HALIXOL SZIRUP 1X 100ML

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Halixol 3 mg/1ml szirup

ambroxol

 

Mielőtt elkezdi szedni ezta gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontosinformációkat tartalmaz.

Ezt agyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosavagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

-               További információkért vagy tanácsértforduljon gyógyszerészéhez.

-               Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

-               Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát,ha tünetei 4-5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Halixol 3 mg/1 ml szirup(továbbiakban Halixol szirup) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Halixol szirup szedése előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Halixol szirupot?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Halixol szirupot tárolni?

6.      Acsomagolás tartalma és egyéb információk.

 

 

1.       Milyentípusú gyógyszer a Halixol szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Halixol szirup köptetőhatású készítmény, hatóanyaga az ambroxol. Kórosan sűrű nyáktermeléssel járóheveny és idült légúti megbetegedések, mint például tüdőasztma, hörghurut,hörgőtágulat kezelésére szolgál. A nyákoldást elősegíti az orr-garatüreggyulladásaiban is.  A száraz köhögést nem csillapítja.

 

 

2.       Tudnivalók a Halixol szirup szedése előtt

 

Ne alkalmazza a Halixolszirupot,

·               ha allergiás az ambroxolra,bromhexinre vagy gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

·               ha gyomor-bélrendszeri fekélyesmegbetegedése van vagy volt,

·               ha örökletes gyümölcscukorfelszívódási zavara van.

 

Figyelmeztetések ésóvintézkedések

AHalixol szirup szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

·               Ha a hörgőkben nagyobb mennyiségűváladék képződése figyelhető meg (pl. a ritka immotilis cilium szindrómaesetén). Ebben az esetben a tüdőből a váladék eltávolítása (kiköhögése)nehezített. A Halixol ilyenkor csak orvosi felügyelet alatt használható.

·               Ha súlyos vese- vagy májműködésizavarban szenved. Ebben az esetben a Halixol adása különös figyelmet igényel -erről a kezelőorvossal kell konzultálni. Súlyos vesebetegségben ésmájbetegségben a Halixol bomlástermékei a szervezetben felhalmozódhatnak.

 

Az ambroxol alkalmazása kapcsánsúlyos bőrreakciók előfordulásáról számoltak be. Amennyiben Önnél bőrkiütés(köztük a nyálkahártyákon, például a szájban, torokban, orrban, szemben, nemiszerveken kialakuló elváltozások) lép fel, hagyja abba a Halixol szirupalkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

Egyéb gyógyszerek és aHalixol szirup

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.

 

-              A Halixol szirup köpetürítéstelősegítő hatását köhögéscsillapítók (pl. codein) hátrányosan befolyásolhatják.A köhögési reflex fontos az elfolyósított váladék tüdőből történőeltávolításához.

-              A Halixol szirup fokozza egyesantibiotikumok (amoxicillin, cefuroxim, erithromicin, doxiciklin) átjutását ahörgőváladékba.

 

A Halixol szirup egyidejűalkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal

Étkezésre vonatkozómegszorítások nem szükségesek.

A Halixol szirup alkalmazásaideje alatt fontos a bőséges folyadékbevitel.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagyszoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Azambroxol átjut a magzat szervezetébe. A terhességalatt, különösen az első három hónapban a Halixol szirup alkalmazása nemajánlott.

 

Az ambroxol hatóanyag állatkísérletekalapján kiválasztódik az anyatejbe. Ha szoptat, a Halixol szirup alkalmazásanem ajánlott.

 

A készítmény hatásai agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra vonatkozóan adat,hogy a Halixol szirup a közlekedésben való biztonságos részvételét és abaleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolná.

 

A Halixol szirup szorbitotés etanolt tartalmaz

A készítmény 1,2 gramm/5 mlszorbitot tartalmaz. Rendeltetésszerű használat esetén egy adag 0,6-2,4 grammszorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt,hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedniezt a gyógyszert.

Ez a készítmény kis mennyiségű– kevesebb, mint 100 mg per 10 ml- etanolt (alkohol) tartalmaz.

 

 

3.       Hogyankell alkalmazni a Halixol szirupot?

 

Ezt agyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa,vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknekaz első két-három napon 3x10 ml,később 2x10 ml naponta.

 

Alkalmazásagyermekeknél

·               12 éven felüli gyermekeknek: azelső két-három napon 3x10 ml, később 2x10 ml naponta.

·               6-12 éves korban naponta 2-3x5 ml.

·               2-5 éves korban naponta 3x2,5 ml.

·               2 éves kor alatt naponta 2x2,5 ml.

 

A szirupot étkezések után,bőséges folyadékkal kell bevenni. A kezelés ideje alatt a bő folyadékbevitelelősegíti az ambroxol nyákoldó hatását.

