HOLMEVIS 50MG FILMTABLETTA 84X

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Holmevis 50 mg filmtabletta

ibandronsav

 

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót.

·              Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·              További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

·              Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át akészítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, hatünetei az Önéhez hasonlóak.

·              Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha abetegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel,kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.           Milyen típusú gyógyszer a Holmevis és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.           Tudnivalók a Holmevis szedése előtt.

3.           Hogyan kell szedni a Holmevis-t?

4.           Lehetséges mellékhatások.

5.           Hogyan kell a Holmevis-t tárolni?

6.           További információk.

 

 

1.      MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AHOLMEVIS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Holmevishatóanyaga az ibandronsav. Ez a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszerekcsoportjába tartozik.

 

A Holmevisfelnőtteknek javallt és akkor írják fel, ha Ön mellrákban szenved, amiátterjedt a csontjaira (ún.csontáttétek).

 

·              A Holmevis segít megelőzni a csonttöréseket.

·              A Holmevis segít megelőzni az egyéb csontbetegségeket, amelyekműtéteket vagy sugárkezelést igényelnek.

A Holmevishatására csökken a csontok kalciumvesztése. Ez segít megállítani a csontok gyengülését.

 

 

2.       TUDNIVALÓKA HOLMEVIS SZEDÉSE ELŐTT

 

Fontos, hogy aHolmevis-t a megfelelő időben és megfelelő módon vegye be. Ez azért szükséges,mert a Holmevis irritációt, gyulladást vagy kifekélyesedést okozhat anyelőcsövén. Ez a cső köti össze a szájüreget a gyomorral.

 

Hagyja abba aHolmevis szedését, és azonnal mondja el orvosának, ha erős mellkasi fájdalom,az étel és/vagy ital lenyelése után jelentkező erős fájdalom, erős hányingervagy hányás jelentkezik Önnél.

 

Ne szedje aHolmevis 50 mg filmtablettát

·              ha allergiás (túlérzékeny) az ibandronsavra vagy a gyógyszeregyéb összetevőre,

·              ha bizonyos nyelőcsőbetegségei vannak, például szűkület vagyfájdalmas nyelés,

·              ha nem tud egyenesen állni vagy ülni legalább egy órán át (60percig),

·              ha jelenleg alacsony, vagy bármikor alacsony volt a kalciumszinta vérében.

 

Ne szedje ezta gyógyszert, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Ha bizonytalan,beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Holmevis szedése előtt.

 

A Holmevisfokozott elővigyázatossággal alkalmazható

·              ha allergiás (túlérzékeny) bármelyik másik biszfoszfonátra,

·              bármilyen nyelési vagy emésztési problémája van,

·              ha magas vagy alacsony a D-vitamin vagy bármely más ásványianyagszintje,

·              ha vesebetegsége van,

·              ha galaktózintoleranciában, Lapp laktáz-hiányban szenved, vagyglükóz-galaktóz felszívódási problémái vannak.

 

Ha a fentiekközül bármelyik vonatkozik Önre (vagy nem biztos abban, hogy vonatkozik-eÖnre), beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Holmevis szedése előtt.

 

Ha fogászativagy szájsebészeti kezelés alatt áll, vagy tudja, hogy a közeljövőben szükségeslesz Önnél ilyen kezelés, közölje fogorvosával, hogy Holmevis-kezelést kap.

 

Gyermekekés serdülők

Gyermekek és18 éves kor alatti serdülők nem kaphatnak Holmevis-t.

 

A kezelésideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenültájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégibenszedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeketis. Ez azért fontos, mert a Holmevis befolyásolhatja bizonyos más gyógyszerekhatását, ill. más gyógyszerek is befolyásolhatják a Holmevis hatását.

 

Különösenfontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha akövetkező gyógyszerek bármelyikét szedi:

·              kalciumot, magnéziumot, vasat vagy alumíniumot tartalmazótáplálékkiegészítők.

·              nem szteroid gyulladáscsökkentők (ún. NSAID-ok), mint azaszpirin, ibuprofen vagy naproxen. Ez azért fontos, mert az NSAID-ok is és aHolmevis is gyomor- és bélirritációt okozhat.

·              egy bizonyos típusú antibiotikum injekciót, ún. „aminoglikozidot”kap, pl. gentamicint. Ez azért fontos, mert az aminoglikozidok is és a Holmevisis csökkentheti a vérében található kalcium mennyiségét.

