DICLOFENAC RATIO 10MG/G GÉL 1X100G

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél

 

diklofenák-nátrium

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mert azÖn számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagygyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

·           Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·           További információkért vagytanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·           Ha Önnél bármilyen mellékhatásjelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. Lásd 4. pont.

·            Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppensúlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.           Milyen típusú gyógyszer aTeva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.           Tudnivalók a Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél alkalmazása előtt

3.           Hogyan kell alkalmazni aTeva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt?

4.           Lehetséges mellékhatások

5.           Hogyan kell a Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gélt tárolni?

6.           A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.      Milyen típusú gyógyszer aTeva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél és milyen betegségek eseténalkalmazható?

 

A készítmény az úgynevezettnem szteroid gyulladáscsökkentők/fájdalomcsillapítók csoportjába tartozóhatóanyagot, diklofenákot tartalmaz.

 

Javallatok

Tompa sérülések, pl.sportsérülések következtében jelentkező akut végtaghúzódások, rándulások vagyzúzódások miatt jelentkező fájdalmak külsőleges, kiegészítő tüneti kezelésére.

 

Keresse fel kezelőorvosát, hatünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.      Tudnivalók a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt

             ha allergiás a diklofenákra, azacetilszalicilsavra, egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőkre,izopropil-alkoholra (propán-2-ol), propilénglikolra vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

             nyílt sérülések, bőrgyulladásokvagy bőrfertőzések esetén, valamint ekcémára vagy nyálkahártyákon,

             a terhesség utolsó harmadábanhosszabb időn keresztül és nagy felületen,

             gyermekeknél és serdülőkorúaknál.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

A következőkben olvashatja,hogy a készítményt mikor szabad csak bizonyos feltételek mellett és csakfokozott óvatossággal alkalmazni. Erre vonatkozóan kérdezze meg kezelőorvosát.Tegye ezt akkor is, ha hasonló eset korábban már előfordult.

Ha korábbi alkalmazáskor nemszteroid gyulladáscsökkentőkre vagy fájdalomcsillapítókra pl. asztmás roham,bőrreakciók vagy akut allergiás nátha kíséretében túlérzékenyen reagált, akkora Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt csak óvatosan alkalmazhatja. Haasztmás, krónikus hörgőszűkülettel járó (obstruktív) légúti betegségbenszenved, szénanáthás vagy orrnyálkahártya-duzzanata (ún. orrpolip) van, akkoraz Ön esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy reuma elleni szerekre (nemszteroid gyulladáscsökkentők) asztmás rohammal, helyi bőr- vagynyálkahártya-duzzanattal (ún. Quincke-ödéma) vagy csalánkiütéssel (urtikária)reagál.

 

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél csak ép bőrfelületen alkalmazható, nem szabad bőrsebekre,illetve nyílt sérülésekre felvinni. A készítmény nem kerülhet a szembe és anyálkahártyákra.

 

Gyermekek és serdülők

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gélt gyermekeknél és serdülőkorúaknál nem szabad alkalmazni, mivele korcsoportnál nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat.

 

Egyéb gyógyszerek és a Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Jelenleg a készítmény előírásszerűalkalmazásakor jelentkező kölcsönhatások nem ismertek.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat,illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, agyógyszer alkalmazása előtt, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél a terhesség 1. és 2. harmadában csak az előny-kockázatviszonyának alapos mérlegelése után alkalmazható, mivel a diklofenák terhesnőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre információ. Akészítmény a terhesség utolsó harmadában hosszabb időn keresztül és nagyfelületen nem alkalmazható, mivel a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mintamilyen a diklofenák is, a szülési fájdalmakat gátolhatják, valamint az anyánálés a gyermeknél a vérzéshajlamot fokozhatják.

 

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél alkalmazását szoptatás alatt lehetőleg kerülni kell, mivelcsekély mennyiségben bejut az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességekre

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/gél nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja agépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3.       Hogyan kell alkalmazni aTeva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt?

 

Ezt a gyógyszert mindigpontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagygyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nembiztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha az orvos másképpen nemrendelte, a készítményt a következőképpen kell alkalmazni. Tartsa be azalkalmazási előírásokat, mivel a készítmény egyébként nem tudja a hatásátmegfelelően kifejteni.

