DICLAC 150MG RETARD TABLETTA 20X

Diclac 75 ID retard tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Diclac 150 mg retard tabletta

 

diklofenák-nátrium

 

Mielőtt elkezdenégyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

·               Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

·               További kérdéseivel forduljonorvosához vagy gyógyszerészéhez!

·               Egyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel.  A készítményt másoknak átadninem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei azÖnéhez hasonlóak.

·               Habármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsoroltmellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagygyógyszerészét.

 

Abetegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusúgyógyszer a Diclac 150 mg retard tabletta és milyen betegségek eseténalkalmazható?

2.       Tudnivalóka Diclac 150 mg retard tabletta szedése előtt

3.       Hogyankell szedni a Diclac 150 mg retard tablettát?

4.       Lehetségesmellékhatások

5.       Hogyankell a Diclac 150 mg tablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DICLAC 150 MG RETARDTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Diclac 150 mg retard tablettagyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom és az ezt kísérő lázcsillapítására alkalmas gyógyszer, pl.

-         akut és krónikus ízületi gyulladás(köszvényes roham, reumatoid gyulladások) és más gyulladásos reumatikusgerincbántalmak,

-         degeneratív ízületi ésgerincbetegségek,

-         a lágyrészek reumás betegségei,

-         sérüléseket, ill. műtéteket követőgyulladások, fájdalmas duzzanatok

 

 

2.       TUDNIVALÓK A DICLAC 150 MG RETARD TABLETTASZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Diclac 150 mgretard tablettát:

-         diklofenák, ill. a retard tablettaegyéb összetevői iránti ismert túlérzékenység esetén,

-         tisztázatlan vérképzőszervimegbetegedések esetén,

-         gyomor- és nyombél fekély esetén,

-         súlyos szívelégtelenség esetén,

-         terhesség és szoptatásidőszakában,

-         18 év alatt,

-         ha más ún. nem szteroidhatóanyagot tartalmazó gyulladásgátló készítmény (pl. ibuprofen, szalicilsavstb.) asztmás rohamot, csalánkiütést vagy más túlérzékenységi reakciót váltottki.

 

A Diclac 150 mg retardtabletta csak kifejezetten óvatosan (azaz nagyobb időközökben vagy csökkentettdózisban) és szigorú orvosi felügyelet mellett adható:

-         a hemoglobin képződéséhezszükséges egyik összetevő megállapított veleszületett vérképzési zavara esetén(ún. indukálható porfíria),

-         megállapított autoimmunbetegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz és kevert kollagén-betegségek),

-         gyomor- és bélpanaszok, vagykorábbi gyomor- és nyombélfekély, ill. a kórelőzményben bélgyulladás (kolitiszulceróza, Crohn-betegség) esetén,

-         magas vérnyomás és/vagyszívelégtelenség fennállása esetén,

-         vesekárosodás esetén,

-         súlyos májkárosodás esetén,

-         közvetlenül sebészetibeavatkozások után,

-         60 éves kor felett.

 

Akezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyébgyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Figyeljen arra, hogy az ittmegadott adatok a gyógyszer rövid ideig történő szedésére is vonatkoznak!

 

Digoxinnal (szívműködést erősítőszer), fenitoin- (epilepsziás görcsroham kezelésére) ill. lítiumkészítményekkel (egyes tudatzavarok kezelésére) együttadagolva megemelheti ezengyógyszerek gyógyszerszintjét.

Csökkenti a diuretikumok(vízhajtók) és antihipertenzív gyógyszerek (vérnyomáscsökkentő szerek) hatását.

Káliummegtakarító vízhajtókkalegyütt adva a káliumszint növekedését okozhatja a plazmában. Ezértegyüttadásukkor ellenőrizni kell a vér lítium-, ill. káliumkoncentrációját.

Glükokortikoidokkal vagy máshasonló gyulladás- és fájdalomcsökkentő szerekkel (nem szteroid gyulladás- ésfájdalomcsillapító szerek) történő együtt adásakor fokozódhat a gyomor-,béltraktusban fellépő mellékhatások veszélye.

Metotrexát adás előtt vagy után24 órával beadott Diclac 150 mg retard tabletta megnövekedett metotrexátkoncentrációt eredményezhet, amely a metotrexát hatásának fokozódásáhozvezethet.

A Diclac 150 mg kiválasztódásátkésleltethetik a probenecid vagy szulfinpirazon tartalmú (köszvény kezelésére)készítmények.

Egyes esetekben beszámoltak aDiclac 150 mg retard tabletta és a véralvadást csökkentő szerekkölcsönhatásáról. Együttes terápiás alkalmazás során javallt a véralvadásellenőrzése.

