CORBILTA 50MG/12,5MG/200MG FILMTAB 30X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Corbilta ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A Corbilta három hatóanyagot (levodopa, karbidopa, entakapon) tartalmaz egyfilmbevonatú tablettában. A Corbilta-t a Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák.
A Parkinson-kórt a dopamin nevű anyag alacsony szintje okozza az agyban. Alevodopa emeli a dopamin mennyiségét és ílymódon csökkenti a Parkinson-kórtüneteit. A karbidopa és az entakapon javítják a levodopa antiparkinsonhatásait.
2. Tudnivalók a Corbilta szedése előtt
Ne szedje a Corbilta-t, ha
- allergiás (túlérzékeny) a levodopára, karbidopára, entakaponra vagy agyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- keskeny szemzugú glaukómája van (egyfajta szembetegség)
- mellékvese-daganata van
- bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére (szelektív MAO-A és MAO-Bgátlószerek kombinációi, vagy nem-szelektív MAO-gátlók)
- valaha is volt neuroleptikus malignus szindrómája (NMS - ez egy ritkánelőforduló mellékhatás olyan gyógyszereknél, amelyeket súlyos mentális zavarokkezelésére használnak)
- valaha is volt nem traumás rabdomiolízise (egy ritka izombetegség)
- súlyos májbetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Corbilta szedése előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,ha Ön az alábbiak valamelyikében szenved vagy szenvedett valamikor:
- szívroham vagy egyéb szívbetegség, ideértve a szívritmuszavart is vagybármilyen érbetegség;
- asztma vagy egyéb tüdőbetegség;
- májbetegség, mert ez szükségessé teheti a dózis módosítását;
- vese-, vagy hormonbetegség;
- gyomorfekély vagy görcsrohamok;
- ha tartós hasmenést észlel, beszéljen kezelőorvosával, mert az a vastagbélgyulladásának jele lehet;
- súlyos mentális zavar, például pszichózis, bármely formája;
- krónikus nyílt zugú zöldhályog (glaukóma), mert ez szükségessé teheti a dózismódosítását és lehet, hogy a szeme belsejében fennálló nyomást folyamatosanellenőrizni kell.
Beszéljen kezelőorvosával, ha jelenleg az alábbi gyógyszereket valamelyikétszedi:
- antipszichotikumok (pszichózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- olyan gyógyszer, amely ülésből vagy fekvésből történő felálláskor alacsonyvérnyomást okozhat. Tudnia kell, hogy a Corbilta tovább ronthatja ezt a hatást.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a Corbilta kezelés ideje alatt:
- észreveszi, hogy izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősen rángatóznak, vagyha remegést, izgatottságot, zavartságot, lázat, vagy gyors pulzust tapasztal,illetve a vérnyomása erősen ingadozik. Ha ezek közül bármelyik előfordul, haladéktalanullépjen érintkezésbe kezelőorvosával!
- depressziósnak érzi magát, öngyilkossági gondolatai vannak, vagy szokatlanváltozásokat vesz észre a magatartásában
- észreveszi, hogy néha hirtelen elalszik, vagy ha nagyon aluszékonynak érzimagát. Ha ez előfordul, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyeneszközt vagy gépet (lásd "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez ésgépek kezeléséhez szükséges képességekre" című pontot)
- észreveszi, hogy akaratlan mozgásai kezdődnek, vagy azok súlyosbodnak, miutánelkezdte szedni a Corbilta-t. Ha ez történik, kezelőorvosának esetleg meg kellváltoztatni antiparkinson gyógyszereinek dózisát
- hasmenést tapasztal; ajánlott a testsúlyának folyamatos figyelése abból acélból, hogy a potenciálisan előforduló, túlzott mértékű fogyást elkerüljék
- fokozatosan elveszti étvágyát, gyengeséget/kimerültséget tapasztal, vagyrelatíve rövid időn belül veszít a testsúlyából. Ha ez megtörténik, meg kellfontolni egy általános orvosi kivizsgálás elvégzését, beleértve a májfunkció értékelésétis
- kóros játékszenvedélyt vagy túlzott szexuális aktivitást tapasztal
- úgy érzi, hogy abba kell hagynia a Corbilta használatát; olvassa el a"Ha idő előtt abbahagyja a Corbilta szedését" c. szakaszt.
Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy az Ön családja/gondozója azt veszi észre,hogy Önnél olyan késztetések vagy ellenállhatatlan vágyak jelentkeznek, melyekmiatt az Önnél megszokottól eltérő módon viselkedik, vagy ha nem tud ellenállniolyan indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek, hogy olyan, meghatározotttevékenységeket végezzen, amelyek az Ön vagy mások számára ártalmasak lehetnek.Ezeket a viselkedéseket impulzus-kontroll zavaroknak nevezik, és közéjüktartozik a szenvedélyes szerencsejáték, a fokozott evés vagy költekezés, akórosan felfokozott nemi vágy vagy a fokozódó szexuális gondolatokba vagyérzelmekbe való belefeledkezés. Lehet, hogy kezelőorvosának felül kellvizsgálnia a kezelését.
A kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat végezhet a Corbilta-valtörténő hosszútávú kezelés alatt.
Amennyiben sebészeti műtétre van szüksége, kérjük, tudassa orvosával, hogyCorbilta-t szed.
A Corbilta nem javasolt a más gyógyszerek által kiváltott extrapiramidálistünetek (mint az önkéntelen mozgások, remegés, izommerevség és izomösszehúzódások)kezelésére.
Gyermekek és serdülők
18 év alatti betegek esetében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségűtapasztalat. Emiatt a Corbilta használata gyermekek esetében nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Corbilta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Corbilta-t, ha bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére(szelektív MAO-A és MAO-B gátlószerek kombinációi, vagy nem-szelektív MAO-gátlók).
A Corbilta fokozhatja bizonyos gyógyszerek hatásait és mellékhatásait. Idetartoznak:
- a depresszió kezelésére használt gyógyszerek, mint a moklobemid, azamitriptilin, a dezipramin, a maprotilin, a venlafaxin és a paroxetin
- a rimiterol és az izoprenalin, melyeket légzőszervi megbetegedések kezelésérealkalmaznak
- az adrenalin, amelyet súlyos allergiás reakciók esetén alkalmaznak
- a noradrenalin, a dopamin, és a dobutamin, amelyeket a szívbetegségek és azalacsony vérnyomás kezelésésre alkalmaznak
- az alfa-metildopa, amelyet a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak
- az apomorfin, amelyet a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak.
Bizonyos gyógyszerek gyöngíthetik a Corbilta hatásait. Ezek közé tartoznak akövetkezők:
- a mentális zavarok, valamint hányinger és hányás kezelésére használt dopaminantagonisták,
- fenitoin, amelyet a görcsrohamok megelőzésére használnak
- papaverin, amelyet az izmok ellazítására használnak.
A Corbilta nehezebbé teheti a vas felszívódását. Ezért ne szedjen egyidejűleg Corbilta-tés vaspótló készítményeket. Miután az egyiket bevette, várjon legalább 2-3 órahosszat, mielőtt bevenné a másikat.
A Corbilta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Corbilta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül. Bizonyos betegekesetében a Corbilta esetleg nem jól szívódik fel akkor, ha fehérjékben gazdagtáplálékkal (például húsok, halételek, tejtermékek, magvak és dióféleségek)együtt vagy röviddel annak elfogyasztása után veszik be. Forduljonkezelőorvosához, ha úgy érzi, hogy ez Önre is vonatkozik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt , beszéljen akezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
A Corbilta kezelés ideje alatt nem szabad szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Corbilta csökkentheti a vérnyomást, ami miatt megszédülhet. Ezért különösenóvatosnak kell lennie, ha gépjárművet vezet, vagy bármilyen szerszámmaldolgozik, illetve gépet használ.
Ha nagyon álmosnak érzi magát, vagy ha azt veszi észre, hogy néha hirtelenálomba zuhan, várjon addig, amíg teljesen fel nem ébred, mielőtt vezetnikezdene, vagy bármely olyan tevékenységbe fogna, amely éberséget igényel.Különben súlyos sérülés kockázatának vagy életveszélynek teheti ki önmagát ésmásokat.
A Corbilta szacharózt tartalmaz
A Corbilta szacharózt tartalmaz (1,2 mg tablettánként). Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Corbilta-t?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és időskorúak számára:
- Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hogy naponta hány Corbilta tablettátvegyen be.
- A tablettákat nem szabad kettétörni, vagy kisebb darabokra törni.
- Egyszerre mindig csak egy tablettát vegyen be.
- Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa magasabb vagyalacsonyabb dózist javasolhat.
- Ha a Corbilta 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg vagy 150 mg/37,5 mg/200 mg Corbilta tablettát szedi,ne vegyen be egy nap alatt 10 darabnál többet.
