NITROMINT 2,6MG RETARD TABLETTA 60X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nitromint 2,6 mg retard tabletta

Nitromint 6,5 mg retard tabletta

 

glicerin-trinitrát

 

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt agyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

-    Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-    További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

-    Ezt a gyógyszert az orvosÖnnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet mégabban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

-         Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nitromint retardtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Nitromint retard tablettaszedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Nitromint retardtablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nitromint retard tablettáttárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NITROMINT RETARDTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

ANitromint retard tabletta nyújtott hatású nitroglicerin készítmény, amiszívkoszorúér-betegség tartós kezelésére, a hirtelen kialakuló mellkasi szorítófájdalom (anginás roham) megelőzésére és a súlyos, idült szívelégtelenségkiegészítő kezelésére szolgál.

 

A készítmény hirtelenkialakult mellkasi szorító fájdalom (anginás roham) megszüntetésére nemalkalmas! Erre a célra az orvos által előírt, gyors hatású készítményt kellalkalmazni!

 

 

2.       TUDNIVALÓK A NITROMINT RETARD TABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Nitromintretard tablettát

-    ha allergiás (túlérzékeny) a glicerin-trinitrátrahatóanyagra vagy egyéb nitritekre, illetve a Nitromint retard tabletta bármely egyébösszetevőjére,

-    túlzottan alacsony (90 Hgmmalatti szisztolés, azaz a „felső”) vérnyomásérték,

-    heveny keringési elégtelenség(sokk, ájulás),

-    bizonyos szív- és keringésiproblémák (pl. billentyűszűkület, bizonyos szívizombetegségek)

-    koponyaűri nyomásfokozódássaljáró betegségek (pl. koponyasérülés, agyvérzés),

-    kifejezett vérszegénység,

-    zártzugú zöldhályog (glaukóma)előfordulása esetén.

 

Gyermekkori alkalmazásának biztonságossága és hatásosságanem bizonyított, ezért gyermekkorban nem alkalmazható!

 

Fontos,hogy az előzőekben említett problémák esetleges fennállásáról tájékoztassakezelőorvosát!

 

ANitromint retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható az alábbi állapotok esetén, ezért feltétlenül említsemeg kezelőorvosának, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre:

-    idős kor (65 év felett), mert nagyobb a felállásutáni hirtelen vérnyomáscsökkenés veszélye,

-    krónikus tüdőeredetű szívbetegség, oxigénhiány,

-    súlyos máj- és/vagy vesebetegség,

-    pajzsmirigy elégtelenség,

-    bizonyos szívbillentyű-betegségek,

-    frissen lezajlott szívinfarktus,

-    kihűlés, alultápláltság.

 

A kezelés ideje alattszedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészéta jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vénynélkül kapható készítményeket is.

Akölcsönhatások az elmúlt időszakban, ill. a közeljövőben szedendő gyógyszerekreis vonatkozhatnak

Egyébértágítókkal, vérnyomáscsökkentőkkel, bizonyos pszichiátriai betegségekkezelésére használt szerekkel való egyidejű alkalmazás, valamint azalkoholfogyasztás erősítheti a Nitromint retard tabletta vérnyomáscsökkentőhatását.

ANitromint retard tabletta is erősítheti, illetve gyengítheti egyes gyógyszerekhatását (pl. dihidroergotamin, heparin).

Hashajtókgyorsíthatják a gyógyszer keresztülhaladását a gyomor-bélrendszeren, csökkentvea felszívódott hatóanyag mennyiségét is.

Nitromintretard tablettával kezelt betegekben bizonyos merevedési zavarokban használatosszerek (mint pl. szildenafil, vardenafil, tadalafil) bevétele súlyos, életveszélyesvérnyomáseséshez vezethet. Ezért a készítmény szedésének időszakában ezeknek amerevedési zavarokban használt készítményeknek alkalmazása tilos!

