NICORETTE FRESHFRUIT GUM 4MG RÁGÓ 30X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA
BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Nicorette freshfruit gum 2 mg gyógyszeresrágógumi

Nicorette freshfruit gum 4 mg gyógyszeresrágógumi

 

nikotin

 

Olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

·               Ez a gyógyszer orvosirendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekébenelengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               További információkértvagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·               Ha bármely mellékhatássúlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívülegyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Nicorettefreshfruit gum gyógyszeres rágógumi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalóka Nicorette freshfruit gum gyógyszeres rágógumi alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Nicorette freshfruitgum gyógyszeres rágógumit?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Nicorette freshfruit gumgyógyszeres rágógumit tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚGYÓGYSZER A NICORETTE FRESHFRUIT GUM GYÓGYSZERES RÁGÓGUMI ÉS MILYEN BETEGSÉGEKESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

·               Dohányzásról való leszokástelősegítő készítmény.

·               Csillapítja a dohányzásrólleszokni kívánók elvonási tüneteit és a nikotin utáni sóvárgást azokban a dohányosokban, akik készek az azonnalileszokásra.

·               Csökkenti a szükséges napicigaretta mennyiséget azoknál, akik nem tudják vagy nem hajlandóak a dohányzástazonnal abbahagyni. A Nicorette rágógumisegítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető az elvonási tünet úgy,hogy átmeneti ideig a nikotint kis mennyiségben pótolja. Rágás közben a nikotinlassan felszabadul a rágógumiból és a száj nyálkahártyán keresztül felszívódika vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette rágógumi nem tartalmaz mérgezőkátrányt vagy szénmonoxidot.

 

Egyéb módszerek egyidejűalkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását, de a leszokás sikeréhezelsősorban az Ön akaratereje szükséges.

 

E tájékoztató tartalma csak aNicorette freshfruit gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumikravonatkozik. Ha a Nicorette classic gum 2 mg és a Nicorette mint gum2 mg, Nicorette freshmint gum 2 mg és Nicorette freshmint gum 4 mggyógyszeres rágógumi készítményekről vagy a Nicorette patch15 mg/16 óra, 10 mg/16 óra ill. 5 mg/16 óratranszdermális tapaszokról szeretne többet megtudni, akkor azon készítményekbetegtájékoztatóját olvassa el.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A NICORETTE FRESHFRUIT GUMGYÓGYSZERES RÁGÓGUMI ALKALMAZÁSAELŐTT

 

Ne alkalmazza aNicorette-t

 

·               ha allergiás (túlérzékeny) anikotinra vagy a Nicorette rágógumi egyéb összetevőjére.

·               ha 14 éven aluli.

·               Nem-dohányzók a rágógumit nemrághatják.

 

A Nicorette fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

 

Kérdezze meg kezelőorvosátvagy gyógyszerészét a következő esetekben:

Lehetőleg nem, vagy csakszoros orvosi ellenőrzés mellett ajánlott alkalmazása a következő esetekben:

·               közelmúltban lezajlottszívroham/szívinfarktus,

·               visszatérő (instabil) vagyrosszabbodó mellkasi fájdalom (angina),

·               súlyos ritmuszavar,

·               kezeletlen magas vérnyomás betegség,

·               közelmúltban lezajlott agyitörténés (agyér-görcs),

·               koszorúér-, vagy egyéb (szív)érműtét.

 

Orvosi ellenőrzés mellett,az orvos tanácsára alkalmazható a következő esetekben:

·               súlyos/mérsékelt májkárosodás,

·               súlyos vesekárosodás,

·               aktív nyombél- vagy gyomorfekély,gyomorhurut, nyelőcső-, garat-, szájüregi gyulladás,

·               kezelt magas vérnyomás betegség,

·               stabil angina pektorisz (azonosterhelésre, azonos gyakorisággal és erősséggel jelentkező mellkasi panaszok pl.fájdalom, nyomásérzés),

·               agyi érbetegség,

·               végtagokon verőér-elzáródás,

·               szívelégtelenség,

·               pajzsmirigy-túlműködés,

·               mellékvese-túlműködés,

·               cukorbetegség (mivel a dohányzásabbahagyása után kisebb inzulin adagokra lehet szükség)

·               14-18 év közötti életkor.

 

A nikotinpótló kezeléskockázatát a dohányzás folytatásának kockázatával kell összevetni.

 

Akezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

 

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

ANicorette egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

Neegyen vagy igyon, ha a rágógumi a szájában van. Üdítő pl. koffein, dzsúsz,ásványvíz csökkenthetik a nikotin felszívódását a szájüregből, ezért a rágógumialkalmazása előtti 15 percben fogyasztásuk kerülendő.

 

Terhességés szoptatás

 

Adohányzás károsíthatja magzatát, ezért ha Ön terhes a dohányzás elhagyásaelsősorban a nikotin pótlása nélkül javasolt. A dohányzás folytatása azonbannagyobb kockázatot jelenthet a magzatra, mint a nikotinpótló készítményekalkalmazása. Ezeket mindig orvosilag ellenőrzött dohányzásról való leszokásiprogram keretében alkalmazza. A rágógumi magzatra gyakorolt hatása nem teljesenismert. Forduljon tanácsért orvosához a Nicorette rágógumi alkalmazásávalkapcsolatban.