 

Agyomorsavcsökkentő gyógyszerek, mint a cimetidin és a ranitidin szedése enyhénfokozhatják a

Holmevishatásait.

 

Mikorvegye be a többi gyógyszerét

A Holmevisbevételét megelőző legalább 6 órában ne vegyen be semmilyen más gyógyszert vagytáplálékkiegészítőt. Miután bevette a Holmevis tablettát, legalább 30 percigvárjon, mielőtt bármilyen más gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt bevenne.

 

A Holmevisegyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Fontos, hogy aHolmevis-t a megfelelő időben és megfelelő módon vegye be. A részletesutasításokat arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan vegye be a gyógyszert, a 3.pontban a „Gyógyszer szedése” című részben találja.

 

Terhességés szoptatás

Nem szedheti aHolmevis-t ha terhes, terhességet tervez vagy szoptat. Mielőtt bármilyengyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

Nem ismert,hogy a Holmevis befolyásolja-e a gépjárművezetéshez, vagy gépek, illetveszerszámok kezeléséhez szükséges képességeket. Beszéljen kezelőorvosával, havezetni szeretne, vagy gépeket, szerszámokat szeretne használni.

 

 

 

 

Fontosinformációk a Holmevis egyes összetevőiről

A Holmevistabletta egy laktóz nevű cukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban márfigyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát,mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A HOLMEVIS-T?

 

A Holmevis-tmindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztosaz adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Orvosarendszeresen vérvizsgálatot végezhet a Holmevis-kezelés alatt. Erre azért vanszükség, hogy ellenőrizzék, hogy a gyógyszer megfelelő adagját kapja.

 

Agyógyszer szedése

Fontos, hogy aHolmevis-t a megfelelő időben és megfelelő módon vegye be. Ez azért  szükséges,mert a Holmevis irritációt, gyulladást vagy kifekélyesedést okozhat anyelőcsövén.

 

A következőutasítások betartásával segíthet ennek megelőzésében:

·              Vegye be a tablettáját, amint felkelt, még mielőtt a napi elsőételét, italát vagy egyéb gyógyszerét, táplálék kiegészítőjét bevenné.

·              Vegye be a tablettáját egy nagy pohár tiszta vízzel (kb. 200 ml).A tablettát soha ne vegye be más folyadékkal, csak tiszta vízzel.

·              Nyelje le a tablettát egészben. Ne rágja szét, ne szopogassa, ésne törje össze a tablettát. Ne hagyja, hogy a tabletta magától feloldódjon aszájában.

·              Miután bevette a tablettát, várjon még legalább 30 percet. Ezutánelfogyaszthatja napi első ételét és italát, valamint beveheti egyébgyógyszereit vagy táplálék kiegészítőit.

·              A tabletta bevételekor és még egy óráig (60 percig) a bevételután maradjon függőleges testhelyzetben (ülve vagy állva). Ellenkező esetben agyógyszer egy része visszajuthat a nyelőcsövébe.

 

Mekkoraadagot kell bevenni

A Holmevisszokásos adagja naponta egy tabletta. Ha közepesen súlyos vesebetegsége van, azorvos másnaponta egy tablettára csökkentheti az adagot. Ha súlyos vesebetegségevan, az orvos heti egy tablettára csökkentheti az adagot.

 

Ha azelőírtnál több Holmevis-t vett be

Ha túl soktablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz vagy keressen fel egy kórházat. Igyonegy nagy pohár tejet mielőtt elindul. Ne hánytassa magát. Ne feküdjön le.

 

Haelfelejtette bevenni a Holmevis-t

Ne vegyen bekétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha naponta egy tablettát szed,teljesen hagyja ki az adott napi adagot. A következő napon térjen vissza aszokásos, napi egy tabletta bevételéhez. Ha másnaponta vagy hetente egyszerszedi a tablettát, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.

 

Ha időelőtt abbahagyja a Holmevis alkalmazását

Az orvosáltal előírt ideig szedje a gyógyszert. Ez azért fontos, mert a gyógyszer csakakkor lesz hatásos, ha ez alatt az idő alatt végig szedi a tablettát.

 

Ha bármilyentovábbi kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze megorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       LEHETSÉGESMELLÉKHATÁSOK

 

Mint mindengyógyszer, így a Holmevis filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Hagyjaabba a Holmevis szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő súlyos

mellékhatásokközül bármelyiket észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

·              kiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv és a garatfeldagadása, légzészavarral együtt. Lehetséges, hogy allergiás reakciót váltottki Önnél a gyógyszer.