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, amennyiben úgy érzi, hogy aCorbilta hatása túl erős vagy túl gyenge, illetve ha lehetséges mellékhatásokattapasztal.
Ha az előírtnál több Corbilta tablettát vett be
Ha véletlenül több Corbilta tablettát vett be, mint amennyit kellett volna,haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Túladagolásesetén zavarodottságot vagy izgatottságot érezhet, a szívverése a megszokottnállassabb vagy szaporább lehet, illetve a bőrének, a nyelvének, a szemének vagy avizeletének a színe megváltozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Corbilta tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha több mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, majd vegye be a következő tablettát a szokásos időben.
Ha kevesebb, mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, várjon 1 órát, azután vegyen be még egy tablettát. Ezt követően aszokásos rend szerint szedje be a gyógyszert.
Mindig hagyjon legalább egy órát a Corbilta tabletták bevétele között, hogyelkerülje a lehetséges mellékhatásokat.
Ha idő előtt abbahagyja a Corbilta szedését
Ne hagyja abba a Corbilta szedését, hacsak orvosa ezt külön nem mondja Önnek.Ilyen esetben, tüneteinek megfelelő kontrollálása érdekében lehet, hogyorvosának módosítania kell egyéb, Parkinson-kór ellen szedett gyógyszereit,különös tekintettel a levodopára. Ha hirtelen abbahagyja a Corbilta és egyébantiparkinson gyógyszer szedését, az nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha e mellékhatások bármelyikét észleli,minél előbb beszéljen orvosával. A mellékhatások közül sokat enyhíteni lehet azalkalmazott dózis kiigazításával.
Ha a Corbilta kezelés időtartama alatt az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnalforduljon orvosához:
- Az izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősen rángatóznak, remegést,izgatottságot, zavartságot, lázat, illetve gyors szívverést tapasztal, vagyerős vérnyomásingadozást észlel. A fentiek a neuroleptikus malignus szindróma(NMS, amely a központi idegrendszeri betegségek kezelésére használtgyógyszerekkel szembeni ritka, súlyos reakció) vagy a rabdomiolízis nevű ritka,súlyos izombetegség tünetei lehetnek.
- Allergiás reakció, melynek a következő tünetei lehetnek: csalánkiütés,viszketés, bőrkiütés, arcának, ajkainak, nyelvének vagy torkának megduzzadása.Ez utóbbi légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- akaratlan mozgások (diszkinéziák)
- émelygés (hányinger)
- a vizelet ártalmatlan, barnás-vörös elszíneződése
- izomfájdalom
- hasmenés
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés vagy ájulás a vérnyomáscsökkenés következtében, magas vérnyomás
- a Parkinson-kór tüneteinek rosszabbodása, szédülés, kábaság
- hányás, hasi fájdalom és diszkomfort, gyomorégés, szájszárazság, székrekedés
- álmatlanság, hallucinációk, zavartság, különös álmok (rémálmok is), fáradtság
- a mentális állapotban bekövetkező változások - ideértve a következőket:memóriaproblémák, szorongás és depresszió (esetleg öngyilkossági gondolatokkal)
- szív- vagy verőérbetegség okozta események (pl. mellkasi fájdalom),pulzusszám-változás vagy szívritmuszavar
- gyakoribb elesés
- légszomj
- erős izzadás, kiütések
- izomgörcsök, lábdagadás
- homályos látás
- vérszegénység
- étvágytalanság, testsúlycsökkenés
- fejfájás, ízületi fájdalom
- húgyúti fertőzés
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szívroham
- vérzés a belekben
- a vérsejtek elváltozásai amelyek vérzéshez vezethetnek, májfunkciósvizsgálatok kóros eredményei
- görcsrohamok
- izgatottság
- pszichotikus tünetek
- vastagbélgyulladás (kolitisz)
- a vizeleten kívül egyéb elszíneződések (például bőr, körmök, haj, verejték)
- nyelési nehézség, vizelési képtelenség
Az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:
- májgyulladás (hepatitisz)
- viszketés
Az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
-? Képtelen ellenállni a kísértésnek, hogy olyan cselekedetet hajtson végre,amely káros lehet, mint például:
-- a komoly személyes vagy családot érintő következmények ellenére is erős késztetésa túlzott mértékű szerencsejátékra;
-- megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és vislekedés, amijelentősen érinti Önt vagy másokat, például a felfokozott szexuális késztetés;
-- befolyásolhatatlan, mértéktelen vásárlás vagy költekezés;
-- falásroham (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt) vagykényszeres evés (a normálisnál nagyobb mennyiségű és az éhség kielégítéséhezszükségesnél több étel elfogyasztása).
