfelel 160mg furoszemidnek).

Amennyiben szükséges, egyedi esetekben, gondoskórházi felügyelet mellett a kezdeti dózis meghaladhatja a 200 mg furoszemidadagot.

 

A szokásos napi fenntartó adag általában 1-2 db Furon40 mg tabletta (megfelel 40-80 mg furoszemidnek).

 

A fokozott vizelet-kiválasztásból következtébenfellépő súlyvesztés nem haladhatja meg az

1 testtömeg-kilogramm/nap értéket.

 

Nefrózis szindróma esetén a halmozottanjelentkező nemkívánatos hatások kockázata miatt óvatos adagolás szükséges.

 

Égési sérülések következtében a szövetekbenkialakuló folyadék-felhalmozódás (ödéma):

A napi és/vagy egyszeri adag 1- 2½ dbFuron 40 mg tabletta (megfelel 40-100 mg furoszemidnek). Kivételes esetekben,beszűkült veseműködésű betegeknél legfeljebb napi 6 db Furon 40 mg tabletta adható(megfelel 240 mg furoszemidnek).

Az erek folyadékhiányát a Furon 40 mg tablettávaltörténő kezelés megkezdése előtt rendezni kell.

 

Magas vérnyomás (artériás hipertónia):

A szokásos adag naponta egyszer 1 db Furon 40 mgtabletta (megfelel 40 mg furoszemidnek) önmagában alkalmazva vagy másgyógyszerekkel kombinálva.

 

Alkalmazás gyermekeknél:

Gyermekek szokásos napi adagja 1 (maximum 2) mgfuroszemid/testtömeg-kilogramm, azonban legfeljebb 40 mg furoszemid adhatónaponta. 

 

Az alkalmazás módja és időtartama

A tablettákat reggel éhgyomorra, szétrágásnélkül, és elegendő folyadékkal (pl. egy pohár víz) kell bevenni.

 

Az alkalmazás időtartamáról a kezelőorvos dönt.Az alkalmazás időtartama a betegség típusától és súlyossági fokától függ.

 

Ha a Furon 40 mg tabletta alkalmazása során ahatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, tájékoztassakezelőorvosát.

 

Haaz előírtnál több Furon 40 mgtablettát alkalmazott

Ha gyanúja szerint túl nagy mennyiségű Furon 40mg tablettát alkalmazott, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A túladagolássúlyosságától függően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről.

 

Az akut vagy krónikus túladagolás jelei a só- ésfolyadékveszteség mértékétől függenek.

 

A túladagolás alacsony vérnyomáshoz (hipotenzió)és fekvő helyzetből való felállás esetén keringési problémákhoz (ortosztatikusszabályozási zavar), az elektrolit-egyensúly zavarához (csökkent kálium-,nátrium- és klorid szintek) vagy a vér pH-értékének megnövekedéséhez(alkalózis) vezethet.

 

A súlyos folyadékvesztés kiszáradáshoz(dehidráció) vezethet, és a csökkent keringő vérmennyiség (hipovolémia)következtében a keringés összeomlását, valamint a vér besűrűsödését(hemokoncentráció) eredményezheti, amely trombózisra való hajlammal társul.

 

A hirtelen víz- és elekrolit veszteségzavartságot (deliriumos állapot) okozhat.

 

Ha elfelejtette bevenni a Furon 40 mg tablettát

A Furon 40 mg tabletta előírt adagját vegye be akövetkező adag esedékes időpontjában, és a jövőben próbálja meg pontosankövetni az adagolási előírást. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adagpótlására.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így az Furon 40 mgtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

A mellékhatások osztályozása a következőgyakoriságértékek alapján történik:

 

Nagyon gyakori

10-ből több mint egy személynél fordul elő

Gyakori

100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

Nem gyakori

1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb személynél fordul elő

Ritka

1000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

Nagyon ritka

10 000-ből egynél kevesebb személynél fordul elő

 

Nem gyakori: a vérlemezkék számának csökkenése(trombocitopénia), viszketés, bőr-és nyálkahártya reakciók, bőrpír, hólyag-vagy pikkelyképződés (pl. bullózus exantéma, urtikária, purpura, eritémamultiforme, exfoliatív dermatitisz) és fokozott fényérzékenység (fotoszenzibilizáció).