 

Ne szedje a Halixol szirupot4-5 napnál hosszabb ideig orvosi javallat nélkül.

Ha a Halixol szirup hatásáttúlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

 

 

Ha az előírtnál többHalixol szirupot vett be

Nem számoltak be jellegzetestúladagolási tünetekről. Véletlen túladagolás, vagy gyógyszer-összecseréléseesetén jelentkező tünetek megegyeznek az ajánlott adagoknál előfordulómellékhatásokkal (lásd 4. pont). Kezelés esetleges szükségessége érdekébentúladagolás gyanúja esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

 

A heveny túladagoláslehetséges tünetei nyálfolyás, hányinger, hányás, hasmenés és egyébgyomor-bélrendszeri tünetek.

Az orvosi segítségmegérkezéséig az első tennivaló a hánytatás.

 

Ha elfelejtette bevenni aHalixol szirupot

Ha gyógyszerét elfelejtettebevenni, mielőbb pótolja a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevételeesedékes, ne vegyen be dupla mennyiséget, mert ezzel már nem pótolhatja akiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.

 

Haidő előtt abbahagyja a Halixolszirup alkalmazását

Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyja aHalixol szirup alkalmazását, a betegség tünetei térhetnek vissza, légútipanaszai fokozódhatnak.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.      Lehetségesmellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori(10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

A garatfalvagy a száj zsibbadása, az ízérzés zavara, hányinger.

 

Nem gyakori (100 betegközül legfeljebb 1-et érinthet):

Hasmenés, hányás,gyomorpanaszok, szájszárazság, hasi fájdalom, láz, nyálkahártya reakciók

 

Ritka(1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

Torokszárazságérzés, túlérzékenységi reakciók, bőrkiütés, csalánkiütés.

 

Nagyonritka (10 000beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

Orrfolyás,székrekedés, nyálfolyás, vizeletürítés zavara.

 

Nemismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

túlérzékenységi(ún. anaflilaxiás) reakciók, beleértve az anafilaxiás sokkot, az angioödémát (abőr, a bőr alatti szövetek, a nyálkahártya vagy a nyálkahártya alatti szövetekgyorsan kialakuló duzzanata) és viszketés, nehézlégzés.

A bőrt érintő súlyosmellékhatások (köztük eritéma multiforme, Stevens-Johnson-szindróma/toxikusepidermális nekrolízis és akut generalizált exantematózus pusztulózis).

 

A Halixol szedését azonnalabba kell hagyni, orvoshoz kell fordulni, vagy a legközelebbi kórházambulanciáját fel kell keresni, ha a következő mellékhatások valamelyikétészleli:

-              az ajkak, a száj vagy a torokduzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz,

-              ájulás vagy ájulásszerű gyengeség.

Ezek rendkívül súlyosmellékhatások. Azt jelzik, hogy Önben hyperérzékenységi (allergiás) reakcióalakult ki a Halixol szirup egy vagy több összetevőjével szemben.

-              csalánkiütés

Ez is allergiás reakciótünete. Azonnal hagyja abba a Halixol szedését és beszélje meg orvosával atovábbi kezelést. A súlyos következmények elkerülése érdekében sürgősenforduljon orvosához, ha a bőrén testszerte bőrkiütések jelennek meg.

 

 

Mellékhatások bejelentése

HaÖnnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem soroltbármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségekenkeresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz,hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.      Hogyan kell aHalixol szirupot tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó.

 

Szobahőmérsékleten, 30°Calatt tárolandó. Felbontás után 4 hétig használható fel.

 

A dobozon, illetve az üvegenfeltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő azadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert,ha a bomlás látható jeleit (pl.elszíneződés) észleli.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezzemeg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolástartalma és egyébinformációk

 

Mit tartalmaz aHalixol szirup

-              A készítmény hatóanyaga: 300,0 mg ambroxol-hidroklorid 100 mlszirupban.

-              Egyéb összetevők: Trinátrium-citrát, nátrium-benzoát, banánaroma(etanolt tartalmaz), eperaroma (etanolt tartalmaz), nátrium-ciklamát,citromsav-monohidrát, povidon, szorbit, tisztított víz.

 

Milyen a Halixol szirupkülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta, átlátszó,halványsárgás színű, jellegzetes illatú oldat.

100 ml szirup, fehér,csavarmenetes, garanciazáras, alumíniumkupakkal lezárt barna üvegben.

1x100 ml + egyPP adagolókupak, dobozban.

 

A forgalombahozataliengedély jogosultja:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

H-1106 Budapest

Keresztúri út 30-38.

 

A gyártó:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

H-9900 Körmend

Mátyás király utca 65.

 

OGYI-T-4126/02

 

Betegtájékoztatólegutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. december 14.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!