Mondja el kezelőorvosának, ha ezen viselkedések bármelyikét észleli. MegbeszéliÖnnel a tünetek kezelésének vagy csökkentésének módszereit.
A dopaminpótló kezelést, köztük Corbilta-t, kapó betegek körében olyanviselkedésbeli változásokat jelentettek, mint a hazárdjátékra való késztetés(kóros játékszenvedély), vagy megnövekedett szexuális vágy és szexuáliskésztetés (megnövekedett nemi vágy és túlzott szexuális vágy).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Corbilta-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és dobozon a feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után neszedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Corbilta
- A Corbilta hatóanyagai a következők: levodopa, karbidopa és az entakapon.
- 50 mg levodopa, 12,5 mg karbidopa és 200 mg entakapon tablettánként aCorbilta
50 mg/12,5 mg/200 mg tablettában.
- A tablettamag egyéb összetevők: a kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,kukoricakeményítő, mannitol (E421), és povidon (E1201).
- A filmbevonat összetevői a glicerin (85 százalékos) (E422), hipromellóz,magnézium-sztearát, poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172), szacharóz,titán-dioxid (E171), és sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Corbilta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az 50 mg/12,5 mg/200 mg Corbilta tabletta barnás- vagy szürkésvörös színű,kerek, domború felületű, törővonal nélküli filmtabletta, egyik oldalán"LCE 50" jelzéssel.
A Corbilta hat különböző csomagolási egységben kerül forgalomba (10, 30, 100,130, 175 vagy 250 tabletta). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerülkereskedelmi forgalomba.
- úgy érzi, hogy abba kell hagynia a Corbilta használatát; olvassa el a"Ha idő előtt abbahagyja a Corbilta szedését" c. szakaszt.
Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy az Ön családja/gondozója azt veszi észre,hogy Önnél olyan késztetések vagy ellenállhatatlan vágyak jelentkeznek, melyekmiatt az Önnél megszokottól eltérő módon viselkedik, vagy ha nem tud ellenállniolyan indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek, hogy olyan, meghatározotttevékenységeket végezzen, amelyek az Ön vagy mások számára ártalmasak lehetnek.Ezeket a viselkedéseket impulzus-kontroll zavaroknak nevezik, és közéjüktartozik a szenvedélyes szerencsejáték, a fokozott evés vagy költekezés, akórosan felfokozott nemi vágy vagy a fokozódó szexuális gondolatokba vagyérzelmekbe való belefeledkezés. Lehet, hogy kezelőorvosának felül kellvizsgálnia a kezelését.
A kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat végezhet a Corbilta-valtörténő hosszútávú kezelés alatt.
Amennyiben sebészeti műtétre van szüksége, kérjük, tudassa orvosával, hogyCorbilta-t szed.
A Corbilta nem javasolt a más gyógyszerek által kiváltott extrapiramidálistünetek (mint az önkéntelen mozgások, remegés, izommerevség ésizomösszehúzódások) kezelésére.
Gyermekek és serdülők
18 év alatti betegek esetében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségűtapasztalat. Emiatt a Corbilta használata gyermekek esetében nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Corbilta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Corbilta-t, ha bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére(szelektív MAO-A és MAO-B gátlószerek kombinációi, vagy nem-szelektívMAO-gátlók).
A Corbilta fokozhatja bizonyos gyógyszerek hatásait és mellékhatásait. Idetartoznak:
- a depresszió kezelésére használt gyógyszerek, mint a moklobemid, az amitriptilin,a dezipramin, a maprotilin, a venlafaxin és a paroxetin
- a rimiterol és az izoprenalin, melyeket légzőszervi megbetegedések kezelésérealkalmaznak
- az adrenalin, amelyet súlyos allergiás reakciók esetén alkalmaznak
- a noradrenalin, a dopamin, és a dobutamin, amelyeket a szívbetegségek és azalacsony vérnyomás kezelésésre alkalmaznak
- az alfa-metildopa, amelyet a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak
- az apomorfin, amelyet a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak.
Bizonyos gyógyszerek gyöngíthetik a Corbilta hatásait. Ezek közé tartoznak akövetkezők:
- a mentális zavarok, valamint hányinger és hányás kezelésére használt dopaminantagonisták,
- fenitoin, amelyet a görcsrohamok megelőzésére használnak
- papaverin, amelyet az izmok ellazítására használnak.