Klinikai vizsgálatok eddig nemmutattak ki kölcsönhatást az diklofenák és a szájon át szedendőantidiabetikumok (cukorbetegségek kezelésére) között. Elővigyázatosságbólazonban rendszeresen ellenőrizze kontrollvizsgálattal a vérképet és a vércukorszintjét!

 

A Diclac 150 mg retard tablettaszedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást!

Más gyógyszer egyidejűleg csaka kezelőorvos beleegyezésével szedhető, mivel az együttes alkalmazás soránjelentősen módosulhat a gyógyszerek hatása.

 

A Diclac 150 mg retardtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A retard tablettát szétrágásnélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. Éhgyomorra nem tanácsos bevenni.Érzékeny gyomrú betegek a retard tablettákat mindig étkezés közben vegyék be!

A Diclac 150 mg retard tablettaszedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást, ugyanis fokozódhatnak a gyógyszermellékhatásai!

 

Terhességés szoptatás

Mielőttbármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagygyógyszerészével.

A diklofenák terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nem állrendelkezésre információ. Adiklofenák alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő a terhesség első és második harmadában.

 

A Diclac 150 mg retard tablettaadása kifejezetten ellenjavallt a terhesség utolsó harmadában. Hatásmechanizmusa alapján előfordulhat, hogy gátolja a méhösszehúzódást, koraiBotalli–vezeték elzáródáshoz, valamint fokozott vérzésekhez vezethet – mind azanyán, mind a gyermeken – és jelentős ödémaképződés léphet fel az anyán.

 

A diklofenák átjut azanyatejbe. A szoptatási idő alatt lehetőség szerint kerülni kell használatát.

 

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükségesképességekre

A gyógyszerkészítmény még azutasításoknak megfelelő alkalmazás esetén is oly mértékben megváltoztathatja areakciókészséget, hogy az veszélyeztetheti az utcai forgalomban történő aktívrészvételt, továbbá korlátozhatja a gépeken történő munkavégzés képességét.

Alkoholfogyasztás jelentősenfokozza a gyógyszer ezen mellékhatását. Ezért az orvos egyedileg határozhatjameg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történőalkalmazása mellett szabad járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járómunkát végezni.

 

Fontosinformációk a Diclac 150 mg retard tabletta egyes összetevőiről:

Tejcukor-érzékenység eseténfigyelembe kell venni, hogy a retard tabletta 83,5 mg laktózt is tartalmaz.

 

Fontos!

Asztmában, szénanáthában,orrnyálkahártya-duzzanatban (orrpolip), vagy krónikus hörgőszűkülettel járólégzőszervi megbetegedésekben, vagy krónikus légúti fertőzésekben (különösenszénanátha eredetű tünetekkel) szenvedő betegek gyakrabban reagálnak a Diclac 150mg retard tabletta alkalmazására asztmás rohamokkal, helyi bőr- és nyálkahártya-duzzanatokkal,vagy csalánkiütéssel, mint más betegek.

Ezek a betegek a Diclac 150 mgretard tablettát csak meghatározott óvintézkedések és orvosi ellenőrzés mellettszedhetik.

 

Ugyanez érvényes azokra abetegekre, akik más anyagokra is túlérzékenységi reakciók, pl.: bőrreakciók,viszketés vagy csalánkiütés kialakulásával reagálnak.

 

Műtéti beavatkozás előttvaló bevételéről az orvost vagy fogorvost tájékoztatni kell.

 

Figyelmeztetések:

A Diclac 150 mg retard tablettához hasonlókészítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus(,‚miokardiális infarktus”) vagy sztrók (,‚agyi érkatasztrófa”) kialakulásánakkockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén.Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg voltsztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata azÖn esetében fennáll (p1. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas akoleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagygyógyszerészével.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A DICLAC 150 MG RETARDTABLETTÁT?

 

ADiclac 150 mg retard tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelőenszedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. Akészítmény szokásos adagja:

 

Felnőttek egyszeri adagja: 1 retard tabletta (150 mgdiklofenák), mely egyben a legmagasabb napi adagot is jelenti. Ezt nem szabadtúllépni.

 

Gyermekeknek a Diclac 150 mg magas hatóanyagtartalma miatt nemadható.

 

60 év feletti betegek adagjait fokozott gondossággal állapítja megaz orvos.

Megfelelő terápiás választkövetően az adagolás – a tünetekhez igazítva – a legkisebb, még kielégítődózisokra csökkentendő.

 

A retard tablettát szétrágásnélkül bőséges folyadékkal, étkezés közben vagy után kell bevenni.