·              fájdalom vagy seb a szájában vagy az állkapcsában.

·              erős mellkasi fájdalom, az étel és/vagy ital lenyelése utánjelentkező erős fájdalom, erős hányinger vagy hányás. Ezek a nyelőcsövévelkapcsolatos problémák jelei lehetnek.

·              súlyos gyomorfájdalom, hányás, esetleg véres hányás. Ez egy vérzőgyomorfekély vagy a gyomor gyulladásának jele lehet (gasztritisz).

·              szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik).

 

A lehetségesmellékhatások gyakoriságát a következő megegyezés szerint, az alábbiakban kerülfelsorolásra:

 

nagyon gyakori

10 beteg közül több mint 1 beteget érint

gyakori

100 beteg közül 1-10 beteget érint

nem gyakori

1000 közül 1-10 beteget érint

ritka

10 000 közül 1-10 beteget érint

nagyon ritka

10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érint

nem ismert

a  rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem becsülhető meg

 

Gyakori

·              fáradtság,

·              hasi fájdalom, gyomorpanaszok,

·              hányinger vagy nyelőcsőgyulladás (gyomorégés),

·              alacsony kalciumszint a vérben.

 

Nemgyakori

·              mellkasi fájdalom,

·              bőrviszketés vagy zsibbadás (paresztézia),

·              influenza-szerű tünetek, általános rossz közérzet vagy fájdalom,

·              szájszárazság, furcsa szájíz vagy nyelési nehézség,

·              vérszegénység,

·              magas karbamidszint vagy magas mellékpajzsmirigy-hormonszint avérben.

 

Ritka

·              szemfájdalom vagy szemgyulladás.

·              ritkán szokatlan combcsonttörés is előfordulhat, főként csontritkulás miatt hosszútávú kezelésbenrészesülő betegeknél. Keresse fel orvosát, ha fájdalmat, gyengeségetvagy kellemetlen érzést tapasztal a comb, a csípő-vagy lágyéki területen, mertez egy esetleges combcsonttörésnek lehet a korai jele.

 

Nagyonritka

·              az állkapocscsontban kialakuló szövetelhalás, ún. állkapocsoszteonekrózis.

 

Ha bármelymellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

 

 

5.       HOGYANKELL A HOLMEVIS-T TÁROLNI?

 

A gyógyszergyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon ésa címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne alkalmazzaa Holmevis-t.

A lejáratiidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Anedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Agyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együttmegsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné váltgyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezetvédelmét.

 

 

6.       TOVÁBBIINFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Holmevis ?

-              A készítmény hatóanyaga az ibandronsav. Egy filmtabletta 50 mgibandronsavat (nátrium‑ibandronát- monohidrát formájában) tartalmaz.

-              Egyéb összetevők:

Tablettamag: povidon, mikrokristályoscellulóz, kroszpovidon, hidegenduzzadó keményítő, glicerin-dibehenát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid

Tableta bevonat: Opadry OY-LS-28908 (fehér II) [tartalma:titán-dioxid (E171), laktóz‑monohidrát, makrogol4000, hipromellóz (E464)].

 

Milyen a Holmevis külleme ésmit tartalmaz a csomagolás

Fehér, kerek,mindkét oldalán domború filmtabletta.

28, 30 vagy84 db tabletta dobozonként.

 

Nemfeltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedélyjogosultja

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

1106 Budapest

Keresztúri út 30-38.

Magyarország

 

Gyártók

Pharmathen S.A.

Dervenakion 6

GR 15351, Pallini Attiki

Görögország

 

Pharmathen International S.A.

Industrial Park Sapes, RodopiPrefecture, Block No 5

Rodopi 69300

Görögország

 

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

1106 Budapest

Keresztúri út 30-38.

Magyarország

 

Ezt agyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi nevekenengedélyezték:

United Kingdom                                 Holmevis50 mg film-coated tablet

CzechRebublic                                              Holmevis 50 mg potahobanétablety

Hungary                                             Holmevis50 mg filmtabletta

Romania                                             Holmevis50 mg comprimate filmate

 

OGYI-T-21918/01      (28x)
OGYI-T-21918/02      (30x)
OGYI-T-21918/03      (84x)

 

Abetegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. november

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!