 

A nikotin még terápiásdózisok esetén is kis mennyiségben átjut az anyatejbe, ami hatással lehet acsecsemőre. A csecsemőre kifejtett hatás csökkentésének érdekében, a Nicoretterágógumi csak szoptatás után használható és nem szabad a szoptatás előtti 2órában alkalmazni. Szoptató dohányosok a Nicorette rágógumit csak orvosi tanácsalapján használhatják.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszertelkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Gépjárművezetéshezés gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

 

 

3.            HOGYAN KELL ALKALMAZNI ANICORETTE FRESHFRUIT GUM GYÓGYSZERES RÁGÓGUMI?

 

Nagyfokú nikotin-függőség esetén, ha a szükséges cigarettamennyiség több mint 20 szál vagy a 2 mg-os erősséggel történt sikertelenleszokási kísérlet után a kezelést a 4 mg-os erősséggel, kisfokú nikotin-függőségesetén (napi cigaretta szükséglet kisebb, mint 20 szál) a 2 mg-os erősséggelkell kezdeni.

 

Fontos a helyesrágástechnika.

A szájba vett Nicoretterágógumit lassan, 1-1 rágás között néhány másodperc szünetet tartva kell arágást elkezdeni. 8-10 rágás után 1-2 percre a rágógumit a nyelv alatt,vagy a szájban kell tartani. 8-10 ismételt rágás után újabb 1-2 perc szünetetkell tartani. A rágást 30 percig kell folytatni. A rágógumit nem szabadlenyelni!

A túl gyors rágás ingerelhetia torkot, gyomorégést, csuklást okozhat. Amennyiben gyomortáji fájdalomjelentkezik, az gyomorsav megkötő gyógyszer egyidejű alkalmazásával kivédhető.

 

A nikotin hatása csak párperc elteltével kezdődik. Nem várható olyan gyors nikotinéhség csillapodás,mint a dohányzástól.

 

Válasszon ki egyelőreláthatóan nyugodtabb napot a nemdohányzás megkezdésére. Előző este mégannyit szívhat, amennyit szokott. Másnap, az első cigaretta helyett kezdjen elrágni egy rágógumit.

Akkor kezdjen el rágni egyújabb rágógumit, amikor úgy érzi, hogy most rá kellene gyújtania. A napirágógumi-igény általában 8-10 darab. A napi maximális adag 24 darab a2 mg-os, illetve 15 db a 4 mg-os rágógumiból

 

Adohányzás abbahagyása

A kezelés időtartama egyénenkéntváltozó. Normál esetben a leszokási idő 3 hónap. Azután a nikotin adagjátfokozatosan csökkenteni kell. A kezelést akkor kell megszakítani, amikor azadag eléri az

1-2 darab rágógumit.1 évnél hosszabb kezelés nem javasolt, de bizonyos esetekben hosszabbralehet szükség a visszaesés elkerülésére.

 

A Nicorette rágógumi ízétkezdetben szokatlannak érezheti, de a tapasztalat szerint ezt az ízt néhánynapon belül megszokják, meg is szeretik. Ha már teljesen leszokott acigarettáról, akkor is tartson magánál Nicorette rágógumit. Ha erősenmegkívánná a cigarettát, legyen mihez fordulni segítségért - használja aNicorette rágógumit.

 

A napi cigaretta mennyiség csökkentése program részeként

Használja arágógumit, amikor kényszert érez két dohányzás között, hogy rágyújtson, azért,hogy a dohányzásmentes időszakokat elnyújtsa, és a naponta elszívott cigarettamennyiséget csökkentse, amennyire csak lehet. Amennyiben 6 hét után a napicigaretta mennyiség nem csökken, kérjen szaktanácsot.

 

Amint úgyérzi, tegyen leszokási kísérletet a lehető leghamarabb, de legkésőbb a kezeléskezdetétől számított 6 hónapon belül. Amennyiben a megfontolt abbahagyásikísérlet sikertelen a kezelés kezdetétől számított kilenc hónapon belül, kérjenszaktanácsot.

 

A Nicorette rágógumi a javasolt adagolás szerint alkalmazva aleszokás során segít a súlygyarapodás megfékezésében.

 

Haaz előírtnál több Nicorette-t alkalmazott

 

A túladagolás tüneteimegegyeznek a heveny nikotinmérgezés tüneteivel, pl. égő érzés a torokban,hányinger, hányás, fokozott nyálképződés, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás,fejfájás, szédülés, hallás- és látászavar, kifejezett gyengeségérzésjelentkezhet. Nagy adagoknál a tünetek alacsony vérnyomással, fokozottszívveréssel és szívritmuszavarral, légzési nehézségekkel, fizikai és szellemikimerültséggel, keringés összeomlással, kómával és általános görcsökkeltársulhatnak. Ha túl sok nikotint rágott ki, vagy gyermek vette be a rágógumit,forduljon azonnal orvoshoz.