 

A Nitromint retardtabletta egyidejű bevétele ételekkel vagy italokkal

Alkalmazásánakideje alatt tilos alkoholt fogyasztani, mert súlyos fejfájás, vérnyomásesés,esetleg ájulás léphet fel.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

Mivel biztonságosalkalmazásáról nincs kellő tapasztalat, a készítmény szedése terhesség ésszoptatás alatt csak az orvos kifejezett utasítására történhet.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Különösen a kezelés kezdetén a gyógyszer egyes betegek gépjárművezetéshezés veszélyes gépek kezeléséhez szükséges képességeit csökkentheti. Ezért akészítmény alkalmazásának első szakaszában – egyénileg (az orvos által)meghatározandó ideig – járművet vezetni, vagy balesetveszéllyel járó munkátvégezni tilos. A továbbiakban az orvos egyénileg határozza meg agépjárművezetésre és balesetveszélyes munka végzésére vonatkozó korlátozástvagy tilalmat.

 

Fontos információk aNitromint retard tabletta egyes összetevőiről:

Tejcukor-érzékenység(laktóz-intolerancia) esetén a diétánál figyelembe kell venni a tablettáklaktóz- tartalmát (a Nitromint 2,6 mg retard tabletta 23,4 mg, aNitromint 6,5 mg retard tabletta 58,5 mg laktózt tartalmaz tablettánként).

Amennyibenkezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

ANitromint 6,5 mg retard tabletta színezékként E124-et (bizonyosazofestéket) tartalmaz. Az E124 az arra érzékeny egyéneken allergiás tüneteket,egyebek mellett asztmát okozhat. Az allergia gyakoribbacetilszalicilsav-érzékeny betegekben.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A NITROMINT RETARDTABLETTÁT?

 

ANitromint retard tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

Akészítmény szokásos adagja:

Kezdő adag: naponta 2-szer 1 tablettaa 2,6 mg-os hatáserősségű tablettából.

Orvosaa kezelésre adott válaszreakció alapján fokozatosan emelheti az adagot,legfeljebb napi 2-szer 3 tablettáig a 2,6 mg-os hatáserősségű tablettából, ill.legfeljebb 2-szer 2 tablettáig a 6,5 mg-os hatáserősségűből.

 

A tablettákat étkezés előtt, szétrágás nélkül, egészben,kevés vízzel kell bevenni.

Atablettákat naponta kétszer, reggel és kora délután ajánlott bevenni. Ha azanginás rohamok főként éjszaka jelentkeznek, a kezelőorvos előírhatja atabletták este lefekvéskor és reggel való szedését.

Akészítmény folyamatos, napi 3-4-szer való szedése hatáscsökkenéshez, ún.nitrát-toleranciához vezethet. Ezért fontos, hogy az orvos által előírtadagolási időpontokat betartsa, mert ezzel biztosítható az a napi 8-12 órásnitrát-mentes időszak, amivel a hatáscsökkenés megelőzhető.

Akészítmény szedését hirtelen abbahagyni nem szabad, elhagyása csak az orvosutasításának megfelelően, fokozatosan történhet.

 

Haa tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítménycsekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Haaz előírtnál több Nitromint retard tablettát vett be

Agyógyszer túladagolása veszélyes lehet, ezért, ha az előírtnál több Nitromintretard tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

A túladagolás tüneteilehetnek: vérnyomásesés, ájulás, eszméletvesztés, szapora szívverés, fejfájás,gyengeségérzés, szédülés, látászavar, nyugtalanság, zavartság, kábultság,kipirulás, hányinger, hányás és hasmenés. Nagy adagok esetén az ajkak,nyálkahártyák elkékülése, légszomj, felületes légzés, görcsrohamok léphetnekfel. Idült túladagolásra száraz, elkékült ajkak és végtagok, valamintnehézlégzés jellemző.

 

Ha elfelejtette bevenni aNitromint retard tablettát

Igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már akövetkező adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyotttabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont atúladagolás veszélyének teszi ki magát.

