ACTOS 30MG TBL 28X BUBORÉKFÓLIÁBAN AL/AL

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Actos ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Actos pioglitazont tartalmaz. Ez egy vércukorszint-csökkentő gyógyszer(antidiabetikum), melyet felnőtteknél a 2-es típusú (nem inzulinfüggő)cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kezelésére alkalmaznak, amikor a metforminnem megfelelő vagy nem hat kielégítően. A cukorbetegségnek ez a típusarendszerint felnőttkorban alakul ki.
Az Actos a 2-es típusú cukorbetegségben azáltal segít a vércukorszintkontrollálásában, hogy elősegíti a szervezet által termelt inzulin hatékonyabbhasznosítását. 3-6 hónappal azután, hogy elkezdte szedni az Actost,kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy hat-e.
Az Actos alkalmazható önmagában olyan betegeknél akik nem szedhetnekmetformint, valamint a diéta és a testmozgás nem vezet a vércukorszintmegfelelő kontrolljához vagy más olyan gyógyszerekhez (úgymint metformin,szulfonilurea vagy inzulin) is adható, amelyek nem biztosították avércukorszint megfelelő kontrollját.
2. Tudnivalók az Actos szedése előtt
Ne szedje az Actost
- ha túlérzékeny (allergiás) a pioglitazonra vagy a gyógyszer (6. pontbanfelsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha szívelégtelenségben szenved vagy korábban volt már szívelégtelensége.
- ha májbetegsége van.
- ha volt már diabéteszes ketoacidózisa (a cukorbetegség egyik szövődménye, amigyors fogyást és hányingert vagy hányást okoz).
- ha húgyhólyagdaganata van vagy valaha volt.
- ha vér van a vizeletében, amit kezelőorvosa még nem vizsgált ki.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Actos szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével (lásdmég 4. pont)
- ha a szervezete visszatartja a vizet (folyadékretenció) vagyszívelégtelensége van, különösen ha 75 évesnél idősebb. El kell mondaniakezelőorvosának, ha gyulladásgátló gyógyszereket szed, melyek szinténokozhatnak folyadékvisszatartást és vizenyőt.
- ha egy speciális, cukorbetegség okozta szembetegsége, ún. makula ödémája van(szemfenéki duzzanat).
- ha ciszták vannak a petefészkén (policisztás ovárium szindróma). Ez esetbenfokozódhat a teherbeesés valószínűsége, mivel ha Actost szed, újból peteéréskövetkezhet be. Ha ez vonatkozik Önre, használjon megfelelő fogamzásgátlómódszert a nemkívánt terhesség elkerülésére.
- ha máj- vagy szívpanaszai vannak. Mielőtt elkezdi szedni az Actost, vérmintátfognak venni Öntől, hogy ellenőrizzék a májműködését. A vizsgálatotidőközönként megismételhetik. Néhány esetben, ha régóta fennállt a 2-es típusúcukorbetegség és szívbetegség, vagy korábbi szélütés esetén, Actos- és inzulin-kezelésmellett szívelégtelenség alakult ki. Mielőbb értesítse kezelőorvosát, ha aszívelégtelenség tüneteit észleli, mint pl. a szokatlan nehézlégzés vagy gyorssúlygyarapodás vagy helyi duzzanat (ödéma).
Ha az Actost a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerekkel együttszedi valószínűbb, hogy vércukorszintje a normális szint alá csökken(hipoglikémia).
A vörösvértestek számának csökkenését is tapasztalhatja (vérszegénység).
Csonttörés
Pioglitazont szedő betegeknél, főként nőknél nagyobb számú csonttöréstészleltek. Kezelőorvosa figyelembe veszi majd ezt a cukorbetegsége kezelésekor.
Gyermekek és serdülők
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és az Actos
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve avény nélkül kapható készítményeket is.
Ön általában folytathatja egyéb gyógyszereinek szedését az Actosszal történőkezelés alatt. Azonban bizonyos gyógyszerek különösn nagy valószínűséggelbefolyásolhatják a cukor mennyiségét a vérében:
- gemfibrozil (a koleszterinszint csökkentésére használják)
- rifampicin (tuberkulózis és egyéb fertőzések kezelésére használják)
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha ezek közül valamelyiketszedi. Vércukorszintjét ellenőrizni fogják és lehet, hogy Actos adagjátmódosítani kell.
Az Actos egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettáit étellel vagy étkezéstől függetlenül is beveheti. A tablettákat egypohár vízzel vegye be.
Terhesség és szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha
- terhes vagy úgy gondolja, hogy teherbe esett, illetve, ha terhességet tervez.
- szoptat, vagy ha azt tervezi, hogy gyermekét szoptatni fogja. Kezelőorvosaazt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A pioglitazon nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhezszükséges képességeket, azonban legyen óvatos, ha látászavar tapasztal.

