FIRMAGON 120MG POR ÉS OLD INJ-HOZ 2X

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a FIRMAGON ésmilyen betegségek esetén alkalmazható?
A FIRMAGON degarelixet tartalmaz.
A degarelix felnőtt férfi betegeknél a prosztatarák kezelésére szolgáló,mesterségesen előállított hormongátló készítmény. A degarelix egy természeteshormon (gonadotropin-releasing hormon - GnRH) hatását utánozza, és közvetlenülgátolja annak hatásait. Ezáltal a degarelix azonnal csökkenti a prosztatarákotserkentő férfi hormon, a tesztoszteron szintjét.
2. Tudnivalók a FIRMAGON alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a FIRMAGON-t
- Ha allergiás a degarelixre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Közölje orvosával, ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja:
- Ha bármilyen szív- és érrendszeri betegsége vagy szívritmussal kapcsolatosproblémája (arritmia) van, vagy szívritmuszavarok kezelésére szolgálógyógyszereket szed. A FIRMAGON használata során fokozódhat a szívritmuszavarokelőfordulásának kockázata.
- Cukorbetegség. Előfordulhat cukorbetegség kialakulása vagy rosszabbodása.Amennyiben Ön cukorbeteg, lehetséges, hogy gyakrabban kell mérnievércukorszintjét.
- Májbetegség. Előfordulhat, hogy a májfunkciót ellenőrizni kell.
- Vesebetegség. A FIRMAGON alkalmazását súlyos vesebetegségben szenvedő betegekesetében nem vizsgálták.
- Csontritkulás vagy bármilyen, a csontok erősségét befolyásoló állapot. Atesztoszteron csökkent szintje a csontok kalciumtartalmának csökkenésétokozhatja (csontritkulás).
- Súlyos túlérzékenység. A FIRMAGON alkalmazását súlyos túlérzékenységireakciókat mutató betegek esetében nem vizsgálták.
Gyermekek ás serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek vagy serdülőknek.
Egyéb gyógyszerek és FIRMAGON
A FIRMAGON befolyásolhatja a szívritmuszavarok kezelésére szolgáló bizonyosgyógyszerek (például kinidin, prokainamid, amiodaron és szotalol), illetveegyéb, a szívritmust esetlegesen befolyásoló gyógyszerek (példáulmetadon,(fájdalomcsillapításra és gyógyszerfüggőség esetén a méregtelenítésrészeként alkalmazzák), moxifloxacin (egy antibiotikum), antipszichotikumok)hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedettvalamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre A mellékhatásként gyakran fellépő fáradékonyság és szédüléskárosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességeket. Ezek a tünetek jelentkezhetnek a kezelés mellékhatásaként, vagyokozhatja őket az alapbetegség is.
3. Hogyan kell alkalmazni a FIRMAGON-t?
Ezt a gyógyszert általában orvos vagy nővér adja be.
A javasolt kezdő adag két, egymást követő, 120 mg-os injekció. Ezt követőenhavonta egy alkalommal adnak be egy 80 mg-os injekciót. A befecskendezettfolyadékból zselé keletkezik, amelyből a beadást követő egy hónap sorándegarelix szabadul fel.
A FIRMAGON KIZÁRÓLAG a bőr alá (szubkután) injekciózva alkalmazható. A FIRMAGONNEM adható vérérbe (intravénásan). A készítmény vénába történő véletlenbefecskendezésének elkerülésére óvintézkedéseket kell tenni. Az injekció helyétvalószínűleg váltogatni fogják a has területén.
Ha elfelejtette alkalmazni a FIRMAGON-t
Ha úgy gondolja, hogy a havi FIRMAGON adagját nem kapta meg, kérjük, beszéljenorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ez a gyógyszer ritkán okoz nagyon súlyos allergiás reakciót. Azonnal forduljonorvoshoz, ha súlyos bőrkiütés, viszketés vagy légszomj, illetve nehézlégzésjelentkezik Önnél. Ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek.
Nagyon gyakori (10 beteg közül több, mint 1 tapasztalja)
Hőhullámok, fájdalom és bőrpír az injekció beadásának helyén. Az injekcióbeadásának helyén fellépő mellékhatások gyakrabban fordulnak elő a kezdő adag,mint a fenntartó adag beadását követően.