 

Afelnőtt dohányosok által tolerált nikotin adagok gyermekek kezelésekor súlyostüneteket okozhatnak, melyek végzetesek is lehetnek. Kisgyermekekre még kismennyiségű nikotin is veszélyes lehet.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mintminden gyógyszer, így a Nicorette is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonbannem mindenkinél jelentkeznek.

ANicorette más módon alkalmazott nikotin esetén jelentkezőhöz hasonlómellékhatásokat okozhat.

Abetegek által jelentett mellékhatások általában a terápia kezdete után3-4 héttel jelentkeznek és főként a rossz rágási technikából erednek. A rágógumiban lévő nikotin a kezelés kezdetén néha atorok enyhe irritációját és fokozott nyálelválasztást okozhat. A kioldódottnikotin túlzott mértékű lenyelése kezdetben csuklást okozhat.

Azemésztőrendszeri zavarokra hajlamosak, kezdetben a 4 mg nikotinttartalmazó rágógumi alkalmazása esetén kisfokú gyomorrontást vagy gyomorégésttapasztalhatnak. Lassabb rágás és a 2 mg nikotint tartalmazó rágógumi -amennyiben szükséges gyakoribb - használata általában segít túljutni aproblémán.

A fogpótláshoz, hídhozhozzáragadhat, és azt károsíthatja.

 

Nagyon gyakorimellékhatások (ami 10 emberből legalább 1-nél jelentkezik): fejfájás, fájdalom a szájban, torokban, rágóizomfájdalom, emésztőrendszeri diszkomfort-érzés, csuklás, hányinger.

 

Gyakori mellékhatás (ami100 emberből legalább 1-nél jelentkezik) a szédülés, hányás.

 

Nem gyakori mellékhatás (ami 1000 emberbőllegalább 1-nél jelentkezik) a szívdobogás, bőrvörösség, csalánkiütés.

 

Ritka mellékhatás (ami10 000 emberből legalább 1-nél jelentkezik) az allergiás reakció, beleértve az allergiás eredetűvizenyőt.

 

Nagyon ritkán(legfeljebb 10 000 betegből 1-nél jelentkezik) előfordulhat pitvarremegés(igen gyors szívműködés).

 

Néhány tünet a dohányzásabbahagyásából származó megvonási tünetekkel lehet összefüggésben pl. aszédülés, fejfájás, álmatlanság. A dohányzásról való leszokás után fokozódik aszájnyálkahártya fekélyének kockázata.

 

Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

5.       HOGYAN KELL A NICORETTE FRESHFRUIT GUMGYÓGYSZERES RÁGÓGUMIT TÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Agyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza aNicorette-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad aszennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meggyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mittartalmaz a Nicorette freshfruit gum gyógyszeres rágógumi

 

Akészítmény hatóanyaga:

Nicorettefreshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: 2 mg nikotin (egyenértékű 10,0 mgnikotin-rezináttal) gyógyszeres rágóguminként.

 

Nicorettefreshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: 4 mg nikotin (egyenértékű 20,0 mgnikotin-rezináttal) gyógyszeres rágóguminként.

 

Egyébösszetevők:

Nicorettefreshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: Töltet: könnyű magnézium-oxid,levomentol, aceszulfám-kálium, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentesnátrium-karbonát, borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum, nitrogén.

Könnyűbevonat: poliszorbát 80, szukralóz, hipromellóz, tutti-frutti QL84441, tisztítottvíz.

Keménybevonat: tutti-frutti QL84441, titán-dioxid (E 171), porlasztva szárítottakáciamézga, xilit, karnauba pálmaviasz, tisztított víz.

 

Nicorettefreshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: Töltet: kinolin sárga Al lakk (E104), könnyű magnézium-oxid, levomentol, aceszulfám-kálium, vízmentes nátrium-hidrogén-karbonát,borsosmentaolaj, xilit, rágógumi alap, talkum, nitrogén.

Könnyűbevonat: poliszorbát 80, szukralóz, hipromellóz, tutti-frutti QL84441,tisztított víz.

Keménybevonat: kinolin sárga Al lakk (E 104), tutti-frutti QL84441, titán-dioxid (E 171),

porlasztvaszárított akáciamézga, xilit, karnauba pálmaviasz, tisztított víz.

 

Milyena készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Gyógyszeresrágógumi.

Nicorettefreshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, fehér színű bevonatosrágógumi.

Nicorettefreshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi: Négyzet alakú, krém színű bevonatosrágógumi.

 

15 dbvagy 30 db vagy 105 db vagy 210 db gyógyszeres rágógumibuborékfóliában és dobozban.

 

Aforgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

McNeil AB,

Norrbroplatsen2, Bunkagardsgatan 19, 251 09 Helsingborg,

Svédország

 

 

OGYI-T-10240/05-08. (Nicorettefreshfruit gum 2 mg gyógyszeres rágógumi 15x, 30x, 105x, 210x)

OGYI-T-10240/09-12.(Nicorettefreshfruit gum 4 mg gyógyszeres rágógumi 15x, 30x, 105x, 210x)

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. március 26.


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!