 

Reumás megbetegedések kezelésekor a diklofenák alkalmazását huzamosabb ideig is előírhatja az orvos.

 

Figyelmeztetés

Huzamosabb ideig történődiklofenák kezelés során a máj- ésveseműködést, valamint a vérképet orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja.

 

Haaz előírtnál több Diclac 150 mg retard tablettát vett be

Haladéktalanulkeresse meg kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!Vigye magával a gyógyszer dobozát is!

 

Haadagját elfelejtette bevenni

Következőalkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja akiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát!

 

Habármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, így aDiclac 150 mg retard tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nemmindenkinél jelentkeznek.

 

Az alább felsorolt nemkívánatosgyógyszerhatások kialakulása és súlyossága általában összefüggésben azzal, hogykisebb, vagy nagyobb adagban, hosszabb, vagy rövidebb ideig alkalmazta-e abeteg a gyógyszert.

Jelentős egyedi különbségek isészlelhetők. Egyes betegeknél kisebb gyógyszer adag, illetve rövidebb ideigtörténő gyógyszerszedés olyan mellékhatásokat válthat ki, mely másoknállényegesen nagyobb gyógyszeradag, illetve hosszabb ideig történőgyógyszerszedés hatására jelentkeznek. Sok esetben mellékhatások egyáltalán nemlépnek fel.

Különösen a gyomor-bélvérzések(fekélyek, nyálkahártyahiány, gyomornyálkahártya-gyulladások) kialakulásánakkockázata függ a bevett mennyiségtől és az alkalmazás idejétől.

 

Gyógyszervizsgálatokból származó,illetve statisztikai adatok azt mutatják, hogy a diklofenák alkalmazása főkéntnagy dózisok (napi 150 mg) és hosszú időtartamú kezelés kismértékben emelhetimellett a verőerekben történő vérrögképződés (artériás trombózis, pl.szívinfarktus, vagy agyér elzáródás) kialakulásának kockázatát.

 

A mellékhatások felsorolása aleggyakoribbtól indul és a következő konvenciókat használjuk:

nagyon gyakori (10betegből 1 – 10-ben jelentkeznek),

gyakori (100 betegből 1 –10-ben jelentkeznek);

nem gyakori (1000 betegből1 – 10-ben jelentkeznek),

ritka (10 000 betegből 1 –10-ben jelentkeznek);

nagyon ritka (10 000betegből kevesebb, mint 1-ben jelentkeznek),

nem ismert (előfordulásánakgyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Vérképzőszervi ésnyirokrendszeri betegségek és tünetek:

Ritka

vérképzési zavarok(vérszegénység, alacsony fehérvérsejt -, vagy vérlemezke szám).  Az első jeleklehetnek: láz, torokfájás, a szájban felületi sebek, influenzaszerű panaszok,erős levertség, orrvérzés és bőrvérzések. Hosszantartó terápia eseténrendszeresen ellenőrizni kell a vérképet. 

Nagyon ritka

A vörösvérsejtek szétesése(hemolitikus anémia), érgyulladás (allergiás eredetű vaszkulitisz)

 

Emésztőrendszeribetegségek és tünetek:

Gyakori

Gyomor-bélpanaszokjelentkezése, émelygés, hányás és hasmenés. Enyhébb gyomor-bélvérzés, melyekkivételes esetben vérszegénységet is okozhat. 

Nem gyakori

étvágytalanság, felfúvódás,hasi görcsök, emésztési zavarok, valamint gyomor- vagy bélfekélyek (vérzésselés átfúródással), ritkán véres hányás, véres széklet vagy véres hasmenés.Ezekről a tünetekről a kezelőorvost haladéktalanul tájékoztatni kell. 

Ritka

Hasnyálmirigy gyulladás,szájnyálkahártya-, illetve nyelv-gyulladás, nyelőcső fekélyek, alhasi panaszok(pl. vérző vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség erősödése vagy fekéllyel járóvastagbélgyulladás), bélszűkületek és székrekedés.

 

A bőr és a bőralattiszövet betegségei és tünetei:

Gyakori

túlérzékenységi reakciók,mint bőrkiütés és bőrviszketés

Nem gyakori

bőrkiütés hólyagképződéssel,ekcéma, bőrpír, fényérzékenység, pöttyszerű bőrvérzések (allergia is okozhatja)és súlyos lefolyású bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, Lyell-szindróma)

Ritka

hajhullás vagy csalánkiütés 

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek:

Ritka

Nem fertőzéses eredetűagyhártyagyulladás, tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagyöntudatzavar.  Veszélyeztetettnek tűnnek az autoimmun betegségben (SLE, kevertkollagenózis) szenvedők. 