 

Mekkora adagban kell a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt alkalmazni?

A készítményt naponta 3-szorkell az érintett testrész bőrfelületére felvinni.

A kezelendő fájdalmas területnagyságától függően 3 g (= 9‑10 cm hosszú gélcsík) szükséges(amelynek megfelel naponta 3-szor 30 mg diklofenák-nátrium).

A maximális napi dózis9 g gél (illetve 90 mg diklofenák-nátrium).

 

Hogyan és mikor kell a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g géltalkalmazni?

A készítményt az érintetttestrészre vékonyan kell felvinni és finoman bemasszírozni. Kötés felhelyezéseelőtt pár percig hagyni kell a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt a bőrönmegszáradni. Légzáró kötés (védőkötés) alkalmazása nem javasolt.

 

Csak külsőleges alkalmazásra!Szájba nem kerülhet!

 

A Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gél csak ép bőrfelületen alkalmazható, nem szabad bőrsebekre,illetve nyílt sérülésekre felvinni. A készítmény nem kerülhet a szembe és anyálkahártyákra.

 

Mennyi ideig kell a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt alkalmazni?

A kezelés időtartamáról akezelőorvos határoz. Általában 1‑2 hetes terápia elegendő. Hosszabbkezelésnek nincs nagyobb terápiás haszna.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Teva-Diclofenac Dolobiztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetében nem igazolták,ezért alkalmazása ellenjavallt gyermekeknél és serdülőkorúaknál.

 

Ha az előírtnál több Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt alkalmazott

A bőrfelületen való alkalmazáskor ajavasolt dózisnál nagyobb mennyiség felvitelekor a felesleges gélt el kelltávolítani és a bőrt vízzel le kell mosni. Sokkal nagyobb mennyiségalkalmazásáról vagy a készítmény véletlen szájba kerülésekor orvoshoz kellfordulni.

 

Specifikus ellenszer nemlétezik.

 

Ha bármilyen további kérdésevan a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagygyógyszerészét.

 

 

4.      Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így eza gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinéljelentkeznek.

 

Amennyiben a kezelés során a túlérzékenységi reakciók bármely alábbfelsorolt jelét vagy tünetét észlelné, hagyja abba a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél alkalmazásátés értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mivel orvosi beavatkozásralehet szükség:

             bőrkiütés, a bőr felhólyagosodása(gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet),

             emésztőrendszeri zavarok, az egésztestre kiterjedő bőrkiütés és angioödéma, illetve nehézlégzés (nagyon ritkamellékhatások, 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek).

 

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

             helyi bőrreakciók, mint a bőrpír,bőrviszketés, égő érzés.

 

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):

             túlérzékenységi reakciók vagyhelyi allergiás reakciók (kontakt dermatitisz).

 

Ha a Teva-Diclofenac Dolo10 mg/g gélt a bőrön nagy felületen és hosszabb időn keresztül alkalmazza,akkor nem lehet kizárni, hogy jelentkeznek bizonyos szervrendszereket vagy azegész szervezetet érintő mellékhatások, amelyek adott körülmények közöttdiklofenák-tartalmú szerek szisztémás alkalmazásakor (pl. tabletta bevétele)alakulhatnak ki.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatásokbejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljonrendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gélt tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

 

A csomagoláson feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert nedobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét,hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/ggél

- A készítmény hatóanyaga adiklofenák-nátrium. 10,0 mg diklofenák-nátrium egy gramm gélben.

- Egyéb összetevők(segédanyagok): tejsav (90%),nátrium-diszulfit, hidroxipropilcellulóz, adipinsav-diizopropilészter,izopropil-alkohol, tisztított víz.

 

Milyen a Teva-Diclofenac Dolo 10 mg/g gél küllemeés mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: Tiszta, színtelen, jellegzetes illatú gél.

Csomagolás: 40 g vagy 100 g gél fehér, lyukasztóvalellátott csavaros kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve, dobozban.

 

OGYI-T-5411/01        (40 g)

OGYI-T-5411/02        (100 g)

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

TEVA Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó

Merckle GmbH

D-89079 Ulm,Graf-Arco-Strasse 3.

Németország

 

A betegtájékoztatólegutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.június


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!