 

Ritka: bizonyos fehérvérsejtek számának megemelkedése(eozinofilia), a leukociták számának csökkenése (leukopénia), a végtagokbizsergése vagy zsibbadása (paresztézia), emésztőrendszeri panaszok (pl.hányinger, hányás, hasmenés), vesegyulladás (intersticiális nefritisz),érgyulladás (vaszkulitisz), lázas állapotok, súlyos túlérzékenységi reakciók,mint a keringés összeomlása (anafilaxiás sokk). A sokk első tünetei többekközött a bőrreakciók, mint heveny bőrpír vagy csalánkiütés, nyugtalanság,fejfájás, verejtékezés, hányinger és a bőr elkékülése (cianózis).

A Furon 40 mg tablettahalláskárosító hatása (ototoxicitás) következtében ritkán – többnyiregyógyítható (reverzíbilis) hallászavarok és/vagy fülcsengés (tinitusz)fordulnak elő.

 

Nagyon ritka: a vörösvértestek fokozott mértékűpusztulásából adódó vérszegénység (hemolitikus anémia), a csontvelő vérképzésizavarából adódó vérszegénység (aplasztikus anémia), bizonyos fehérvérsejteknagyszámú csökkenése, ami fertőzésre való hajlammal és komoly általánostünetekkel jár (agranulocitózis), akut hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),epe-pangás (intrahepatikus kolesztázis), és bizonyos májértékek(transzaminázok) megnövekedése.

 

A fokozott vizeletkiválasztás, főleg idős betegeknél és gyermekeknél, keringési panaszokhozvezethet, amely elsősorban fejfájás, szédülés, látászavarok, szájszárazság ésszomjúság, alacsony vérnyomás (hipotónia) és fekvő helyzetből való felállásesetén alacsony vérnyomással járó keringési problémák (ortosztatikusszabályozási zavarok) formájában nyilvánul meg. Nagyon nagyfokú vizeletkiválasztás esetén kiszáradás (dehidráció) és a kórosan lecsökkent vérmennyiség(hipovolémia) miatti keringés összeomlás, valamint a vér besűrűsödése(hemokoncentráció) következhet be. A vér besűrűsödésének eredményeként –elsősorban idősebbeknél – fokozódhat a vérrögképződésre (trombózis) valóhajlam.

 

A Furon 40 mg tablettával történő kezelés alattmegfigyelhető, hogy a vesén keresztül kiválasztódó anyagok (kreatinin, urea)átmenetileg megnövekedett mennyiségben vannak jelen a vérben.

 

A Furon 40 mg tablettával történő kezeléskövetkeztében vizeletürítési zavar (pl. prosztata megnagyobbodás, avizeletlefolyás akadálya miatt kialakuló vesemedence tágulat (hidronefrózis),húgycsőszűkület) alakulhat ki, vagy súlyosbodhatnak a tünetek. Ez másodlagoskomplikációkkal a vizeletmennyiség felgyülemléséhez (vizelet visszatartás)vezethet.  

 

A furoszemid kezelés alatt a vércukorszintmegemelkedhet. Ez meglévő cukorbetegség (manifeszt diabétesz mellitusz) eseténrontja az anyagcserét. A lappangó cukorbetegség (látens diabétesz mellitusz)felszínre kerülhet.

 

Furon 40 mg tablettávaltörténő terápia alatt a fokozott folyadék- és elektrolit-kiválasztáskövetkeztében gyakran megfigyelték a folyadék- és elektrolit háztartászavarait. Ezért a szérum elektrolitok (főként a kálium, nátrium és kalcium)rendszeres ellenőrzésére van szükség.

 

A vesén keresztül történőfokozott nátriumvesztés következtében – elsősorban korlátozott nátrium-kloridbevitel esetén – jellemző tünetekkel társuló nátriumhiányos állapot(hiponatrémia) alakulhat ki. A nátriumhiányos állapot gyakran megfigyelttünetei: levertség, lábikragörcsök (szisztremma), étvágytalanság, gyengeségérzet,álmosság, hányás és zavart állapotok.