 

Szívbetegségek és aszívvel kapcsolatos tünetek:

Gyakori

szívdobogásérzés, mellkasifájdalom, vérnyomás emelkedés, szívelégtelenség. 

 

Máj-és epebetegségek,illetve tünetek:

Ritka

májkárosodás (a szérumtranszaminázszint emelkedése, sárgasággal vagy anélkül előforduló májgyulladás,melynek lefolyása egyes esetekben nagyon gyors lehet). Ezért a máj működésérejellemző laboratóriumi értékeket rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Légzőrendszeri, mellkasiés mellűri betegségek és tünetek:

Gyakori

tüdőgyulladás (allergiáspneumonitisz)

 

Idegrendszeri betegségekés tünetek:

Ritka

központi idegrendszerizavarok, mint fejfájás, izgatottság, ingerlékenység, fáradtság, kábultság ésszédülés.

Nagyon ritka

ízérzékelési zavarok,látászavarok (homályos vagy kettőslátás), fülzúgás és átmeneti hallászavarok,emlékezetzavarok, tájékozódási zavar, görcsök, félelemérzet, lidérces álmok,remegés, nyomott hangulat (depresszió) és zavartság (pszichotikus reakciók).

 

Vese- és húgyútibetegségek és tünetek:

Ritka

Vesekárosodás, ami akutveseelégtelenséggel, a vizelet fehérje tartalmának felszaporodásával és/vagyvér megjelenésével társulhat. 

Nagyon ritka

Jelentős vizenyő képződés ésa vizelet fehérje tartalmának nagymértékű megemelkedése (ún. nefrózisszindróma). Ezért a kezelés alatt a veseműködést rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Immunrendszeri betegségekés tünetek:

Ritka

Súlyos túlérzékenységireakciók. Tünetei: arcödéma, nyelv duzzanata, légúti szűkülettel járógégeödéma, légszomj, szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés egészen a veszélyessokkos állapot kialakulásáig. Ilyen tünetek fellépésekor azonnali orvosisegítség szükséges.

 

Általános tünetek, azalkalmazás helyén fellépő reakciók:

Ritka

különösen magas vérnyomásúbetegeken vagy veseelégtelenségben szenvedőkön ödéma (pl. perifériás ödéma)

Nagyon ritka

A nem szteroid gyulladásgátlókszisztémás alkalmazásakor időbeli egybeesést figyeltek meg a fertőzéses eredetűgyulladásos állapotok romlásával kapcsolatban (nekrotizáló faszcitiszkialakulása).  Ez valószínűleg a nem szteroid gyulladásgátlókhatásmechanizmusával függ össze. Amennyiben diklofenák alkalmazása alattfertőzés jelei mutatkoznak, ill. azok súlyosbodnak, a beteg haladéktalanulforduljon orvoshoz. Az orvosnak ki kell vizsgálnia, hogy antibiotikum adásaindokolt-e. 

 

 

Egyes gyógyszerek, mint amilyena Diclac 150 mg retard tabletta is, kissé növelhetik a szívroham (mikoardiálisinfarktus) vagy sztrók kockázatát.

 

Ha bármely mellékhatás súlyossáválik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyébtünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

 

5.       HOGYAN KELL A DICLAC 150 MG RETARD TABLETTÁTTÁROLNI?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Agyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

Agyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabadfelhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy aháztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyszükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedésekelősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

Mit tartalmaz a Diclac 150 mg retard tabletta

A készítmény hatóanyaga: retard tablettánként 150,0 mgdiklofenák-nátrium (25 mg gyorsanfelszabaduló formában, 125 mg lassan felszabaduló formában van jelen).

Egyébösszetevők: vörös vas-oxid (E 172), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, A-típusúkarboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő,kalcium-hidrogénfoszfát-dihidrát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát,hipromellóz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

10 db, ill. 20 dbfehér-rózsaszín kerek, lapos, metszett élű, kétrétegű tabletta átlátszatlan,fehér buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.,

1114 Budapest, BartókBéla út 43.-47.

 

Gyártó:

a)neve: Hexal AG
b) címe: D-83607 Holzkirchen, Industriestr. 25., Németország

a) neve: Salutas Pharma GmbH
b) címe: Otto-von-Guericke Alle 1, 39179 Barleben, Németország

a) neve: Salutas Pharma GmbH
b) címe: Dieselstrasse 5, 70839 Gerlingen, Németország

 

OGYI-T-4000/05-06 (Diclac 150mg retard tabletta 10x, 20x)

 

A betegtájékoztatóengedélyezésének dátuma: 2010. július 30.

 

 

 

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!