Gyakori (100 beteg közül 1-10 tapasztalja)
- duzzanat, csomóképződés és a terület megkeményedése az injekció beadásánakhelyén,
- hidegrázás, láz vagy influenzaszerű betegség az injekció beadását követően,
- alvászavar, fáradékonyság, szédülés, fejfájás,
- súlygyarapodás, hányinger, hasmenés, néhány májenzim aktivitásánakemelkedése,
- fokozott verejtékezés (például éjszakai izzadás), kiütés,
- vérszegénység,
- csont- és izomfájdalom és kellemetlen érzés,
- a herék méretének csökkenése, emlőduzzanat, merevedési zavar.
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 tapasztalja)
- a nemi vágy csökkenése, herefájdalom, kismedencei fájdalom, magömlésiképtelenség, a nemi szervek irritációja, emlőfájdalom,
- depresszió, mentális károsodás,
- bőrpír, hajhullás, csomók a bőrben, zsibbadás,
- allergiás reakciók, csalánkiütés, viszketés,
- étvágycsökkenés, székrekedés, hányás, szájszárazság, hasi fájdalom éskellemetlen érzés, magas vércukorszint/cukorbetegség, magas koleszterinszint, avér kalciumszintjének megváltozása, súlycsökkenés,
- magas vérnyomás, a szívritmus változásai, EKG-elváltozások (QT-távolságmegnyúlása), kóros szívdobogás érzése, nehézlégzés, végtagduzzanat,
- izomgyengeség, izomgörcsök, ízületi duzzanat/merevség, csontritkulás(oszteoporózis)/csökkent csontsűrűség (oszteopénia), ízületi fájdalom,
- gyakori vizeletürítés, sürgető vizelési inger (sietni kell amellékhelyiségbe), nehéz vagy fájdalmas vizelés, éjszakai vizelés, károsodottveseműködés, vizelettartási elégtelenség,
- homályos látás,
- az injekció beadásakor jelentkező kellemetlen érzés, például vérnyomás- vagypulzusszám csökkenés (vazovagális reakció),
- rossz közérzet.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 tapasztalja)
- lázas neutropénia (lázzal járó nagyon alacsony fehérvérsejtszám), szívroham,szívelégtelenség.
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 tapasztalja)
- az injekció beadásának helyén jelentkező fertőzés, tályog és elhalás
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez abetegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra isvonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti azV. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a FIRMAGON-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az injekciós üvegeken, fecskendőkön és a külső csomagoláson feltüntetettlejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónaputolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Feloldást követően:
Ez a gyógyszer 2 órán át marad stabil 25 °C-on.
Mikrobiológiai szennyeződés kockázata miatt a gyógyszert azonnal fel kellhasználni. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, az alkalmazásért a felhasználóa felelős.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a FIRMAGON
- A készítmény hatóanyaga a degarelix. 80 mg degarelixet tartalmaz(acetátformájában) injekciós üvegenként. Feloldást követően az oldat 20 mg degarelixettartalmaz milliliterenként.
- A por egyéb összetevője a mannitol (E 421).
- Az oldószer injekcióhoz való víz.
Milyen a FIRMAGON külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A FIRMAGON por és oldószer oldatos injekcióhoz. A por fehér vagy törtfehérszínű. Az oldószer tiszta, színtelen oldat.
A FIRMAGON kétféle kiszerelésben kapható.
Az 1 db tálcát tartalmazó kiszerelés tartalma:
1 db, 80 mg degarelix tartalmú port tartalmazó injekciós üveg, 1 db, 4,2 mloldószert tartalmazó előretöltött fecskendő, 1 db dugattyú rúd, 1 db injekciósüveg adapter és 1 db tű.
A 3 db tálcát tartalmazó kiszerelés tartalma:
3 db, 80 mg degarelix tartalmú port tartalmazó injekciós üveg és 3 db, 4,2 mloldószert tartalmazó előretöltött fecskendő, 3 db dugattyú rúd, 3 db injekciósüveg adapter és 3 db tű.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!