Az Actos laktóz-monohidrátot tartalmaz

Ez a gyógyszer laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábbanmár figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felkezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni az Actost.
3. Hogyan kell szedni az Actost?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ajánlott adag egy 30 mg-os pioglitazon tabletta naponta egyszer bevéve.Szükség esetén kezelőorvosa ajánlhat Önnek eltérőadagot.
Ha úgy érzi, hogy az Actos hatása túl gyenge, értesítse kezelőorvosát.
Ha az Actost más, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel (mint az inzulin,a klorpropamid, glibenklamid, gliklazid, tolbutamid) szedi, kezelőorvosatájékoztatja Önt arról, hogy gyógyszereiből kisebb dózisokat kell-e szednie.
KezelőOrvosa az Actosszal való kezelés során időszakosan előír vérvizsgálatot.Így ellenőrizhető a máj ép működése.
Ha Ön cukorbetegek számára javasolt diétát követ, ezt folytatnia kell az Actosszedésének időtartama alatt.
Testsúlyát rendszeres időközönként ellenőriznie kell; ha testsúlya nőtt,tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Ha az előírtnál több Actost vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy másik személy, illetvegyermek vette be az Ön tablettáit, azonnal forduljon orvoshoz vagygyógyszerészhez. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, ami cukor fogyasztásávalemelhető. Javasolt, hogy mindig tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszetvagy cukros gyümölcslevet.
Ha elfelejtette bevenni az Actost
Az Actost az előírás szerint naponta vegye be. Mindazonáltal, ha elfelejtettebevenni a soron következő adagját, a szokásos adagolási rend szerint folytatvavegye majd be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyotttabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Actos szedését
Az Actost a megfelelő hatás érdekében minden nap használnia kell. Ha abbahagyjaaz Actos szedését vércukorszintje megemelkedhet. Beszéljen kezelőorvosávalmielőtt abbahagyja ezt a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A betegeknél különösképpen az alábbi súlyos mellékhatások jelentkeztek:
A szívelégtelenség gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet) jelenség voltazoknál a betegeknél, akik az Actost inzulinnal együtt szedték. A tünetek aszokatlan nehézlégzés vagy gyors testsúlynövekedés vagy helyi duzzanat (ödéma).Amennyiben e mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz,különösen ha Ön 65 évesnél idősebb.
Az Actost szedő betegek körében nem gyakran (100 betegből legfeljebb 1-etérinthet) húgyhólyagdaganat fordult elő. Jelei és tünetei a vér megjelenése avizeletben, a vizelés közben jelentkező fájdalom és a hirtelen vizelési inger.Amenniyben ezek közül bármelyiket észleli, mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát.
Helyi duzzanat (ödéma) megjelenése is nagyon gyakori (10 betegből több mint1-et érinthet) mellékhatás volt azoknál a betegeknél, akik az Actost inzulinnalegyütt szedték. Amennyiben ezt a mellékhatást észleli, mielőbb tájékoztassakezelőorvosát.
Az Actost szedő nőbetegek esetében gyakran (10 betegből legfeljebb 1-etérinthet) számoltak be a csontok töréséséről. Amennyiben ezt a mellékhatástészleli, mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát.
A szemfenéken jelentkező duzzanat (vagy folyadékgyülem) következtébenjelentkező homályos látásról (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nemállapítható meg) is beszámoltak az Actost szedő betegeknél. Amennyiben ez amellékhatás első ízben jelentkezik, mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát.Amennyiben már homályosan lát, és a tünetek súlyosbodnak, mielőbb tájékoztassakezelőorvosát.
Allergiás reakciókat jelentettek Actost szedő betegeknél (a rendelkezésre állóadatokból a gyakoriság nem állapítható meg). Ha Önnél súlyos allergiásreakciók, köztük csalánkiütés és az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torokduzzanata jelentkeznek, melyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak,hagyja abba a gyógyszer szedését, és a lehető leghamarabb forduljonkezelőorvosához.
A további mellékhatásokat észlelték egyes Actost szedő betegek:
gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- légúti fertőzés
- látászavar
- testsúlynövekedés
- zsibbadásérzet
nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- melléküreg gyulladás (szinuszitisz)
- álmatlanság (inszomnia)
nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- a májenzimszintek emelkedése
- allergiás reakciók
Egyéb mellékhatások, melyeket Actost és más vércukorszint csökkentő gyógyszertegyütt szedő betegek egy részénél észleltek:
nagyon gyakori (10 betegből több, mint 1-et érinthet)
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia)
gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- fejfájás
- szédülés
- ízületi fájdalom
- impotencia
- hátfájdalom
- nehézlégzés
- kismértékű vörösvértestszám csökkenés
- szélgörcs
nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- cukor jelenléte a vizeletben, fehérje jelenléte a vizeletben
- enzimszintek emelkedése
- forgó jellegű érzés (vertigo)
- verejtékezés
- fáradtságérzet
- étvágynövekedés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. Amellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Actost tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP:) után neszedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjáravonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a könyezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Actos
- Az Actos hatóanyaga a pioglitazon. Minden tabletta 30 mg pioglitazonttartalmaz (hidroklorid formájában).
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hidroxipropilcellulóz, karmellóz-kalciumés magnézium- sztearát. Lásd 2. pont Az Actos laktóz-monohidrátot tartalmaz.
Milyen az Actos külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Actos fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos tabletta, egyik oldalán"30", másik oldalán "ACTOS" jelzéssel. A tablettákbuborékcsomagolásban, 14, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98, 112 ill. 196 tablettáttartalmazó kiszerelésben kerülnek forgalomba. Nem feltétlenül kerül mindegyikkiszerelés kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!