A Corbilta nehezebbé teheti a vas felszívódását. Ezért ne szedjen egyidejűlegCorbilta-t és vaspótló készítményeket. Miután az egyiket bevette, várjonlegalább 2-3 óra hosszat, mielőtt bevenné a másikat.
A Corbilta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Corbilta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül. Bizonyos betegekesetében a Corbilta esetleg nem jól szívódik fel akkor, ha fehérjékben gazdagtáplálékkal (például húsok, halételek, tejtermékek, magvak és dióféleségek)együtt vagy röviddel annak elfogyasztása után veszik be. Forduljonkezelőorvosához, ha úgy érzi, hogy ez Önre is vonatkozik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt , beszéljen akezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
A Corbilta kezelés ideje alatt nem szabad szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A Corbilta csökkentheti a vérnyomást, ami miatt megszédülhet. Ezért különösenóvatosnak kell lennie, ha gépjárművet vezet, vagy bármilyen szerszámmaldolgozik, illetve gépet használ.
Ha nagyon álmosnak érzi magát, vagy ha azt veszi észre, hogy néha hirtelenálomba zuhan, várjon addig, amíg teljesen fel nem ébred, mielőtt vezetnikezdene, vagy bármely olyan tevékenységbe fogna, amely éberséget igényel.Különben súlyos sérülés kockázatának vagy életveszélynek teheti ki önmagát ésmásokat.
A Corbilta szacharózt tartalmaz
A Corbilta szacharózt tartalmaz (1,2 mg tablettánként). Amennyiben kezelőorvosakorábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse felorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Corbilta-t?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és időskorúak számára:
- Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hogy naponta hány Corbilta tablettátvegyen be.
- A tablettákat nem szabad kettétörni, vagy kisebb darabokra törni.
- Egyszerre mindig csak egy tablettát vegyen be.
- Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa magasabb vagyalacsonyabb dózist javasolhat.
- Ha a Corbilta 50 mg/12,5 mg/200 mg, 75 mg/18,75 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200mg, 125 mg/31,25 mg/200 mg vagy 150 mg/37,5 mg/200 mg Corbilta tablettát szedi,ne vegyen be egy nap alatt 10 darabnál többet.
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, amennyiben úgy érzi, hogy aCorbilta hatása túl erős vagy túl gyenge, illetve ha lehetséges mellékhatásokattapasztal.
Ha az előírtnál több Corbilta tablettát vett be
Ha véletlenül több Corbilta tablettát vett be, mint amennyit kellett volna,haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Túladagolásesetén zavarodottságot vagy izgatottságot érezhet, a szívverése a megszokottnállassabb vagy szaporább lehet, illetve a bőrének, a nyelvének, a szemének vagy avizeletének a színe megváltozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Corbilta tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha több mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, majd vegye be a következő tablettát a szokásos időben.
Ha kevesebb, mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőtelfelejtette, várjon 1 órát, azután vegyen be még egy tablettát. Ezt követően aszokásos rend szerint szedje be a gyógyszert.
Mindig hagyjon legalább egy órát a Corbilta tabletták bevétele között, hogyelkerülje a lehetséges mellékhatásokat.
Ha idő előtt abbahagyja a Corbilta szedését
Ne hagyja abba a Corbilta szedését, hacsak orvosa ezt külön nem mondja Önnek.Ilyen esetben, tüneteinek megfelelő kontrollálása érdekében lehet, hogyorvosának módosítania kell egyéb, Parkinson-kór ellen szedett gyógyszereit,különös tekintettel a levodopára. Ha hirtelen abbahagyja a Corbilta és egyébantiparkinson gyógyszer szedését, az nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha e mellékhatások bármelyikét észleli,minél előbb beszéljen orvosával. A mellékhatások közül sokat enyhíteni lehet azalkalmazott dózis kiigazításával.
Ha a Corbilta kezelés időtartama alatt az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnalforduljon orvosához:
- Az izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősen rángatóznak, remegést,izgatottságot, zavartságot, lázat, illetve gyors szívverést tapasztal, vagyerős vérnyomásingadozást észlel. A fentiek a neuroleptikus malignus szindróma(NMS, amely a központi idegrendszeri betegségek kezelésére használtgyógyszerekkel szembeni ritka, súlyos reakció) vagy a rabdomiolízis nevű ritka,súlyos izombetegség tünetei lehetnek.