 

Haidő előtt abbahagyja a Nitromint retard tabletta szedését

A Nitromint retard kezelést nem szabad hirtelenabbahagyni, mert az anginás rohamot válthat ki. Amennyiben kezelőorvosa aNitromint retard tablettáról más kezelésre állítja át Önt, a két kezelésnek átkell fednie egymást.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Nitromint ratard tabletta is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azalább említett mellékhatások jelentkezésekor kérje orvosa tanácsát, segítségét:

 

Agyógyszer alkalmazása során mellékhatásként leggyakrabban fejfájásjelentkezhet. Ez a legtöbb esetben a kezelés folytatása mellett néhány napmúlva elmúlik, átmenetileg a szokásos fájdalomcsillapítók alkalmazhatók.

 

Ritkán– leginkább a kezelés kezdetén vagy az adag növelésekor – felálláskorvérnyomáscsökkenés jelentkezhet, amelyet szapora szívverés, kábultság,szédülés, gyengeségérzés kísérhet.

 

Emellett ritkán az alábbimellékhatások is előfordulhatnak:

-    hányinger,

-    hányás,

-    arcpír,

-    szájszárazság,

-    nyugtalanság,

-    homályos látás,

-    ájulás, rövid idejű eszméletvesztés,

-    alacsony pulzus,

-    bokaduzzanat,

-    vérnyomásemelkedés,

-    ízérző képesség elvesztése.

 

Igen ritkán a készítmény szedésével összefüggésbenmellkasi, szívtáji fájdalom is jelentkezhet. Amennyiben ezt a tünetet akészítmény nemkívánatos hatásának véli (pl. nem fizikai terhelés általkiváltott angina), azonnal kérjen orvosi tanácsot, ill. segítséget!

 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

5.      HOGYAN KELL ANITROMINT RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

 

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (hónap/év)után ne szedje a Nitromint retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónaputolsó napjára vonatkozik.

 

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Nealkalmazza a készítményt, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli!

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Nitromint retard tabletta

-                     A készítmény hatóanyaga:       2,60 mg,ill. 6,50 mg glicerin-trinitrát retard tablettánként

-                     Egyéb összetevők:                   Nitromint 2,6 mg retard tabletta: kolloid szilícium-dioxid,                                                                       magnézium-sztearát,talkum, makrogol 6000, sztearinsav,                                                                         Carbomer934, kopovidon, laktóz-monohidrát (23,4 mg).

Nitromint 6,5 mg retard tabletta: „Certolake Ponceau 4R”        (E124), vízmenteskolloid szilícium-dioxid, talkum, makrogol             6000, sztearinsav,Carbomer 934, kopovidon, laktóz-monohidrát          (58,5  mg).

 

Milyen a Nitromint retardtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

-           Küllem:                                                Nitromint 2,6 mg retard tabletta: fehér, vagy enyhén sárgásfehér                                                          színű,szagtalan, gyengén édes ízű, korong alakú, lapos felületű,                                                                 metszettélű, egyik oldalán mélynyomású „2,6” jelzéssel ellátott                                                                 tabletta.

Nitromint 6,5 mg retard tabletta: halvány rózsaszín alapon sötét            rózsaszínnelpettyezett, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik          oldalánmélynyomású „N 6,5” jelzéssel ellátott, enyhén             jellegzetes szagútabletta. A halvány rózsaszín alapszínben nem      feltűnő fehér pettyeklehetnek.

-           Csomagolás:                            60db retard tabletta rezgéscsillapítóval ellátott garanciazáras                                                                 fehérkupakkal lezárt barna színű üvegben és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

EGISGyógyszergyár Nyrt.,

H-1108 Budapest,Keresztúri út 30-38.

 

A gyártó:

EGIS Gyógyszergyár LACTAGyógyszergyár

H-9900 Körmend, Mátyás királyút 65.

 

OGYI-T-3648/01           Nitromint2,6 mg retard tabletta

OGYI-T-3648/02           Nitromint6,5 mg retard tabletta

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma:

 

2009. szeptember 4

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!