 

Különösen egyidejűleg csökkent káliumbevitelnélés/vagy emelkedett vesén kívüli káliumvesztésnél (pl. hányás vagy krónikushasmenés következtében), a vesén keresztül zajló fokozott káliumvesztés miattkáliumhiányos állapot (hipokalémia) jelentkezhet. A hipokalémiaizomgyengeséggel, végtag-érzékelési zavarokkal (paresztézia), bénulással(parézis), hányással, székrekedéssel, az emésztőrendszer túlzott gázképzésével(meteorizmus), túlzott vizelet kiválasztással (poliuria), kórosan megnövekedettszomjúságérzettel, túlzott folyadékbevitellel (polidipszia) jár együtt, amimellé rendszertelen pulzus (pl. a szív ingerképzési és ingervezetési zavarai)is társulhat. A súlyos káliumvesztés bélbénuláshoz (paralitikus ileusz) vagyakár kómával is fenyegető eszméletvesztéshez vezethet.

A vesén keresztüli fokozott kalciumvesztéskalciumhiányos állapothoz vezethet. Ez ritkán az idegek és az izomzat túlzottingerelhetőségét (tetánia) váltja ki.

A vesén keresztül történő fokozott magnéziumvesztésmagnézium-hiányos állapotot okoz, amely ritkán tetániát vagyszívritmuszavarokat eredményez.

 

A Furon 40 mg tablettávalvaló kezelés során, az elektrolit- és folyadékvesztés következtében kialakulómetabolikus alkalózis (a vér pH-értékének megnövekedése) alakulhat ki , ill. amár fennálló metabolikus alkalózis súlyosbodhat.

 

A Furon 40 mg tablettával való terápia alattgyakran megemelkedik a vér húgysavszintje (hiperurikémia), ami arra hajlamosbetegeknél köszvényes rohamot okozhat.

 

A Furon 40 mg tablettávaltörténő terápia alatt emelkedhet a vérzsír (koleszterin és triglicerid) szint.

 

Furon 40 mg tablettávalkezelt koraszülötteknél vesekő és/vagy a veseszövetekben mészlerakódásalakulhat ki.

 

A Furon 40 mg tablettávalvégzett vízhajtó kezelés légzési végveszélyben szenvedő koraszülötteknél azelső élethetekben megnövelheti annak kockázatát, hogy egy, a születés előtt atüdőkeringést megkerülő artéria nem záródik (állandósult duktusz arteriózuszBotalli).

 

Ha a fenti mellékhatásokvalamelyikét észleli, amint lehetséges, értesítse orvosát, aki megállapítja amellékhatás súlyosságát és adott esetben dönt a további intézkedésekről.

 

Valamely mellékhatás hirtelen fellépése vagysúlyosbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz, mivel bizonyos mellékhatásokadott esetben életveszélyesek lehetnek. Az orvos dönt a megfelelőintézkedésekről és a terápia folytatásáról.

 

Atúlérzékenységi reakció első tüneteinek megjelenése után nem szabad a Furon 40mg tablettát többször alkalmazni.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A FURON 40 MG TABLETTÁT TÁROLNI?

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on,fénytől védve tárolandó.

 

Adobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a készítményt. A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Furon 40 mg tabletta:

A késztímény hatóanyaga a furoszemid.

40 mg furoszemidet tartalmaz tablettánként.

Egyébösszetevők: magnézium-sztearát, kolloid-szilícium-dioxid, povidon,laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, nátrium-karboxi-metil-amilopektin.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz acsomagolás?

A készítmény külleme:

Tabletta.

Fehér színű, korong alakú,enyhén domború felületű, egyik oldalán mélynyomású negyedes beosztássalellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.

 

Csomagolás:

20 db vagy 50 db tablettabuborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja

ratiopharm Hungária Kft.

1145 Budapest, Uzsoki u. 36/a.

 

Gyártó:

Merckle GmbH

D-89143 Blaubeuren,

Ludwig-Merckle-Straβe 3.,

Németország

 

 

OGYI-T-5554/01.               (40mg tabletta 20x)

OGYI-T-5554/02.               (40mg tabletta 50x)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:2008. szeptember 22.

 

 vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!