- Allergiás reakció, melynek a következő tünetei lehetnek: csalánkiütés,viszketés, bőrkiütés, arcának, ajkainak, nyelvének vagy torkának megduzzadása.Ez utóbbi légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- akaratlan mozgások (diszkinéziák)
- émelygés (hányinger)
- a vizelet ártalmatlan, barnás-vörös elszíneződése
- izomfájdalom
- hasmenés
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés vagy ájulás a vérnyomáscsökkenés következtében, magas vérnyomás
- a Parkinson-kór tüneteinek rosszabbodása, szédülés, kábaság
- hányás, hasi fájdalom és diszkomfort, gyomorégés, szájszárazság, székrekedés
- álmatlanság, hallucinációk, zavartság, különös álmok (rémálmok is), fáradtság
- a mentális állapotban bekövetkező változások - ideértve a következőket:memóriaproblémák, szorongás és depresszió (esetleg öngyilkossági gondolatokkal)
- szív- vagy verőérbetegség okozta események (pl. mellkasi fájdalom),pulzusszám-változás vagy szívritmuszavar
- gyakoribb elesés
- légszomj
- erős izzadás, kiütések
- izomgörcsök, lábdagadás
- homályos látás
- vérszegénység
- étvágytalanság, testsúlycsökkenés
- fejfájás, ízületi fájdalom
- húgyúti fertőzés
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szívroham
- vérzés a belekben
- a vérsejtek elváltozásai amelyek vérzéshez vezethetnek, májfunkciósvizsgálatok kóros eredményei
- görcsrohamok
- izgatottság
- pszichotikus tünetek
- vastagbélgyulladás (kolitisz)
- a vizeleten kívül egyéb elszíneződések (például bőr, körmök, haj, verejték)
- nyelési nehézség, vizelési képtelenség
Az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak:
- májgyulladás (hepatitisz)
- viszketés
Az alábbi mellékhatásokat észlelheti:
-? Képtelen ellenállni a kísértésnek, hogy olyan cselekedetet hajtson végre,amely káros lehet, mint például:
-- a komoly személyes vagy családot érintő következmények ellenére is erőskésztetés a túlzott mértékű szerencsejátékra;
-- megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és vislekedés, amijelentősen érinti Önt vagy másokat, például a felfokozott szexuális késztetés;
-- befolyásolhatatlan, mértéktelen vásárlás vagy költekezés;
-- falásroham (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt) vagykényszeres evés (a normálisnál nagyobb mennyiségű és az éhség kielégítéséhezszükségesnél több étel elfogyasztása).
Mondja el kezelőorvosának, ha ezen viselkedések bármelyikét észleli. MegbeszéliÖnnel a tünetek kezelésének vagy csökkentésének módszereit.
A dopaminpótló kezelést, köztük Corbilta-t, kapó betegek körében olyanviselkedésbeli változásokat jelentettek, mint a hazárdjátékra való késztetés(kóros játékszenvedély), vagy megnövekedett szexuális vágy és szexuáliskésztetés (megnövekedett nemi vágy és túlzott szexuális vágy).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a Corbilta-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és dobozon a feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után neszedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Corbilta
- A Corbilta hatóanyagai a következők: levodopa, karbidopa és az entakapon.
- 50 mg levodopa, 12,5 mg karbidopa és 200 mg entakapon tablettánként aCorbilta
50 mg/12,5 mg/200 mg tablettában.
- A tablettamag egyéb összetevők: a kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát,kukoricakeményítő, mannitol (E421), és povidon (E1201).
- A filmbevonat összetevői a glicerin (85 százalékos) (E422), hipromellóz,magnézium-sztearát, poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E172), szacharóz,titán-dioxid (E171), és sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Corbilta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az 50 mg/12,5 mg/200 mg Corbilta tabletta barnás- vagy szürkésvörös színű,kerek, domború felületű, törővonal nélküli filmtabletta, egyik oldalán"LCE 50" jelzéssel.
A Corbilta hat különböző csomagolási egységben kerül forgalomba (10, 30, 100,130, 175 vagy 250 tabletta). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerülkereskedelmi forgalomba.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Orion Corporation
Orionintie 1
FI-02200 Espoo
Finnország
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez.
Magyarország
Sandoz Hungária Kft.
Tel.: +36 1 430 2890
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: {dátum}
Egyéb információforrások

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség interneteshonlapján (http://www.ema.europa.eu) található.
Published date: 2014.11.14.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!